Korona

Na Hrvaškem od julija množični dogodki za imetnike covidnih potrdil

Zagreb, 18. 06. 2021 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška bo s 1. julijem dodatno zrahljala protikoronske ukrepe, je napovedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo od začetka julija lahko organizirani množični dogodki brez omejitve trajanja dogodka in števila ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila. V Španiji medtem nošenje zaščitnih mask na prostem od 26. junija ne bo več obvezno.

 

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite pojasnil, da na množičnih dogodkih, na katere bo vstop omogočen zgolj z digitalnem covidnim potrdilom, ne bodo veljali običajni epidemiološki ukrepi, kot sta uporaba zaščitnih mask in medsebojna razdalja. Ne bo niti časovne omejitve za tovrstne prireditve, dovoljenja zanje pa bodo izdajali lokalni štabi civilne zaščite.

Kot je napovedal, bo od naslednjega tedna možno uporabljati novo aplikacijo za mobilne telefone, ki bo lahko prebrala QR-kodo z digitalnega covidnega potrdila, s katerega je razvidno, ali se je oseba cepila, prebolela covid-19 ali pa ima negativen test na novi koronavirus. Doslej so na Hrvaškem izdali približno 180.000 digitalnih covidnih potrdil.

Organizirani množični dogodki bodo brez omejitve trajanja in števila ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila.
Organizirani množični dogodki bodo brez omejitve trajanja in števila ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila. FOTO: Dreamstime

Hrvaški notranji minister je tudi dejal, da so odločitev o dodatnem rahljanju protikoronskih ukrepov objavili dva tedna pred uveljavitvijo spremenjenih ukrepov, da bi organizatorjem omogočili pripravo dogodkov, kot so koncerti in športne prireditve, pa tudi čim boljšo pripravo na osrednjo turistično sezono. Za ostale prireditve, na katerih ne bodo zahtevali digitalnih covidnih potrdil, ostaja omejitev največ 100 udeležencev ob spoštovanju vseh ukrepov, ki so jih določili hrvaški epidemiologi.

Božinović je povedal, da bo tudi poročne zabave možno organizirati z neomejenim številom ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila. V nasprotnem primeru je število udeležencev poročnih zabav omejeno na 30, zabava pa lahko poteka le do polnoči. Dodal je, da bodo tudi gostinski lokali lahko stregli samo gostom, ki so za mizami, da bi se izognili gneči, ki nastaja ob posameznih lokalih.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je med drugim dejal, da bodo na Hrvaškem epidemijo covida-19 preklicali, ko bodo strokovnjaki ocenili, da so v državi cepili dovolj ljudi, da ni več nevarnosti nenadzorovanega širjenja novega koronavirusa. Na Hrvaškem so do četrtka zvečer uporabili 2,27 milijona odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so cepili več kot 836.000 ljudi, kar je nekaj več kot 20 odstotkov prebivalstva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes opozoril, da se je zmanjšal interes državljanov za cepljenje. Zato meni, da ne bodo dosegli načrtovanega cilja, da bi do konca junija z vsaj enim odmerkom cepili najmanj 50 odstotkov prebivalcev. Plenković je na novinarski konferenci po seji vlade še poudaril, da je država zagotovila zadostno količino cepiv in še enkrat prosil državljane, naj se cepijo. "Menim, da bi bilo to izredno pomembno za splošno zdravstveno varnost kot tudi za hrvaško gospodarsko in finančno stabilnost ter za hrvaški turizem. Vsi, ki se želite, prosim cepite se," je dejal. Na novinarsko vprašanje, ali nameravajo tudi tujim turistom omogočiti cepljenje na Hrvaškem, pa je odgovoril, da so cepivo nabavili predvsem za hrvaške državljane. "Če obstaja potreba, da bi nekoga cepili z drugim odmerkom, smo glede na zaloge cepiva sposobni tudi to storiti. Strokovnjaki bodo odločili, ali bo to brezplačno ali ob nadomestilu," je povedal.

V državi so sicer v zadnjih 24 urah ob 4436 testiranjih zabeležili 113 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 pa so umrle še tri osebe. Na Hrvaškem so doslej zabeležili nekaj manj kot 360.000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 8168 ljudi.

