Korona

Na Hrvaškem umirjanje epidemije ob milejših ukrepih, v Sloveniji pa ob zaostrenih porast okužb

Zagreb / Ljubljana, 04. 02. 2021 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
552

Hrvaški mediji se ob analizi epidemioloških razmer v soseščini in stopnji sprejetih ukrepov sprašujejo, kaj določene države delajo prav in druge očitno narobe, da so tolikšne razlike v številu na novo okuženih in umrlih. Kako je mogoče, da Hrvaška denimo ob precej milejših ukrepih zaznava upad novih primerov, medtem ko Slovenija ob precej strožjih omejitvah tega nikakor ne more doseči. "To je popolna enigma," so zmedeni epidemiologi.

"Težko je razumeti, zakaj število okuženih v Sloveniji tako počasi upada in zakaj so takšne razlike v primerjavi s Hrvaško," se sprašujejo naši južni sosedje. Vprašanje, ki se ga ne sme zanemariti.

Strokovnjaki iščejo vzorec, ki bi točno pokazal, kako določeni ukrepi vplivajo na epidemiološko sliko. Kako je mogoče, da v evropskih državah (tudi Sloveniji), kjer so ukrepi precej strožji, kot so na Hrvaškem, število dnevno potrjenih novookuženih nikakor ne pade?
Strokovnjaki iščejo vzorec, ki bi točno pokazal, kako določeni ukrepi vplivajo na epidemiološko sliko. Kako je mogoče, da v evropskih državah (tudi Sloveniji), kjer so ukrepi precej strožji, kot so na Hrvaškem, število dnevno potrjenih novookuženih nikakor ne pade? FOTO: Shutterstock

Delež okuženih med vsemi testiranimi je na začetku tedna na Hrvaškem znašal pet odstotkov, število na novo potrjenih primerov pa je prvič po septembru 2020 padlo pod 100. To so številke, ki dajejo upanje, da so protikoronski ukrepi 'prijeli', piše novinarka Jutarnjega lista. Ob tem dodaja, da bo svoje naredilo tudi cepljenje in še dodatno pripomoglo k umirjanju epidemije, a rezultati tega bodo najverjetneje vidni šele čez nekaj mesecev.

Na Hrvaškem so v veljavi manj strogi ukrepi kot pri nas. V ponedeljek so imeli v povprečju 216 okuženih na 100.000 prebivalcev, za prehod na zeleni seznam je potrebnih 50. "Resda še zdaleč nismo pri tej številki, a številke so spodbudnejše in vrhunec drugega vala je, kot kaže, mimo," so optimistični sosedje.

Kar pa zadeva evropske in svetovne trende, je težko najti neki obrazec ali formulo, po kateri bi lahko sklepali, kaj je tisto, kar daje rezultate. Zakaj število okuženih v nekaterih državah kljub strogim ukrepom še narašča, hkrati pa drugod – v državah, kjer so omejitve precej milejše (kot denimo na Hrvaškem) – pada. "Resda smo še daleč od 50 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je meja, ki kaže na umirjanje epidemije, a uspelo nam je doseči številko 216 – in to čeprav smo se gibali že višje od 1200," na spletu piše omenjeni hrvaški medij.

Kako je drugod?

Podatki kažejo, da se je na primer v ZDA dnevno število oseb, okuženih z novim koronavirusom, od začetka januarja pa do konca meseca prepolovilo – z 201.420 novookuženih v prvih dneh novega leta na 107.816 zadnjega januarskega dne.

Upad števila okuženih zaznavajo denimo tudi v Nemčiji – na prvo januarsko nedeljo so tako potrdili 10.620 novookuženih, medtem ko 31. januarja že 8425.

Številke padajo tudi v Avstriji (s 1466 na 1198), kjer pa je treba poudariti, da upad kljub zelo restriktivnim ukrepom, ki vključujejo tudi policijsko uro, ni tako drastičen.

Razlika med Slovenijo in Hrvaško za mnoge popolna neznanka

Tudi pri naših južnih sosedih se je januarja dnevno število na novo potrjenih okužb prepolovilo. Mnogi Hrvati, ki menijo, da bi bilo treba ukrepe (še bolj) sprostiti, so ob tem že kar nekoliko 'evforični' – v zadnjih dveh tednih so namreč potrdili 'le' 216 novih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev. Ob tem pa se pozablja, da se mora za uvrstitev na tako imenovano zeleno evropsko cono ta številka spustili še precej nižje – na 50, poudarja hrvaški medij.

