Korona

Večina novookuženih udeležencev zabav, Finska za Hrvaško: To je tvegana država

Zagreb, 11. 08. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
116

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 91 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, največ v Splitu in Zagrebu. Večina novih primerov v prestolnici pa naj bi bili posledica zabav na obali. A trenutne razmere - kot kaže - ne skrbijo pristojnih. "Če bo epidemiološka situacija ostala tako dobra, bi se učenci jeseni vrnili v šole," je napovedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. Finska pa medtem za svoje državljane, ki so bili na Hrvaškem, uvaja 14-dnevno karanteno. "To je tvegana država," se glasijo njihova opozorila.

Na Hrvaškem spet porast števila okuženih, otroci septembra nazaj v šole?
Na Hrvaškem spet porast števila okuženih, otroci septembra nazaj v šole? FOTO: Dreamstime

Hrvaška beleži vnovičen porast števila novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Po uradnih podatkih nacionalnega štaba civilne zaščite, so v minulih 24 urah ob 1309 opravljenih testiranjih tako potrdili 91 novookuženih, dve osebi sta umrli (ena od teh je ženska, rojena leta 1946, ki je umrla v bolnišnici v Osijeku, za drugo podatek ni znan). 115 bolnikov s covidom-19 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je pet priključenih na respirator. Število trenutno obolelih oziroma aktivnih okužb je tako 618. V samoizolaciji je trenutno 2111 oseb.

Največ novih okužb so potrdili v Splitu in Zagrebu. Od 17 novih primerov v prestolnici naj bi jih bilo kar 14 tako povezanih z zabavami v nočnih kljubih na obali v Makarski, Vodicah, Bolu na Braču ter Novalji na Pagu.

Največ novih primerov so po podatkih lokalnih štabov civilne zaščite, ki podatke tekom dopoldneva javljajo za posamezne županije, potrdili na območju splitsko-dalmatinske županije (24), sledi Zagreb s 17 novimi okužbami. Po šest novih primerov imajo na območju vukovarsko-sremske in šibeniško-kninske županije, po štiri pa v primorsko-goranski in osiješko-baranjski županiji. O po dveh okužbah poročajo iz istrske, ličko-senjske in zagrebške županije, o po enem pa iz požeško-slavonske, brodsko-posavske, zadarske, karlovške, varaždinske, krapinsko-zagorske in koprivniško-križevaške županije. Brez novih okužb so tokrat le tri hrvaške županije.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, pa do danes, so naši južni sosedje skupaj tako zabeležili že 5740 primerov okužbe, od tega je 160 oseb umrlo, 4962 pa okrevalo. Doslej so skupno testirali 130.688 oseb.

V drugem valu epidemije je doslej umrlo 51 oseb, večina umrlih je starejših ali pa je imela pridružene bolezni. Povprečna starost umrlih je 77,8 leta. 14 umrlih je bilo bolnikov, ki so pri dihanju potrebovali pomoč respiratorja.

So pa čedalje glasnejša tudi opozorila hrvaških medijev, da so številne okužbe v zadnjih dneh povezane z zabavami v nočnih klubih, še posebej ob obali.

Včeraj se je spet govorilo o kršenju pravil v klubih na Jadranu, v prvi vrsti v Zrćah, se glasijo denimo navedbe hrvaškega portala Index.hr. Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pa ob tem ves čas le zatrjuje, da se o sankcijah pogovarjajo, da so v stiku z lastniki nočnih lokalov, barov in diskotek, ter da morajo videti, kako naprej.

Finska uvaja karanteno za vse, ki prihajajo iz Hrvaške: To je tvegana država

Finsko veleposlaništvo na Hrvaškem pa je medtem na Twitterju objavilo opozorilo za svoje državljane, ki se bili nedavno na Hrvaškem.

