Korona

Na avstrijskem Koroškem kar 20-odstoten delež britanske različice koronavirusa

Dunaj, 09. 02. 2021 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 16 min
Avtor
STA, N.S., Ti.Š.
Komentarji
36

V ZDA so dosegli 25-odstotni padec novih primerov okužb s koronavirusom v primerjavi s tednom prej, pada tudi število smrtnih primerov in hospitalizacij. Ruski statistični urad je medtem sporočil, da je število Rusov, ki so lani umrli zaradi covida-19, dvakrat večje, kot so mislili do zdaj. Na avstrijskem Koroškem pa kar 20 odstotkov vseh okužb predstavljajo okužbe z britansko različico virusa.

Britanska različica novega koronavirusa se je za zdaj najbolj razširila na Zgornjem Koroškem, je pa prisotna po vsej zvezni deželi. Na avstrijskem Koroškem so do ponedeljka potrdili 28 primerov okužbe z bolj nalezljivo britansko različico, še 70 vzorcev pa so zaradi suma, da gre za to verzijo, poslali na sekvenciranje.

Okužbe se po besedah predstavnika za odnose z javnostmi koroške deželne vlade Gerda Kuratha širijo predvsem na zasebnih druženjih. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da okuženi pogosto ne želijo navesti stikov, ki so jih imeli, in zavračajo sodelovanje z epidemiologi, zato je širjenje okužb težje oziroma skorajda nemogoče zajeziti. Velika večina stikov okuženih, ki so jih testirali, je bila tudi pozitivna na novi koronavirus.

Od petka za izstop iz avstrijske dežele Tirolska obvezen negativen test

Od petka bo ob izhodu iz avstrijske zvezne dežele Tirolska tako treba predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Za to so se odločili, ker se v tej deželi širi bolj nalezljiva južnoafriška različica novega koronavirusa.

Koronavirus v Avstriji

Zaradi hitrega širjenja južnoafriške različice bo moral od petka vsakdo, ki bo želel zapustiti Tirolsko, predložiti negativen izvid testa na koronavirusa, ki ne bo starejši od 48 ur. Ukrep, ki ne bo veljal za območje Vzhodne Tirolske in otroke, bo predvidoma v veljavi deset dni.

Kurz je danes uvedbo ukrepa utemeljil s tem, da je AstraZenecino cepivo proti covidu-19 precej manj učinkovito proti tej različici novega koronavirusa. Po njegovih besedah je treba storiti vse, da bi preprečili ali vsaj upočasnili širjenje južnoafriške različice po Tirolskem in v druge dele Avstrije.

Po vsej Avstriji sicer beležijo očiten trend naraščanja števila okužb z novimi različicami novega koronavirusa, je danes opozoril Andreas Bergthaler iz raziskovalnega centra za molekularno medicino na Avstrijski akademiji znanosti. Britanska različica virusa B.1.1.7 je nekoliko bolj razširjena na vzhodu države, medtem ko Tirolsko pesti izbruh južnoafriške različice B.1.351. Po besedah Bergthalerja je situacija na Tirolskem trenutno precej nejasna, je pa očitno, da imajo tam težave s to različico. Bergthaler zato svari, da je obsežno sproščanje zajezitvenih ukrepov, ki se je v Avstriji začelo prav danes, problematično. Po njegovem mnenju bi namreč število na novo okuženih že brez tega sproščanja zaradi bolj nalezljivih različic v nekaj tednih začelo znova občutno naraščati.

O tem ukrepu so se po njegovih besedah dogovorili s tirolsko deželno vlado, ki je sicer v minulih dneh ostro nasprotovala temu, da bi za njihovo deželo veljali drugačni ukrepi kot za druge dele Avstrije.

Nadzor nad spoštovanjem teh pravil bodo na mejah dežele izvajali policisti in vojaki, je povedal notranji minister Karl Nehammer. Kdor pri sebi ne bo imel izvida testa, mu grozi kazen v višini do 1450 evrov.

Zvezna vlada je sicer že v ponedeljek za Tirolsko izdala opozorilo pred potovanji. Ob tem je ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v tej zvezni deželi, pozvala k testiranju.

Tirolske deželne oblasti so predstavile tudi svoj paket omejitvenih ukrepov, med drugim poziv ljudem k omejitvi gibanja, obvezno predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus pred vstopom na žičnico ter obsežno testiranje s PCR testi na območjih z visoko sedemdnevno incidenco.