Popolna neznanka pa ob tem za mnoge ostaja Slovenija, kjer podatki z začetka tedna kažejo, da je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev še vedno 885, in to ob zelo strogih ukrepih za zajezitev širjenja okužb s SARS-CoV-2.

Najslabše znotraj Evropske unije je trenutno sicer na Portugalskem, v Španiji in Franciji, kjer število okužb še raste in se je v primerjavi z začetkom minulega meseca celo podvojilo.

"Obstaja več vidikov, ki vplivajo na te številke," pojasnjuje hrvaški epidemiolog Branko Kolarić. To je lahko trenutek uvedbe ukrepov, število okuženih ob njihovi uvedbi, pa tudi število 'žepov' oziroma posamičnih žarišč znotraj manjših skupnosti ali tako imenovanih zaprtih subpopulacij, v katerih se epidemija še naprej 'zadržuje'. Ko je na primer epidemija že bolj razširjenja, torej ko je naenkrat v določenem trenutku okuženih zelo veliko, je praviloma čas, ki mine od uvedbe ukrepov pa do tega, da se pokažejo prvi rezultati, krajši.

Na številke vpliva več dejavnikov. Kjer epidemija vztraja že dlje časa, je čas do prvih rezultatov ukrepov krajši, jasneje se vidijo učinki. Zakaj število okužb pri nas nikakor ne pade oziroma že dolgo ostaja bolj ali manj nespremenjeno, ni povsem jasno. Hrvaški epidemiolog predpostavlja, da bi za to lahko bila kriva tudi zasebna druženja, kjer se virus tudi najpogosteje v večji meri širi. "Širjenje virusa je na tak način najbolj mogoče," pravi Kolarić.

"Mi smo po šestih tednih ukrepov znatno znižali število okuženih. Po drugi strani pa je, na primer Nemčija, ob enakih ukrepih, kot so naši, imela kar 200 okuženih na 100.000 prebivalcev. In ko so pričele številke še naraščati in se približevati 300, so ukrepe še zaostrili," razlaga Kolarić, sicer tudi članica znanstvenega sveta za covid-19 pri hrvaški vladi.

"Skratka, ukrepi dajejo vidnejše in hitrejše rezultate, kadar je prekuženost velika. Če bi želeli priti do povprečja 50 okuženih na 100.000 prebivalcev oziroma na 'zeleno', bi morali imeti veliko bolj stroge ukrepe, za dosego rezultatov pa bi potrebovali dalj časa. V tem primeru bi morale biti šole zaprte, najverjetneje bi imeli tudi policijsko uro, s tem ,da ostaja vprašanje, ali bi na koncu sploh dosegli ta cilj," zapletenost epidemioloških napovedi pojasnjuje Kolarić.

Cepljenje bo zagotovo pomagalo, a učinki bodo jasno vidni šele čez čas.
Cepljenje bo zagotovo pomagalo, a učinki bodo jasno vidni šele čez čas. FOTO: Sašo Adamič

Epidemiolog pa ob tem še poudarja, da je - kar se tiče Evropske unije - največja 'enigma' Slovenija, kjer protikoronski ukrepi veljajo že precej dlje kot na Hrvaškem, rezultatov pa ni in ni. "Težko je razumeti, zakaj število okuženih tako počasi upada in zakaj takšna razlika med državama," pravi. Eden od možnih vzrokov bi lahko po njegovem bila nezakonita druženja, kjer se seveda ukrepi ne izvajajo na način, kot so zastavljeni. V vsakem primeru pa ob tem ne bi šlo zanemariti - tako Kolarić - tudi naravnega poteka gibanja virusa - torej, da en val okuži določen krog ljudi, ko pride že drugi in tako naprej v ciklih.

