Korona

Upad okužb na Hrvaškem, predsednik Milanović se je cepil pred kamerami

Zagreb/Peking, 07. 01. 2021 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, N.S., M.R.
Komentarji
79

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 3614 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19. Pred televizijskimi kamerami pa se je proti covidu-19 cepil hrvaški predsednik Milanović. Sicer pa prvih 4000 odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriške družbe Moderna pričakujejo 11. januarja, je na seji hrvaške vlade povedal premier Andrej Plenković. Spomnil je, da so pri Moderni naročili milijon odmerkov cepiva, do konca marca pa pričakujejo, da bodo dobili približno 90.000 odmerkov tega cepiva.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je občutno nižje kot prejšnji četrtek, ker so zaradi dela prostega dne v sredo testirali manj ljudi. Prejšnji četrtek so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb z novim koronavirusom, četrtek pred tem pa je bilo ob 8343 testih 2233 okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih24 urah v primorsko-goranski županiji 19 okužb. Iz istrske županije poročajo o le dveh novih primerih, a so opozorili, da so zaradi praznika v sredo testirali manj ljudi kot običajno, ob delovnikih. Praviloma imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 6272 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2284 bolnikov s covidom-19, od tega 200 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 17.530 oseb. Na Hrvaškem so doslej potrdili skoraj 216.850 okužb z novim koronavirusom in 4266 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 206.310 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.055.200 ljudi.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović se je danes v svojem uradu javno cepil proti covidu-19, da bi opozoril na pomembnost cepljenja v boju proti pandemiji bolezni covid-19. Javno cepljenje so napovedali tudi nekateri ministri v hrvaški vladi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Andrej Plenković je medtem izrazil pričakovanje, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) januarja odobrila tudi uporabo cepiva družbe AstraZeneca, ki ga je ta razvila skupaj z oxfordsko univerzo. Meni, da bo to za Hrvaško posebej pomembno, ker 2,7 milijona od skoraj šest milijonov naročenih odmerkov cepiva odpade na AstraZeneco.

Pričakuje, da bodo na Hrvaško do začetka pomladi prispele zajetnejše količine cepiva različnih proizvajalcev.

Na Hrvaškem so do danes cepili nekaj več kot 20.600 ljudi, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Izpostavil je, da je Hrvaška trenutno peta v Evropski uniji po številu cepljenih oseb na 100.000 prebivalcev. Znova je pozval državljane, naj se cepijo proti novemu koronavirusu.

S cepivom Pfizerja in BioNtecha so na Hrvaškem začeli cepiti 27. decembra. Najprej so začeli cepiti zdravstvene delavce, ki so v prvih vrstah spopadanja z epidemijo, ter uporabnike domov za starejše občane in zaposlene v teh domovih.

Pred današnjo sejo hrvaške vlade se je s Pfizerjevim cepivom javno cepilo tudi nekaj ministrov. Na dogodku je bil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak, ki je dejal, da bi glede na pričakovano dinamiko pridobivanja cepiva do poletja lahko cepili več kot polovico prebivalstva.

Povedal je, da bo kampanja za cepljenje, katere del so tudi javna cepljenja visokih državnih uradnikov, učinkovita predvsem, ko gre za tiste državljane, ki še dvomijo o tem, ali bi se cepili. Meni, da je takšnih približno četrtina prebivalcev, medtem ko je po njegovem mnenju več kot polovica državljanov trdno prepričana, da se bodo cepili. Na Hrvaškem je cepljenje proti novemu koronavirusu brezplačno in prostovoljno.

Francosko-britanska meja ostaja zaprta zaradi novega seva koronavirusa

Zaradi novega seva novega koronavirusa na Otoku francosko-britanska meja do nadaljnjega ostaja zaprta, je nocoj sporočil francoski premier Jean Castex. Napovedal je tudi, da bodo številne ustanove v Franciji ostale zaprte najmanj do konca meseca, restavracije pa do sredine februarja. Vsaj do 20. januarja ostaja v veljavi tudi policijska ura.

