Korona

Ministrstvo za zdravje začasno ukinja nenujne zdravstvene storitve

Ljubljana, 24. 10. 2020 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
246

Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za pacienta. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. Na preobremenjenost zdravstvenega sistema in predvsem pomanjkanje kadra, že tedne opozarja stroka.

Prekine se izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante).

Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta, piše v odredbi, ki je danes objavljena v uradnem listu.

Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov.
Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov. FOTO: UKC Ljubljana

Bolnišnice bodo prilagajale število specialističnih pregledov ter prekinile izvajanje operativnih posegov, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev.

Odredba predvideva tudi, da se koncesionarji lahko vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju katerega koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost.

Izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni morajo medtem še vedno zagotavljati zadostne zmogljivosti za pravočasno obravnavo obolelih s covidom-19, vključno z vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. Če tega ne morejo, se lahko povežejo med seboj ali z drugim izvajalcem zdravstvene dejavnosti. Enako velja za koncesionarje, ki se vključujejo v delo zdravstvenega doma.

Minister je sprejel tudi odredbo, ki določa, da se sekundariji, pripravniki in specializanti vključijo v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje in preprečevanje širjenja covida-19. Delo opravljajo pod nadzorom in odgovornostjo neposrednega mentorja.

Če ne bodo opravljali dela, ki bi bilo po vsebini ustrezno programu usposabljanja, se bo njihovo usposabljanje ustrezno podaljšalo.

Odredbi začneta veljati v nedeljo. Strokovno utemeljenost ukrepov iz teh odredb minister za zdravje ugotavlja vsakih 14 dni.

Preobremenjenost in kadrovska stiska 

V petek smo sicer zabeležili najvišje število testiranj, novih primerov ter najvišje število smrtnih žrtev od začetka epidemije. Za posledicami okužbe s koronavirusom je umrlo 19 oseb. Na današnji dan je hospitaliziranih 449 ljudi, 63 se jih zdravi na oddelku za intenzivno terapijo.

Da število hospitaliziranih strmo raste, zdravstveni sistem pa je močno preobremenjen in na robu zloma, že tedne opozarja zdravstvena stroka. Glavni problem predstavlja pomanjkanje kadra ter preobremenjenost zdravstvenih delavcev, mnogi so na robu izgorelosti. Kadrovsko stisko pa še poglablja število okuženih med zdravstvenim osebjem (zgolj v UKC Ljubljana so jih v tem mesecu našteli okoli 150) ter karantene in samoizolacije. 

