Korona

Na Hrvaškem največ okužb od začetka leta, del Avstrije spet v popolno zaprtje?

Zagreb / Dunaj, 24. 03. 2021 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
STA, Ti.Š., T.V.
Komentarji
57

Na Hrvaškem so danes potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom od začetka januarja. Naši severni sosedje medtem razpravljajo o vnovičnem zaostrovanju ukrepov, nemška kanclerka Merklova pa si je premislila – velikonočnega popolnega zaprtja javnega življenja in poostrenih omejitev v Nemčiji očitno ne bo.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9327 testih potrdili 1891 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 20 bolnikov s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb je najvišje od 6. januarja, ko so jih potrdili 1896. S cepivom AstraZenece se je danes sicer cepil tudi premier Andrej Plenković.

Minulo sredo so pri naših južnih sosedih potrdili 1445 novih okužb, v sredo pred 14 dnevi pa 962, je direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak povedal na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite.

Od 25. februarja lani so na Hrvaškem potrdili 260.636 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5828 covidnih bolnikov. Na Hrvaškem so doslej uporabili 399.828 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva proti covidu-19. Cepili so 319.772 ljudi, od tega 80.056 z dvema odmerkoma cepiva.

Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili 32 odstotkov več novih okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. Trenutna 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 307,6, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 1431,2.

V državi imajo trenutno 7600 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1038 covidnih bolnikov, od katerih jih 99 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Medtem pa je približno tretjina hrvaških državljanov, ki so jih v preteklih tednih naročili na cepljenje s cepivom AstraZenece, cepljenje s cepivom tega britansko-švedskega podjetja zavrnila zaradi domnevnih zdravstvenih zapletov in tudi smrtnih primerov po cepljenju z njim.

Poleg predsednika hrvaške vlade Plenkovića sta se danes na sedežu vlade ravno s cepivom AstraZenece javno cepila tudi predsednik parlamenta Gordan Jandroković ter minister za zdravje Vili Beroš. Po cepljenju je Beroš novinarjem dejal, da so s cepljenjem z AstraZeneco "poslali močno sporočilo zaupanja v medicinsko znanost pred televizijskimi kamerami". Pričakuje, da bodo tudi druge državljane spodbudili k cepljenju, da bi premagali epidemijo covida-19. Vsi trije so v preteklosti sicer že okrevali po okužbi z novim koronavirusom.

Epidemiološke razmere se poslabšujejo v večini držav EU

Pandemija covida-19 se poslabšuje ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah članicah Evropske unije. V 19 od skupno 27 državah beležijo porast novih okužb. V 15 državah se povečuje število covidnih bolnikov v bolnišnicah, v osmih tudi hitro narašča število smrti, je v Bruslju opozorila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Razmere po oceni evropske komisarke za zdravje vzbujajo skrb, tudi zaradi vedno večje širitve različic novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Da bi razmere imeli pod nadzorom, ne zadostujejo samo ukrepi za javno zdravstvo. Potreben je dostop do varnih in učinkovitih cepiv," je še dejala Kiriakidesova. Prav to je v ozadju današnje odločitve o zaostritvi pravil za izvoz cepiv proti covidu-19. "Znova smo, tako se želim izraziti, pred izrednimi razmerami," je še dejala evropska komisarka.

Po kazalniku 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev v devetem in desetem tednu leta v evropskih državah kaže tako: Češka (1518), Estonija (1464), Madžarska (934), Malta (693), Švedska (545), Poljska (542), Slovaška (531), Ciper (556), Italija (499) in na desetem mestu Slovenija s 489 pozitivnimi primeri.

V Avstriji porast okužb z novim koronavirusom predvsem na vzhodu države

Tudi v Avstriji se epidemiološke razmere še naprej slabšajo, predvsem na vzhodu države, kjer bodo uvedli strožje ukrepe za zajezitev okužb. Podrobnosti novih ukrepov naj bi sporočili še nocoj. V državi so v zadnjih 24 urah potrdili 3289 novih okužb, na oddelkih intenzivne nege se zdravi 447 covidnih bolnikov.