Castex je na novinarski konferenci pojasnil, da bodo vsi, ki bodo želeli iz Velike Britanije vstopiti v Francijo, predložiti negativen test na novi koronavirus. Po podatkih francoskih zdravstvenih oblasti sta v Franciji trenutno dve žarišči mutirane različice novega koronavirus, ki se hitro širi po Veliki Britaniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred božičem je odločitev Pariza, da zaradi novega seva nenadoma zapre mejo z Veliko Britanijo, povzročila kaos na Otoku, predvsem v Kentu. Tam so se nabrale nepregledne kolone tovornjakov, namenjenih v Francijo.

"Drugi val pandemije je še tu," je dejal Castex in opozoril, da bi morali ostati previdni. "2021 bo leto upanja," je še dejal.

Je pa razblinil upe Francozov, da se bodo v državi kmalu odprli restavracije, muzeji, kinodvorane in športni objekti. Restavracije bi se morale po prvotnem načrtu odpreti 20. januarja, a bodo po premierjevih besedah ostale zaprte najmanj do sredine februarja. Ostale ustanove in objekti bodo zaprti najmanj do konca meseca. Tudi žičnic naj ne bi zagnali pred februarjem. Sprva je bilo predvideno, da bodo francoska smučišča začela obratovati danes.

Castex je še opozoril, da se je širjenje novega koronavirusa od konca lanskega leta opazno pospešilo. Trenutno beležijo, kot je dejal, okoli 15.000 novih okužb dnevno. Francoski predsednik Emmanuel Macron je konec lanskega leta kot cilj navedel največ 5000 novih okužb na dan.

Do najmanj 20. januarja ostaja v Franciji veljavi tudi policijska ura. Za zdaj se ta v okoli 20 departmajih začne ob 18. uri, a po napovedih Castexa bodo to ureditev razširili na še deset departmajev. Na katere, bodo sporočili v petek. V preostanku Grancije so bo policijska ura začela ob 20. uri tako kot doslej.

Francijo z okoli 67 milijoni prebivalcev je pandemija koronavirusne bolezni 19 hudo prizadela. Zaradi covida-19 je doslej umrlo najmanj 66.000 ljudi.

Francija zato tako kot preostali svet velike upe polaga v cepivo proti covidu-19. Po besedah premierja so v zadnjih petih dneh cepili 45.000 ljudi, do konca januarja pa bi jih lahko cepili najmanj milijon. Od 18. januarja se bodo lahko cepili vsi starejši od 75 let, je še napovedal Castex.

Število okužb narašča tudi na Kitajskem in Japonskem.
Število okužb narašča tudi na Kitajskem in Japonskem. FOTO: AP

Na Kitajskem največ okužb v zadnjega pol leta

Na Kitajskem v zadnjih nekaj dneh beležijo največji izbruh novega koronavirusa v zadnjega pol leta. Po tem, ko je bila epidemija v državi od poletja večinoma pod nadzorom in so beležili le izolirane primere okužb, se je v provinci Hebei v bližini Pekinga njihovo število v zadnjih dneh povzpelo na več kot 200.

V zadnjem dnevu so na Kitajskem potrdili 63 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od julija lani, oblasti pa skušajo izolirati žarišče virusa. Večino novih okužb so potrdili v mestu Shijiazhuang, glavnem mestu province Hebei, ki leži približno 300 kilometrov severovzhodno od Pekinga.

Na tem območju so zaprti nekateri stanovanjski predeli, zaprti so vrtci in šole, prekinjene so prometne povezave z avtobusi, vlaki in letali.

V Pekingu so sprejeli številne zaščitne ukrepe, strogo je nadzorovan tudi tovor iz Hebeia. Novi izbruh je zaskrbljujoč tudi zaradi bližajočega se kitajskega novega leta, ko se na pot v domače vasi in mesta odpravi nekaj sto milijonov Kitajcev. Oblasti so delavcem migrantom tokrat že odsvetovale potovanje domov.

Kitajska je od začetka epidemije poročala o 4634 smrtnih primerih in več kot 87.000 okužbah. Največ jih je bilo v Vuhanu, kjer je virus najprej izbruhnil.

V Tokiu izredno stanje

Japonski premier Jošihide Suga je razglasil izredno stanje za glavno mesto države in okolico, saj so primeri covida-19 narasli na najvišjo raven od začetka pandemije. Razglasitev izrednega stanja bo veljala od petka do 2. februarja, velja pa za Tokio in tri sosednje prefekture: Chibo, Saitamo in Kanagawo.

