Korona

Za učitelje obvezne maske in testiranje, šole z navodili staršem

Ljubljana, 21. 01. 2021 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Maruša Slana
Komentarji
991

Učenci prve triade osnovne šole se prihodnji teden v devetih regijah zaradi izboljšanja epidemioloških razmer vračajo v šolske klopi, vendar pod strogimi ukrepi, ki jih opredeljuje model C. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ob začetku lanskega poletja objavilo modele in priporočila za izvajanje dejavnosti v izobraževalnih ustanovah. Kaj konkretno torej prinaša model C in kako bo potekal pouk za najmlajše šolarje? Sviz medtem poziva ministrico, naj prekliče obvezno testiranje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pečan o odpiranju šol
    07:06
    Iz 24UR ZVEČER: Pečan o odpiranju šol
  • Iz 24UR: Pouk po modelu C
    02:47
    Iz 24UR: Pouk po modelu C
  • Iz 24UR: Priprave na vrnitev
    01:52
    Iz 24UR: Priprave na vrnitev
  • Iz SVETA: Odpirajo se tudi vrtci
    02:06
    Iz SVETA: Odpirajo se tudi vrtci
  • Iz SVETA: Vračajo se tudi nekateri študenti
    00:55
    Iz SVETA: Vračajo se tudi nekateri študenti
  • Iz SVETA: Odprtje šol za učence prve triade
    03:35
    Iz SVETA: Odprtje šol za učence prve triade
  • Simona Kustec o odpiranju vrtcev in šol
    06:00
    Simona Kustec o odpiranju vrtcev in šol

Predsednik vlade Janez Janša je v sredo sporočil, da se sproščanje nekaterih dejavnosti v devetih statističnih regijah začne s ponedeljkom prihodnji teden. "Kar se tiče šolstva, je bil načrt, ki bo tokrat uporabljen, torej model C, predpisan, objavljen in komuniciran poleti, torej pet ali šest mesecev nazaj, torej to ni novost in šolniki ta model poznajo ali pa bi ga morali poznati," je ocenil predsednik vlade. 

Model C za osnovne šole velja, ko zaradi omejitev, ki izhajajo iz priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zaradi prostorskih oziroma kadrovskih pogojev ni več mogoče izvajati pouka za vse učence v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, so zapisali v priporočilih šolskega ministrstva.

Model se uporablja za vse šole in vzgojno-izobraževalne zavode, ki izvajajo programe za osnovnošolsko mladino, in za glasbene šole. Vzgojno-izobraževalni zavodi in šole, ki izvajajo prilagojeni izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju ter prilagojene izobraževalne programe z enakovrednim izobrazbenim standardom, vzgojno-izobraževalno delo izvajajo v okviru zmožnosti.

 V okviru tega modela pouk v šoli poteka za učence od 1. do vključno 3. razreda. Pouk se organizira v skupinah, ki so določene s standardi in normativi. Izvajanje pouka se zagotovi na način, da poteka v homogenih skupinah, skupine učencev pa se v času pouka ne mešajo med seboj. Šole izdelajo natančne protokole za izvajanje obveznega in razširjenega programa. Protokoli zajemajo organizacijo dela ter ravnanje in zadolžitve posameznikov.

Sproščanje ukrepov po regijah
Sproščanje ukrepov po regijah FOTO: Twitter

Medtem pa se za učence od 4. do 9. razreda pouk izvaja na daljavo. V primeru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih kapacitet posamezne šole, ob upoštevanju higienskih in splošnih priporočil, pa ravnatelj lahko odloči, da šola izvaja pouk v šoli tudi za učence 4. in/ali 5. razreda. "Ravnatelj odločitev o izvajanju pouka v šoli za učence 4. in 5. razreda sporoči Sektorju za osnovno šolo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, takoj ko sprejme takšno odločitev. V takšnem primeru se izvaja pouk na daljavo za učence od 6. do 9. razreda," piše v priporočilih ministrstva. Način izvedbe šola uskladi z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS ter Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

V devetih slovenskih regijah bo stekel pouk za prvo triado osnovne šole.
V devetih slovenskih regijah bo stekel pouk za prvo triado osnovne šole. FOTO: Dreamstime

V veljavi vsi zaščitni ukrepi

Za preprečevanje prenosa okužbe ministrstvo priporoča razdelitev oddelkov v manjše skupine. "Z osnovnim pedagoškim vodilom, da se v šoli razredi učencev ohranjajo v celoti, to sicer ni združljivo. Treba pa se je zavedati, da več učencev v učilnici pomeni večje tveganje za prenos okužb," navajajo v priporočilih.