Po ocenah strokovnjakov so doslej na Tirolskem potrdili okoli 300 primerov okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Število aktivnih primerov pa ocenjujejo na 129.

V ponedeljek se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi so lahko po šestih tednih vrata znova odprle vse trgovine, frizerji, muzeji in knjižnice. V deželah Dunaj in Spodnja Avstrija so se znova odprle tudi šole.

V Nemčiji pozivi Merklovi k pripravi novega načrta za odpiranje storitev, a naj bi protikoronske ukrepe vseeno podaljšali do marca

V Nemčiji se krepijo pritiski iz gospodarstva po novem načrtu za odpiranje javnega življenja in predvsem najbolj prizadetih storitvenih sektorjev, gostinstva in turizma. Združenje delodajalcev je kanclerko Angelo Merkel že pred srečanjem s predstavniki nemških dežel glede ukrepov pozvalo k pripravi jasnega scenarija odpiranja dejavnosti.

A kanclerka naj bi bila proti kakršnimkoli sprostitvam, poročajo nekateri nemški mediji, ki so informacije o tem izvedeli iz krogov blizu kanclerki. V boju proti novemu koronavirusu naj bi v Nemčiji tako še predvidoma do marca podaljšali vse veljavne ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. 

Koronavirus Nemčija

"Z vidika delodajalcev bi bilo nerazumljivo, da nadaljujejo z omejevalnimi ukrepi, ne da končno določimo jasen in s pravili določen scenarij odpiranja," je dejal predsednik združenja delodajalcev Rainer Dulger.

Vodja združenja nemških hotelov in restavracij Ingrid Hartges pa je izpostavila težke razmere v sektorji nastanitev, ki je zaprt od uvedbe ukrepov v novembru. "Razpoloženje in razmere so katastrofalni," je dejala. Po njenih besedah nujno potrebujejo jasne kriterije, ki bodo določali, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo znova lahko začeli z delom.

Ob tem je k pripravi natančnejših načrtov pozvalo tudi nemško združenje trgovcev. Prvi mož združenja Stefan Genth je pozval k odprtju vseh trgovin, vendar pod strožjimi pogoji, ki bodo opredeljevali dovoljeno število kupcev v prostorih in vzdrževanja potrebne razdalje.

"Nič ne bomo pridobili, če prehitro sprostimo ukrepe," pa je danes dejala kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije CDU/CSU.

Merklova se bo v sredo o podaljšanju ukrepov pogovarjala z ministrskimi predsedniki dežel. Predlagala naj bi jim podaljšanje ukrepov do najmanj 1. marca. Nazadnje so namreč ukrepe podaljšali do 14. februarja.

Kanclerka se zaveda, da obstajajo še razhajanja med vlado in zveznimi deželami glede podaljšanja oziroma sproščanja ukrepov. Po poročanju tednika Der Spiegel naj bi bila glede na vladne načrte prioriteta odpiranje šol in vrtcev, vendar ni znano, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Zaprti lokali v Nemčiji.
Zaprti lokali v Nemčiji. FOTO: AP

V Nemčiji od novembra veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Takrat so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine. Ukrepe so večkrat podaljšali in jih zaostrili, med drugim so sedaj zaprte tudi šole in vrtci, na javnem prometu pa je obvezno nošenje mask, ki zagotavljajo večjo zaščito.

V BiH potrdili britansko različico novega koronavirusa

V Bosni in Hercegovini (BiH) so potrdili britansko različico novega koronavirusa. Glavni epidemiolog v Federaciji BiH Sanjin Musa pravi, da ni razlogov za paniko, saj je širjenje mutacij pričakovano, epidemiološke razmere v državi pa so stabilne.

Vodja laboratorija na veterinarski fakulteti v Sarajevu Teufik Goletić je na novinarski konferenci danes sporočil, da so na podlagi sekvencioniranja genomov 20 vzorcev v enem primeru potrdili britansko različico, ki se hitreje širi, "na srečo pa nima nove mutacije, ki povzroča slabši učinek cepiv, ki so na voljo".

Ni povedal, pri kom so novo različico virusa ugotovili. Portal klix.ba je poročal, da so ga ugotovili pri tujem turistu, ki je bival v Sarajevu.

