Korona

Vrtci odprti za otroke staršev, ki so zaposleni in ne morejo zagotoviti varstva

Ljubljana, 24. 10. 2020 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
46

Ministrstvo za izobraževanje je na podlagi sprejetega odloka, ki odreja zaprtje vrtcev prihodnji teden, ravnateljicam in ravnateljem vrtcev posredovalo osnovne usmeritve za odločanje o zagotavljanju nujnega varstva otrok. Kot pravijo, naj bodo vrtci odprti le za otroke staršev, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela.

Kot je znano, je vlada s ponedeljkom začasno prepovedala zbiranje v vrtcih, pri tem pa v odlok zapisala, da lahko župan odloči, da se dovoli delo v vrtcih "v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način".

Tako so se nekateri župani že odločili, da bodo posamezni vrtci ostali odprti. Kot so poročali v oddaji 24UR, se je novomeški župan Gregor Macedoni, denimo, odločil, da vrtec ostane odprt za vse otroke tistih staršev, ki delajo – kot je pojasnil svojo odločitev, je s tem predvsem želel stopiti v bran podjetjem, da se ta zaradi zaprtja vrtcev ne bi še dodatno zapirala.

Ministrstvo zdaj ravnatelje vrtcev poziva, naj z župani preverijo, ali so v njihovem okolju "starši, ki delajo pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva)", oziroma "starši, ki potrebujejo nujno varstvo".

Preverijo naj tudi, ali vrtec izpolnjuje pogoje za zagotovitev nujnega varstva otrok glede na izpad kadra zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten zaposlenih in ali epidemiološka slika v občini omogoča, da organizacija nujnega varstva ne predstavlja dodatnega tveganja za širitev okužb z novim koronavirusom.

"Ravnateljice in ravnatelji se z županjo oz. županom dogovorijo o tem, ali je treba dostaviti dokazila za oba starša, ki so podlaga za izkazovanje potrebe po nujnem dostopu vrtca (npr. potrdilo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je nujno za državo in družbo ...) in ali je potrebna podpisana izjava staršev, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo," so smernice povzeli v sporočilu za javnost ministrstva.

Kot so navedli, na podlagi ocene o nujni organiziranosti vrtca v občini župan sprejme sklep o tem, katera enota vrtca bo odprta, pri čemer je možna tudi sprememba poslovnega časa vrtca, potreba po drugače organizirani prehrani otroka v tem času ter opredelitev najnižjega števila otrok v oddelku, za katerega se organizira nujno varstvo.

Starši, katerih otroci v času zaprtja vrtcev ne bodo obiskovali, bodo za ta čas plačila oproščeni.
Starši, katerih otroci v času zaprtja vrtcev ne bodo obiskovali, bodo za ta čas plačila oproščeni. FOTO: Damjan Žibert

Seznam odprtih vrtcev na spletni strani ministrstva

Ministrstvo je v sporočilu še zapisalo, da so župani številnih občin že sprejeli sklep, s katerim so določili izjemo od zaprtja vrtcev, starši pa da bodo informacije prejeli na spletni strani vrtca. Seznam vrtcev, ki bodo odprti, je objavljen tudi na spletni strani ministrstva, trenutno pa so na njem vrtci 79 od 212 občin.

Glede na seznam bo v nekaterih občinah odprta le po ena enota vrtca, v nekaterih nekaj, medtem ko je iz seznama razumeti, da bodo v občinah Ilirska Bistrica, Vojnik, Vrhnika, Sveti Tomaž, Slovenj Gradec, Lenart, Kidričevo, Hoče - Slivnica in Mežica odprti vsi vrtci v občini.

Mestna občina Ljubljana je ministrstvo, kot pišejo, obvestila, da mu bo informacijo o odprtih vrtcih lahko posredovala šele v ponedeljek. Združenje mestnih občin se je sicer v petek dogovorilo, da bodo v mestnih občinah vrtci ostali odprti za otroke, katerih starši morajo biti naslednji teden nujno prisotni na svojih delovnih mestih. Pri tem je združenje vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvalo, da otrok ne vozijo v vrtce.