Model C predvideva tudi upoštevanje vseh predlaganih zaščitnih ukrepov. Udeležba in izvajanje pouka sta tako dovoljena le zdravim osebam, obvezni so umivanje in razkuževanje rok, higiena kihanja in kašlja, zadostna medsebojna razdalja vsaj 1,5 oziroma do 2 metra v mirovanju, pri gibanju pa večja. V učilnici, v kateri so navzoči le učenci enega razreda, za učence ne bo potrebna uporaba mask. Učitelji in drugi strokovni delavci v učilnici pa bodo morali uporabljati maske v primeru, ko ne bo zagotovljena medosebna ustrezna razdalja (minimalno 1,5 metra), z izjemo učiteljev prvega VIO oziroma po presoji pooblaščenega specialista medicine dela. V skupnih prostorih uporabljajo maske učitelji in preostale odrasle osebe ter učenci skladno s priporočili glede uporabe mask na spletni strani NIJZ.

Obvezno bo tudi čiščenje in razkuževanje površin ter zračenje prostorov. Odsvetovano pa je zbiranje v skupinah zunaj matične učne skupine. Če zaradi pedagoškega procesa ni izvedljiv pouk brez mešanja skupin, pa mora biti med učenci različnih razredov v učilnici ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja (v gibanju najmanj 2 metra, sede najmanj 1,5 metra).

Maske v šoli

Odsvetovano je mešanje skupin med športnimi aktivnostmi in odmori. V veljavi pa bo tudi urnik uporabe prostorov, ki predvideva prihod s časovnim zamikom, uporabo jedilnice, sanitarnih prostorov, garderob itd. Določene bodo poti gibanja.

Malica bo morala biti organizirana tako, da se upošteva ukrepe za preprečevanje širjenja virusa (po možnosti v učilnici, v kateri se izvaja pouk oddelka). Za učence pa bo moral biti organiziran prevzem kosil v jedilnici šole na način, da se določi urnik oziroma število učencev in dežurnih učiteljev, ki se lahko sočasno nahajajo v jedilnici.

Vsi roditeljski sestanki in govorilne ure v sklopu modela C potekajo na daljavo, odsvetovane pa so prireditve, ekskurzije in šole v naravi. Poseben režim bo veljal tudi pri predmetu šport in igrah na zunanjem igrišču. V priporočilih je tudi spodbujanje pouka na prostem. V šolah bodo morali voditi evidence prisotnosti, tudi za zunanje obiskovalce, zagotoviti pa bodo morali tudi prostor, kamor se lahko umakne oboleli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo testiranje zaposlenih v ponedeljek, potem pa ...?

Ob tem se zastavljajo tudi vprašanja, kaj bo s testiranjem zaposlenih, na koliko časa ga bodo ponavljali ter kaj bo s tistimi, ki se nočejo testirati. Testiranje vseh zaposlenih v osnovnih šolah in vrtcih bo sicer potekalo v ponedeljek, v šolske klopi se bodo učenci tako vrnili v torek

V skladu s Sklepom o izvajanju posebnega presajalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-COV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost se preiskava osebam prvič opravi dan pred vrnitvijo otrok v vzgojno-izobraževalne zavode in se do preklica epidemije ponavlja vsak ponedeljek. Testiranje bodo opravili s hitrimi testi. Testirati se ni potrebno osebam, ki so v obdobju 3 mesecev prebolele SARS-CoV-2 na podlagi potrjenega testa PCR. Potrebe po izvajanju testiranja ugotavlja minister, pristojen za zdravje, na podlagi epidemioloških podatkov vsaj enkrat na mesec, navaja sklep.