Vatikan je pozval k premisleku o ravnanju in obravnavi starejših ljudi po pandemiji covida-19. Papeška akademija za življenje je v dokumentu opozorila na lekcije iz pandemije, ko so bili predvsem v prvem valu najhuje prizadeti starejši.

Glavni epidemiolog v Federaciji BiH Musa pa je po zasedanju kriznega štaba dejal, da ni razlogov za paniko, saj so mutacije virusa pričakovane, za države pa je pomembno, da vzpostavijo program sekvencioniranja, da bi ugotovile prisotnost mutacij pri okuženih osebah. Izpostavil je, da so epidemiološke razmere v državi stabilne, število okužb pa vztraja na razmeroma nizki ravni.

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 355 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, medtem ko je že skoraj dva tedna dnevno število novih okužb manjše od 400. Zato bodo po besedah pomočnika ministra za zdravje Federacije BiH Gorana Čerkeza v tej bošnjaško-hrvaški entiteti predvidoma odpravili prepoved vseh stikov z oskrbovanci v domovih za ostarele. Padanje števila okužb je po njegovih besedah razlog za optimizem, kot problem pa je izpostavil dejstvo, da v zadnjem času beležijo vse več primerov nespoštovanja ukrepov.

V BiH so vsi gostinski obrati in storitvene dejavnosti odprte do 22. ure, obvezno je nošenje zaščitnih mask tudi na javnih krajih na prostem. V Federaciji BiH velja nočna policijska ura, v srbski entiteti Republika srbska pa ne.

Francoski parlament odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer do junija

Francoski parlament je danes odobril podaljšanje izrednih zdravstvenih razmer v pandemiji covida-19 do 1. junija. Izredne zdravstvene razmere vladi omogočajo uvedbo strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 18. uri.

V Franciji so izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije covida-19 prvič uvedi marca lani, veljale so do poletja, nato pa so jih oktobra ob slabšanju epidemioloških razmer v državi znova uvedli.

Za podaljšanje izrednih razmer, ki zagotavlja pravni okvir za vladne omejitvene ukrepe, je glasovalo 278, proti pa 193 poslancev.

V državi vse bolj narašča nezadovoljstvo zaradi strogih protikoronskih ukrepov. Lastniki restavracij, ki so zaprte od oktobra, vse glasneje zahtevajo ponovno odprtje poslovanja, za odpravo omejitev si prizadevajo tudi smučišča.

Šole in varstvene ustanove v Franciji sicer ostajajo odprte. Odprte so tudi trgovine, razen velike veleblagovnice. Večerno in nočno policijsko uro oblasti ohranjajo v upanju, da bodo ljudem preprečile, da bi se ponoči zbirali v večjih skupinah. Premier Jean Castex je prejšnji teden pojasnil, da še ni čas za rahljanje trenutnih omejitvenih ukrepov.

V Franciji, ki ima skoraj 70 milijonov prebivalcev, so doslej po podatkih Worldometra potrdili 3,34 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 4317. Umrlo je več kot 79.000 bolnikov s covidom-19.

V Španiji doslej potrdili tri milijone okužb z novim koronavirusom

V Španiji, ki je v pandemiji covida-19 med najbolj prizadetimi državami, so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

Koronavirus v Španiji-3

V državi, ki ima 47 milijonov prebivalcev, so od začetka pandemije potrdili 3.005.487 okužb z novim koronavirusom, od tega v zadnjem dnevu 16.402.

Vendar pa raziskave o prisotnosti protiteles v vzorcih krvi nakazujejo, da je številka dejansko bistveno višja. Že sredi decembra so raziskave pokazale, da je okuženih deset odstotkov prebivalstva, približno 4,7 milijona ljudi.

V Španiji je v ponedeljek umrlo 766 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 63.061.

Španija je 21. oktobra lani postala prva evropska država, v kateri so potrdili milijon primerov okužbe z novim koronavirusom.

Španske oblasti so v petek potrdile prvi primer brazilske različice novega koronavirusa, za katero domnevajo, da je izredno nalezljiva. Država je nekaj dni pred tem prav zaradi preprečevanja širjenja novih različic virusa omejila letalske prihode iz Brazilije in Južne Afrike. Že konec decembra je Španija omejila prihode iz Velike Britanije, kjer so konec lanskega leta prav tako odkrili novo različico virusa.

