Korona

Na vlakih boste morali potrdilo o PCT izkazati skupaj z vozovnico. Kaj pa LPP?

Ljubljana, 14. 09. 2021 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, Tadeja Voščun
Komentarji
242

Od srede bo pogoj PCT veljal praktično povsod, tudi v javnem prevozu. Pred vstopom na avtobus ali vlak si boste torej morali zagotoviti verodostojno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. V Ljubljanskem potniškem prometu pravijo, da bodo izpolnjevanje pogoja preverjali njihovi kontrolorji in Zdravstveni inšpektorat. Direktorica potniškega prometa na Slovenskih železnicah Darja Kocjan pa je dejala, da bo potrdila o izpolnjenem pogoju PCT skupaj z vozovnicami preverjalo njihovo vlakospremno osebje.

Že včeraj smo predstavnike javnega prevoza spraševali, kako komentirajo novi vladni odlok, s katerim bo izpolnjevanje pogoja PCT od srede obvezno tudi za vse njihove potnike. Da se o tem še usklajujejo, so nam povedali v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) in dodali, da pa so pristojnemu ministrstvu že predlagali, naj to na njihovih avtobusih preverjajo zdravstveni inšpektorji, saj da njihovi vozniki tega ne bodo zmogli.

Vozniki pogoja PCT ne bodo mogli preverjati pri vsakem potniku posebej, pravijo na LPP.
Vozniki pogoja PCT ne bodo mogli preverjati pri vsakem potniku posebej, pravijo na LPP. FOTO: Bobo

Danes pa so iz LPP-ja sporočili, da bo na avtobusih pogoj PCT obvezen za vse potnike razen za dijake in osnovnošolce. O tem bodo potnike obveščali z opozorilnimi nalepkami na postajališčih in pri vstopnih vratih na avtobusih ter z obvestili na notranjih prikazovalnikih in zaslonih. Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja bodo opravljali kontrolorji LPP in Zdravstveni inšpektorat, so še dodali.  

"Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo pokazal dokazila, da je cepljen ali testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus. Če potnik tega ne bo upošteval, bo primer prevzela Policija."

Vse potnike prosijo, naj spoštujejo sprejete ukrepe in tako poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih potnikov ter voznika. Na avtobus naj ne vstopajo, če niso zdravi, upoštevajo naj higieno kašlja, spoštujejo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko, si razkužujejo roke pri vstopu na avtobus ter se ne dotikajo oči, nosu in ust, so še zaprosili. 

Pogoj PCT bo na vlaku pregledovalo vlakospremno osebje

Direktorica za potniški promet na Slovenskih železnicah Darja Kocjan je o preverjanju pogoja PCT spregovorila v današnji izjavi za javnost. "V Slovenskih železnicah smo se takoj lotili svojih nalog, začeli smo obveščati potnike," je povedala Kocjanova. Da jih že obveščajo po spletu ter na prodajnih in drugih mestih, je dodala. "Naše vlakospremno osebje bo po novem pregledovalo tudi izpolnjevanje pogoja PCT," je dejala in potnike pozvala k spoštovanju ukrepov. "Upamo, da število potnikov ne bo preveč upadlo. Upamo tudi, da se bomo čim prej vrnili v normalno življenje," je dodala.

Če potnik pogoja PCT ne bo izpolnjeval, ga bo osebje po besedah Kocjanove prosilo, naj na naslednji postaji izstopi. "Drugih pristojnosti pa nimamo. Za ostalo so pristojne inšpektorske službe," je še dejala.

Tudi potniki v javnem prevozu morajo od srede dalje izpolnjevati pogoj PCT, je sklenila vlada.
Tudi potniki v javnem prevozu morajo od srede dalje izpolnjevati pogoj PCT, je sklenila vlada. FOTO: Miro Majcen

Trgovci s tehničnim blagom opozarjajo na neenakopraven položaj glede pogoja PCT

Člani sekcije trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), medtem razumejo izjeme pri zahtevi pogojev PCT za delovanje živilskih trgovin, a opozarjajo na neenakopraven položaj, v katerem so se znašle trgovine s tehničnim blagom. Menijo, da bi morala ureditev PCT-pogoja veljati enako za vse trgovce.

"Trgovci s tehničnim blagom smo zaradi sprejetega odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami postavljeni v neenakopraven konkurenčni položaj. Če želimo vsaj nekoliko bolj izravnati konkurenčni položaj, predlagamo, da se izjeme v živilskih trgovinah omejijo pri prodaji asortimaja, ki ne sodi med živila in pijačo," so zapisali v prejšnji teden ustanovljeni sekciji, ki deluje v sklopu podjetniško-trgovske zbornice pri GZS.