Veliko povečanje števila covidnih bolnikov na intenzivni negi beležita predvsem Dunaj in zvezna dežela Spodnja Avstrija. Na Dunaju jih je danes osem več kot dan prej, skupno 176, kar je največ od začetka epidemije covida-19 pred več kot letom dni.

V Spodnji Avstriji se na oddelkih intenzivne nege zdravi šest covidnih bolnikov več kot dan prej, skupno 91. V tej avstrijski zvezni deželi so največ covidnih bolnikov na intenzivni negi imeli 25. novembra, in sicer 115.

Deželni voditelji Dunaja, Spodnje Avstrije in Gradiščanske, kjer se hitro širi britanska različica novega koronavirusa, dunajski župan Michael Ludwig, deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner in deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil so sicer na pogovorih z avstrijskim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem, ki so se končali v zgodnjih jutranjih urah, dosegli dogovor o zaostritvi protikoronskih ukrepov za vzhod države. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bilo med drugim govora o popolnem zaprtju za dva ali tri tedne.

V Avstriji so doslej skupno potrdili 523.269 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9151 oseb s covidom-19. V državi s približno 8,9 milijona prebivalcev je en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot milijon oseb, kar predstavlja 11,4 odstotka celotnega prebivalstva, dva odmerka pa 341.362 ljudi ali 3,8 odstotka vseh Avstrijcev.

Po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung naj bi od 1. do 6. aprila zaprli vse trgovine, z izjemo supermarketov, šolarji pa se po velikonočnih počitnicah do 11. aprila naj ne bi vrnili v šolske klopi. Podaljšanje počitnic pri tem naj ne bi prišlo v poštev, pač pa bi naj znova potekal pouk na daljavo. Podrobnosti novih ukrepov za vzhod države naj bi na Dunaju objavili nocoj.

Na državni ravni se je število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah v primerjavi z dnevom prej prav tako povečalo. V avstrijskih bolnišnicah jih je trenutno 2086, kar je 37 več kot v torek. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je trenutno 247,7.

Povprečno so v Avstriji minuli teden na dnevni ravni okužbo z virusom SARS-CoV-2 potrdili pri 3149 ljudeh. V državi je trenutno 33.521 aktivnih okužb, od torka je umrlo še 30 covidnih bolnikov.

Merklova si je premislila glede dogovora o strogem zaprtju za veliko noč

Nemška kanclerka Angela Merkel pa si je – potem ko je bila tarča številnih ostrih kritik – očitno premislila in preklicala odločitev, po kateri naj bi v Nemčiji v času podaljšanih velikonočnih praznikov veljali še posebej strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Sodržavljanom se je opravičila in prevzela vso odgovornost za napako.

Testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Nemčiji.
Testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Nemčiji. FOTO: AP

"Ta napaka je zgolj in samo moja napaka. Kajti na koncu koncev jaz nosim odgovornost za vse," je Merklova dejala pred novinarji, potem ko je potrdila, da se je z voditelji zveznih dežel danes dogovorila za preklic napovedanih strogih velikonočnih zajezitvenih ukrepov. Kot je še dodala, je celotna zadeva "povzročila dodatno negotovost", kar globoko obžaluje in državljane prosi, da ji oprostijo.

Odstop od v noči s ponedeljka na torek doseženega dogovora je sicer utemeljila s tem, da je bilo v njem preprosto preveč neznank glede tega, kako naj bi ga dejansko uresničili. Zatrdila je, da so imeli najboljše namene, a številnih vprašanj, ki jih je dogovor odprl, v tako kratkem času ni mogoče razrešiti.

Podpora, ki jo med Nemci trenutno uživa vladajoča unija krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel in bavarske krščansko-socialne unije (CSU), je v samo tednu dni padla za tri odstotne točke in dosegla najnižjo raven v dobrem letu dni, kažejo danes objavljeni rezultati dveh javnomnenjskih raziskav.

Da si je kanclerka premislila oziroma da je prišlo do sprememb, je že pred tem poročalo več tujih medijev, sklicujoč se na sporočila več virov, ki so želeli ostati neimenovani, a so sodelovali na današnjem kriznem sestanku nemških zveznih oblasti z voditelji zveznih dežel.

