Podatki za dan: 02. 06 do 24.00
Oboleli
1.477
+2
+0.1%
Umrli
109
+0
+0%
Odpuščeni iz bolnišnice
292
+0
+0%
Število testiranj
80.505
+807
+1%
Hospitalizirani
5
+0
+0%
Osebe na intenzivni negi
0
-1
-100%
Brezposelne osebe
90.415
+28
+0%
Vir: Mz, NIJZ in ZRSZ

'Meja s Hrvaško je praktično odprta'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.Š. /STA /
KOMENTARJI
137
Po srečanju vodstev slovenske in hrvaške policije naj bi do konca tedna uradno parafirali protokol o prehajanju meje, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Notranji minister Aleš Hojs pa je povedal, da je za prestop državne meje s Hrvaško dovolj že čisto običajen utemeljen razlog. Madžarska in Avstrija pa sta prvi državi, za kateri pričakujejo bilateralni dogovor in bosta poleg Hrvaške uvrščeni na seznam držav, za katere velja sprostitev ukrepov na meji.

VEČ VIDEOVSEBIN

13:07

Iz 24UR ZVEČER: Kdaj čez mejo?

01:24

Iz 24UR: Odpiranje meja

Na podlagi sestanka, ki sta ga imela hrvaški in slovenski notranji minister prejšnjo soboto, sta se sedaj srečala tudi direktorja policije in dorekla, pod kakšnimi pogoji lahko ljudje prečkajo državno mejo. Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal minister Aleš Hojs, morajo imeti potniki za to razlog, vendar je "denimo dovolj že to, da mora nekdo nekaj kupiti v Ikei. Praktično je meja odprta"

Notranji minister je sicer povedal, da bo Hrvaška vztrajala pri evidenci odvzemanja osebnih podatkov, telefonskih številk, mesta, kjer se bodo tuji državljani nahajali ter časa trajanja obiska. "To pa iz enega in edinega razloga - ker želijo turiste, ki prihajajo na Hrvaško, iz epidemioloških razlogov imeti pod nadzorom, zato da jih ob eventuelnem izbruhu novega vala okužb ali pa novih žariščih lahko o tem obveščajo."

Avstrija na mejo pošilja tudi vojake.
Avstrija na mejo pošilja tudi vojake.FOTO: AP

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnil Kacin, je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil načelno epidemiološko oceno, po kateri je v Evropi trenutno 14 držav, od koder bi bilo mogoče dovoliti vstop v Slovenijo. A dokler ni skupnega dogovora znotraj EU oziroma širšega schengenskega prostora, si moramo pomagati z dvostranskimi dogovori, je opomnil.

Prvi državi, za kateri pričakujejo, da bo dogovor dosežen, sta po njegovih besedah Madžarska in Avstrija. Ob tem je opomnil, da severna slovenska soseda od svojih državljanov, ki gredo na ozemlje Slovenije, zahteva, da gredo ob vrnitvi v karanteno. "To jim zelo otežuje odločitev, da bi že zdaj prišli na počitnice k nam," je pripomnil. Potekajo tudi dogovori, da bi se čim prej srečala slovenski in avstrijski minister za notranje zadeve.

Sicer pa Hrvaška pripravlja poseben sistem, ki bo omogočil, da se tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško (na primer lastniki nepremičnin in polovil), na meji ne bodo več zadrževali, saj bodo njihovi podatki že v sistemu. Tako bo prehod stekel bistveno hitreje, je prepričan Kacin.

Pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo, NIJZ je v stalnih stikih z Rimom glede srečanja na najvišji ravni. Ta naj bi bil v kratkem, je še napovedal vladni govorec.

PREBERI ŠE
PRENOS V ŽIVO: Župan zaradi suma okužbe zaprl šolo in vrtec na Kapeli, Krek do njegovega ukrepanja kritičen

Avstrijske meje po novem varuje vojska

Avstrija v skladu s predhodno odločitvijo na svoje meje v pomoč policiji namešča vojsko. Vojaki so tako ponekod, tudi na meji s Slovenijo, že prevzeli svoje naloge, drugod se bo to zgodilo do petka. Kot na spletni strani piše ORF, gre za prvi tovrstni ukrep po drugi svetovni vojni.

Avstrija je sredi aprila v pomoč v epidemiji novega koronavirusa vpoklicala pripadnike avstrijske aktivne vojaške rezerve, da bi pomagali policiji. Z delom v vseh avstrijskih deželah jih je 1400 po usposabljanju začelo v torek.

Na avstrijskem Koroškem naj bi vojaki z delom na meji s Slovenijo začeli danes, na avstrijskem Štajerskem so tam že od torka. Na Gradiščanskem bo avstrijsko mejo s Slovaško, Madžarsko in Slovenijo vojska varovala od petka, je danes sporočilo poveljstvo avstrijske vojske.

Vojaki bodo pomagali policiji pri izvajanju varnostnih nalog na področju migracij in covida-19, pa tudi pri zdravstvenih ukrepih v okviru nadzora na meji. Šlo naj bi predvsem za pripadnike t. i. aktivne rezerve oz. milice. Njihova namestitev pa bo trajala dva meseca. Če bodo ukrep podaljšali, je po besedah obrambne ministrice Klaudie Tanner odvisno od razvoja epidemije.