Kaj pa morajo vedeti starši?

Pred povratkom učencev k pouku morajo šole starše informirati o organizaciji povratka in pouka v šoli. Gre za seznanitev z ukrepi, predstavitev, kako bo potekal dan v šoli, preveriti potrebo po jutranjem varstvu, podaljšanem bivanju in prehrani. 

V šolo lahko pridejo samo zdravi otroci oz. zaposleni. Pomembno je, da so starši in zaposleni seznanjeni s simptomi in znaki bolezni covid-19 in ob pojavu simptomov in znakov pravilno ukrepajo. Govorilne ure in pridobivanje informacij bodo starši opravljali po telefonu ali preko interneta.

Starši bodo stike s šolo še vedno vzdrževali le prek telefona oziroma spleta.
Starši bodo stike s šolo še vedno vzdrževali le prek telefona oziroma spleta. FOTO: Dreamstime

Ob tem odgovorni priporočajo, da otrok omeji stike s starejšimi, npr. s starimi starši in osebami s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi za težji potek bolezni. 

Za dostop do šole priporočajo peš hojo, kolesarjenje za tiste, ki imajo kolesarski izpit in pa tudi individualni prevoz s strani staršev brez združevanja učencev. NIJZ svetuje, da so učenci in njihovi starši pred ponovnim prihodom v šolo obveščeni o organizaciji pouka, npr. o učilnici, v kateri bodo imeli v tem času pouk in da bodo predvideni razpoložljivi sedeži razporejeni v skladu s priporočili (vsaj 1,5 m narazen v vseh smereh), o pravilih ravnanja v šoli za preprečevanje širjenja bolezni (glede lokacij/možnosti za umivanje rok, glede postopkov pred vstopom v šolo, hoje po označenih koridorjih, postopkov pred vstopom v razred, ne druženja z učenci ostalih oddelkov oz. vzdrževanja distance pri tem, ne posojanja stvari, ravnanju z garderobo, glede režima pri obiskovanju WC-ja in glede malice).

Prav tako morajo biti starši obveščeni o tem, kaj naj njihovi otroci prinesejo s seboj (šolske potrebščine, eventualna dodatna oblačila, saj se bo prostore veliko zračilo) ter o uporabi mask. 

Združenje ravnateljev ne pričakuje večjih težav ob odprtju šol

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je delno odprtje šol glede na predhodne napovedi vlade pričakoval. Model C, po katerem bo v devetih regijah od torka potekal pouk v prvi triadi, šole že poznajo, zato Pečan večjih težav ne pričakuje. Kot je danes še dejal za STA, že od lani spomladi tudi sam poudarja smiselnost regijskega odpiranja šol. Po sestanku premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja v začetku januarja so v šolah odprtje pričakovali, saj je bilo napovedano, da bodo spoštovali številke t. i. semaforja. "Zdaj so te prišle v takšno fazo, da je bilo pričakovati odpiranje po regijah, kar se mi zdi zelo zelo pametno," je še dejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva.

Pečan pričakuje, da bo po "tako dolgem mirovanju seveda nekaj težav, da ponovno poženemo naš voz". Težave bi se lahko pojavile tudi glede testiranja zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus, saj bo potrebno testirati veliko število zaposlenih, po zadnjih informacijah pa je testiranje zaposlenih obvezno.O tem so bile šole po njegovih besedah obveščene v okrožnici. Da je testiranje obvezno za vse zaposlene, ki bodo fizično odšli v šole ali vrtce, ki se prav tako odpirajo v torek, je danes povedala tudi šolska ministrica Simona Kustec.