Starši, katerih otroci v času zaprtja vrtcev ne bodo obiskovali, bodo za ta čas plačila oproščeni. Varuhi predšolskih otrok na domu, ki so vpisani v register pri ministrstvu, pa lahko še naprej izvajajo svojo dejavnost, pri čemer morajo upoštevati vsa higienska priporočila.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmet#1
24. 10. 2020 20.12
+10
Ena realna če bi vsi imeli varstvo jih nebi pošiljali v vrtec pa bi jih vsi imeli doma pa še denar bi prišparal.
Nikdar več
24. 10. 2020 19.36
+5
Ravno danes govoril z eno od medicinskih sester... En kup otrok je okuženih, a ne kažejo simptomov. Vzgojiteljice pa obolevajo kot po tekočem traku. Večina staršev misli, da so zdravi. Mojo hčer sem dal preventivno testirati (14 let), ker naj bi bila v stiku z okuženo osebo že 14 dni nazaj, majčkeno je pokašljevala in smrkala - manj od običajnega prehlada - in glej ga zlomka! Pričakoval sem negativen test, predvsem ker nihče ni javil rezultata v 48 urah. Pa pokličem sam. In mi povedo, da naj bomo 10 dni v samoizolaciji..... 5 nas je v družini, hčer ne smrka več, ostali nimamo simptomov (še) in upam, da tako ostane. Kako naj človek ve za kaj gre, dokler test ni opravljen, sploh pa, če nimajo nobenih znakov mulci?
GlavniModerator
24. 10. 2020 21.25
+3
nehas se obremenjevat s tem in zivis normalno zivljenje
Nikdar več
24. 10. 2020 19.27
Alivpop tv kaj razmišlja v smeri, da vključi možnost preskoči oglas? Res je nadležno in nefer do nas. Čakati moraš do izteka oglasa, ki si ga videl že milijonkrat! Ne pogruntajo, da prav zaradi tega potencialnega kupca odvrne od nakupa?
seeuinhell
24. 10. 2020 19.23
+7
Probajte delat od doma z 2 in 4 letnima otrokoma...videokonference, telefoni, pa sef ki te gnjavi zakaj ni rezultatov....in to je bilo spomladi 2 meseca tako da tudi dopust je komplet pokurjen...žena pa dela v živilski trgovini....sem opravičen da pripeljem otroke v ponedeljek v vrtec??????
Slovenc07
24. 10. 2020 19.36
+5
gostilnca
24. 10. 2020 19.57
-2
Tone1234
24. 10. 2020 19.16
+6
Kaj so to usmeritve????? Nesposobnost postavitve jasnih pravil in prelaganje odgovornosti na druge? Takšni niso dorasli situaciji....
Tuklaa
24. 10. 2020 18.42
+6
Tisto pravo. Pa kakšen nadzor??? Žena je vzgojiteljica. In veš kaj se dogaja? Otroke nafilajo starši z calpolom in jih pripeljejo v vrtce. In ja na žalost je veliko takšnih starših kateri so cele dneve doma..... Na plečih države...
Eloisa
24. 10. 2020 18.57
+6
Oh Calpol je bolj redko na sporedu. Svečka drži dalj časa ;)
TistoPravo
24. 10. 2020 19.11
+6
Dogaja se marsikej. Da pozitivno učiteljico, ki dobi pozitiven test seveda naknadno...v njegovem razredu nadomešča polovica šole učiteljic v dveh dneh ko pride test še njenih učencev...in najdejo pozitivnega. Medtem pa te učiteljice učijo svoje oddelke nemoteno in se virus nemoteno dejansko s pomočjo sprehodi po celi šoli...veliko večji problem je kot kaže med zaposlenimi, z vodstvom šol in vrtcev vodstvom ter v dogovoru z vodstvom občin vključno z župani...težko bi reku, da je tukaj kaj šlamparije...vsak sum bi morali veliko bolj resno jemat in oddelke takoj dat domov za 14 dni...marsikej pa prikrivajomseveda tudi starši samo. Zato pa pravim, sankcije!
Tone1234
24. 10. 2020 19.18
+9
Točno to se dogaja, + polno albancev , ki obremenjujejo našo socialno infrastrukturo....brez veze osamosvojitev .....
Nikdar več
24. 10. 2020 20.23
+3
Jih imamo 2 leti v naši vasi. 8 na sprehodu, brez mask,.... Glavni so. Kao.
flojdi
24. 10. 2020 18.41
-1
.ne me ba sat. eni , ki delajo nekje ne fašejo virusa . torej je virus nekak Kastnik...al kako
TistoPravo
24. 10. 2020 18.24
+6
Vrtci in šole bi morale biti odprte...samo da bi vsaka enota morala imet zunanji nadzor non stop...zadeve bi morale teči transparentno, brez skrivalnic ravnateljev...županov in staršev obiskajočih otrok. Kakp to dosežeš, z kaznimi če ne drugače
Eloisa
24. 10. 2020 18.38
+5
Kakšen zunanji nadzor? A to misliš v smislu, da starši v vrtce in šole ne bi pošiljali bolnih otrok, tko kot to počnejo sedaj?