V Evropi so doslej potrdili več kot 27,6 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 603.000 ljudi.

Na Japonskem v restavracijah in barih po 19. uri ne bodo smeli točiti alkohola, zapreti pa se bodo morali ob 20. uri. Vlada prebivalce poziva, naj se izogibajo nenujnim odhodom od doma po 20. uri, podjetja pa, naj v čim večji meri omogočijo delo od doma. Šole bodo še naprej odprte, javnih dogodkov pa se bo lahko udeležilo največ 5000 obiskovalcev.

Suga je pozval mlade, naj spoštujejo ukrepe, in poudaril, da so več kot polovico vseh novih okužb na širšem območju Tokia potrdili med mlajšimi od 30 let. "Prosim, ukrepajte (...), da boste rešili dragocena življenja svojih staršev, dedkov, babic in prijateljev," je dejal.

V sredo je Japonska zabeležila 5.953 novih okužb z novim koronavirusom – največja dnevna številka, prvič je okužba presegla mejo 5.000 – in 72 smrtnih primerov. Skupno število okuženih se je v državi povečalo na 259.105, poročajo o 3.804 smrtnih žrtvah.

Češka podaljšuje stroge ukrepe

Češka je danes podaljšala trenutno veljavne stroge ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa do 22. januarja. Izključene niso niti dodatne zaostritve, je v Pragi dejal zdravstveni minister Jan Blatny. V državi trenutno velja najvišja raven ogroženosti zaradi širjenja novega koronavirusa, kar s sabo prinaša stroge ukrepe. Na prostem se lahko srečata največ dve osebi. Zaprte so vse trgovine, z izjemo živilskih, drogerij in lekarn, pa tudi hoteli, restavracije in kulturne ustanove. Med 21. in 5. uro je v veljavi nočna prepoved gibanja.

V preteklih 24 urah je Češka že drugi zaporedni dan zabeležila rekordno število novih okužb. Zdravstvene oblasti poročajo o 17.668 primerih. Ob začetka epidemije so v državi s približno 10,7 milijona prebivalcev našteli že skoraj 795.000 potrjenih okužb, umrlo je 12.621 covidnih bolnikov.

