16°C
Podatki za dan: 15. 09 do 24.00
Oboleli
3,954
+123
+3.2%

Na Hrvaškem 280 novih okužb, šest pacientov umrlo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maruša Slana /Anja Kralj /
KOMENTARJI
25
Po spodbudnih nedeljskih številkah so torkovi podatki o novookuženih na Hrvaškem spet slabši. Ob 6353 testih so potrdili 280 novih okužb. Ob tem skrbi veliko število umrlih, samo v zadnjih šestih dneh kar 28 bolnikov.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 280 novih okužb s koronavirusom. Aktivno obolelih je pri naših južnih sosedih skupno 2103, od tega 293 bolnikov potrebuje zdravniško oskrbo. Na respiratorju jih je 20.  Hrvati so še povečali število opravljenih testov. V zadnjem dnevu kar 6353. V samoizolaciji je trenutno 8505 oseb.

Šest bolnikov s covid-19 je umrlo. Dve osebi sta umrli na Reki, po ena pa v Dubrovniku, Splitu, Vinkovcih in Osijeku. Gre za osebe, starejše od 60 let. V Splitsko-dalmatinski županiji so potrdili 71 novih okužb, v Primorsko-goranski 11. V Istri novih okužb ni. 

Na Hrvaškem epidemija še ne pojenja.
Na Hrvaškem epidemija še ne pojenja.FOTO: Shutterstock

V reški bolnišnici je zaradi covid-19 v nedeljo umrl 42-letnik, ki je tako postal najmlajša žrtev te bolezni na Hrvaškem, je poročal Jutarnji list. Moški se je v bolnišnici zdravil več kot tri tedne. Potem ko se je zaradi hude pljučnice njegovo stanje nenadoma močno poslabšalo, so ga priklopili na ventilator, a si je nato opomogel do te mere, da je spet lahko dihal samostojno. On in njegovi bližnji so si tako že oddahnili, da je najhujše mimo, nato pa je sledilo nenadno silovito poslabšanje. Kljub trudu ga zdravnikom ni uspelo rešiti. 

Hrvaška Istra pozvala Slovenijo in Avstrijo k odprtju meja za turiste 

V istrski županiji torej danes ni bilo novih primerov okužb. Iz  županijske uprave so tako ob podpori županov vseh desetih mest v hrvaški Istri danes znova pozvali predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, naj Slovenija uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Pismo s podobno vsebino so v Ljubljano poslali že v začetku septembra, poroča STA. 

"Osrednji del turistične sezone je za nami. Tudi glede tega vprašanja smo pokazali, da z dobro strategijo lahko zagotovimo varnost lokalnemu prebivalstvu in turistom," so zapisali v pismu slovenskemu premierju. Pričakujejo, da bo Slovenija sprožila podobne korake, ki bodo omogočili prost pretok državljanov med Slovenijo in hrvaško Istro.

Danes so k uveljavitvi milejših ukrepov za potnike v hrvaško Istro pozvali tudi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi Avstrija je tako kot Slovenija prejšnji mesec uvrstila Hrvaško na svoj rdeči seznam, da bi omejila širjenje okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da je istrska županija takoj po izbruhu epidemije bolezni covid-19 kot prva na Hrvaškem uveljavila vrsto protiepidemioloških ukrepov. S pravočasnimi potezami in zaradi discipline vseh prebivalcev, gostov in poslovnih subjektov, ki dosledno spoštujejo vse ukrepe, so zagotovili stabilno epidemiološko stanje, so zapisali. Prepričani so, da odpiranja hrvaške Istre za avstrijske državljane ne bodo pozdravili samo v Istri in na Hrvaškem temveč tudi v Avstriji.