Sestanek je bil sklican zelo na hitro po videopovezavi, kanclerka pa je na njem že takoj na začetku sporočila, da se je odločila dogovor, ki so ga dosegli v ponedeljek ponoči in v skladu s katerim bi v času podaljšanih velikonočnih praznikov med 1. in 5. aprilom zaprli večino trgovin ter še dodatno omejili druženja, preklicati. Obenem se je voditeljem zveznih dežel zahvalila, da so bili tako na hitro pripravljeni na nove pogovore.

Tudi vodja CDU in ministrski predsednik zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Armin Laschet je pred tem povedal, da je kanclerka deželne voditelje tik pred zdajci povabila na nujno srečanje prek videopovezave, ki se je nato začelo ob 11. uri. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo na sestanku "zelo kritično" spregovorili o tem, kaj se je zgodilo pred dvema dnevoma. Po sestanku pa je potrdil, da so dogovor preklicali in se namesto tega odločili zgolj za poziv ljudem, naj za velikonočne praznike ostanejo doma. Kot je še dejal, so se voditelji strinjali, da je bil dogovor "napaka in v takšni obliki neizvedljiv".

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je predstavil bolj pesimistična pričakovanja okrevanja nemškega gospodarstva v letošnjem letu. Raziskovalci sedaj napovedujejo 3,7-odstotno rast nemškega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,5 odstotne točke manj kot ob koncu lanskega leta. Pandemija covida-19 namreč še vztraja.

Dogovor je bil sicer v torek tarča ostrih kritik predvsem zato, ker naj bi bil, čeprav so bili pogovori o njem maratonsko dolgi, v svojih ključnih elementih nejasen. Še posebej iz gospodarstva je bilo slišati očitke, da jim ni jasno, kaj naj bi velikonočno zaprtje v praksi sploh pomenilo.

Mediji so obenem ostro napadli odločitev voditeljev ne le o velikonočnem zaprtju, ampak tudi o siceršnjem podaljšanju strogih zajezitvenih ukrepov v april, češ da se vlada osredotoča na popolnoma napačne zadeve, namesto da bi raje pospešila kampanjo cepljenja proti covidu-19 in izboljšala strategijo testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Zaradi covida-19 v bolnišnici dve francoski ministrici

Medtem pa sta zaradi covida-19 v bolnišnici že dve francoski ministrici. Potem ko so v ponedeljek hospitalizirali 59-letno ministrico za delo Elisabeth Borne, so zaradi poslabšanja simptomov danes v bolnišnico sprejeli tudi 74-letno ministrico za kulturo Roselyne Bachelot. Okužbo so pri njej potrdili minuli konec tedna.

Vir blizu ministrici za kulturo je povedal, da je njeno stanje stabilno in da ni zaskrbljujoče. Njen zdravnik ji je predpisal "nekajdnevni povečan nadzor v bolnišnici".

V Franciji so doslej z enim odmerkom cepili skoraj 6,4 milijona ljudi, kar je 9,5 odstotka prebivalcev, kažejo podatki francoskega ministrstva za zdravje.

V prestolnici Pariz in njenih predmestjih sicer narašča število okužb, zato je vlada minuli teden na območju za en mesec zaprla vse nenujne trgovine med tretjim zaprtjem od izbruha epidemije, a ob manj strogih pravilih pri gibanju na prostem. Zaprtje velja za okoli 21 milijonov ljudi v pariški regiji in regiji Hauts-de-France na severovzhodu države ter v departmajih, ki mejijo na ti regiji. V torek je vlada podjetja na območjih pozvala, naj čim več zaposlenih dela od doma.

V bolnišnicah v pariški regiji se je na intenzivnih oddelkih v torek zdravilo 1370 covidnih bolnikov. V državi se jih na teh oddelkih skupno zdravi 4634. Zdravniki opozarjajo, da bodo kmalu dosegli številke z vrhunca drugega vala lansko jesen, ko se je na intenzivnih oddelkih zdravilo 4900 covidnih bolnikov.