"Finska se je odločila uvesti obvezno dvotedensko karanteno na domu za vse potnike, ki v Finsko prihajajo iz držav z visokim tveganjem, med katerimi sta tudi Hrvaška in Bosna in Hercegovina. Prav tako uvaja obvezno testiranje na koronavirus. Več informacij bo znanih do konca tega tedna," se med drugim glasi sporočilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Finskem so doslej sicer skupno zabeležili več kot 7600 primerov okužbe, 333 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Hrvaški učenci ob enakih razmerah kot sedaj septembra v šole

Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje pa medtem načrtujejo, da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi. Pomočnik ministra Momir Karin je danes potrdil, da zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih.

Capak je komentiral tudi vrnitev otrok v šole. "Otroci gredo v šolo. Zdaj imamo dobro epidemiološko situacijo, številke so nizke in trend kaže na padanje. Otroci bi morali normalno oditi v šolo," je direktor HZJZ dejal za RTL Danas.

Za novo šolsko leto obstajajo trije scenariji, ki jih bodo uporabili glede na epidemiološko sliko, je povedal Karin na nacionalni televiziji HTV. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra.

"Želimo si, da bi bili otroci v svojih učilnicah in svojih šolah, da bi pouk v celoti potekal v šolah. Drugi scenarij je mešani, da bi pouk potekal delno v šolah, delno preko spleta. V najslabšem primeru bo pouk v celoti potekal preko spleta," je povedal.

Poudaril je, da zaradi covida-19 ne bodo več blokirali celotnega šolskega sistema kot spomladi. Če se bo pojavilo žarišče v posameznem razredu, šoli ali na območju, bodo sprejeli ustrezne protiepidemiološke ukrepe samo tam.

Pojasnil je, da bodo ob pojavu okužbe v nekem razredu vsi učenci tega razreda morali v samoizolacijo, pouk zanje pa bodo organizirali preko spleta. Načrtujejo izvajanje pouka na spletu v realnem času v skladu s šolskim urnikom.

Za učence nižjih razredov osnovne šole po besedah Karina pouka ne bodo več predvajali na tretjem programu HTV, kot so ga spomladi. Ocenili so namreč, da ti učenci še niso toliko samostojni, da bi na ta način spremljali pouk, starši pa so v službah in jim ne morejo pomagati.

V šolskih ustanovah bodo izvajali vse protiepidemiološke ukrepe, čeprav se zavedajo, da bo to težka naloga. Pričakujejo, da bodo otroci spoštovali vsa priporočila in navodila epidemiologov.

Zagotovili bodo priporočeno medsebojno razdaljo otrok v učilnicah ter organizirali pouk, da bo čim manj premikanj otrok v šolah. Med izmenami turnusov bodo razkuževali prostore. O tem, ali bodo otrokom priporočili tudi zaščitne maske, se bodo še odločili, je dejal Karin.

Na pogoje v novem šolskem letu v času epidemije pripravljajo tudi učitelje, ki bodo, kot je zagotovil Karin, pravočasno dobili natančna navodila v skladu z aktualnim epidemiološkim stanjem.

V Srbiji v šole najmlajši, starejši otroci bodo imeli kombiniran pouk

Kot je danes potrdila srbska epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, se bodo najmaljši učenci lahko vrnili v šolske klopi, starejše pa čaka kombiniran pouk - del v šoli, del na spletu. 

V šolah bodo morali upoštevati vse ukrepe, med drugim bodo morali upoštevati primerno fizično razdaljo, kar pomeni manj učencev v posameznem razredu. V njem bo tako do 15 učencev, ki bodo sedeli na razdalji 1,5 metra, pouk pa bodo skrajšali na 30 minut. 

