20°C
Podatki za dan: 14. 9. do 24.00
Oboleli
279,217
+1364
+0.5%

Na Hrvaškem potrdili 1835 okužb: 'Ta številka je opozorilo'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.R. / STA / M.P. /
KOMENTARJI
10
Vse več okužb beležijo tudi na sosednjem Hrvaškem. Danes so potrdili 1835 novih okužb. Tamkajšnji zdravstveni minister Vili Beroš je ob tem dejal, da so te številke opozorilo in da se bo zdaj izkazalo, "ali smo kot narod pripravljeni". Visok porast okužb pa so zabeležili tudi v Avstrij, kjer so zabeležili največ novih okužb v zadnjih petih mesecih.

Epidemiološke razmere na Hrvaškem so vsak dan slabše, poročajo tamkajšnji mediji. Danes so potrdili 1835 novih okužb z novim koronavirusom, sedem bolnikov je umrlo. Prejšnjo sredo smo imeli 600 manj novookuženih, piše spletni portal 24sata.

Vili Beroš
Vili BerošFOTO: Profimedia

Minister Vili Beroš je v današnjem govoru v parlamentu dejal, da so te številke "opozorilo" in da se bo zdaj izkazalo, "ali smo kot narod pripravljeni".

Danes so v Zadarski županiji zabeležili 58 novih primerov, v Bjelovarsko-bilogorski županiji 50, v Šibensko-kninski 52. V Vukovarsko-srijemski županiji je 42 novih primerov okužbe. v Međimurski 30, v Ličko-senjski pa jih je 23 na novo okuženih. V Zagrebški županiji je 91 novih primerov koronavirusa, v Osječko-baranjski županiji pa 87 na novo okuženih. V Koprivničko-križevaški županiji je 82 novih primerov okužbe, še poročajo hrvaški mediji.

V Avstriji največ novih okužb v zadnjih petih mesecih

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2624 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 15. aprilu, ko so potrdili 2678 okužb. Covid-19 je poleg tega v Avstriji v zadnjih 24 urah zahteval sedem novih življenj. Skupno je v Avstriji doslej umrlo 10.856 covidnih bolnikov.

Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah se je v zadnjih 24 urah povečalo za 20, na oddelkih intenzivne nege pa zmanjšalo za dva. Trenutno zdravijo skupno 825 covidnih bolnikov, od tega jih 198 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah se je v zadnjih 24 urah povečalo za 20.
Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah se je v zadnjih 24 urah povečalo za 20.FOTO: AP

Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v Avstriji povečala na 164. V državi so od začetka pandemije potrdili skupno 715.893 okužb z virusom sars-cov-2.

V Avstriji so sicer minuli teden sprejeli tristopenjski načrt novih protikoronskih ukrepov za čas po 15. septembru. Prva stopnja naj bi začela veljati, ko bo na intenzivni negi 200 covidnih bolnikov. Takrat bo veljalo pravilo, da bodo povsod tam, kjer so bile doslej obvezne zaščitne maske, obvezne zgolj maske tipa FFP2, v trgovinah bodo te za necepljene obvezne, za cepljene priporočene. Veljavnost hitrih antigenskih testov bo skrajšana z 48 na 24 ur, z izjemo šolarjev. Hkrati so napovedali poostren nadzor nad spoštovanjem ukrepov ter uvedli pravilo PCT za vse prireditve, kjer se zbere več kot 25 ljudi.

PREBERI ŠE
Jesen pri Avstrijcih: nočno življenje le za cepljene in prebolele, vračajo se maske

Naslednja faza s še bolj zaostrenimi protikoronskimi ukrepi naj bi začela veljati, ko bo na intenzivni negi v avstrijskih bolnišnicah 300 covidnih bolnikov, je poročal avstrijski časnik Kronen Zeitung na spletni strani.

Koronavirus pasica nova