Novi val okužb z novim koronavirusom po Evropi, zaradi katerega so številne evropske države že ponovno uvedle stroge omejitvene ukrepe, skrbi evropske vlagatelje. Ob počasnem gospodarskem okrevanju se sprašujejo še, kakšna bo inflacija, saj stimulativni ukrepi držav podpihujejo rast cen.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek napovedal nov zagon pri cepljenju proti covidu-19. Napovedal je prihod novih odmerkov cepiv v aprilu in skorajšnjo vzpostavitev 35 centrov za množično cepljenje po državi. Eden bo tudi na pariškem stadionu Stade de France.

Belgija v boju s tretjim valom znova v delno zaprtje

Belgijske oblasti so danes napovedale vnovično delno zaprtje javnega življenja za štiri tedne. Šole bodo zaprte, nenujne trgovine bodo za stranke odprte le ob vnaprej dogovorjenem terminu. Odločitev sledi ocenam, da se v Belgiji krepi tretji val epidemije covida-19, in svarilom zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Pandemija je "velika lekcija v ponižnosti za politike, za vse," je ob napovedi ukrepov dejal belgijski premier Alexander De Croo. Zaprtje bo sicer začelo veljati to soboto, cilj pa je stroge omejitve znova odpraviti oziroma omiliti in predvsem znova odpreti šole z 19. aprilom. Po besedah De Crooja – vlada se je odločila za stroge, a kratkotrajne ukrepe.

Storitve, ki vključujejo tesnejše stike s strankami, kot so frizerji in kozmetični saloni, bodo ustavljene. Na javnih mestih se bodo smele družiti po največ štiri osebe, in to le z zaščitnimi maskami, doslej je bilo dovoljeno druženje do deset ljudi. Šole se bodo s ponedeljkom, to je v tednu pred veliko nočjo, ko se v Belgiji tako ali tako začnejo dvotedenske počitnice, zaprle. Vrtci ostajajo odprti. Nenujne, a sistemsko pomembne trgovine bodo smele delati le, če bodo s strankami vnaprej dogovorile termine za obisk.

V 11,5-milijonski državi sicer že zdaj veljajo nočna policijska ura, odlok o delu od doma, če je to le mogoče, stroge omejitve druženj v zaprtih prostorih ter splošna prepoved nenujnih potovanj v oziroma iz tujine. Že v petek so belgijske oblasti preložile za začetek aprila predvidene omilitve obstoječih zajezitvenih ukrepov.

Novi val pristojni pripisujejo predvsem širjenju britanske različice virusa, ki je bolj nalezljiva in lahko tudi vodi v hujši potek bolezni. Število novih okužb se v zadnjem času drastično povečuje. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je zrasla za 50 odstotkov, in sicer na 434. V minulem tednu so v povprečju beležili 4158 novih okužb dnevno. Tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah narašča. Lansko jesen je sicer Belgija nekaj časa beležila celo po 20.000 novih okužb dnevno.

Na Poljskem v enem dnevu skoraj 30.000 novih okužb

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili 29.978 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. To je tudi veliko več kot v torek, ko so poročali o 16.741 novookuženih. Zadnje najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije je bilo 7. novembra, ko so potrdili 27.875 primerov okužbe. Vlada je napovedala zaostritev ukrepov.

Koronavirus testiranje

V zadnjih 24 urah je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo še 575 bolnikov s covidom-19.

Po ocenah strokovnjakov bi število dnevnih okužb lahko bilo še veliko višje, saj testirajo samo tiste s simptomi covida-19.

Po podatkih vlade so v 38-milijonski Poljski doslej vsaj z enim odmerkom cepili skoraj 5,2 milijona ljudi, z dvema pa 1,8 milijona.

Po besedah poljskega ministra za zdravje Adama Niedzielskega so razmere še posebej zaskrbljujoče v regiji Mazovija v osrednjem delu države, kjer leži tudi prestolnica Varšava, in v industrijski regiji Šlezija na jugu države. Zaradi današnjih podatkov bodo žal morali zelo resno razmisliti o zaostritvi ukrepov, je dejal.

Premier Mateusz Morawiecki je sicer že v torek zvečer sporočil, da bodo nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb objavili v četrtek. Izpostavil je, da se bo tretji val epidemije končal prej, če bodo prebivalci spoštovali ukrepe in če se bodo cepili proti covidu-19.