V preteklih 24 urah so sicer v Srbiji testirali 8086 ljudi, od tega jih je bilo 235 pozitivnih. Umrlo je še šest bolnikov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maister1
11. 08. 2020 20.11
+7
Pa kaj Finci Janša že ve ha....ha
Alojz69
11. 08. 2020 19.18
-3
Nevem zakaj taka panika? Saj so rusi registrilal prvo cepivo vsi panicni takoj po prvo dozo sam ne k rusom ampak na psihiatrijo.
Alojz69
11. 08. 2020 19.10
+8
Mene pa zanima zakaj meje po celem svetu niso ostale zaprte ce je to tako nevaren virus?
txoxnxy
11. 08. 2020 19.03
+15
Cela Evropa si je enotna croatija ni varna saj se v domače države vrača več ukuzenih kot pa oni napravijo testov.
Žac
11. 08. 2020 19.13
-23
Cela Evropa? A vi sebe na tem forumu pojedini troli smatrata se Evropom? Vi sta za svinjak a ne za Evropo.
Špartanec
11. 08. 2020 18.26
+22
Če se samo spomnim, kako so pljuvali po nizozemcih potem, ko so svojim svetovali naj ne rinejo dol. Hrvata gost kot gost ne zanima, njihova mentaliteta je divji balkan, nas bodo pa popljuvali v septembru, ko jim še zadnji naši kljukci prinesejo regres.
manolo31
11. 08. 2020 18.55
-11
Tvoja mentaliteta je divji balkan, tako pravijo vsi zahodno od Slovenije. Ze na Avstrijski meji se jim obraca zelodec ko gledajo preko meje v podalpsko balkansko bananarepubljik.
Kolani
11. 08. 2020 18.19
+43
Jaz vem nekaj. V aprilu sem zaprl firmo, ker je vlada tako dejala. Nisem prijavil zaposlenih na zavod in po enem mesecu so nam dovolili spet delati. Nekako smo zvozili z rezervami, ki smo jih imeli in pomočjo od države. Vem pa, da če nas zaprejo še enkrat, potem gremo vsi direktno na zavod.
hotchilipoper
11. 08. 2020 18.05
-5
Prebrati ni greh😊 Kaj so odkrili Italijanski zdravniki? Italijanski zdravniki so kljub priporočilu WHO, da so trupla kužna in je takojšen pokop nujen, na truplih delala obdukcije. Ugotovili so, da smrti ne povzroča VIRUS, ampak BAKTERIJA, ki povzroča smrt bolnika zaradi krvnih strdkov. Italija premaga tako imenovani Covid-19, ki ni nič drugega kot "razširjena intravaskularna koagulacija" (tromboza), ki se jo zdravi z antibiotiki, protivnetnimi in antikoagulanti". ASPIRIN, kar kaže, da je bila ta bolezen slabo zdravljena. To senzacionalno novico so svetu italijanski zdravniki pripravili z izvajanjem obdukcij na truplih, ki jih je izdelal Covid-19. " Še nekaj je pomembno v navedbah italijanskih patologov. " Ventilatorji in enota za intenzivno nego nikoli niso bili potrebni." In tako se je v Italiji začela sprememba protokolov, ITALIJA je SVETOVNO pandemijo razkrila in obtožila WHO, da je vse to vedela in o tem ni obvestila Kitajcev. Vir: Italijansko ministrstvo za zdravje. DELITE, DA VES SVET IZVE, DA SO SE ODLOČILI UBITI NAS IN NAŠE NAJSTAREJŠE LJUDI @ italiarevelacurardelcovid19 OPOZORILO POSREDUJTE VSEM SVOJIM, soseski, znancem, prijateljem, sodelavcem itd. Covid-19 ni virus, kot so nas zavajali, ampak bakterija, ojačana z elektromagnetnim sevanjem 5 G, ki povzroča tudi vnetja in hipoksije. Naredili bodo naslednje: Vzeli bodo aspirin 100 mg, Apronax ali Paracetamol. Zakaj? Ker je bilo dokazano, da Covid-19 strjuje kri, ki povzroča trombozo in preprečuje