Korona

Francija s petkom v popolno zaprtje države, Nemčija želi z delnim rešiti božič

Zagreb/ Rim/ Berlin, 28. 10. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., STA, Urša Vrečar
Komentarji
157

Francija, eno najbolj kritičnih žarišč jesenskega vala epidemije, se s petkom znova zapira. Ukrepi in omejitve bodo podobne kot spomladi, a s pomembno razliko – šole ostajajo odprte. Tudi v Nemčiji se postopoma ustavlja javno življenje. Od ponedeljka bodo zaprti lokali, gledališča, športni centri. Tudi tu ostajajo odprti vrtci in šole.

V svetu v enem dnevu več kot pol milijona novih okužb z novim koronavirusom

V svetu so v torek potrdili več kot pol milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj, je razvidno iz statistike, ki jo vodi francoska tiskovna agencija AFP. Epicenter pandemije covida-19 je Evropa. V zadnjem tednu so v povprečju na dan potrdili več kot 220.000 novih okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Dnevno je pandemija terjala tudi okoli 2000 življenj.

Porast okužb opažajo tudi ZDA. Prvič so namreč v enem tednu potrdili več kot pol milijona okužb, teden prej jih je bilo 370.000.

V ponovno zaprtje javnega življenja tudi Francija

S petkom se javno življenje znova zapira, je oznanil francoski predsednik Emmanuel Macron. Država je sicer v drugem, jesenskem valu postala eno največjih evropskih žarišč epidemije. V zadnjih 24 urah so imeli 523 smrti zaradi okužbe s covidom-19, kar predstavlja najvišje število od aprila. 

Prehajanje med regijami znova ne bo dovoljeno. V okviru ukrepov bodo zaprli bare, restavracije in nenujne dejavnosti. "Tako kot spomladi boste lahko dom zapustili, samo če boste šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak," je pojasnil Macron. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil.

Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države.

Podobni ukrepi so bili v veljavi že osem tednov v spomladanskem valu. A v nasprotju s prvim lockdownom bodo šole in vrtci tokrat ostali odprti. Obiski v domovih za starejše bodo dovoljeni, prav tako pogrebi, je po poročanju Guardiana dejal Macron. 

Novo zaprtje javnega življenja bo trajalo do 1. decembra. Ukrepe bodo opuščali, ko bo dnevno število novih primerov padlo na okoli 5000.

Da mora država varovati gospodarstvo, a da bi strategija čredne imunosti vodila v 400.000 smrtnih žrtev, je še dodal francoski predsednik. "Zdravstveni sistem ne bo vzdržal, če ga gospodarstvo ne bo podpiralo. A nič ni bolj pomembno od človeškega življenja.

Virus se po Franciji prenaša hitreje, kot so predvidevale najbolj pesimistične napovedi, je dodal. "Če bomo razmere čez dva tedna bolje nadzorovali, bomo lahko naredili novo oceno in upam, da odprli nekatera podjetja, predvsem za božične praznike," je še dejal Macron. "Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino," je povedal.

Če ne bi sprejeli ukrepov in bi stavili na čredno imunost, bi našteli 400.000 smrtnih žrtev, opozarja Macron.
Če ne bi sprejeli ukrepov in bi stavili na čredno imunost, bi našteli 400.000 smrtnih žrtev, opozarja Macron. FOTO: AP

V Italiji največ dnevnih primerov doslej 

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili 198.000 testiranj na novi koronavirus in potrdili 24.991 novih okužb, kar je največ doslej. Prejšnji rekord, o katerem so poročali v torek, je znašal 21.994 okužb.

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je koronavirusna bolezen 19 zahtevala okoli 37.900 smrtnih žrtev, od tega 205 v zadnjem dnevu. V torek so poročali o 221 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah.

Premier Giuseppe Conte je medtem v parlamentu branil ukrepe za zajezitev virusa, ki jim državljani vse bolj nasprotujejo. V zadnjih dneh so potekali tudi nasilni protesti proti ukrepom. "S tem, ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo," je poudaril. "Zavedamo se, da so ukrepi strogi, a so nujni za zajezitev okužb. Drugače bo epidemiološka krivulja popolnoma ušla izpod nadzora," je dejal poslancem.