V Veliki Britaniji grozi potnikom, ki lažno izpolnijo obrazec za vstop v državo, do 10 let zapora

Potnikom, ki pridejo v Veliko Britanijo in ne sporočijo, da so bili v kakšni od držav s tako imenovanega rdečega seznama, bo grozilo do deset let zapora, je danes sporočil minister za zdravje Matt Hancock.

Hancock je poslancem danes pojasnil, da bo zapor grozil vsem, ki se bodo na obrazcu za vstop v državo zlagali glede tega, ali so bili v kakšni od držav s poslabšano epidemiološko sliko, ki so na rdečem seznamu. "Ukrep bo stopil v veljavo ta teden," je dodal. "Ne bom se opravičeval za strogost teh ukrepov, ker se soočamo z eno največjih groženj javnemu zdravju," je poudaril.

Od sredine februarja bodo morali potniki, ki pridejo na Otok iz ene od 33 držav iz rdečega seznama, v 10-dnevno karanteno v hotel ter biti trikrat negativni na testu za novi koronavirus. Na seznamu so predvsem države v Južni Ameriki in Afriki, med evropskimi pa je na seznamu Portugalska.

Ukrep velja za britanske državljane in tiste, ki imajo dovoljenje za bivanje. Za vse druge potnike pa velja prepoved vstopa v Veliko Britanijo, če so bili v zadnjih desetih dnevih v eni od držav s seznama.

V Rusiji za covidom-19 umrlo dvakrat več ljudi

Število Rusov, ki so lani umrli zaradi covida-19, je dvakrat večje, kot so mislili do zdaj, pa je včeraj sporočil ruski statistični urad. Po najnovejših podatkih je zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 162.000 ljudi.

Vladni podatki po drugi strani kažejo, da je bolezen od začetka izbruha zahtevala 77.068 življenj.

Vladna statistika vključuje le primere, pri katerih je covid-19 potrjen kot vzrok smrti. Zaradi takšne metode štetja je bila ruska vlada večkrat tarča kritik.

Po navedbah namestnice ruskega premierja Tatjane Golikove je lani v Rusiji umrlo skoraj 18 odstotkov več ljudi kot leta 2019. Statistični urad je ugotovil, da je bil upad števila prebivalcev Rusije v letu 2020 največji v zadnjih 15 letih.

V državi so nedavno sprostili nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, saj da se je stanje izboljšalo. Moskovski župan Sergej Sobjanin je znova dovolil obratovanje nočnih klubov in restavracij, ki so odprte pozno v noč. V gledališčih, kinih in koncertnih dvoranah je dovoljen obisk več ljudi hkrati. Otroci so se vrnili v šole, študentje pa na univerze.

V Iranu začeli množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom

V Iranu so danes začeli množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Prve so cepili zdravnike in medicinske sestre v bolnišnici imama Homeinija v prestolnici Teheran.

Rusko cepivo Sputnik V
Rusko cepivo Sputnik V FOTO: AP

Iranski predsednik Hasan Rohani je na slovesnosti ob začetku cepljenja v omenjeni bolnišnici dejal, da so cepljenje po vsej državi začeli v spomin na mučeništvo zdravstvenih delavcev, pri čemer je mislil na tiste, ki so umrli zaradi covida-19. Da bi okrepili zaupanje v cepivo se je pred televizijskimi kamerami na slovesnosti cepil tudi sin ministra za zdravje Saida Namakija.

Iran je kupil dva milijona odmerkov ruskega cepiva. Minuli teden so prejeli prvih pol milijona odmerkov, do konca meseca pa bodo prejeli še dve pošiljki cepiva, je povedal minister Namaki.

Cepljenje so začeli v več bolnišnicah po državi. Namaki je zagotovil, da se bo lahko cepilo vseh 83 milijonov prebivalcev, najprej pa zdravstveni delavci in nato starejši od 65 let.

Dodal je, da se bodo cepili samo s cepivi proti covidu-19, ki so jih razvili v tujini in ki so bila priznana in odobrena v mednarodnem okviru ter s katerimi že cepijo. Iran sicer razvija dve svoji cepivi, a bo verjetno potrebnih še več tednov, če ne mesecev, preden ju bodo odobrili za uporabo.

V okviru mednarodne pobude Covax, ki sicer še ne deluje, po besedah ministra Iran pričakuje tudi 4,2 milijona odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca in univerze Oxford.