Italija uvaja karanteno za potnike z Otoka, odpira meje za Evropejce s covidnim potrdilom

Italija bo zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa na Otoku s ponedeljkom znova uvedla obvezno petdnevno karanteno za potnike iz Združenega kraljestva, je sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Potniki iz Združenega kraljestva bodo poleg tega ob prihodu v Italijo morali opraviti tudi obvezni test na okužbo z novim koronavirusom, ki ga bodo morali ponoviti po končani karanteni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Brez omejitev pa bodo v Italijo lahko ob predložitvi potrdila, da so bili cepljeni proti covidu-19, da so bolezen preboleli oziroma da imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom, vstopili potniki iz drugih članic EU, ZDA, Kanade in Japonske.

"Danes sem podpisal nov odlok, ki omogoča vstop iz držav članic Evropske unije, ZDA, Kanade in Japonske," je na Facebooku sporočil Speranza. Z digitalnim covidnim potrdilom, ki bo v EU začelo veljati 1. julija, bo mogoče dokazovati, da je bila oseba cepljena proti covidu-19 oziroma je bolezen prebolela ali pa ima negativni test na okužbo z novim koronavirusom.

V Španiji od 26. junija maske na prostem ne bodo več obvezne

Španija bo od 26. junija odpravila splošno obveznost nošenja mask na prostem, je danes zjutraj dejal premier Pedro Sanchez. Španska napoved je sledila odločitvi v sosednji Franciji, da ukine ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na prostem, saj se število novih okužb zmanjša. "Ta vikend bo zadnji, ko bomo morali na prostem nositi maske. Naslednji konec tedna jih ne bomo več nosili," je na dogodku v Barceloni dejal Sanchez.

Nošenje zaščitnih na prostem kmalu ne bo več obvezno.
Nošenje zaščitnih na prostem kmalu ne bo več obvezno. FOTO: AP

Povedal je, da se bo kabinet sestal 24. junija in odobril odpravo pravila o nošenju mask s 26. junijem. Katalonski minister za zdravje Josep Maria Argimon je že pred tem izrazil naklonjenost odpravi nošenja mask na prostem v določenih situacijah.