Gregor Pečan večjih težav ne pričakuje.
Gregor Pečan večjih težav ne pričakuje. FOTO: Kanal A

"Vem, da imajo nekateri iz ne vem kakšnega razloga zadržke do testiranja, čeprav gre za povsem neinvaziven poseg v organizem," je dejal Pečan. A testiranje bo, kot je poudaril, glede na navodila pristojnih moralo biti izvedeno. Za priprave na testiranje in na začetek pouka imajo šole "nekaj dni več na voljo, kot običajno", je dodal in ocenil, da večjih težav ne bo. Tudi glede izvajanja pouka po že znanem modelu C meni, da ne bo velikih težav.

Šole se že pripravljajo na ponoven sprejem učencev. Starše o tem obveščajo po elektronski pošti in prek šolskih spletnih strani, kjer med drugim napovedujejo, da bodo razredničarke poklicale oz. kontaktirale starše otrok. Ravnateljica Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem Bojana Verdinek ima glede vračanja učencev prve triade mešane občutke. "Po eni strani se veselimo, skrajni čas je že, po drugi strani pa se bojimo nekih posebnih omejitev in tudi priporočil, ki so nekatera ta trenutek neizvedljiva," je izpostavila.

Trenutno okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi na njihovi šoli ni, glede testiranj zaposlenih pa se že dogovarjajo z Zdravstvenim domom Ravne na Koroškem. Način izvedbe naj bi bil znan v petek. Ravnateljica je imela sicer zadnjo informacijo, da je testiranje zaposlenih priporočeno, razen za tiste, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid-19, a bo to ponovno preverila na ministrstvu. Ravnateljica največje koprske osnovne šole, Osnovne šole Koper, Ingrid Poropat je izrazila zadovoljstvo, da bo prišlo do odprtja šol in vnovičnega pouka prve triade oz. da se bo lahko vsaj del otrok vrnil v šolo. Na vrnitev učencev se že okrepljeno pripravljajo in želijo zadostiti vsem protiepidemiološkim zdravstvenim in varnostnim ukrepom.

Pripravljajo se tudi na testiranje s hitrimi testi, pri čemer se zanašajo na dobro sodelovanje z ustanoviteljem - Mestno občino Koper in njenim oddelkom za družbene dejavnosti, ki je poskrbel, da bodo testiranja potekala na določenih točkah ali pa bodo ekipe za testiranje prišle v šolo. Natančneje se bodo dogovorili na petkovem sestanku, zadevo pa imajo za urejeno, je zatrdila. V šolo se bo prihodnji teden vrnilo približno 220 od skupaj nekaj več kot 970 učencev te šole. Med šolskim kadrom za zdaj nimajo okuženih, med poukom na daljavo pa so imeli dva primera okuženih pri zaposlenih. Sicer pa upajo, da se bodo po tednu ali dveh po vrnitvi prve triade k pouku vrnili tudi učenci 4. in 5. razredov ter nato postopno še preostali, je še povedala Poropatova.

Odprtje šol je po oceni ravnateljice Osnovne šole Lava v Celju Marijane Kolenko dobra odločitev, saj so na ta korak že dolgo čakali, so pa ponovno ugotovili, da so navodila preveč ohlapna in ravnateljem ne ponujajo odgovorov, kako ravnati.

"Na šoli je med zaposlenimi že nekaj časa prisotno zavedanje, da bo testiranje nujno, o tem smo se tudi odkrito pogovarjali, s predznakom, da je to pomembno predvsem tudi zaradi njihove varnosti. Za hitro testiranje se v okviru celjske občine dogovarjamo za skupno organizacijo za vse šole, da bo potekalo, vsaj upamo, čim bolj tekoče. V tem trenutku nimamo nobene okužbe med zaposlenimi in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je še dejala Kolenkova.

"Iz odzivov staršev vidimo, da so mnenja staršev zelo deljena, tako kot so že od začetka epidemije. Za nekatere starše je za odpiranje šol skrajni čas, drugi pa so prepričani, da je to v trenutni epidemiološki situaciji prenevarno," pa so v odzivu glede napovedanega delnega odprtja šol sporočili iz Zveze aktivov svetov staršev Slovenije.

"Da bodo otroci šli nazaj v šolo, ko bodo izpolnjeni pogoji za rdečo fazo, je že nekaj časa znano in verjamemo, da šole so pripravljene in da bo narejeno vse, da bo šolanje za najmlajše varno," so navedli.