V Iranu, v pandemiji najbolj prizadeti bližnjevzhodni državi, je covid-19 zahteval že več kot 58.000 življenj ob potrjenih več kot 1,4 milijona okužbah z novim koronavirusom. Zaradi strogih omejitev javnega življenja, ki veljajo od novembra, so se razmere nekoliko izboljšale, vendar pa dnevno še vedno poročajo o smrtih do 70 covidnih bolnikov in 7000 novih okužbah.

Začetek cepljenja so načrtovali tako, da se je začelo 24 ur pred 42. obletnico islamske revolucije 11. februarja 1979, ko je ajatola Homeini deset dni po vrnitvi v domovino po letih izgnanstva razglasil zmago revolucije, na podlagi katere so razglasili Islamsko republiko Iran.

Pandemija covida-19 v ZDA kaže znake umirjanja

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je v ZDA do ponedeljka okužilo skoraj 27,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 465.000. Največ mrtvih je v zvezni državi New York – okrog 45.000, sledi Kalifornija s 44.000 mrtvimi pred Teksasom s skoraj 40.000 mrtvimi.

Prejšnji teden so v ZDA našteli 825.000 novih okužb s koronavirusom, kar je 25 odstotkov manj kot teden prej in na ravni lanskega novembra. Dnevno se sedaj okuži povprečno po 117.000 ljudi, kar je najmanj od novembra. Januarja je bilo povprečno po 250.000 novih okužb dnevno.

Število hospitalizacij se je prejšnji teden zmanjšalo na nekaj čez 88.000, do ponedeljka pa na okrog 81.000, kar je najmanj od oktobra. Januarja je bilo hospitaliziranih 130.000 ljudi. Število novih okužb je v tednu dni najbolj padlo v Kaliforniji, in sicer za kar 48 odstotkov, število novih primerov pa je naraščalo le v Oregonu, Arkansasu, Vermontu in Portoriku.

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je januarja prejel več preklicev naročil, kot je vknjižil novih. Na letalske prevoznike še naprej močno vpliva pandemija covida-19, ki hromi letalski promet.

Število smrtnih primerov je v prejšnjem tednu v primerjavi s tednom prej padlo za 2,5 odstotka, na nekaj čez 22.000. Delež pozitivnih testov pa je v istem času padel s 8,5 na 7,3 odstotka. Čez lužo še vedno sicer umira po več kot 3000 ljudi na dan.

Proti covidu-19 se je doslej s po eno dozo cepiva Pfizerja ali Moderne cepilo že deset odstotkov prebivalstva ZDA, z dvema dozama pa trije odstotki. Zdravstvene strokovnjake pa skrbijo nove mutacije virusa – po ZDA krožijo že tri, med njimi britanska, ki je od 30 do 40 odstotkov bolj nalezljiva kot izvirni virus.

Zdravstveni strokovnjaki oblasti opozarjajo, naj kljub boljši statistiki ne rahljajo varnostnih ukrepov, saj pandemija še ni pod nadzorom. Vendar pa je izboljšanje razmer vplivalo na newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ki ga je ganilo tudi propadanje restavracij, tako da je napovedal, da se bodo z 12. februarjem znova odprle tudi restavracije z notranjimi prostori, ampak z največ 25-odstotno kapaciteto.

Zaskrbljujoče je tudi obnašanje Američanov med spremljanjem nedeljskega finala nogometne lige NFL Super Bowl. Številni so se namreč udeležili zabav, pri čemer niso ohranjali varnostne razdalje in nosili mask, predvsem v Tampi na Floridi, kjer je potekal finale.

Ši državam Vzhodne in Srednje Evrope ponudil kitajsko cepivo

Kitajski voditelj Ši Džinping je na današnjem vrhu Kitajske s 17 državami Vzhodne in Srednje Evrope tem ponudil cepiva proti covidu-19, ki so jih razvila kitajska podjetja, ter jih pozval h krepitvi sodelovanja. Vsakoletni vrh pobude 17+1 je zaradi pandemije tokrat potekal virtualno, medtem ko so ga lani prav tako zaradi pandemije odpovedali.