V začetku meseca je sicer vlada znova uvedla vrsto omejitev. Med drugim so zaprli šole, nakupovalna središča in gledališča.

Iz Indije poročila o novi različici virusa

V Indiji so zaznali "dvojno mutirano različico" novega koronavirusa, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Gre za še dodaten zaplet, medtem ko se indijske oblasti soočajo z novim hudim valom epidemije ter najvišjim dnevnim porastom tako okuženih kot umrlih letos.

Skupno število potrjenih primerov je v Indiji naraslo na 11,7 milijona. Več so jih doslej našteli le v ZDA in Braziliji. Umrlo je več kot 160.400 covidnih bolnikov.

S sekvenciranjem genoma in analizo vzorcev iz zvezne države Maharashtra so našli mutacije virusa, ki se ne skladajo z nobeno od doslej zabeleženih različic, so sporočili z ministrstva.

Prav Maharashtra je ena od indijskih zveznih držav, ki jih je pandemija najbolj prizadela in kjer je epidemiološka situacija najslabša, vendar pa se na ministrstvu niso opredelili, ali gre to pripisati novi različici.

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se danes občutno znižali. Osrednji indeks borze v Tokiu je izgubil več kot dva odstotka vrednosti, potem ko je zaskrbljenost vlagateljev spričo zaostrovanja epidemioloških razmer v Evropi v torek povzročila nazadovanje tečajev na Wall Streetu.

Zapisali so le, da čeprav so v Indiji potrdili več različic novega koronavirusa – med drugim britansko, južnoafriško in brazilsko – in zdaj tudi novo dvojno mutirano različico, te po dosedanjih ugotovitvah niso dovolj razširjene, da bi lahko potrdili neposredno zvezo med njimi in hitrim porastom števila okuženih v nekaterih zveznih državah.

V Indiji so sicer v minulem dnevu potrdili 47.262 novih okužb, kar je največ od začetka novembra lani. Število umrlih s covidom-19 je medtem v zadnjih 24 urah naraslo za 275, kar je največji dnevni porast letos.

V Braziliji prvič več kot 3000 žrtev covida-19 v enem dnevu

V Braziliji so prvič doslej v enem dnevu zabeležili več kot 3000 smrtnih žrtev covida-19. Zaradi vse slabših epidemioloških razmer je stanje na oddelkih intenzivne nege bolnišnic po večini države kritično.

Bolnišnice v Braziliji pokajo po šivih.
Bolnišnice v Braziliji pokajo po šivih. FOTO: AP

Kot je v torek zvečer sporočilo zdravstveno ministrstvo, je v predhodnih 24 urah umrlo 3251 ljudi. Več kot 3000 smrtnih žrtev so pred tem v roku enega dneva našteli le še v ZDA.

Skupno je doslej v Braziliji v povezavi s covidom-19 umrlo več kot 298.000 ljudi, okužilo pa se je že več kot 12,1 milijona Brazilcev. Višje številke tako glede primerov kot smrti beležijo le ZDA. Doslej je v Braziliji vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo okoli 11,1 milijona ljudi oziroma 5,2 odstotka prebivalcev.

Novih okužb s koronavirusom so v zadnjem dnevu v državi našteli skoraj 82.500.

Zaradi velikih obremenitev so razmere na oddelkih intenzivne nege bolnišnic v 24 od 26 zveznih držav kritične, ob sklicevanju na ugotovitve brazilskega raziskovalnega inštituta Fiocruz poročajo lokalni mediji. "Od začetka marca je država priča zlomu zdravstvenega sistema pri oskrbi bolnikov, ki potrebujejo kompleksno oskrbo zaradi covida-19," je zapisal portal G1.

Predsednik Jair Bolsonaro na začetku novemu koronavirusu ni pripisoval velikega pomena, v zadnjem času pa je nekoliko spremenil ton. Namesto zmanjševanja pomena pandemije se je sedaj predsednik, ki se mu leta 2022 izteče mandat, osredotočil na izražanje solidarnosti s tistimi, ki so izgubili svojce. V torek zvečer je Brazilcem še zagotovil, da se bo država zahvaljujoč cepljenju kmalu vrnila v normalno življenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

*(Za najboljši ogled zgornjega zemljevida okužb z novim koronavirusom po svetu priporočamo uporabo celozaslonskega načina.)