Z Vrhovnega sodišča pa so sporočili, da pogoj PCT od srede dalje velja "tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč, kar so sodišča skladno s 7. členom Odloka dolžna preverjati". Tako zaposlenim kot tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, se bo od 15. 9. 2021 vstop v prostore sodišča zavrnil, so dodali. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi.

V sporočilu za javnost so dodali, da tehnične trgovine niso bile izvor okužb z novim koronavirusom, pretežno ne zaradi doslednega spoštovanja vseh ukrepov, manjšega števila obiskovalcev in kontroliranega upravljanja blaga. "Ker je namen odloka omejevati širjenje okužbe in preprečevati obolevanje ljudi (zaposlenih, kupcev), menimo, da bi morala ureditev pogoja PCT veljati enako za vse trgovce," so dodali.

Člani sekcije, ki jo vodi Miha Drganec iz podjetja Big bang, so še opozorili, da se bo zaradi obveznega preverjanja pogoja PCT od srede začela zmanjševati frekvenca obiska tehničnih trgovin, posledično bo padal promet v trgovinah, stroški pa bodo znatno narasli zaradi stroškov testiranja, dodatne delovne sile za preverjanje pogoja in stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje pogojev PCT pri kupcih.

"Razumemo uvedbo PCT-pogoja za vse dejavnosti za zasebni in javni sektor, saj bomo le tako vsi skupaj lahko varno izvajali dejavnosti in opravljali svoje delo, vendar je prevalitev stroška testiranja zaposlenih, ki niso cepljeni oz. prebolevniki, v celoti na delodajalca prevelika obremenitev. Strošek bi morala prevzeti država ali pa vsak posameznik, ki se ni cepil," so še dodali v sekciji.

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo od srede preverjala tudi sodišča

Pogoj PCT bo od srede veljal tudi na sodiščih, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, so opozorili na vrhovnem sodišču. Glede na navedeno PCT-pogoj do morebitne spremembe velja tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč. Na sodiščih bodo izpolnjevanje pogoja PCT tudi preverjali.

Tako zaposlenim in tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, bodo od srede vstop v prostore sodišča zavrnili, so opozorili na vrhovnem sodišču. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi, so še zapisali.

Vstop v banke in hranilnice brez pogoja PCT ne bo mogoč

Kot so danes sporočili z Združenja bank Slovenije (ZBS), bo vstop osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, onemogočen. 

ZBS zato vse obiskovalce poslovnih enot bank in hranilnic prosi, da že predhodno skladno z veljavnim odlokom pripravijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT in jih ob obisku poslovne enote predložijo na vpogled pooblaščeni osebi. V nasprotnem primeru vstop v prostore banke ali hranilnice ne bo mogoč, so sporočili.

Tudi na upravnih enotah, pa morajo PCT pogoj poleg zaposlenih na izpolnjevati uporabniki storitev upravne enote.

Pošta Slovenije bo pri okencih preverjala pogoj PCT

Iz Pošte Slovenije so sporočili, da bodo od jutri dalje na vratih pošt izobešena obvestila za uporabnike storitev o izpolnjevanju pogoja PCT ob vstopu v poslovalnico. Zaposleni bodo pri strankah preverjali izpolnjevanje pogoja PCT z izjavo, in sicer tako, da bodo stranki pri okencu zastavili vprašanje o izpolnjevanju pogoja PTC. Strankam, ki pogoja PCT ne bodo izpolnjevale ali ne bodo želele odgovoriti na vprašanje, bodo zaposleni vljudno zavrnili izvedbo storitve, so pojasnili. 

"Uporabnike poštnih storitev  ob tem vljudno prosimo, da dosledno upoštevajo vladni odlok ter obiščejo pošto ob izpolnjevanju pogoja PCT, da bomo lahko zagotavljali nemoteno izvajanje storitev na poštnih okencih."

 "V Pošti Slovenije upravljamo mrežo 482 poslovalnic. Pri družbah za zasebno varovanje smo preverjali, ali nam lahko zagotovijo zaposlene, ki bi pomagali preverjati izpolnjevanje pogoja PCT ob vhodu v poslovalnice, vendar nam žal nihče v Sloveniji tega ne more zagotoviti. Iz tega razloga je opisan način preverjanja izpolnjevanja pogoja PTC edini možen, če želimo zagotoviti nemoteno izvajanje storitev na poštnih okencih."

Prav tako so v skladu z omenjenim odlokom sprejeli ustrezna navodila za zaposlene glede izpolnjevanja pogoja PCT in izvajanja samotestiranja za vse zaposlene, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, in sicer enkrat tedensko na delovnem mestu, ob prihodu v službo.