Razen nekaj izjem, na primer pri športni vadbi, je nošenje mask od lanskega poletja v večjem delu Španije zakonsko obvezno tako v zaprtih prostorih kot tudi zunaj, in sicer za vse, starejše od šestih let, ne glede na vzdrževanje medsebojne razdalje. Toda število okužb se zmanjšuje. Skoraj polovica prebivalstva je že prejela en odmerek cepiva, vključno z več kot 90 odstotki ljudi, starejših od 50 let.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 06. 2021 10.23
+2
Korona ve ali imaš korona potrdilo ali ne in te okuži temu primerno. Zna tudi razlikovati med navadnimi ljudmi in podjetniki. Napade samo navadne ljudi, podjetniki pa so izvzeti.
Juraj Brecelj
18. 06. 2021 20.24
+3
Letos na Hrvaškem ni planiranih nobenih dogodkov vrednih ogleda. Nekaj koncertov tretjerazrednih bendov. Morje je že umazano (Medulin), tam kjer pa ni so meduze( Kamenjak). Preostanek dopusta bo bolhe preživeti v Grčiji.
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2021 10.23
FaTa Albanka
18. 06. 2021 19.58
+2
Znaci penzič-party
ncnestekam
18. 06. 2021 19.52
+2
Kaznovat prebolele ker niso upoštevali zakonov...
TEDOxy50pMEDO
18. 06. 2021 18.15
+1
Jasno, ker 90% proračunskih prihodkov pride julija in avgusta. Brez morja bi bili na istem kot DR Kongo.
DEEP
18. 06. 2021 18.32
+2
sinaya
18. 06. 2021 17.48
+8
Igrajo na to karto,da se jih čimveč cepi in si tako zagotovi vstopnico na prireditve... Tako pogojevanje je kršitev in ne vem čemu se nihče,ki je postavljen za človekove pravice ne zgane ??? Kdor se želi naj se cepi,kdo ne pač ne,ampak brez take diskriminacije kot je sedaj.Pol folka že norega in paničnega ,skregani med sabo po dolgem in počez zaradi cepljenih in necepljenih a ste diht na oblasti in "stroka"prodana ? Se tako gre peljat nek sistem,da uničuje domala vse ? Upam,da vsi vpleteni dobite negega dne pa čimprej po betici ,vsi kateri ste kakor koli sodelovali v tej umazani igri kapitalističnih farmacevtskih interesov .
enakatalena
19. 06. 2021 12.49
Že sama uvedba takega potrdila je kršenje človekovih pravic.
ćurkl
18. 06. 2021 17.47
+4
A pozna kdo koga, ki je kužen s kovid-19?? Rad bi se znova okužil in tako obnovil svoje potrošniške pravice ...
Periot222
18. 06. 2021 17.34
+3
Speljite se testi lopovi!
trabakula
18. 06. 2021 16.13
+7
zdravi doma, bolani na žurke, haha.......narobe svet
NejcizBleda23
18. 06. 2021 16.28
-2
NejcizBleda23
18. 06. 2021 16.03
+3
Kaj pa moje človeške pravice???? To je rasizem!!!!!! Tudi jaz bi imel rad praviceee!!!! Noben pa ne vpraša kako se Nejc počuti. Ne dobro. Že tako je vsi zezajo zdej pa še država. Kaj pa tisti bogi ljudje ki delajo za 300 evrov na mesec in nimajo denarja da bi šli na morje, kaj šele na Hrvatsko. ZAKAJ SE MENI TO DOGAJAAAA???? Lp
nikhrast
18. 06. 2021 17.23
-1
Visok zaslužek na uro ni človekova pravica.
Petur
18. 06. 2021 15.52
+5
na vse nacine hocejo prodati cepiva,na vsak nacin hocejo trziti z zabavami,sezono hocejo izpeljati,kontrola je pa tudi nemogoca in je niti ne bo ker je vse larifari!
Invazija2020
18. 06. 2021 15.26
+3
Kr uzivajte z temi potrdili ovcke vam sledijo na zur in pol se v lekarne in na koncu bolnice. Pocasi se boste zavedali da se ni splacalo cepit. Oziroma je zelo nevarno ce se cepis
jutri_pa_res
18. 06. 2021 14.53
+3
Zrče, mladina, Zrče in podobno!
Mateja2012
18. 06. 2021 14.49
+0
KOdOvce
18. 06. 2021 14.32
-13
Predlagal bi svojemu velikemu vodji, da uvede maske samo za nepodpornike naše vlade (ki dobro dela). Tako bomo točno vedeli, kateri so naši in kateri niso. Te "čage" bi morali prepovedati, sem pa vesel, da za v cerkev ne potrebujem PCT testa. Hvala vladi, ki dobro dela
Alexsander6
18. 06. 2021 14.52
+8
Absurdistan
18. 06. 2021 15.55
+4
the kop
18. 06. 2021 14.30
+14
vsak ki nosi masko na prostem je brez pameti!! Ali pa upošteva nezakonite odloke vlade!!
NejcizBleda23
18. 06. 2021 16.07
+1
Kitajaci nosijo maske povsod in so zelo inteligentni.
modernSvet91tega
18. 06. 2021 16.22
+3
intelugentni? prejbi rekel da se njih da najlažje manipulirati zaradi sistema katerega imajo v državi.. al boš delal kot politika reče al pa te več nebo
mijavci
18. 06. 2021 14.04
+23
Prosim da nehate uporabljat besedno zvezo BREZ OMEJITEV, če že v naprej vemo, da zdrav človek ne more nikamor, ker nima dokazila da je zdrav. Za to je to največja možna omejitev, pa sej to tudi sami dobro veste, ta potrdila si pa zataknite za spodnje gate.
nikhrast
18. 06. 2021 14.20
-16
Revež se če nimaš potnega lista, potovati po svetu ne moreš. Ej, pa zdravstveno karto tudi potrebuješ.
KOdOvce
18. 06. 2021 14.35
+9
Konjo, v države eu za zdaj potnega lista nismo potrebovali, zdaj bom pa kazal potni list, zato da se peljem do Graza? Faaak redneki niste zapustili svojga brega pa pametujete kako se potuje po svetu
nikhrast
18. 06. 2021 17.21
-2
Vidim da so problemi še z zdravstveno karto v EU, da ne govorim če potuješ v Ameriko.
User619199
18. 06. 2021 14.02
+12
A bo kdo ukrepal glede DISKRIMINACIJE?
mijavci
18. 06. 2021 14.05
+9
George Bailey
18. 06. 2021 14.01
+4
Kdo pa bo prišel? Penzionisti?
Vivid Money
18. 06. 2021 13.58
+16
mene bolj skrbi nekaj drugega, ko bojo cepljeni in prebolevniki glavni krivci, da se bo virus spet zacel siriti....namrec vec kot 60% zdravih, necepljenih sploh ne bojo sli nikamor na dopust, zaradi PCT pogojev,