Ob tem pa opozarjajo, da za zagotavljanje varnega šolskega okolja nista dovolj le premišljena organizacija dela in upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe zgolj v šolskih prostorih, čeprav je to dvoje predpogoj. Potrebno je spoštovanje ukrepov tudi med prevozi in v okoljih, iz katerih otroci prihajajo v šolo, starši pa morajo poskrbeti, da bodo otroci ob najmanjših znakih okužbe dihal ostali doma, poudarjajo v zvezi.

Sviz: Ministrica z nasprotujočimi si informacijami povzroča zmedo in poglablja nezaupanje

V Sviz so ostri do šolske ministrice, saj je ta, kot pravijo, znova poskrbela za zmedo glede izvedbe testiranja zaposlenih v vrtcih in šolah. Testiranje je predvideno za ponedeljek, kar pa je po oceni sindikata težko izvedljivo, saj ni izdelan logistični načrt. V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele včeraj, ministrstvo hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne pa tudi zapoveduje. Na današnji novinarski konferenci pa je ministrica dejala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. V sindikatu se zato sprašujejo, kaj naj šole zdaj ravnajo. 

Nasprotujoči si stališči povzročata zmedo, slabo voljo in številna vprašanja, zato v Sviz pričakujejo pojasnilo ministrice. "Res je, da zakonska možnost za uveljavitev obveznega testiranja obstaja, a v sindikatu velja trdno prepričanje, da bo ohranitev prostovoljnosti testiranja imela večje in pozitivne učinke kot obvezna prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi, še posebej, ker se ob tem odprejo številne pravne dileme o posledicah, če zaposleni testiranje morda odkloni," so zapisali. 

V sindikatu ministrico pozivajo, naj napoved obveznega testiranja prekliče.  

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, so učitelji visoko izobraženi in na 'komandno logiko' slabo reagirajo. Štrukelj pravi, da v sindikatu podpirajo testiranje, a bi moralo biti prostovoljno, saj bi s tem dosegli boljše rezultate. Ukazovanje, grožnje s kaznovanjem in žuganje na drugi strani pa ne koristi nikomur, je dodal. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.46

Zajc: Za čimprejšnje sprostitve se moramo držati ukrepov

"Najbolj pa bomo vsi skupaj, tako podjetniki kot državljani, zadovoljni, ko bomo lahko sprostili vse dejavnosti. Da bi se to zgodilo čim prej, se moramo držati navodil in usmeritev glede zračenja prostorov, nošenja mask, vzdrževanja razdalje in rednega razkuževanja rok," je še dejal Zajc.

10.43

Devet regij, kjer se sproščajo nekatere dejavnosti

V regijah Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, so poleg že veljavnih izjem določene dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

10.41

Seznam dejavnosti, ki sedaj lahko obratujejo

Dovolijo se: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, specializirane prodajalne z otroškim programom ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles).

10.37

Vlada sprejela nov odlok

"Izboljšanje epidemiološke slike ter zmanjšanje števila okužb in hospitaliziranih v preteklem tednu, je botrovalo temu, da je vlada na včerajšnji seji sprejela odločitev za postopno sproščanje nekaterih ukrepov. Vlada je tako sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki velja od sobote, 23., do petka 29. januarja," je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