pretok krvi in ne oksigenira srca in pljuč ter prizadeta oseba kmalu ne more več dihati. V Italiji so zaobšli protokol WHO in naredili obdukcijo na truplih s Covidom-19, prerezali so telo, odprli roke, noge in druge dele telesa ter ugotovili, da so bile vse žile razširjene, v njih pa strjena kri, ker so bile vse žile in arterije napolnjene s trombiji, ki preprečujejo, da bi kri normalno tekla in prenašala kisik v vse organe, predvsem možgane, srce in pljuča. Pacient tako umre, za znano diagnozo Covid19. Italijansko Ministrstvo za zdravje je takoj spremenilo protokole zdravljenja s Covid-19, začeli so dajati pozitivni aspirin 100 mg in Apronax svojim pozitivnim pacientom in rezultat: bolniki so začeli okrevati in kazati izboljšanje, Ministrstvo za zdravje pa je sprostilo in odpustilo več kot 14,000 bolnikov v enem dnevu. Torej, lagali so nam glede pandemije: Edino, kar naš predsednik naredi je to, da pove podatke in statistiko, ne pa da bi kdo dal informacijo za reševanje državljanov. Kot da niso ogrožene tudi elite? Ne poznamo vseh vlad sveta, Italija pa je kršila normo, ker so bile že bolnišnice preobremenjene in v hudem kaosu vsakodnevnih smrti, zdaj naj bi bil WHO obtožen, da so po vsem svetu umrli številnih ljudje in povzročili propad svetovnega gospodarstva. PANDEMIJA je bila razglašena zato, da bi imeli vzrok za cepljenje prebivalstva in čipiranje, kar pomeni atentat na množice, saj nas bi tako nadzorovali in zmanjšali svetovno populacijo...
Wahl
11. 08. 2020 18.39
+9
Kje pobiraš bedarije. SARS-CoV-2 je respiratorni virus, kakšna bakterija neki.
dracon
11. 08. 2020 18.47
+20
Kakšneobjavljaš ! Šel sem preverjat, glede te tvoje udarne novice. Stric google je zelo hitro našel 1 (EN SAM) članek na to temo ! Objavljen je bil 11 JUNIJA ! Prvi stavek se glasi: A viral post on Facebook has made a number of claims about Italy’s handling of the Covid-19 pandemic. Facebook je pa itak znan portal, kjer vsi ugledni znanstveniki objavljajo. Predvsem tisti, ki niso končali osnovne šole.
NovodobnoSuženstvo
11. 08. 2020 18.55
+6
čilli....tebe bodo ali pa so te že z dildotom čipiral!!!
No pasaran
12. 08. 2020 13.22
+2
Ti Italijančki so pa res od sile! Če bi bilo tako kot razlagajo, jim ne bi bilo treba imeti cele fabrke za izdelavo trug. Kakšne bedarije to pišeš ej?
Wahl
11. 08. 2020 17.59
-4
Napisal sem resnico in sosedje so objavili tudi fotke zalitih rešetk, ki jih cestarji ne morejo odpreti. Jutri boste morda pisali, da je Zagreb ponovno poplavljen. 297.člen je prepogosto zlorabljen.
Wahl
11. 08. 2020 19.25
-2
Vi trije, berite medije južne sosede in se prepričajte na lastne oči.Imajo fotke veste.
pomaranča
11. 08. 2020 17.41
+12
Prav grdo, da meje s Hrvaško ne zaprejo in bodo na koncu otroci potegnili kratko, ker ne bodo smeli v šolo.
manolo31
11. 08. 2020 18.57
-4
Ja ane de. Ko se je podalpska bananarepubljik koprcala v koronavirusu je Hrvaska imela 3x manj okuzb pa se na vas nihce ni niti oziral. Fuj.
sinhron
11. 08. 2020 17.39
+20
Dolgo so rabili , da so spregledali Hrvaško propagando , ki laže o okuženosti , samo , da je privabila čim večje število turistov , za njihovo zdravje jim je tako vseeno , saj bodo morali v vsaki državi sami reševati probleme z okuženimi !
