Korona

V Tuzli dva sumljiva primera: gre za ponovno ali staro, neozdravljeno okužbo?

Zagreb/Sarajevo/Beograd, 14. 09. 2020 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili še 65 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden še za tri osebe, je potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najmanjše dnevno število novookuženih po 10. avgustu. Iz bolnišnice v Tuzli pa poročajo o dveh nenavadnih primerih. Pri dveh bolnikih, ki sta v preteklosti že zbolela za koronavirusom, poskušajo ugotoviti, ali gre za ponovno okužbo ali staro in neozdravljeno.

Na Hrvaškem so v preteklih tednih imeli dnevno tudi po več kot 300 okuženih z novim koronavirusom, danes objavljeno število pa je najmanjše po 10. avgustu, ko so zabeležili 45 okuženih.

So pa v današnji izdaji Jutarnjega lista opozorili, da je v soboto in nedeljo na Hrvaškem umrlo 13 ljudi s covidom-19, kar je postavilo Hrvaško med evropske države z največjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev – za Romunijo, Španijo in Bolgarijo. V minulih 24 urah so umrli še trije ljudje s covidom-19, kar je zvišalo število smrtnih žrtev covida-19 na 227.

Glede na današnja poročanja nekaterih štabov civilne zaščite iz posameznih županij so v minulih 24 urah največ novih okužb zabeležili v Brodsko-posavski županiji, v kateri so potrdili 15 novih primerov. Iz Splitsko-dalmatinske županije, v kateri so v preteklih tednih praviloma imeli največje dnevno zvišanje števila okuženih, so poročali o 11 novih primerih od nedelje. Iz Zadrske županije poročajo o petih novookuženih, iz Primorsko-goranske o enem. V Istrski županiji niso zabeležili novih primerov okužbe.

Trenutno je v sosednji državi 2220 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Na bolnišniškem zdravljenju je 310 ljudi, med njimi jih je 22 priključenih na medicinske ventilatorje. V samoizolaciji je 8217 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite v svojem rednem dnevnem poročilu.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v državi potrdili 13.598 okužb. 11.511 oseb je okrevalo. Doslej so testirali nekaj več kot 225.000 ljudi, med njimi 3180 v minulih 24 urah. Prejšnji teden so dnevno testirali tudi po več kot 5000 oseb.

Hrvaško ustavno sodišče zavrnilo večino zahtev za oceno ustavnosti protikoronskih ukrepov

Hrvaško ustavno sodišče je zavrnilo večino predlogov za oceno ustavnosti pooblastil in odločitev nacionalnega štaba civilne zaščite, ki ga je imenovala hrvaška vlada zaradi izbruha epidemije bolezni covid-19 na Hrvaškem. Oceno ustavnosti je zahtevalo 18 predlagateljev, politikov in državljanov.

Le v primeru začasne prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah, ki jo je štab sprejel spomladi, so ocenili, da ni izpolnila zahteve o sorazmernosti, čeprav je imela, kot so dejali, legitimen cilj zaščite življenj in zdravja ljudi.

Med drugim je sodišče odločilo, da sta v skladu z ustavo zakona, ki ju je zaradi epidemije sprejel hrvaški sabor glede pooblastil nacionalnega štaba civilne zaščite. Gre za zakona o sistemu civilne zaščite in zakon o spremembah in dopolnilih zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi, piše v sporočilu s ustavnega sodišča.

Ocenili so, da je bila odločitev o uporabi zaščitnih mask v času epidemije nujna ter da so te imele za legitimen cilj zaščito življenj in zdravja ljudi. Podobno so pojasnili tudi podporo odločitvi štaba o posebni organizaciji javnega prometa med epidemijo.

Zavrnili so predloge za oceno ustavnosti odločitev o omejitvah števila ljudi, ki se lahko zbirajo na prostem, kot tudi pri delu v trgovinah in storitvenih dejavnosti ter organizaciji kulturnih in športnih dogodkov. Nič spornega niso videli niti v primeru, ko je štab državljanom začasno prepovedal izhod iz države kot tudi zapuščanje prebivališča.

Večino predlogov so zavrnili s pojasnilom, da predlagatelji niso navedli ustavnopravno relevantnih razlogov za izpodbijanje ustavnosti in zakonitosti. Menijo, da so obstajali objektivni in racionalni razlogi za sprejetje izpodbijanih odločitev in zakonov.

Vse odločitve je sprejelo deset hrvaških ustavnih sodnikov, trije pa so jim nasprotovali. Slednji so tudi predlagali, da bi bila današnja seja odprta za javnost, a je večina sodnikov odločila, da bo seja potekala za zaprtimi vrati. Pojasnili so, da je bila to dosedanja praksa sodišča ter da v poslopju sodišča ni ustreznega prostora, kjer bi lahko zagotovili nujne epidemiološke ukrepe.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je danes ostro obsodilo odločitev sodišče, da novinarji ne morejo v živo spremljati današnje seje. V sporočilu so izpostavili, da obstaja močan vtis, da ustavno sodišče nekaj skriva pred novinarji in javnostjo.