10.35

Negativni test za covid-19 ni pogoj za profesionalne športnike

Predložitev negativnega testa na covid-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov, je povedal Vrtovec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (991)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jbtjbt
22. 01. 2021 16.38
+1
Kustečeva sploh ne ve kaj govori.Odstranit jo je treba.2 meseca nazaj je izjavila,da so lahko starši do otrokovega 12 leta doma.V zakonu pa je posalo do 5.razreda.Čist je zmedena,spakera naj
jutri_pa_res
22. 01. 2021 10.21
+5
Bolj problematični od učiteljev so učenci. Popoldan, ko športam naokrog, jih vsak dan videvam v skupinicah po ulicah, dvoriščih in igriščih (pričakovano seveda brez mask), kar je seveda normalno, ker se otroci morajo družiti. In če jim preprečimo druženje v koliko-toliko kontroliranih razmerah v šoli, se pač družijo drugje. Mogoče je tudi v tem razlog, da smo od takrat, ko smo pred 10 tedni zaprli šole, pa do danes po okužbah na milijon prehiteli svoje sosede, ki so do Božiča imeli šole odprte, za 5 x.
Vajkim
22. 01. 2021 10.19
+0
Vsi ki pišete o učiteljih, da so radi doma...lahko delo nimajo pojma kaj vse je potrebno naredit...za učitelja je 3× lažje o šoli počitnice nič več kot ostali... Korona v šolo žal s tveganjem..2 m razdalja ni mogoča...druženje vsaj po pouku ali prej....in še polno situacij...šport nemogoče na 2m Testiranje učiteljev obvezno...so se testirali v neki službi, kljub popolni zasčiti..od 8 zboleli 4 za korono.. po ceplenju dva v bolniški...testi nezanesljivi pokaže negativno zvečer si pa kužen in veselo okožuješ ostale..testi zaradi zaslužkov posameznikov in vlade...ni koristi...DILEMA ŠOLA DA, TVEGANJE VELIKO, KDO BO ODGOVARJAL ZA ZBOLELE IN MORDA SMRTI...VLADA, ALI STARŠI.. resme zanimajo komentarji bom odgovoril na njih
Bofur
22. 01. 2021 10.17
A minister Cigler Kralj se je tudi že testiral :)))
batom@pinkponk.com
22. 01. 2021 10.52
JAZsemTI
22. 01. 2021 10.15
-1
Raje bi odprli šole za višje razrede, dijake in študente, ki bi znali in zmogli ohranjati distanco. Tako pa se dela vse na 3. valu...
Bofur
22. 01. 2021 10.15
+2
Mislim, da ta vlada noče dajati zgleda. Zakaj se ministri in poslanci tedensko ne testirajo za koronavirus :))) In zakaj se ne cepijo ?
Woltan
22. 01. 2021 10.13
+0
Ne vem kdo je večji potencijalni prenašalec,glede na to da morajo samo učitelji nosit maske??
Bofur
22. 01. 2021 10.08
+2
Zakaj je samo polic učitelja kritičen in tvegan, da je potrebno učiteljski kader testirati ??? Kaj so vsi okuženi v Sloveniji del učiteljskega poklica ? V bistvu ne
Tone1234
22. 01. 2021 10.03
+2
Preden se učiteljem in staršem zagotovi možnost cepljenja je pošiljanje otrok v šolo absurd...oziroma mislim, da meji na zločin. Nesposobnost ne sme biti izgovor, mislim, da bi to ministrico morali že zdavnaj nagnati.
85391
22. 01. 2021 08.54
-1
Vrtec pri nas se ne bo normalno odprl ker mame vzgojiteljice koristijo šolski 'dopust'. Prva triada gre v šolo, se pravi oni ne morejo opravljat službe vzgojiteljic, ker so njihovi otroci 4. Razreda in starejši tako nesposobni, da ne morejo bit sami doma?? Hkrati pa na borzi toliko folka, ki bi z veseljem delalo njihovo delo!!!
Bofur
22. 01. 2021 10.14
+0
Ne gre za šolski dopust, ampak zakonsko možnost, da eden od staršev koristi nego, ko je otrok doma ... In otroci NISO doma zaradi tega, ker ne bi hoteli nazaj v šole, ampak ker je vlada zaprla VSE ŠOLE !!!! Nismo krivi starši in otroci, da so otroci prisilno doma že vse od oktobra.