Zanesenjak
11. 08. 2020 17.02
+39
Sem v Cro. Balkan je to. Pol jih ne nosi mask v trgovinah. Turistov manj, ne pa malo. Čudno, da ni še več tega virusa.
Wahl
11. 08. 2020 17.36
+9
ebabeba
11. 08. 2020 16.41
+17
kaj niste še razumeli,da je v ozadju piranski zaliv ? in podarjena zemlja našim zajcem
grozjak
11. 08. 2020 16.33
+42
Sem na hrvaškem, zanimivo pa, da videvam tudi srbske in bosanske registrske, ceprav sta ravno ti dve državi visoko v rdečem, kar se okužb tiče..skandinavcev ni niti za vzorec...prevladujejo poljaki in nemci, posebej slednji, ki sedaj, ko je španija in njeni otoki sesuta, nimajo kam....naših pa kot trave, a se držimo bolj po strani in pazimo na tisto, kar so nas naučili spomladi....
Žac
11. 08. 2020 17.28
-3
Srbija in bosna niso na hrvaskem rdecem seznamu. Ne vem za kaj si po tem presenjecen. Srbija ni tudi v veliki vecini evropskih drzav na rdecem seznamu.
Yokte
11. 08. 2020 17.57
+8
"Tudi v večini evropskih držav Srbije ni na rdečem seznamu." Nisi prav napisal, tudi tvoj podatek ni pravilen.
manolo31
11. 08. 2020 18.59
-1
hondica
11. 08. 2020 16.28
+7
Dajte jim rusko cepivo!
TEDO(uajtu)MEDO
11. 08. 2020 16.31
+8
Žac
11. 08. 2020 16.46
+16
Bolje Srpsko kakor Slovensko. Srb te ne bo nikoli pustil na cedilu. Bil kdor koli. O Slovencem ne bom zgubljal besede.
paxvobiscum
11. 08. 2020 18.04
-3
Žac
11. 08. 2020 18.47
-6
Kaj ti ni jasno? A bereš komentarje,glede da te še nisem srečal pod tem nickom. Vse kaj ni Slovensko,bila Hrvaška,Italija,Avstrija,Amerika in tako naprej, vi žalita,in to vi. Pa kdo sta vi da lahko žalita? Kdo?
deratizacija
11. 08. 2020 16.27
+31
"Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 91 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, največ v Splitu in Zagrebu. Večina novih primerov v prestolnici pa naj bi bili posledica zabav na obali. A trenutne razmere - kot kaže - ne skrbijo pristojnih." Kot kaže, ne skrbi niti naših pristojnih! Ali jih pač ne sme skrbeti? Dobrososedski odnosi!?
ce.ce.
11. 08. 2020 16.25
+13
gremo za 3 tedne na dopust - destinacija Hrvaška
?avi?
11. 08. 2020 16.15
-19
in kdo prinese korono na Hrvaško...milijoni turistov...saj drugače ne more biti..in zdaj se jih skoraj milijon premeša malo med seboj...sicer pa, kar prinesejo, tudi odnesejo...
Christi Miles
11. 08. 2020 16.11
+10
Hrvati se prezgodaj veselijo uspehov turistične sezone. Zaradi svojih sprenevedanj in negiranj ukrepov za zajezitev širitve virusa, bodo lahko kmalu prejeli obilo računov za zdravljenje iz držav EU in kateri državljani so se okužili pri njih
totalka
11. 08. 2020 16.03
+46
Tudi Hrvaška bo kmalu na rdečem seznamu...samo da se Kacin in ostala svita vrne z dopusta na Hrvaškem...
NoExit
11. 08. 2020 15.58
+88
PVM aterina novinarska... hrvaška. hrvaška. hrvaška.. hrvaška... Vsak dan.. Pa a ste vi dobesedno znoreli al kaj je vam!?!? Prej poslušal dogodke in odmeve po radiu.. 80% časa samo hrvaška... Pa gonite se u3... p. M..!!!!! Zdaj pa briši..sramota!!
No pasaran
12. 08. 2020 12.24
+3
Od kar imamo novega PV,Kosovarja,se po domače reče čifša nona