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
24. 03. 2021 19.07
Samo da spomnim , ste že rezervirali počitnice v hrvatiji ??
procesoid
24. 03. 2021 17.47
-2
Kolk regresov pa božičnic bom moral še na stran devat? Halo, porcelan pujska bo fental, pa taje...
Eva14
24. 03. 2021 16.55
+1
A bejzte no, da si je Angelca premislila. Torej protesti pomagajo. Nam pa se kar ne bo kapnilo? Tihe ovcke. Kar hodite na teste pa tiho bodite. Na koncu boste umrli, ker ne boste imeli kaj jesti, ne zaradi covida. Pametnjakovici.
SumDumFuk
24. 03. 2021 16.41
+5
90% + testov ki potrdijo covid ..dejansko potrdijo Influenzo A in B. Fak ne kako moreš bit prizadet da si misliš da je s covidom gripa izginila? NE ZANIKAM covida, res je..obstaja..ampak to kar se greste vsi skupaj..vladniki..mediji..farmacija..in psihopat Gates..to presega vse meje normalnega razuma.
brabusednet
24. 03. 2021 16.25
-1
Pestra bo ta pomlad in del poletja.Veselica se počasi končuje in začenja se trda kriza.
zof4
24. 03. 2021 16.34
+7
Gospodarska kriza zaradi pretiranih ukrepov,ne pa zaradi virusa.
mijavci
24. 03. 2021 16.47
+3
Kriza zaradi razkošnega življenja iz preteklosti, preko svojih zmožnosti, počit bi moral že na začetku 2020 pa so umetno ustvarili korono, da bi vse skupaj zamaskirali, vendar prihaja na plano in to zelo kmalu.
pojtrarara
24. 03. 2021 16.22
+3
Je merklovi kapnilo,da z zapiranjem ne rešimo virusa, da ga ne uničimo in da takoj, ko odpreš vse pride nazaj... kdaj bo to kapnilo temu JJ, ki se ima tako za pametnega?
deny-p
24. 03. 2021 16.00
+8
Kako kaj na Kitajskem??? Mislim, da je bil tam samo "en val"....
zof4
24. 03. 2021 15.59
+5
Dajmo pri nas tudi sprostiti.Dovolj je paničarjenja,tudi opravičilo pričakujem.
mario7
24. 03. 2021 15.51
+4
Zakaj se je merkelca premislila? Zaradi množičnih protestov po Nemčiji.
tornadotex
24. 03. 2021 15.44
+2
Srbi pravijo,da so bili cepljeni z Kitajsko vodo in Rusko rakijo...menda ne prime.
borut321
24. 03. 2021 15.43
+10
Dvojna mutacija virusa! Tale bo za 6 val (4 in 5 sta rezervirana za nigerijski in brazilski sev).
tornadotex
24. 03. 2021 15.43
-3
Kje ste zagovorniki Cro.Srbije in Bosne...Virus na balkanu je eksplodiral in sedaj celo prikrivati ne morejo več....Ne pomag jim ne Sputnik, ne Čajna cepivo, okuženih in umrlih je skozi več....Zaprimo meje , dokler je še čas, pravi Carrota...
zof4
24. 03. 2021 15.56
+5
KOdOvce
24. 03. 2021 15.25
+4
Tisti, ki so lansirali ta virus, kakršenkoli je pač bil namen - geniji. Kombinacija neizkušenosti politikov in stroke kako upravljati z pandemijo in pritiski naroda na njih z odobravanjem in neodobravanjem ukrepov, cirkus.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.53
-2
če bi bilo povečano število pozitivnih testo povezano z cepljenjem, bi to že izvedeli, saj se vsem mudi čimprej in z čim manj zapleti cepiti čim več ljudi. Tudi procent bi bil precej manjši, saj smo po precepljenosti z tistimi 5-7 % še zelo rahitični. Upam, da ne plačujemo brezskrbno uživanje na balkanskih smučiščih in to, da sami ne premoremo svojih komunalcev, slaščičarjev in gradbincev....
AlenkinaBratovš?ina
24. 03. 2021 15.02
+2
7-dnevno povprečje pozitivnih testov je v veliki britaniji cca 5.500 po vrhu januarja, ki je bil pri skoraj 70.000. toliko o povezanosti cepljenja s številom pozitivnih testov
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 15.21