Sodišče je sicer napovedalo, da bo predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović v roku osmih dni sklical novinarsko konferenco, na kateri bo natančno pojasnil današnje odločitve ustavnih sodnikov.

Iz BiH poročajo o sumljivih primerih glede novega koronavirusa

V BiH so danes potrdili 168 novih okužb z novim koronavirusom, nazadnje je zaradi covida-19 umrlo devet bolnikov, med njimi je zdravnik. 

Iz bolnišnice v Tuzli poročajo o dveh bolnikih, ki sta v preteklosti že zbolela za covidom-19, sedaj pa poskušajo ugotoviti, ali se je bolezen vrnila v novi obliki. Direktor Kliničnega centra v Tuzli Vahid Jusufović je izjavah za medije dejal, da gre za moškega in žensko, pri katerih sumijo ponovno okužbo, kar pa še niso potrdili, tako da obstaja možnost, da gre za "staro, neozdravljeno okužbo".

Oba so v preteklosti že zdravili zaradi novega koronavirusa, nato pa sta bila njuna testa dvakrat negativna. Moški se je v bolnišnico z bolezenskimi znaki vrnil po 25 dneh. Pred sedmimi dnevi so v bolnišnico sprejeli žensko, pri kateri so v drugo potrdili prisotnost novega koronavirusa. Zdravstveno stanje moškega je stabilno, zdravstveno stanje ženske, ki je utrpela možgansko kap, pa je slabo.

Skupno so Federaciji BiH v zadnjih 24 urah opravili 1133 testov na okužbo z novim koronavirusom, od katerih jih je bilo pozitivnih 129. V Republiki srbski so med 586 testi okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 39 ljudeh.

V BiH so danes potrdili 168 novih okužb z novim koronavirusom.
V BiH so danes potrdili 168 novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: AP

V Srbiji najmanj novih primerov od začetka junija 

 V Srbiji so ob napovedih, da bodo poostrili nadzor ob vrnitvah iz tujine, potrdili najmanj novih okužb od začetka junija. V srbskih bolnišnici se trenutno zaradi covida-19 zdravi 391 bolnikov, od tega jih je 28 na ventilatorjih.