Vso elektivno dejavnosti so za 14 dni v petek začasno zaustavili v UKC Ljubljana. Še naprej pa izvajajo urgentne, nujne in zelo hitre obravnave. V UKC Maribor pa že od ponedeljka izvajajo le nujne zdravstvene storitve. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tir1
26. 10. 2020 10.44
Če ni covid, ni nujno - torej smo zabluzili, pa ne povemo tega na glas? Zdaj pa do marca podaljšujemo take razmere? Pa bo eno leto okoli...
Uporabnik1940659
25. 10. 2020 14.15
+9
Ta odločitev je popolnoma nestrokovna. In še s finančne plati: tudi v spomladanskem času, ko je bil v veljavi podoben ukrep, smo morali plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kdo tega pobira, se ve... In ve se tudi, da zavarovalnicam gre za dobiček.... Ta sredstva bi morala iti v zdravstveno blagajno, tako bi bilo mogoče zagotoviti vse storitve!! Pa nobena vlada noče "ugrizniti v kislo jabolko"!
384 years old monk
25. 10. 2020 14.09
+6
Da ne bo slučajno položnca za vzajemno pršla...
dajno
25. 10. 2020 11.50
+7
Do zdaj nisem vedel, da je v zdravstvu kaj nujno in nenujno. K zdravniku tako nikdar ne grem, če ni nujno, še to kakšen dan kasneje, ker pač upam, da bo bolje... Razen če mislite tiste, ki jih z rešilcem pripeljejo, vse ostalo pa....
Ana desetnica
25. 10. 2020 15.58
+1
Ja, če še ne veš, boš pa še izvedel. Razen, če boš zelo mlad umrl v kakšni nesreči. Potem res nikoli ne bo nič nujno ali manj nujno. Trenutno imajo bolniki s covidom pač prednost pred tistimi z obrabljenimi koleni, sivimi mrenami..... Lahko pa naredimo kot Švedi in pustimo naše starše/stare starše umreti, da baste drugi imeli referenčne ambulante, ortopedske posege, pa plastično kirurgijo..... Vse je stvar prioritet in družbenega dogovora. Jaz sem vesela, da ne živim na Švedskem.
tona Iteb
25. 10. 2020 16.16
+1
🍇Kebab, v oktobru sem pričel s poinfarktno rehabilitacijo (2x). Zaradi covida je rehabilitacija prekinjena! A po tvoje je to vredu, da so nam prekinili poinfarktno rehabilitacijo. Je ali ni nujna rehabilitacija?🍇🍇🍇🍇🍇
Ana desetnica
25. 10. 2020 18.31
+1
Ja in če so boš med poinfarktno rehabilitacijo okužil s kovidom in umrl ali imel dolgotrajne posledice, bo to ok ? Bolnice so polne covid bolnikov. Še več pa je okužene mladine, ki izgleda zdrava, pa ni. Vsak pameten človek bi se trenutno sam od sebe izogibal zdravstvenim ustanovam, če je le možno. Sicer pa, zdravo jej, ne kadi, imej urejen krvni pritisk, holesterol in zdravo telesno težo. Za vse to lahko poskrbiš sam. Ostani varen in zdrav. Rehabilitacija ti ne bo ušla.
tona Iteb
25. 10. 2020 19.54
Dana hvla za dobre želj!! Saj to me ravno skrbi, se mi je povišal pritik , kljub vsem silnim tabletam. Vsak dan skrbim za telesno aktivnost pa.............🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Ana desetnica
25. 10. 2020 20.44
Največ naredimo zase z zdravim življenjem ( hudič je v tem, da tako veliko dobrih stvari zdravju škodi). Meni je pritisk padel, ko sem shujšala. Tako da, če nimaš BMI v mejah normale, je to prva stvar, ki bi se je lotila. Potem pa nič cigaret in čimmanj alkohola. Stresu se v današnjem življenju ni mogoče izogniti, se ga pa lahko čimbolj zmanjša. Vso srečo pri okrevanju!
Fructal89
25. 10. 2020 10.25
+8
Razumem, da nujno rabijo dms, interniste itd. Nima pa smisla, da ukinejo delo tudi fiziotorapevtom, psihologom, oftamologom, otologom, dermatologom ... in drugemu kadru, ki ga tako ali tako ne morejo razvrstit na obravnavo covid.
Ana desetnica
25. 10. 2020 16.04
+0
Teoretično imaš prav, v resnici pa .... okulist, otorinolaringolog, fizioterapest ne morejo držati razdalje pri pregledu. Okulist se približa na manj kot pol metra, fizioterapevt še bližje. Gre se tudi za omejitev prenosa okužb. Če bo huda, bodo razporedili vse specialiste. Še vedno bolj razume principe sterilnosti in prenosa okužb nekdo z medicinsko fakulteto kot kakšen strojnik.
FAUSTOS1
25. 10. 2020 09.45
+7
Kirurgi torej ne smejo nič delat v rdečo cono ne smejo, ker se lahko okužijo operacije pa so jim prepovedali vrste bodo za naslednjih 5 let-ta vlada skrbi resnično le zase ,da si nabere pšolne žepe za nas slovence pa se jim žvižga.
Ana desetnica
25. 10. 2020 16.06
+0
In kam boš dal po operaciji pacienta, če je intenzivna nega polna pacientov s covidom kot npr. v Mariboru? Tudi če bi bil prostor, bi bilo tveganje za okužbo previsoko.
kmkm
25. 10. 2020 17.48
od tega ima en simptome ostali pa bolehajo za gripo in prehladom
Ana desetnica
25. 10. 2020 18.34
+0
Ja, to so tvoje pobožne želje. Resnica pa je drugačna. In šele na začetku smo - tako drugega vala kot zime. Gripe pa sploh še ni (pa zagotovo še bo).
