Korona

Francija zapira nekatere dele države

Zagreb / Praga, 27. 02. 2021 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Francija od konca tega tedna delno zapira območja na področju Nice, Cannesa in okolice Dunkirka. Zaustavitev javnega življenja bo veljala samo ob koncih tedna, ko bodo ljudje domove lahko zapustili le s tehtnim razlogom. Trgovine – razen živilskih in lekarn – bodo zaprte. Medtem so v Bosni in Hercegovini v zadnjem dnevu potrdili 702 novi okužbi z novim koronavirusom. Po tem, ko so dlje časa poročali o manj kot 500 novih okužbah na dan, se je že v četrtek to število povzpelo nad 700.

V času veljave popolnega zaprtja bodo v Franciji kot utemeljeni razlogi za izhod veljali športno udejstvovanje, sprehod v razdalji petih kilometrov od doma ali nakup živil. Izhode morajo dokumentirati z izpolnjenim obrazcem.

Francija zapira nekatere regije.
Francija zapira nekatere regije. FOTO: Dreamstime

Župan Nice Christian Estrosi je sporočil, da bodo zaprli tudi znane promenade ob morju in plaže. V regijah okoli Nice in Dunkirka je od 18. ure v veljavi policijska ura. Ta sicer velja tudi v drugih delih države. Po tej uri se morajo zapreti vse trgovine, dovoljene niso niti športne aktivnosti niti sprehodi.

Takšna oblika policijske ure v Franciji velja že nekaj tednov – izjeme so vračanje iz službe ali odhod na delo ter sprehajanje psa. Premier Jean Castex je k uvedbi strožjih protikoronskih ukrepov pozval tudi druge regije. Med bolj prizadetimi je tudi mesto Pariz.

V Franciji se je število novih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjem času spet povzpelo nad 200. Francija od začetka pandemije beleži 3,75 milijona okuženih z novim koronavirusom in je po številu okuženih na šestem mestu na svetu. Umrlo je skoraj 86.000 ljudi.

V Bosni in Hercegovini znova več kot 700 novih okužb z novim koronavirusom

Oblasti v BiH za zdaj ne razmišljajo o dodatni zaostritvi ukrepov.
Oblasti v BiH za zdaj ne razmišljajo o dodatni zaostritvi ukrepov. FOTO: Dreamstime

V Federaciji BiH so potrdili 510 novih okužb, v Republiki Srbski pa 192. Za posledicami covida-19 je umrlo še 21 ljudi.

V Sarajevu je trenutno v dveh največjih bolnišnicah več kot 280 covidnih bolnikov s poslabšano klinično sliko. Vodja kliničnega centra v Sarajevu Sebija Izetbegović je pojasnila, da razmere slabšajo nove različice SARS-CoV-2. Opozorila je še, da bi to lahko bil začetek tretjega vala epidemije. "Tretji val koronavirusa bi lahko bil najhujši doslej," je povedala.

Zdravstvene oblasti skrbi, da ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov v zadostni meri, zaradi česar so inšpekcijske službe okrepile zlasti nadzor nad zbiranjem večjega števila ljudi in nošenjem zaščitnih mask – v BiH so maske trenutno obvezne na prostem.

Oblasti za zdaj ne razmišljajo o dodatni zaostritvi ukrepov. V državi sicer še niso začeli množične kampanje cepljenja proti covidu-19, saj še niso prejeli cepiva v okviru pobude Covax, še piše Hina.

Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriškega seva novega koronavirusa

 Medtem so na Hrvaškem potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, je potrdila hrvaška epidemiologinja Goranka Petrović. Potrdili so tudi več primerov britanske različice SARS-CoV-2. 

"Včeraj smo dobili rezultate sekvenciranja primerov, ki smo jih poslali v Evropski center za nadzor bolezni. Od 300 primerov, za katere smo dobili rezultate, jih je bilo 60 pozitivnih na britansko različico, kar je 20 odstotkov pozitivnih primerov. To je velik delež. Obenem je bila južnoafriška različica potrjena pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Afrike, z Zanzibarja," je pojasnila Petrovićeva.

Glede na razpoložljive podatke je ocenila, da se britanska različica hitro širi. Glede južnoafriške različice pa je opozorila, da je nevarnejša, saj vsa cepiva niso tako učinkovita proti njej, obenem pa se lahko z njo okužijo in nato zbolijo tudi tisti, ki so že preboleli covid-19.

Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice SARS-CoV-2.
Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice SARS-CoV-2. FOTO: Dreamstime

Zagotovila je še, da proizvajalci cepiv spremljajo pojave novih različic in raziskujejo, kako bi svoja cepiva napravili učinkovitejša.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 520 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je osem ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Trenutno imajo v državi 3216 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 760 covidnih bolnikov, od tega 75 na ventilatorjih.

V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa

Strokovnjaki v Nemčiji ocenjujejo, da bo število novih okužb z novim koronavirusom kmalu na ravni iz sredine decembra, saj se pospešeno širijo nove, bolj nalezljive različice SARS-CoV-2. V zadnjem dnevu so potrdili 9762 novih okužb, umrlo pa je 369 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Incidenca okužb zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev je trenutno 63,8. V sredini februarja je sicer padla na 57,4, potem ko je bila pred božičem 197,6. Strokovnjak za projekcije razvoja epidemije Thorsten Lehr je opozoril, da bi lahko že kmalu sledil tretji val epidemije. "Verjamem, da bomo imeli razmere kot pred božičem," je povedal za dpa.

Po njegovih ocenah bo v aprilu incidenca znova okoli 200. Razloge za porast števila okužb vidi v povečanem druženju in širjenju novih različic. Trenutno gre pri okoli tretjini novih okužb za britansko različico, ki naj bi bila 35 odstotkov bolj nalezljiva. Glede na britanske študije naj bi bila tudi bolj smrtonosna.

V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa.
V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock

V Nemčiji bodo predvidoma 7. marca dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada naj bi sicer do 17. marca podaljšala omejitve potovanj za območja z novimi različicami novega koronavirusa, je poročala medijska skupina Funke. Trenutno velja omejitev potovanj iz Češke in Tirolske do 3. marca.

Ministrstvo za zdravje pa je danes še sporočilo, da bodo vsi, ki pridejo v Nemčijo, prejeli SMS-sporočilo z aktualnimi informacijami o novem koronavirusu ter veljavnimi ukrepi.

Češka ob več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe

Češka pa ob vse večjem številu okuženih in več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Notranji minister Jan Hamaček je v petek sporočil, da bodo od ponedeljka omejili gibanje, da bi tako zajezili širjenje novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo lahko prebivalci zapustili svoja okrožja le izjemoma, denimo zaradi poti v službo ali obiska zdravnika ali uradov, morajo pa predložiti dokazilo o nujnosti poti.

Vlada je tudi odredila obvezno nošenje zaščitnih mask na delovnih mestih, kje je veliko ljudi, ter na zunanjih površinah naseljenih območij. Zaprli so šole in trgovine z nenujnimi potrebščinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rekreacija bo dovoljena samo v občini oz. mestu bivanja. Ukrep bo sprva veljal tri tedne. Policija bo nadzorovala upoštevanja ukrepa, pri tem pa bo pomagalo tudi okoli 5000 vojakov.

Premier Andrej Babiš je ta teden posvaril, da so bolnišnice v državi na poti v pravo katastrofo, če število okužb ne bo začelo padati. Parlament je v petek sprejel zakon, ki vladi lajša uvajanje strogih ukrepov, kot je na primer zapiranje trgovin. Izredne razmere v državi so medtem podaljšali do 28. marca.

Da bi razbremenili bolnišnice, se je vlada z Nemčijo in Poljsko dogovorila glede premestitve dela covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo. To možnost nameravajo izkoristiti, ko bo nujno potrebno, je pojasnil minister za zdravje Jan Blatny. Trenutno je v bolnišnicah okoli 7200 bolnikov s covidom-19.

Število mrtvih v povezavi s covidom-19 je v zadnjih 24 urah naraslo na skupno 20.194. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalcev pa so potrdili še 14.676 okužb, skupaj več kot 1,2 milijona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi ene nove okužbe ponovno zapirajo največje novozelandsko mesto

Novozelandske oblasti so napovedale ponovno popolno zaustavitev javnega življenja v največjem mestu Aucklandu. Tam so namreč v zadnjih 24 urah odkrili nov primer okužbe z novim koronavirusom. Premierka Jacinda Ardern je sklicala nujno tiskovno konferenco, na kateri je govorila o novih omejevalnih ukrepih za Auckland.