V petek ob 18. uri bo začel veljati strožji nadzor nad vsemi srbskimi državljani, ki se vračajo iz tujine. Kot so pojasnili v Beogradu, to ne pomeni karantene ali samoizolacije, se pa bodo morali vsi v 24 urah po prestopu meje obvezno javiti epidemiologu ali izbranemu osebnemu zdravniku.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah opravili 464 testov in potrdili 37 novih okužb z novim koronavirusom. Štirje bolniki so zaradi covida-19 umrli. Največ novih okužb, 20, so potrdili v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
14. 09. 2020 21.59
-1
Ne moreš pozdravit, hehe, to bo profita
Jacek123
14. 09. 2020 21.38
+1
Admin! Vreme je lepo te dni.
ROMELS
14. 09. 2020 20.35
+4
Prehitre migracije so največje zlo za človeštvo.
kure bedne
14. 09. 2020 19.02
-2
Verjetno smo že vsi dobili oz. preboleli tale kovid. Eni stoje, eni v postelji, starejši in osebe z zmanjšanem imunskem sisistemu pa žal v bolnici. Dokler ni množičnega umiranja zaradi tega prehlada- zakaj takšna panika. No saj vemo zakaj.
juresmax1
15. 09. 2020 08.43
+0
Takšnim kot si ti očitno ni pomoči, ker v glavi ni nič. Ni panika zaradi umiranja, pač pa zato, ker bolnikov z Covid 19 ne morejo pozdraviti v manj ko mesecu ali celo več, to pomeni, da bodo,ne glede na stopnjo smrtnosti, kmalu zapolnili vse bolnišnične kapacitete, potem bo problem, ker ne bodo mogli več sprejemati bolnih, tudi za druge bolezni ne in to je zlom zdravstvenega sistema. Tega se boje tudi države, ki imajo neprimerno več kapacitet v kadru in posteljah na 100.000 prebivalcev kot m. V EU smo pri repu kar se tiče zdravstvenega osebja, preberi si EU statistične podatke. Poleg tega bo tudi propadajo vse več podjetij, ker je stopnja prenosa okužb vsaj 4 krat večja kot pri drugih nalezljivih bolezni in bo brez hudih omejitvenih ukrepov šla krivulja in število bolnih kmalu potencialno navzgor. Potem boste pametnjakoviči morda tiho, a bo za državo, zdravstvo, gospodarstvo in tiste, ki bodo po nepotrebnem umrli prepozno.
myphone
14. 09. 2020 18.41
-7
Koronavirus je nateg stoletja. Bill Gates bo poskrbel za zadostne količine cepiva, s katerim bo za države prejemnice obvezno cepljenje njihovih državljanov. Bill že ve kaj dela.
User1280007
14. 09. 2020 19.02
+8
Ja.. pa 8 mestno kodo boš na popek odtapkal za 12 mesečno licenco
juresmax1
15. 09. 2020 08.47
-1
Ja in ves svet je podlegel temu nategu razen tvojega briljantnega uma. Bravo, imamo novega Anštajna. A te je ža kdo predlagal za Nobelovo?
RedCell
14. 09. 2020 18.11
+2
A lahko nehate s takimi nebulozam, prosiiim? Ker ste smešni in mi je nerodno za vas.
Tomy Bananas
14. 09. 2020 17.55
+6
Slišal sem da je nekdo okužen z covidom v selu Purići pri Todorovem. Prosim da pošljete novinarsko ekipo da poročajo o stanju obolelega kajti po zadnjih novicah je nosil masko in se okužil kar je nemogoče po ugotovitvah Nijz
Christi Miles
14. 09. 2020 14.15
+3
Če so testirali samo 1.100 ljudi, je normalno, da je število okužb manjše
Kačon Jelko
14. 09. 2020 14.29
+12
murinar
14. 09. 2020 15.29
-14
ZAinKONTRA
14. 09. 2020 14.04
+35
Bil za vikend v Istri,ki je prazna turistov,bil za vikend tudi v Strunjanu,kjer je turistov polno.
bigdick19
14. 09. 2020 13.45
+10
Za vikend sem bil v portorozu...kasna je verjetnost ker je pihal jugo...da hrvasko corono dobim preko savudrije iz istre..sej po vetru se tud prenasa..🤔
dreka?1
14. 09. 2020 14.45
+5
bigdick 19 pihala je burja,tako,da smo mi pošiljali na Hr Covid,plus oni 48 urni.
felix59 drugič
14. 09. 2020 13.27
+8
Kdo še naseda tem lažem ??
brabusednet
14. 09. 2020 13.19
+9
Hitro Hrvate na zeleno listo,ukužbe prehitro padajo,da ne ostanemo brez korone.Pa ne morje bi bilo fajn oditi.
Bajkerrado
14. 09. 2020 12.58
+16
se ze kaze rezultat zaprtja meje s hrvasko...ocitno smo slovenci vnasali vse te okuzbe 😉
jspatipaon
14. 09. 2020 12.43
+10
Pranje možganov!
jspatipaon
14. 09. 2020 12.43
+14
junij66
14. 09. 2020 12.40
-39
Hrvaška okužila 1/3 evrope. Od kje toliko okuženih v slo,avstriji,na madžarskem,češkem?
stoj?kov
14. 09. 2020 12.43
+44
AlenkinaBratovš?ina
14. 09. 2020 12.54
+17
Žac
14. 09. 2020 12.57
+28
Pa v Franciji,Španiji. Samo še ti to manjka. Na Hrvaškem je rasel na vrbi virus. A to si pozabil? Če že trobentaš,se vprašaj od kot je prišel na Hrvaško?
štumbamfirer
14. 09. 2020 13.33
+27
na hrvaškem je bilo vse komot na plažah ,velika razdalja med ljudmi ,pri nam pa nagužvani kot sardelce,tako da ne blebetat neumnosti
hirajem
14. 09. 2020 16.08
+11
junij66 od kje toliko okuzb v zda, kolumbiji, mehiki in braziliji??? So bili na hrvaskem na morju??
hirajem
14. 09. 2020 16.09
+5
žac a ne veš da na hrvaškem vzgajajo viruse in trosijo samo da bi v sloveniji slovenceljni imeli material za svoje zgodbice. Ni slovencev na hrvaskem zdaj en mesec pa se stevilke ze umirjajo. Po meni je jasno kdo je okuzeval na Hr
Mptric
14. 09. 2020 12.27
+23
Cist enostavno je, zdruzit Slo&Cro prost prehod obe drzave ostale na rdeco, slovenci imajo po podatki 120 k his in ce krozijo po hisahbma hrvaskem je bolje da so tam, na vecjem terenu ko je folk je boljse, tako kot filozofija vlade cro in slo ne zadrzujte se v zaprtih prostorih in v gneci...torej ce folk krozi na vecjem prostoru je bolje kot pa samo v majhni sloveniji...slo&cro imajo idealno priloznost da naredijo nov model
jazzie12
14. 09. 2020 12.24
-20
Ob koliko testiranjih?
Žac
14. 09. 2020 12.32
+21
Bolfenk2
14. 09. 2020 12.24
+33
Še malo pa bo varneje na Hrvaškem kot v Sloveniji. In to samo zaradi slovenskih koronabedakov, ki se ne držijo ukrepov in imamo sedaj eksponentno rast.
dante_
14. 09. 2020 12.23
+18
saj je logično, prej jim je začelo naraščat kot pri nas in prej jim bo začelo padat, zamik pač.
bik123
14. 09. 2020 12.16
+13
kje je kaco zdaj? a mu bo vikendica prezivela?