Merklova opozarja, da najhujši meseci pandemije še prihajajo

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 26.391 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 1070 ljudi. Nemška kanclerka Angela Merkel je zato danes poudarila, da v Nemčiji zaenkrat še ni možno preklicati opozorila. Prepričana je namreč, da je pred Nemčijo še nekaj težkih mesecev. "Seveda so najhujši meseci pandemije še pred nami, in to se lahko sluti," je povedala in dodala, da je obenem prisotno tudi upanje v obliki cepiva. V Nemčiji so doslej proti covidu-19 cepili več kot 417.000 ljudi, je razvidno iz podatkov pristojnega inštituta Roberta Kocha. To je okoli pet ljudi na 1000 prebivalcev.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pusicat
08. 01. 2021 13.48
-1
Z čim se je cepil...drugače ne bo provizijskih evrčkov kaj ne !!!!
CrazyMachines
07. 01. 2021 18.20
+5
Kaj ga je cepil Damjan Murko (poglej sliko)...zgleda da se je zaposlil v zdravstvu? :D 😂
Gemma 1961
07. 01. 2021 18.19
+3
Ce bi mu jast izbral cepivo nevem ce bi se tako smejal
Ambasador_dolce
07. 01. 2021 18.14
+3
Cepil se je z vitaminom C
CURVANORD Zanetti
07. 01. 2021 18.13
+2
Hrvatim pa in se ne drzijo priporocil, mi smo pod kljucem in stevilke so rekordne😁
Rožice so zacvetele
07. 01. 2021 18.07
+4
S čim se je cepil?
nicodem
07. 01. 2021 17.45
+8
Verjel bom, ko se bo katerikoli od pomembnežov, postavil v vrsto z navadnimi ljudmi in prejel cepivo, tako, kot vsi drugi.
cosinus0
13. 01. 2021 12.48
+2
TheGreatRusia
07. 01. 2021 17.44
+3
KOLK MILIONOV JE TA DOBIL? POMEMBEN POKAZATLJE "ŠTIMUNGA" JE DEL POVEDI"SVI KOJU DVOUME...."
Generacija56
07. 01. 2021 17.43
+1
Če je pameten, se je cepil z ivermektinom, vzel dozo vitaminov C in D, pa je varen. Vse ostalo je tombola, kjer lahko izgubi mnogo več, kot dobi. Ker dobi namreč NIČ. Imunosti ni več kot nekaj mesecev.
kakafonijaprava
07. 01. 2021 17.28
+7
Največ virusov imajo in z njimi živijo netopirji, čez 2000 in jim ni nič, ker so se na to prilagodili čez 6000 letno obdobje. Človeka pa pač zhebe, posebej če so uemtno narejeni. good lack, ob anleške, južnoafriškem ali škotskem covid virusu 2020.
kakafonijaprava
07. 01. 2021 17.26
+2
Nesrečnež- Bodisi z luciferazo ali raztopino.
Kolani
07. 01. 2021 17.17
+3
V času španske gripe so v Ameriki hoteli ugotoviti kako se gripa prenaša s človeka na človela. Rezultat je bil, niso uspeli potrditi prenosa. Obstaja uradni dokument na netu. Poiščite si ga.
Kolani
07. 01. 2021 17.15
+1
Komplet virologija temelji na Pasterjevi teoriji, da virusi prihajajo v telo, kar je narobe. Beshamp je imel prav, ko je rekel, da virusi nastajajo v človeku in so posledica bolezni in ne vzrok. Zato pa imamo zapiranja in omejitve, ki imajo ravno nasproten učinek. In cepiva proti gripi, ki ne pomagajo.
SenecaLucius
07. 01. 2021 17.12
+4
Teoretiki zarot imate same win-win situacije. Če se Baiden, Merklova, Johnson, Milanovič itd ne bi cepili bi trdili, da se niso zato, ker vedo, da je cepivu strup, če se pa cepijo pa to ni bilo pravo cepivo. Res ste vsi potrebni psihiatra!
TheGreatRusia
07. 01. 2021 17.45
+0
Seneca....SOČUSTVUJEM S TVOJIM MIŠLJENJEM, KI JE NAIVNO.
cosinus0
13. 01. 2021 12.51
+2
te teoretiki zarot imajo težko življenje
Kolani
07. 01. 2021 17.10
-1
Virusi ne pridejo v telo od zunaj, temveč nastanejo v telesu. Virus ni vzrok bolezni ampak posledica bolezni. Zato pa nobena zapiranja ne pomagajo. Pomagalo bo šele, ko pride pomlad. Tudi cepivo ne bo pomagalo.
ummax
07. 01. 2021 17.00
+2
Kaj je pa v vseh ostalih cepivih, ki smo jih mi dobili in jih dobivajo naši otroci. Zakaj bi bile slabe stvari samo tukaj notri. Zakaj je teorija zarote tukaj za druga cepiva pa ne? Kje piše da aspirinu in ostala tableta niso smrt...dajte no. Če je želja po tem da nam nekaj podtaknejo, potem to jutri vstavijo v npr. kruh pa smo gotovi.
SenecaLucius
07. 01. 2021 17.07
+1
Malo jih je tukaj s tako zdravim razmišljanjem kot je tvoje! Žal!
kameltrajbar
07. 01. 2021 17.11
+1
Skinwalker
07. 01. 2021 16.43
-3
Z tem cepivo kaj so njemu vbrizgali se takoj cepim ostala cepiva pa nikoli...to je moje osebno mnenje ne me narobe razumet...
kaktusar1
07. 01. 2021 16.39
+2
naš twitko pa nima jajc za kaj tazga...
plotter123
07. 01. 2021 17.08
-1
..........in nihče iz tele skorumpirane janševe falange ne
Nimasmisla
07. 01. 2021 16.37
-1
V hrvaški v 10.dneh.iz 3000 na 500 ne me hecat bližajo se velikonočni prazniki pa 1 maj in cro bo brez korone
SAKOSAKO
07. 01. 2021 16.29
-1
Tudi pri nas se bodo, ampak z vodo!
AlenkinaBratovš?ina
07. 01. 2021 16.31
-1
SenecaLucius
07. 01. 2021 17.08
+0
Saj niso vsi bolni za preganjavico oz se bojijo injekcije!