"Nova okužba vlado nagovarja k ponovni zapori," je dejala premierka Jacinda Ardern.
"Nova okužba vlado nagovarja k ponovni zapori," je dejala premierka Jacinda Ardern. FOTO: Dreamstime

"Neprijetno je, vem, da je," je dejala Ardernova. Od nedelje mora 1,7 milijona prebivalcev mesta ostati doma razen za nujne nakupe in odhod na delo. Zapirajo se šole in vse nenujne trgovine, vstop in izstop iz mesta bosta omejena. Za preostali del države bodo v veljavi omejitve glede velikosti javnih zbiranj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Premierka je še dodala, da bodo novi omejevalni ukrepi veljali vsaj en teden.

Kot je pojasnila Ardernova, danes potrjen nov primer okužbe ni neposredno povezan z ostalimi v zadnjih dveh tednih, imajo pa vsi skupno povezavo v šoli na jugu Aucklanda. Kot poseben vzrok za zaskrbljenost je navedla dejstvo, da gre pri zadnji okužbi za človeka, ki je bil kužen že teden dni, a se ni izoliral.

Ardernova za širjenje okužb krivi prav tiste, ki ne poskrbijo za izolacijo, ko bi morali. V zadnjem primeru je okužena oseba v petek obiskala zdravnika, nato pa se odpravila v telovadnico. Oblasti sicer lahko ukrepajo proti tistim, ki kršijo pravila, a je obenem treba zagotoviti, da se bodo ljudje s simptomi sploh javili, je dodala. "Vedno bomo tehtali, ali ustvarjamo okolje, v katerem bodo ljudje odkriti in pošteni," je dejala.

V Aucklandu so t. i. lockdown sicer uvedli že 14. februarja, potem ko so tam odkrili tri nove primere okužbe s koronavirusom, vendar so ukrep po treh dneh sprostili. 

"Nova okužba vlado nagovarja k ponovni zapori," je še dodala premierka. Nova Zelandija je sicer znana po svojih specifičnih načinih odziva na pandemijo, saj deluje hitro in strogo. Zato pa je država s približno petimi milijoni prebivalcev doslej zabeležila le 2016 primerov okužbe s koronavirusom in 26 smrtnih primerov.

Ameriški predstavniški dom sprejel 1900 milijard dolarjev vreden paket pomoči

Ameriški predstavniški dom je zgodaj davi sprejel 1900 milijard dolarjev vreden predlog zakona za boj proti pandemiji covida-19 ter pomoč ekonomiji, posameznikom in zveznim državam. Demokrati so ga označili za pomemben korak pri pridobivanju sredstev za cepiva ter razbremenitvi preobremenjene lokalne vlade in milijonov družin, ki jih je prizadela pandemija.

Predlog so sprejeli z 219 glasovi za in 212 proti, dva demokrata, Jared Golden in Kurt Schrader, sta glasovala proti. Paket bo sedaj romal na glasovanje v ameriški senat, kjer ga bodo demokrati predvidoma dopolnili in poslali nazaj v predstavniški dom, preden se 14. marca izteče pomoč brezposelnim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trenutno je namreč v paketu tudi zvišanje minimalne plače. V senatu pa so opozorili, da predlog za zvišanje minimalne plače v ZDA na 15 dolarjev na uro glede na senatni poslovnik ne more biti del pomoči.

Ameriški predsednik Joe Biden želi s stimulacijskim paketom spodbuditi gospodarstvo in ustvariti več milijonov novih delovnih mest. Paket med drugim omogoča neposredna plačila gospodinjstvom, finančne ukrepe za teste za novi koronavirus in distribucijo cepiv ter dodatno pomoč brezposelnim.