Nemčija zaostruje ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel je na virtualnem srečanju s 16 ministrskimi predsedniki razpravljala o novih ukrepih, ki bi lahko pomagali upočasniti širjenje novega koronavirusa. Strinjali so se, da bodo strožji ukrepi začeli veljati v ponedeljek. Po vsej državi bodo veljali do konca novembra, je sporočila kanclerka.

Od ponedeljka bodo zaprti restavracije in bari, dovoljena bosta dostava ali osebni prevzem. Omejili bodo tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev do največ deset oseb. Oblasti so ljudi pozvale, naj se odpovejo nenujnim potovanjem po državi.

Zaprli bodo tudi kinodvorane, gledališča ter športne in rekreacijske ustanove. Profesionalne tekme bodo lahko potekale brez gledalcev.

Na drugi strani pa bodo še naprej odprti vrtci in šole, kjer pa bodo zaostrili higienska pravila. Odprti bodo ostali tudi frizerski saloni, svoja vrata bodo morali medtem zapreti kozmetični in masažni saloni.

"Moramo ukrepati, in to zdaj," je Merklova povedala po srečanju. "Če se bo število okužb tako hitro povečevalo, bo naš zdravstveni sistem na robu zmogljivosti," je izpostavila. "Krivuljo je treba znova sploščiti (...), da bi lahko znova sledili stikom," je dodala. Pri kar 75 odstotkih novih okužb namreč epidemiologi ne morejo ugotoviti izvora.

V Nemčiji se soočajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu.

Vlada je danes napovedala tudi nov paket pomoči sektorjem, ki jih bodo ukrepi prizadeli. Na razpolago bo do deset milijard evrov.

Nemška vlada želi z delnim zaprtjem v novembru rešiti božič.
Nemška vlada želi z delnim zaprtjem v novembru rešiti božič. FOTO: AP

Na Hrvaškem je trenutno 12.736 aktivno okuženih

Danes objavljene številke na novo okuženih na Hrvaškem nadaljujejo trend iz druge polovice prejšnjega tedna, a so občutno višje kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 1424 novih primerov. Do zdaj so najvišje dnevno število na novo okuženih imeli prejšnjo soboto, ko so v 24 urah našteli 2421 novih primerov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 179 novih primerov, v Istrski županiji pa 50. Največ novih okužb je danes znova pričakovati na območjih Zagreba in Splita. V Zagrebu pričakujejo več kot 500 novih okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 12.736 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 932 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 68 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V samoizolaciji, ki so je od torka skrajšali s 14 na deset dni, je danes skoraj 15.000 ljudi.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so potrdili 40.999 okužb. Do zdaj je umrlo 493 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 27.770 ljudi, izvedli pa so nekaj manj kot 466.315 testov, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite. 

Civilna zaščita postavlja dodatne postelje v športni dvorani v Zagrebu.
Civilna zaščita postavlja dodatne postelje v športni dvorani v Zagrebu. FOTO: AP

V Avstriji rekordnih več kot tri tisoč novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so danes imeli najvišje število novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3394 osebah. Povečalo se je tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 1569 bolnikov s covidom-19, od tega 224 na intenzivni negi.

V Iranu pandemija v enem dnevu terjala več kot 400 življenj

V Iranu je v zadnjem dnevu umrlo 415 ljudi, povezanih z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. V državi so v zadnjem dnevu potrdili še 6824 novih okužb. 