Prav tako pa med posameznimi državami obstajajo tudi razlike in posebnosti, ki vplivajo na upoštevanje sprejetih ukrepov. "Vsekakor pa ostaja dejstvo, da se bolezen v največji meri prenaša kapljično, zato so druženja največkrat tista, kjer je možnost za okužbo največja. Če je manj druženj, je tudi manj koronavirusa, ne glede na to, koliko nekateri nasprotujejo epidemiološkim ukrepom," še sklene Kolarić.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Če bi bilo to pri nas,bi vlada že na polno nabijala na TV.... Na Hrvaškem pa se omeni,dajovprognozo,predvsem pa ne strašijo,tako,kot pri nas to delajo Janša,Krek in Beovička....za 🤮
sunmix 1
05. 02. 2021 11.11
Sezona prihaja, pr nas bo pa strašilo.
borjac
05. 02. 2021 10.12
Plenkovič in Janša se že dogovarjata, kako bosta reševala Hrvaški turistični proračun. V Sloveniji je višja okuženost kot na Hrvaškem, torej je logično da gredo Slovenci na Hrvaško obalo, Kacin že pripravlja bazen na Krku, neverjetno je kako lahko, nekdo tako kot Janša uničuje svoj narod zaradi osebnih interesov.
toukr
05. 02. 2021 09.05
in vi verjamete hrvaški vladi, vladam? Kdaj pa oni niso še na.....i svojih ljudi, kaj šele sosedov? naprimer naših vlad, madžarov, da ne spomnimo na balkanske posle z bosanci in srbi...že ko odprejo oči lažejo da gledajo
slovenc59
05. 02. 2021 09.52
A našim pa naj bi verjeli vse kar izustijo ! Razlika je v tem, da Hrvati znajo lagat tako, da ljudje čez en teden pogruntajo, da so lagal, naš pa ko še ni začel govorit, veš da se bo zlagal ko pes teče !
DEEP
05. 02. 2021 09.53
-1
DEEP
05. 02. 2021 09.53
User300173
04. 02. 2021 21.09
-1
Maske, distanca, osebna higiena. Vse ostale ukrepe ukiniti, oziroma omejiti na blago obliko, kjer upoštevati tudi kaj zdravega razuma. Ko se razglasi epidemijo, se 14 dni vse zapre, niti podgana ne diplomat nikamor. Lahko je biti "pameten" kasneje. Ampak vseeno dopuščanje neke "izlete" na vikend, čoln, zemlja...itn, to ni bilo primerno. Najbolj so bili na udaru domovi, kjer so v začetku direktorji izvajali nekaj samovolje, namesto da bi delali tisto, za kar so bili plačani. Ni čarobne palice ki vse reši. Kakor koli že, s tem virusom bomo še dolgo. Vsiljeni diktat in kaplarsko razmišljanje ni nikoli prineslo pozitivnih rezultatov in jih tudi ne bo.
silva-d
04. 02. 2021 20.27
-1
čisto preprosto se že pripravljajo na novo sezono,pri nas pa se ne držimo ukrepov ljudje se družijo doma, sicer prepoved med občinami,to je samo napisano drže pa se jih zelo malo
Prfoksa
04. 02. 2021 19.08
+0
To morate pa Janeza vprašat saj se on odloča sam, ne glede na to kaj strokovna skupina predlaga.
anatomija
04. 02. 2021 17.51
+5
Čisto preprosto . Na Hrvaškem so ukrepe sprejemali in vodili epidemiologi . V sloveniji pa psihopat z pomočjo kimavcev
Adolph
04. 02. 2021 17.17
+1
Hrvati se pripravljajo na novo turisticno sezono,pa bojo pravocasno adstranili vse viruse . . . . . .
puspan
04. 02. 2021 17.06
+6
V nečem ste levakarji nepremagljivi in to v HUJSKANJU?
User300173
04. 02. 2021 21.11
-3
Milan Oni?
04. 02. 2021 16.57
Mene prav nič ne čudi!
Jerry321
04. 02. 2021 16.19
+4
Razlika med Slovenijo in Hrvaško je ta da se njihova vlada bori z virusom medtem ko se naša bori z državo. Žal
jung
04. 02. 2021 15.34
+4
Hrvati precej manj testirajo, ker šparajo.
Preprosti
04. 02. 2021 15.30
+10
Ja samo 2 možnosti sta. Da ne jemljemo resno in se ne držimo ukrepov. Druga možnost pa je da niso podatki točni.
janez Kovač 1
04. 02. 2021 15.25
-2
Ja v vsem moramo biti nad Hrvati
Ka pa mislis
04. 02. 2021 15.23
-1
pr naas js sds, jovan, crack, beoviceva itd...
Icomt2h
04. 02. 2021 15.21
+2
murinar
04. 02. 2021 15.18
+8
Na protestih v zagrebu večina brez mask v bolnicah imajo fešte in manj okužb !? Ali res ? hrvatu verjeti je tazadnje kar bi naredil normalen človek !
borec91
04. 02. 2021 15.12
+1
slovenija najhuso in najdalso diktaruro avstici malo krajso in milejso in podobnega malo manj psihopatskega voditelja zato smo obloji zelo zelo slabsi proti hrvatom ki nekih ukrepov skor nimajo pa tudi bolnicam ne placuje 8000
baldahin
04. 02. 2021 15.07
+4
Spomnimo se, kako pokroviteljsko je Kacin okaral Hrvate in jih poskusil učiti kozjih molitvic ob prvem valu epidemije. Zdaj se nam Hrvati smejijo, saj so naši kvazi stručkoti izpadli popolni diletanti in nesposobneži.