Predstavniški dom je glasoval o pomoči ravno v tednu, ko so v ZDA zabeležili črni mejnik več kot pol milijona mrtvih zaradi covida-19.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
28. 02. 2021 09.02
-1
Bosna več okužb ... A je kaj čudnega ...Vsi domov pa virus z njimi...
RamzesII
27. 02. 2021 21.51
+2
Samo za vikend, takrat je tako ali tako večina doma, takrat je zapiranje nesmisel.
štrekeljc
27. 02. 2021 20.12
+6
Neko drugo stvar naj mi nekdo razloži: v Angliji je od 4.154.562 okuženih umrlo 12.207 ljudi, to je 0,29%. V Nemčiji je od 2.426.819 okuženih umrlo 70.003 ljudi, kar je 2,88%. Podatki so do 26. februarja. Zakaj nam lažejo o silni nevarnosti angleškega seva, če ima 10× manjšo smrtnost od tistega v Nemčiji? Nam torej lažejo še o čem?
štrekeljc
27. 02. 2021 20.21
+4
p.s. Tudi smrtnost zaradi covida je v Južni Afriki primerljiva s smrtnostjo v Nemčiji!
tarzan13
27. 02. 2021 20.03
+7
bom pisal ministru počivavčerju da naj organizira nove 200 € bone, ker letos bo nov val ki bo trajal do konca leta
Sajuz
27. 02. 2021 20.00
+3
Kaj je to rizično okolje?
tarzan13
27. 02. 2021 20.03
+2
Sajuz
27. 02. 2021 20.44
+2
slayer2
27. 02. 2021 19.54
+3
Bla,bla,bla...!!!
Sajuz
27. 02. 2021 19.50
+3
jah... niso opazl... da se je David Kameron ustrelil v D koleno.... 2x
Tone 12345
27. 02. 2021 19.50
+9
Ta virus se točno vidi je svetovna domena sveta ki jo vodi par ljudi svetovnih finančnih veljakov ki obvladajo finančno pol sveta!oni narekujejo vladam kaj morajo početi in kako obvladovati ljudi!ij to bo šlo v neskončnost in nić dobrega se folku ne piše!!!vsi ti neskončno nastajajoči sevi!!!
Uporabnik1947897
27. 02. 2021 19.40
+4
Aha,Čehi že eksperimentirajo z totalnim zaprtjem in vojsko...Covid plan se udejanja z rahlimi zamiki,ampak se...
Ljoljo
27. 02. 2021 19.39
+5
To je zih JJ kriv ane,narod Slovenski
TheWhey
27. 02. 2021 19.37
-1
Pozor! Po facebooku se znova širi zelo nevaren izziv, ki je med Slovenci vedno bolj razširjen! Igra je sicer najbolj priljubljena med zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem. Izzvani najprej iz bobna izžreba ime države. Nato, če seva imenovanega po tej državi v Sloveniji še ni uradno zabeleženega, mora le ta ponj v to državo! Nad bizarno igro je ogorčen tudi Andrej Šter in sporoča vsem lovcem na seve, da ne misli nikogar reševati iz od boga pozabljenih držav!! #ostanidoma #ostanizdrav #testirajseredno #podprikriptopiramidaše
slayer2
27. 02. 2021 19.54
+0
medus
27. 02. 2021 19.24
+11
ukrepi = največja prevara 21ega stoletja
Slovenskimuri
27. 02. 2021 19.08
+12
Nemogoče sej je to sam pr nas
Scorpionnn
27. 02. 2021 19.27
+1
Mahmud
27. 02. 2021 19.08
+2
Točno se vidi da je to samo globalističen virus! Države ki v tem nočejo sodelovati so brez njega! Kako je to mogoče?
Jimi1
27. 02. 2021 21.43
-1
Vprašaj to svoje umrlih in one,ki so ga preboleli....!
Prinašalec
27. 02. 2021 18.57
+1
Francija, Bosna, nemogoče,.... virusa ja ni, je namišljen ali, ...
Sajuz
27. 02. 2021 19.03
+2
fajzer bo poskrbel da bomo usi cepljeni z Pfajzerjevim cepivom....
Sajuz
27. 02. 2021 19.03
+1
zajebant2
27. 02. 2021 18.52
+4
Za levake jj kriv
Rudar
27. 02. 2021 19.04
-1
DachoSLO
27. 02. 2021 18.45
+0
Res je , imaš prav! Sem osebno videl preko prijateljevih neprijateljev, ko so se v rdečem Šentilju pri "Ni živleja brez Veleja!" srečali popolnoma vsi "kralji in carji" tega sveta in se dogovorili kako j..... tlačne! 😜 😂
Sajuz
27. 02. 2021 18.44
-1
Učas tko pomislm.... mogoč pa un dohtar pa una setrca iz Hrvaške.... le nista tok napačna.....
Sajuz
27. 02. 2021 18.44
+1
DachoSLO
27. 02. 2021 18.40
+1
Stari , lažeš , lažeš! Jaz vidim samo v prime time več reklam za zdravi čips , zdravo kolo, zdravo olala, kot za manj zdravi COVID-19. Kar lepo k spovedi k Serpentinšku, Violetki, Fajonki, itd..😜 😂
Sajuz
27. 02. 2021 18.43
-1
Sajuz
27. 02. 2021 18.36
+3
V prvem valu... v italiji... je bilo 1000 smrti na DAN
Sajuz
27. 02. 2021 18.37
+3
medus
27. 02. 2021 19.25
+5
smrti so bile posledice napačnega zdravljenja, ker se je ljudi na veliko priklapljalo na ventilatorje
Sajuz
27. 02. 2021 19.52
+1