+1
Periot222
24. 03. 2021 14.48
+5
Nasi dragi novinarji ste placani da strasite ljudi z drzavami ki imajo diktaturo gestapa dajte se pisat o drzavah ki se politiki ne izzivljajo nad lastnim narodom!!!!!!!!
Kazimir Plemeniti
24. 03. 2021 14.43
+8
Vepijo po tekočen traku, še vedno ukrepi a okužb je vedno več. Ne rabiš biti strokovnjak da vidiš, da nekaj hudo smrdi.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.54
-3
kar se cepljenja tiče, smo zelo slabo plasirani......
Kazimir Plemeniti
24. 03. 2021 16.04
+1
Dr, k sreči smo trenutno slabo plasirani in želim si, da tako ostane.
Carpediem32
24. 03. 2021 14.34
+4
Ne bodo nič raziskali, ali je to povečanje okužb morda povezano s cepljenjem? Vse zaprto, povsod ukrepi, ki se jih večina drži, okužb pa vedno več.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.37
+6
ko nam bodo zaupali od kod (to sigurno vedo, vsaj za večino) vse te nove okužbe, si bomo tudi mi lahko izoblikovali mnenje in prilagodili zaščitne prioritete. Tako pa ne vemo skoraj nič, razen tega, da je porast okužb prišel z lepim vremenom in prvimi obiski, za nekatere, nepogrešljivega in sproščenega balkana
generator
24. 03. 2021 14.33
+3
Poletna kampanja na hrvaškem morju (velja za turiste). Za negativen test poskrbite vi; Za pozitivnega bomo mi.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.27
+13
takole bom rekel, o ukrepih v tujini in pri nas poročajte, ko bodo v veljavi, saj namigovanja, brez kasnejšega demantiranja, samo povečujejo zmedo. Na primer, pred dnevi se je pisalo o zaostrovanju v nemčiji, sedaj pa lahko beremo, da se je merklova odločila, da do tega ne bo prišlo. Tule pa kot, da ta novica ne obstaja. Res ni pošteno, da zagrabite samo tisto, kar vam trenutno paše......
Andree
24. 03. 2021 14.33
+10
Dr. Fejsbuk meni od jutra tukaj že brišejo komentarje ko napišem,kaj se dogaja v Berlinu
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.39
+4
svetujem precizno izbiro besed, saj vsaka jeza, ki ni politične narave, tukaj med moderatorji ni dobrodošla....
Andree
24. 03. 2021 14.44
+2
Kazimir Plemeniti
24. 03. 2021 14.44
+3
Periot222
24. 03. 2021 14.49
+2
Andree
24. 03. 2021 14.52
+6
Kazimir Angela je zjutraj sklicala krizni sestanek kjer je razveljavila vse velikonočne ukrepe in se ljudem tudi opravičila
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.59
+4
periot, resnica je, da smo v riti, tako ali drugače. Ne vem, kako reševati krizo z pandemijo, razen, da sledim navodilom odgovornih, ampak še huje je, da očitno niti oni ne vedo več, kaj bi.....
Sortegilio
24. 03. 2021 14.27
+17
Ne skrbite za Hrvaško. Poleti bodo imeli normalno odprto, saj se zavedajo, da jim je turizem vlečni konj.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.28
+5
vse kaj drugega, bi se dalo primerjati z strelom v lastno glavo....
Carpediem32
24. 03. 2021 14.35
+6
Hrvaška že, naši nam bodo zagrenilo prehode čez mejo.
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.42
+2
kolikor se spomnim, so lani hrvati zelo zakomplicirali vstop...naši so samo v gumi rokavicah pogledali osebne...
DR.Fejsbuk
24. 03. 2021 14.44
+1
ja, pa neke papirje smo morali imeti, kje smo bili na morju, se spomnim.....neumno, ker na koncu je bila še vedno vsakič v igri osebna presoja policista......in koliko je bilo vse skupaj blizu njihovi malici ali kosilu