Slobodan Cvijetinovic
25. 10. 2020 09.40
+4
Briši, briši ovca jedns
TEDO84bv0MEDO
25. 10. 2020 09.28
+22
Nenujno je izklopljeno že 20 let. Kako v zdravstvu v javnem sektorju dobiš zobarja, okulista, otorinolaringologa, nevrologa... ma, tudi vsakega drugega specialista???? Po najmanj pol leta čakanja!
Ana desetnica
25. 10. 2020 16.09
+1
Naročiš se, a ne. Pa na internetu pogledaš kje je najkrajša čakalna doba in greš tja, če se ti mudi. Če misliš kako ti je hudo, si pojdi pogledat kako je v najbogatejši deželi na svetu za navadne ljudi (bogatašem se dobro godi tudi v Indiji in Pakistanu).
Borec21
25. 10. 2020 09.25
+13
Že 20 let govorijo da imajo pomankanje in zdej ukinjajo vse nenujno kot da hodmo h dohtarjrm na počitnice
rockyrok
25. 10. 2020 09.14
+8
Zdaj bo dejansko 5x preveč osebja. Ali lahko zdaj nastane problem postelj?
glavni Baja
25. 10. 2020 09.13
+10
Uničl so skor use, bodo pa ja še ta virus 😇
Bolfenk2
25. 10. 2020 08.51
-5
Hvala vsem, ki niste nosili mask in ste se norčevali iz ukrepov in virusa. Zaradi vas bodo sedaj ljudje množično umirali.
Ashleey
25. 10. 2020 08.53
+10
Si pa res naiven, ce mislis da bodo zaradi nenosenja mask ljudje umirali..
Anajtat1975
25. 10. 2020 08.58
+7
Maska se meni vseeno zdi vprašljiva....vseskozi je imela masko in zbolela ....meni so bolj problematične kljuke in take površine
Ashleey
25. 10. 2020 09.01
+16
V to se pa noben ne obregne.. Jst ko grem vn iz bloka imam pri sebi moker robcek in s tem odprem vrata, ter ga nato vrzem v smeti. Nikoli ne ves kok bacilov je na kljukah etc..
OrodniK
25. 10. 2020 09.16
+8
Ko so predlagali ukrep razkuževanja ste se pa bunli kdo bo to delal, kok bojo upravniki kasiral za razkuževanje🤔 naredi kar hočeš, če niso ljudje tok pametni da sami popazijo nase ni vse skup nič!
AlternativeFacts
25. 10. 2020 09.39
-2
Danes ni bloka, da en bi imel avtomatskih vrat... In da, razkuževanje večstanovanjskih stavb je debilizem 1 klase...Nimate doma mila, da bi si ob vrnitvi v stanovanje dodobra umili roke? Ko greste ven pa itaq v prodajalnah MORATE RAZKUŽEVATI ROKE...da se po nosu ne vrta, pa so vas, upam tako, naučili že starši, ko ste imeli 5 let ali manj...
papi1
25. 10. 2020 10.27
+3
Vse kar ste napisali drži. Narobe je le, da se nekateri tega ne držijo.
Fructal89
25. 10. 2020 11.25
+1
In da ni bloka, ki ne bi mel avtomatskih vrat XD
dajno
25. 10. 2020 11.46
384 years old monk
25. 10. 2020 14.10
Uporabnik1940659
25. 10. 2020 14.16
+1
Higiena je pomembna. Sama nosim masko, si razkužujem roke, dvakrat tedensko delam kot prostovoljka, v popolni zaščitni opremi.... Pa mi ni nič hudega!
lucinda
25. 10. 2020 08.50
+23
Ok, za čas, ko ne moremo do zdravnika, naj nam ukinejo plačevanje obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
papi1
25. 10. 2020 10.32
+4
Vsak, ki zbolije in bo deležen medicinske pomoči. Res pa je, da bo odklenkalo tetam, ki so hodile na klepet v čakalnice in potem nadlegovat zdravnika za vsako malenkost.
papi1
25. 10. 2020 10.34
+6
Jaz bi bil vesel, da mi nikoli ne bi bilo treba koristiti uslug iz zdravstvenega zavarovanja.
Ashleey
25. 10. 2020 08.49
+19
Zdravstvene storitve so bile vse vedno NUJNE!!! Nikoli se ni nicesar dwlilo na NUJNO in NENUJNO.. Ampak odkar imamo ta virus v drzavi je vse NENUJNO in druge bolezni sploh ne obstajajo.. 🤮🤮🤮
glavni Baja
25. 10. 2020 08.57
+9
pa še kr plačuj dodatno zavarnovanje 🤪
Ashleey
25. 10. 2020 08.58
+2
Jst grem vse samoplacnisko. Tok o tem kaj placujem in cesa ne..
OrodniK
25. 10. 2020 09.03
+3
Ti, ti, ti!!! JAVNO NE PRIVAT HOČMO!!! Ti pa privatnike podpiraš!!🙃
glavni Baja
25. 10. 2020 09.04
+1
Mrs White
25. 10. 2020 08.49
+3
operacija pruha, ocesne mrene, odstranjevanje znamenij, plasticne operacije itd itd.
AlternativeFacts
25. 10. 2020 08.48
+14
Katera bolezen ali bolezensko stanje pa je NENUJNO? Pa teli so komplet iztirili...
hudobija
25. 10. 2020 08.42
+11
Ja sej je povedu ze par dni nazaj...najprej zivljenja, potem sele zdravje. Katastrofa!
šmajser1
25. 10. 2020 08.38
+15
Zakaj placujem dodatno zavarocanje mi povejte vladni glavici? Kradljivci!
glavni Baja
25. 10. 2020 08.46
+6
zato k je obvezno, zato šmajser1 buahahaha 🤓
dajno
25. 10. 2020 08.27
+2
Zdraviliško zdravljenje bo potekalo?
slim386
25. 10. 2020 08.29
+10
Bo ja. Dr. Janša osebno bo izvajal zdravljenje svojih ovčic. Ugitovil je namreč da popuščajo pri propagandi
MarsallLaw
25. 10. 2020 08.25
+8
Ali zobozdravniki delajo normalno?
daiči
25. 10. 2020 08.47
+4
384 years old monk
25. 10. 2020 14.11
+1
Oni ne delajo normalno niti k je vse v najlepšem redu