Kitajsko cepivo
Kitajsko cepivo FOTO: AP

Kitajska je po besedah Šija pripravljena na sodelovanje, ko gre za cepiva proti covidu-19. Kot je spomnil v nagovoru, je Srbija doslej od enega kitajskega podjetja prejela že milijon odmerkov cepiv. Pogodbo o tovrstnem sodelovanju je že podpisala tudi članica EU Madžarska, je izpostavil in dejal, da bodo aktivno preučili tudi vsako drugo morebitno prošnjo katere od držav v regiji.

Ključni za dinamiko sodelovanja med Kitajsko ter srednje- in vzhodnoevropskimi državami sta po njegovih besedah odprtost in vključevanje. Kitajska je v minulih letih namenila milijarde evrov za infrastrukturne projekte v regiji. Ta angažma Kitajske je sprožil kritike iz delov EU in očitke, da skuša Peking razširiti svoj vpliv in razdeliti Evropo.

Madžarski premier Viktor Orban je v svojem nagovoru spomnil, da svet danes, podobno kot ob začetku pandemije, tekmuje za nakup dobrine, katere zaloge so premajhne: pred letom dni so bili to zaščitne maske in ventilatorji, danes je to cepivo.

Slovenijo je na doslej devetem vrhu pobude 17+1 predstavljal gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki je izrazil pripravljenost Slovenije za sodelovanje z drugimi članicami te pobude pri odpravljanju posledic pandemije. Slovenija si v okviru pobude želi bolj enakomerne in uravnotežene blagovne menjave s Kitajsko. Minister je opozoril na pomen pravičnega gospodarskega okolja in enakih konkurenčnih pogojev za slovenska podjetja, ki spoštujejo načela enakega dostopa do trga in poštene konkurence.

Zavzel se je za krepitev sodelovanja s Kitajsko in se Šiju zahvalil za pomoč ob soočenju s pandemijo. Kot je spomnil, je Madžarska iz Kitajske prejela veliko zdravstvene opreme, kitajska podjetja pa so izkoristila naložbene priložnosti, ki jim jih je ponudila madžarska vlada, tako da je bila Kitajska lani največja vlagateljica na Madžarskem.

Pohvalil je tudi kitajske znanstvenike, ki razvijajo cepiva proti covidu-19. Ob tem se je zahvalil Kitajski, da je madžarskim strokovnjakom dovolila obisk kitajskih obratov, kjer proizvajajo ta cepiva, tako da so se lahko na lastne oči prepričali o vsem in nato prižgali zeleno luč za izdajo dovoljenja za izredno uporabo cepiva.

Madžarska je namreč konec januarja kot prva članica EU odobrila cepivo proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm in kmalu zatem z njim sklenila pogodbo o dobavi petih milijonov odmerkov. Pred tem je Madžarska postala tudi prva članica unije, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V.

Na vrhu je med drugim sodeloval tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, katerega država prav tako svoje prebivalce cepi s cepivom podjetja Sinopharm in po novem tudi z ruskim Sputnikom V. Kot je poudaril Vučić, nameravajo do konca tega meseca z dvema odmerkoma cepiti milijon ljudi, pri čemer se je za pomoč zahvalil tako Šiju kot tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Kot je sicer Vučić dodal po vrhu, se bo sam cepil šele po tem, ko bo z obema odmerkoma cepljenih milijon in pol ali dva milijona Srbov, saj njegovo življenje ne more biti pomembnejše od življenja večine sodržavljanov.