Na Pošti Slovenije se zavedajo, da izvrševanje vladnega odloka predstavlja zelo zahtevno organizacijsko nalogo. "Pri opravljanju dela se bomo srečevali z različnimi situacijami, tudi negodovanjem strank. Vsekakor si bomo prizadevali, da bomo tudi v prihodnje zagotavljali kar najbolj kakovostne storitve. Ob tem poudarjamo, da smo že sprožili aktivnosti, s katerimi odločevalcem na nivoju države predlagamo izvzetje pošte iz dela predpisanih ukrepov, saj so ti zaradi narave naše dejavnosti in velikosti sistema težko izvedljivi, v določenem delu pa so izvedljivi le z nujnimi prilagoditvami. "

Kot smo poročali, v sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti.

Katere so (redke) izjeme?

 

Še naprej velja, da otrokom, mlajšim od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati nikjer, starejši pa boste brez pogoja lahko šli:

  • v živilske trgovine, drogerije, lekarne, ki niso v trgovskih centrih,
  • v zdravstvene ustanove, če je vaše stanje nujno,
  • v vrtec, če spremljate otroka,
  • v osnovno šolo, če spremljate učenca prvih treh razredov,
  • v glasbeno šolo, če spremljate učenca do vključno drugega razreda,
  • v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, če spremljate učenca,
  • k zdravniku, če spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter
  • na vožnjo z javnim potniškim prometom, če ste učenec ali dijak.

V vseh primerih je obvezna maska.