To je že drugi dan zapored, da poročajo o tako visokem številu mrtvih, dan prej jih je bilo 69 manj. Skupno je v povezavi s covidom-19 v Iranu umrlo 33.714 ljudi.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
29. 10. 2020 15.24
+1
Poslednji izdihljaji divjega kapitalizma , se nam bo ponovila zgodovina , posebej povojni dogodki ?
Z.I.Z.U.
29. 10. 2020 08.13
+3
resnično me zanima kaj je v ozadju.. kaj je v ozadju tega natega.. od 3000 "okuženih" na dan.. jih 2700 sploh ne ve da jim je kaj.. 270 jih ima malo vročine in glavobol.. tistih 30 pa malo bolj zvije.. pa kdaj boste nehali s to propagando
cakalnica3
28. 10. 2020 21.53
+2
Če gledamo, koliko okužb imajo ti na milijon prebivalcev smo očitno daleč pred vsemi. Glede okužb smo Avstrijo, ki ima več kot štirikrat več prebivalcev že skoraj ujeli. In tudi Francija ima danes pol manj okuženih, kot mi. Na milijon prebivalcev. Mi pa še kar bluzimo, se ne zresnimo ... imamo žurke po garažah in hodimo naokrog brez mask. Narod si bo sodbo pisal sam!
Z.I.Z.U.
29. 10. 2020 08.10
+0
.. ti prestaneš test poslušnosti in pohlevnosti z odliko.. čestitke!!
sinaya
29. 10. 2020 08.12
+1
pa daj zapri se noter virusno trobilo ,takih se najprej loti
igy02
28. 10. 2020 21.46
+0
Kitajci so nas ponovno porazili. Že Aristotel je vedel, da se s popolno demokracijo ne pride daleč. Zakaj? Pravi Aristotel svojem prav tako učenemu prijatelju filozofu. Demokracija ne bo prišla daleč. Pa pravi prijatelj: Zakaj. Aristotel: Vidiš tam tista dva neuka pastirja? V demokraciji ima njun glas enako težo kot najin. Kitajci so obvladali korono z njim prav posebno nesebičnostjo (antipol je Zahodni sebični liberalni demokrat) in trdo roko. Mi na Zahodu bomo to korono guslali še nekj let. Medtem bo še ekonomija crknila. In spet bodo Kitajci glavni.
ronnie1
28. 10. 2020 21.58
+3
To je bil Periklej, ki je izjavil, da je demokracija sistem ki omogoca da dva neumna premagata enega pametnega ( oz. ce ponazorim, kjer 46 neumnih premaga 44 pametnih ).
WAUKA
29. 10. 2020 08.30
cobra2422
28. 10. 2020 21.41
+1
Prinas pa prvo zapremo šole😂😂😂
men82
28. 10. 2020 21.39
+3
dajmo še mi rešit BOŽIČ ?
txoxnxy
28. 10. 2020 21.48
+1
Si preveč levi da bi ti Božič kaj pomeno tak da bo več koristi od tebe da se nadejaš pustnega karnevala z maskam.
WAUKA
29. 10. 2020 08.32
-1
Božič je lep družinski praznik pre novim letom toda še vedno pa pravljica.
Boboljše
29. 10. 2020 09.57
User1538643
28. 10. 2020 21.38
+3
Sprašujem se, sprašujmo se, na kaj bo Evropa, EU, spominjala, na isti dan naslednjega leta ??
pomlad 2020
28. 10. 2020 21.32
+9
Zanima me kako je v ZDA....? Nobenih udarnih novic več. Za Kitajsko tako vemo, da normalno funkcionirajo. Evropa pa v kaosu....
srebrnibreg
28. 10. 2020 21.38
+6
Trump je izjavil, da so premagali virus. Na tisoče novih okuženih in umrlih pa zatajil.
LFC78
28. 10. 2020 21.17
+6
Bo Fajonka kaj protestirala proti ukrepom Francije??? 🤪🤪
men82
28. 10. 2020 21.43
+6
kaj ona dela drugod nas ne zanima...važno da pri nas nič...i da se čim prej spoka
WAUKA
29. 10. 2020 08.33
+2
WAUKA
29. 10. 2020 08.34
+1
Kdo pa si ti, da podiš Slovence iz domovine? Spokaj raje sam z ljubljenim vodjo, da bo kočno mir v tej deželici.