TistoPravo
24. 10. 2020 18.53
+4
Marsikej se dogaja...prikrivanja je vse od županov, do staršev veliko ...najmanj toliko kot zanikanja, da je viruse in bakterije nesmiselno omejevsti nasploh.,,ker je do sedaj pa ja vse laufalo kljub vsemu. Vedeti bi morali, da v nedogled to ni moglo trajat...če nisi fer do sebe in drugih sprotno, je treba pol vse na1x poizkušat rešit....to je to, kar zdej imamo....če da jih veliko še zmerej mimovsega živi in razmišlja...najrajš bi po veselicah hodil, medtem ko po bolnicah zaradi širjenja virusov vsi zagnojeni umirajo!
rcarlos
24. 10. 2020 18.21
+8
Torej starši, ki delajo u proizvodnji pustite otroke same doma oziroma jih pustite pr dedkih in babicah, ki so že v rizični grupi :D ... Fail za failom so tile "ukrepi" :D
Eloisa
24. 10. 2020 18.37
+8
Ah dej no dej. Koliko je takšnih primerov, ko starši hodijo z vnuki vsako popoldne k babicam in dedkom na kosilo, primerov, ko bodo babice čuvale starejšega otroka, ki hodi v šolo, mlajšega pa zašibajo v vrtec, primerov, ko starši živijo v skupnem gospodinjstvu s starimi starši itn...
Tuklaa
24. 10. 2020 18.49
+2
Wahl
24. 10. 2020 18.11
+7
Ob teh norcih z diplomami bomo kmalu imeli kastni sistem kot Indijci.
dr.dare
24. 10. 2020 18.09
+4
Starši ne se sekirat, župani vas ne bodo pustili na cedilu in bodo kljub prepovedi ministrstva organizirali varstvo za vse!
Aprilc00
24. 10. 2020 18.08
+10
Se pridružujem spodnjim komentarjem. Na živce mi gre, da se vedno poudarja javno upravo. Pa kdo drugi vas futra kot gospodarstvo?? Na trgovke, proizvodne delavce, dostavljalce, kuharje in ostale se vedno pozabi. Ja če njihovi otroci ne rabijo vrtca pa naj se potem zapre še trgovine, prekine dostavo hrane in materiala in ustavi proizvodnjo!!
dr.dare
24. 10. 2020 18.08
+7
Kaj si ni ministrica že včeraj na novinarski konferenci dovolj sramote naredila?
btbslo
24. 10. 2020 17.59
+17
A delavci v proizvodnji in trgovke pa naj ostanejo doma? Kam naj dajo otroke v varstvo.? Potem zaprite vse...jest in zivet morajo vsi. Revscine vedno vec....
Vse strokovnjak
24. 10. 2020 17.59
+7
Pa naj se tudi vse za življenje nenujne firme ustavijo. Drugače so podjetja z delavci brez otrok v konkurenčni prednosti, saj bodo le taki lahko delali.
GlavniModerator
24. 10. 2020 17.51
+8
se prav uni jih imajo v vrtcu, ki imajo najvecjo verjetnost da okuzijo in prenesejo virus na otroke, in potem te naprej na ostale otroke in ostali otroci na svoje starse, hahaha. Mediji in politiki so komedija leta. Kaj ce bi lepo priznal da je to manjsi prehlad in pustil narodi da v miru zivi
Eloisa
24. 10. 2020 18.39
+4
In te naprej na vzgojiteljice med katerimi so mnoge starejše in te naprej na svoje morda tudi rizične bližnje...
Marija Kramberger 1
24. 10. 2020 17.47
+14
Sram jih je lahko. Delajo trgovine ,zdravstvo ,pekarne, državne firme in še bi lahko naštevala.Kam naj dajo ti svoje otroke naj jih pustijo same doma ali vozijo zraven v službo. Če so odprti naj bojo za vse ali pa za nobenega,
ElleX
24. 10. 2020 17.57
+9
Vrtci, ki se odločajo za dežurstvo, bodo večinoma, če že ne vsi, sprejemali otroke staršev, ki so zaposleni in jim delodajalec ne more zagotoviti ali pa jim narava dela ne omogoča dela od doma - ne glede na to, v kateri branži delajo.
Tuklaa
24. 10. 2020 18.39
-2
A ni normalno da delajo v policiji, zdrastvo, trgovine z živili, lekarne, vojska, pripadniki URSZR.... Nekdo ki je zaposlen v Gorenje, Perutnina Ptuj, Palfinger..... pa mu nebo škodilo 14 dni dopusta palačenega 80%....
juhej77
24. 10. 2020 17.46
-7
ke veliko stevilo starsu da v otroke v vrtec sam da se jih losa.. ...da imsjo mir v hiši....
osnovna šola
24. 10. 2020 18.30
+2
Ti nikdar nisi imel otrok, zato ne piši bedarij.
mojcd
24. 10. 2020 17.41
+20
Spet privilegiji! A mi ki delamo pa naj kaj jih s sabo vozimo? Svet se ni ustavil, ljudje imamo sluzbe!
Zentrum
24. 10. 2020 17.58
+6
Naj te potolažim, ne boš je več dolgo imel.
kanonar
24. 10. 2020 17.41
+3
Točno virus je in še bo vlada pa bluuzii