Med sodelujočimi je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki se je prav tako zahvalil kitajskim oblastem za pomoč pri nabavi zaščitne opreme in drugih potrebščin ob začetku pandemije, saj jim je to pomagalo rešiti številna življenja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
09. 02. 2021 16.47
"Na avstrijskem Koroškem kar 20-odstoten delež britanske različice novega koronavirusa" Kje je pa ostalih 80%?
flojdi
09. 02. 2021 15.50
.pa zakaj pa samo angleži hodjo u Avstrijo . nej greJo še Avstrijci mal u anglijo
jspatipaon
09. 02. 2021 15.20
+1
Joj kako se tresemo zaradi tega seva. Vsi v kleti in jame!
Eva14
09. 02. 2021 15.07
-2
Bejz no bejz? Prvo rundo so nam tud avstrijci poslali, pa so bili italijani krivi. A to nam ze pripravljate scenarij za cez kljucnih 14 dni? Kmalu bodo pocitnice, gospoda uciteljska pa zdravniska pa veleumi vlade so si verjetno ze rezervirali smucarijo v avstriji da bodo pol lahko nazaj kak sev prinesli 🤷‍♀️
zof4
09. 02. 2021 14.53
+1
Iz laži v laž.
spaceair
09. 02. 2021 14.14
+2
In zdaj boste spet sprasevali kot ze en mesec ce je cepivo ucinkovito za ta sev... Druga tak ne znate... Novinarji niste nic pripomogli v koronacasu za bolj normalno zivljenje samo vnasate nestrpnost in strah kaj bo jutri
mr1924
09. 02. 2021 14.38
-2
A naj se delamo, da je težav s corono konec? Prav je, da smo odrasli informirani, pa tudi če gre za neprijetne novice. Da znamo odreagirati. Normalno življenje pač ni možno in dlje kot bodo nekateri( tudi z zasebnimi druženji) ignorirali virus, dlje bomo imeli to zmešnjavo. Bolj kot se virus širi med ljudmi, več sevov nastaja.
zof4
09. 02. 2021 14.51
+1
spaceair
09. 02. 2021 14.12
+2
Aha, kaj je to napoved za slovenijo?
borec91
09. 02. 2021 13.09
+4
pa tok so lagal kako avstrici spostujejo ukrepe vsi edin mi ne ki mamo edini na svetu drzavo ze skor leto dni zaprto
Žac
09. 02. 2021 12.54
+13
Blizu je to. Vlada bi morala ukrepati. V nasprotnem primeru bodo vsa ta odpiranja na kratkim nogami. A avstrijci se obnasajo kot da je Slo najvecji problem. Sebe pa ne vidijo.
Et54678
09. 02. 2021 12.53
+0
jesenvoyo
09. 02. 2021 12.59
+0
Žac
09. 02. 2021 13.02
+7
In to brez pogojno. Vlado sploh ne zanima zahod in sever. Skoz carajo okrog juzne meje. Kot da je tamo največja nevarnost. Prehod cez juzno mejo ze po posebni pogoji od zacetka septembra. Severna pa odprta na stezaj.
borec91
09. 02. 2021 13.10
Rudar
09. 02. 2021 13.11
+3
Kaj čarajo okrog južne meje? Poleti bi jo morali zapret.
jebespolitiko
09. 02. 2021 12.47
+1
kle minuse itak delijo prodane ritke od politikov, da ustvarjajo kao mislenje naroda, umetni profili z umetnimi mozgani, med clovesko vrsto vsekakor nespadajo
jebespolitiko
09. 02. 2021 12.46
-2
hahah korona in vsi njeni sevi so propadli levi desni politiki do dans, ter njihovi priseski na polozajih, med drugim in sodstvo in mediji
Viejo cabron
09. 02. 2021 12.35
+3
Pričakujem, da bo Vlada vzpostavila stanje na mejah sorazmerno Avstrijskim do Slovenije. Avstrijci še vedno neomejeno lahko prihajajo v Slovenijo. Kaj smo mi politični zajci?
Žac
09. 02. 2021 12.39
+6
Za to bo poostrila nadzor na juzni meji. Ce se dela vse nelogično pa se naj po tem nadaljuje.
jebespolitiko
09. 02. 2021 12.33
+1
hahah to pa res ni vec medij, ampak leglo laznivcev in prisklednikov
jebespolitiko
09. 02. 2021 12.32
+1
ninili
09. 02. 2021 12.30
-3
Antarktika te minuse k ti dajejo verjetno vsi vemo kdo so ;)
kure bedne
09. 02. 2021 12.24
-1
Vsi lažnivi mediji in novinarji boste prišli na vrsto. Očitno še niste dojeli,da se bliža konec teh vaših laži. Na koga boste pa potem kazali s prstom in kam se boste poskrili?
Herman691
09. 02. 2021 12.13
+0
Pa koga briga?????????? Smeskoti novinarski
Da se mene pita..
09. 02. 2021 12.10
+7
Sam da se ne zapre meja z Avstralijo.
Viejo cabron
09. 02. 2021 12.05
-4
Ma kaj trosite neumnosti. Cepivo ubije vse vrte virusov!
Debely
09. 02. 2021 12.23
+2
Viejo cabron
09. 02. 2021 12.37
+0
Očitno velja samo za necepljene!!! Kaj ne razmišljaš s svojo glavo. Zgoraj imaš nagubano gmoto v lobanji in ti priporočam da jo uporabljaš.