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR-testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
15. 09. 2021 09.28
+2
Vsi omejevalni ukrepi so nezakoniti. Razen pooblaščenih uradnih oseb nima nihče pravice preverjati PCT pogoje, zato bom od stražarja pri vhodu v trgovino zahteval da mi on pokaže svoja pooblastila. Sam izpolnjujem PCT pogoj, vendar je šel nadzor preko vseh meja. Izkazalo se bo, da tudi ti nezakoniti ukepi ne bodo zmanjšali število okužb.
simeoni
14. 09. 2021 20.11
+1
Zakaj za vlak iz LJ. na Jesenice PCT, če prideš prej peš ? Proga Lj. Jesenice je bila posodobljena, oziroma popolnoma prenovljena in je povprečna hitrost iz 80 km/h padla na cca 40 km/h.Zadniji odcep od Podnarta do Jesenic je hitrost tam nekje 20 do max 30 km/h.
komarec
14. 09. 2021 19.54
+2
Ni pravne podlage za te PCT ker epidemija še ni razglašena, torej odloki so neveljavni. Imelo bo ustavno sodišče delo, res z zamudo, če ne bo te zadeve rešil prej narod sam.
komarec
14. 09. 2021 19.48
+3
A zdaj bo pa imel že vsak sprevodni vpogled v moj zdravstveni karton? Potem ukinte zdravstvene domove.
putanesca
15. 09. 2021 18.45
+1
Saj je že skor tko, kot da zdravstvenih domov več ni, so samo telefonski vedeževalci, če imaš sploh srečo kakšnega dobit na telefon.
clio15
14. 09. 2021 19.17
-3
No vsi pravniki na kupo. Odlok je legitimen in veljaven, dokler se na sodišču ( ustavnem sodišču ne dokaže drugače).če se sploh kdaj. Tak da ne nekaj tulit kar ste prebrali od nekih kvazi pravnikov, ko se jim gre samo za stranke, da bi služili denar z vlaganjem nekih pritožb. Če bi bili za kaj bi sedaj že spisali kaj in poslali v presojo sodišču.
nnanna
14. 09. 2021 19.14
+2
joj, kam smo prišli?!
VoxP
14. 09. 2021 18.42
+4
Če potnik pogoja PCT ne bo izpolnjeval, ga bo osebje po besedah Kocjanove prosilo, naj na naslednji postaji izstopi. KAJ PA RAZLIKO DENARJA BODO VRAČALI če bo potreba izstopiti prej? A ste na to malenkost pozabili. Razliko denarja vozovnice najprej vrniti potem pa izstopim
Darko32
14. 09. 2021 18.55
+6
Normalno denar morajo vrniti in do takrat ne sme vlak odpeljati. Bomo videli ali bodo dolgoročno še poslovali. BOdimo pošteni in ralni. Razume se, d aje maska nek minimalni standard zaščite. Razume se, da je zaradi neke bolezni se potrebno cepiti. Ni pa opravičila, da s eljudi izsiljuje in se sočasno zavaja, da so bil iobveščeni o stranskih učinkih določenega zdravila. Tukaj pa bo žal moral vsak prevzeti del odškodninske odgovornosti in tudi kaj za svojo plačo zaslužiti v tem prieru povedati in zajamčiti kaj je nevarno in kaj ni. Zato se sam osebno ne čudim, če je prišlo do takšnega upora, kjer je prišlo do vrelišča in medebojnih obračunavanj.
VoxP
14. 09. 2021 18.39
+5
Nič hudega covid bo poskrbel, kar vsi okoljevarstveni ukrepi niso - gremo vedno bolj na zeleno. Hoja je zdrava in še bolj odporni bomo
komarec
14. 09. 2021 19.51
+5
Tudi nekatere tovarne bodo počasi ustavile proizvodnjo in s tem izpuste slabih snovi. Lepo, postajamo torej zeleni.
proofreader
14. 09. 2021 17.54
+4
Fantje ki kontrolirajo Urbano bodo še PCT preverili. Ni panike.
komarec
14. 09. 2021 19.53
+3
Ni pravne podlage, pa še epidemija ni razglašena, torej odloki so neveljavni. Imelo bo ustavno sodišče delo, res z zamudo, če ne bo te zadeve rešil prej narod sam.
tarzan13
14. 09. 2021 17.34
+7
pri lpp bodo pa kontrolo izvajali uni razni dragani in mileti k mislil da je bog če pride z značko na avtobus
ZKP.
14. 09. 2021 15.47
+8
Sama foušija vas je, tako cepljene in necepljene. Vsi ste v istem zosu. Žalostno da se ljudje delite na takšne in drugačne. Ni samo ta portal, obstajajo še drugi, tuji mediji, potrebno je samo možgane uporabit in brskat. Zalogo hrane imam, gorivo tudi, živim na vasi, tako da mi je vseeno za vse. Pa srečno🙏
mentorhercul
14. 09. 2021 15.37
+5
Tako je treba, na postaji gor, okužen, okuži ostale, ko pogruntajo da nima PCT, pa dol. No in tako na tej postaji na naslednji vlak in ponovi vajo, telebanistan
Ramzess
14. 09. 2021 15.30
+2
"Na vlakih boste morali potrdilo o PCT izkazati skupaj z vozovnico" Na vlakih? Če ni PCT-ja, na prvi postaji letiš ven. Tako se to razume.
tarzan13
14. 09. 2021 17.40
+9
kontrola na svakih 200 metara, ko nema kartu plača kaznu i kupuje novu ili put nastavlja pešice,..hahahaa
simeoni
14. 09. 2021 20.19
+1
Če se boš peljal od Kranja do Jesenic, boš prej peš prišel domov, doma spil kavo, potem pride vlak.
simeoni
14. 09. 2021 20.20
+1
niktalop
15. 09. 2021 09.32
In kdo te bo odstranil z vlaka ? Mogoče sprevodnik ? Ta nima pooblastil za uporabo prisilnih sredstev. Vsak prijem ali celo udarec bo končal na sodišču. Vlada predpisuje nezakonite ukrepe ki v praksi niso izvedljivi.
Thunderstorm
14. 09. 2021 14.28
+3
Vlaki so smotani, ko sto mater! Kupis karto za celo leto 200eur, da bos imel mir, na konc ti pa dodatke racunajo dodatno od 1.5 do 3eur, pa full si placu, mrs!
Thunderstorm
14. 09. 2021 14.29
+3
mentorhercul
14. 09. 2021 15.35
+0
Kaj se pa voziš z mednarodnimi vlaki, kar nekaj nabijaš...
SkokecPokec
14. 09. 2021 16.15
+1
Kaj si pa vozil bicikl z vlakom, namesto, da bi ga sam gonil...?
TheWhey
14. 09. 2021 14.25
+5
Kaj če ti vozovnica če imaš pct?
6567
14. 09. 2021 14.19
+8
Država si izmisli neko nebulozo potem pa ne ve kako bi to uresničili oz. izpeljali. To pomeni, da imamo same nesposobneže na oblasti. Ni druge.
User1538643
14. 09. 2021 14.14
+13
Pokazati PCT, tako kot Judje številko?
User1538643
14. 09. 2021 14.12
+8
zagi12
14. 09. 2021 16.30
+6
Tako je ta odločba je nezakonita in proti ustavna
Fery Zaka
14. 09. 2021 13.59
+16
Janez prepoveduje vožnjo z javnim prevozom in spodbuja uporabo dizlov. Zelo ekološko, ni kaj!
?ebula
14. 09. 2021 13.57
+7
Kaj pa če se voziš na švarc brez vozovnice?