srebrnibreg
28. 10. 2020 21.08
+6
Na veliko naslov napišejo kako se celotna država zapira potem pa imajo milejše ukrepe kot mi. Samo, da bo zavajajoče in bombastično.
arctic
28. 10. 2020 21.11
+1
Marela-88
28. 10. 2020 21.19
-8
Res miško copate pospravi ,da ne dobiš kazen..😁
EkonomskaSvoboda
28. 10. 2020 21.23
-5
Ja, to je pac tvoj portal v svojem Elementu:)
srebrnibreg
28. 10. 2020 21.25
+3
Tir1
28. 10. 2020 21.03
+8
Šole bi morale ostati odprte tudi pri nas. Ljudje pa toliko disciplinirani, da ostajajo čim več doma. Ne vidim poante, da šole zopet za mesec ali dva zapiramo...upam, da naše ministre sreča pamet, sicer se bo ljudem začelo mešati.
extradeluxe
28. 10. 2020 20.59
-1
to se bodo naši kolesarji potrči in zlatkoti uprli s kolesi ej.
TheGreatRusia
28. 10. 2020 20.57
+4
FRANCIJE MI NE OMENJAJTE, VESE KDO JI VLADA..."DEMOKRACIJA" V POLNEM ZAMAHU...PODKUPLJENO OD A-Ž..."SVOBODA MEDIJEV" PA TO...
Diabloss
28. 10. 2020 20.53
+1
Kako zdaj to če pa so naše buče razlagale že 10 dni nazaj da imajo povsod te ukrepe.
Uporabnik1948590
28. 10. 2020 20.20
+1
Ji je ze merklci jansist kej pametnga (dobičkonosnega) svetoval po phonu da se zgleduje po nas.
idiu3krasne
28. 10. 2020 20.03
+2
ovčice...paše je dovolj za par let...beeeee
Pan1
28. 10. 2020 21.10
-1
Ti boš že vedel, ker se vsaki dan veselo paseš
simeoni
28. 10. 2020 19.49
+4
Jutri bo spet sestanek, kjer se bodo dogovarjali o nadaljnih ukrepih za zajezitev virusa.V igri je 24 urna policijska ura. Jutri bo se bo trlo naroda po trgovinah, no tudi v petek, ker bo po vsej verjetnosti začelo veljati v soboto, saj veste, kako se pri nas menjajo ukrepi. Na kancu nihče ne ve, kateri ukrep prime, pri naši butasti vladi ne prime noben ukrep.Ker se je danes omenjalo, bo 100 % to sprejeto. Kacin že laja ! Ko sprožijo nov ukrep, se ljudje panično odzovejo in zasedejo trgovine in to gnetenje ljudi v trgovini je najboljši ukrep za širitev virusa.No, vladni pajaci,pa recite da niste krivi.
moto-gp
28. 10. 2020 20.06
+2
Sedaj je vlada butasta, da je folk totalno brezbrižen in lahko bi rekli neumen. Naj si potekajo na vest tisti, ki namerno trošijo virus okoli. Pustiti bi jih morali na hodniku ali na dvorišču ZDR.doma, če bi kaj potrebovali. In , ne širite laži. Mene nič ne moti, če uvedejo policijsko uro 24/24 ur. Preživim in to dobro in lepo. In upam. da jo res bodo. Drugače s tem folkom zal ne gre...
Cofar
28. 10. 2020 20.12
+0
pri teh ukrepih ne razumem, da k frizerju človek ne more... medtem ko lahko hodiš v avto šolo in sediš v majhnem prostoru, skupaj s inštruktorjem... ok recimo da je inštruktor pozitiven...ima na dan vsaj 8 do 10 učencev... koliko jih potencialno lahko okuži??? Pa je še vedno dovoljeno avto šolam se vozit okol :)
tanka nit
28. 10. 2020 19.15
-4
Ave Janša 🥂🍾
aleverkue
28. 10. 2020 19.12
+17
Težko bo epidemijo sredi zime ukrotit. Ta božič bo Grinč ukradel ... (ali pa bo še lepši, brez zapravljanja in pijančevanja po ulicah).
Cofar
28. 10. 2020 20.12
+8
to sem pa prou vesel :) da bo enkrat malo manj shopping evforije :)
nemo1
28. 10. 2020 19.03
-5
Samo vrtce pa šole obvezno zaprte do 2022