mojstermiha144
21. 01. 2021 21.49
+4
Ja sej. Kaj bi blo simpl, če se lohk zakomplicira
Potnika
21. 01. 2021 21.42
+1
Če morajo učitelji vseskozi v šoli nositi masko in se tedensko testirat, se naj tudi otroci vsaj tedensko testirajo ali pa vseskozi v šoli nosijo masko. Da se učenci popoldan oziroma v času šolanja na daljavo nemoteno družijo med sabo na igriščih. Učitelji morajo varovati učence pred okužbo, učiteljev pa ni potrebno varovati pred okužbo?
zani10
21. 01. 2021 21.47
+2
Zato pa najboljse, da ucitelje se naprej lepo doma pocivajo in je zadeva resena...
Potnika
21. 01. 2021 21.51
+7
Dober učitelj ob učenju na daljavo ni počival.
Potnika
21. 01. 2021 21.54
+4
Ne gre za to, da bi učitelji radi delali od doma. Gre za to: če se učence, ki ne bodo nosili mask ne testira, potem ne vem, zakaj je potrebno učitelje testirat. Kužen učenec bo lahko nemoteno obiskoval pouk in tako mimogrede okužil učitelja in sošolce.
defodil
22. 01. 2021 08.11
+3
ce bi vsi dosledno nosili maske, upostevali razdaljo, prezracevali, ne bi bilo dosti prenosa okuzb, sicer je pa iz studij znano, da mlajsi otroci niso dobri prenasalci
Frost
22. 01. 2021 09.12
+1
A učitelji se pa doma držijo ukrepov?Dej ne blizu.
Bofur
22. 01. 2021 10.18
In kako se doma držiš ukrepov :)))))) Da greš na skret z masko
Vajkim
22. 01. 2021 10.20
Vajkim
22. 01. 2021 10.20
Mežiška dolina
21. 01. 2021 21.40
+11
Štrukelj je proti vsemu, kar predlaga aktualna vlada. Samo da je proti. Ne gre mu za zdravje najmlajših in tudi učiteljev. Gdaj pa kaj bodo izbirali novega sindikalista ali je ta brez ohraničenja mandata.
juresmax1
22. 01. 2021 09.23
+4
Štruklja bi morali takoj od odstaviti, ker tudi, da se visiko izobraženi učitelji ne želijo terstirati, če je to obvezno, to po njegovem pomeni , da so vsi zdravstveni delavci in vsi ostali,ki se že nekaj čeasa morajo obvezno terstirati zanj neizobraženi. Izjava nevredna kogarkoli, kaj šele "visoko izobraženega" šolnika.
Bofur
22. 01. 2021 10.17
Najbolje, da Janez Janša prevzema še naloge predsednika SVIZA-a, ahahahahahahahahahahahahaha Saj je že občasni šolski minister in stalni minister za kovid in zdravje
zani10
21. 01. 2021 21.36
+5
A ucitelji se mislijo sploh kaj delati , al bojo se sam kafetkali doma, pa prejemali polno placo za nic dela, kdaj majo zdej kj spet pocitnice...
morfo
22. 01. 2021 08.32
+2
Vidim da ni lahko se ukvarjat z enim, zamisli s 25. Malo več spištovanja do učiteljev.
Et54678
21. 01. 2021 21.10
+5
a nismo ta scenarij letos že videli? me ne bi čudilonče se bi drug tedn spet sfižilo
morfo
22. 01. 2021 08.33
+1
svetskicovek3
21. 01. 2021 20.31
+5
tiger200
21. 01. 2021 20.20
+2
Učitelji bodo kot vedno naredili vsa, da se izognejo delu. Čimprej se naj v celoti financirajo zasebne šole, da se dobi konkurenca in se večina sedanjih zapre.
Vajkim
22. 01. 2021 10.22
+1
oldspice
21. 01. 2021 20.16
+7
Sviz je očitno bolj za to da so šole zaprte do poletja.
Uporabnik1947897
21. 01. 2021 19.56
-1
Vsak odgovoren posameznik bo odklonil hitri test,ker ni zanesljiv in je s tem epidemiološko sporen...
Vajkim
22. 01. 2021 10.23
-1
morfo
21. 01. 2021 19.33
+6
Spet se vračajo male biološke bombe. Čez 14 dni smo spet zaprti. 😂😂😂😂
svetskicovek3
21. 01. 2021 20.32
-4
morfo
22. 01. 2021 08.34
+1