Korona

V ZDA največ novih okužb doslej, predsedniški par načrtuje zabavo za noč čarovnic

Zagreb, Berlin, Neapelj, Washington, 24. 10. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
132

Bolezen covid-19 se širi ne le pri nas, temveč po vsej Evropi in tudi drugod po svetu. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2242 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu. Covid-19 je v Nemčiji zahteval že 10.003 življenja, v zadnjih 24 urah so potrdili tudi 14.714 novih okužb, prav tako največ do zdaj. In medtem ko imajo tudi v ZDA največji dnevni prirast novih primerov – v petek so jih zaznali 83.010, tamkajšnji predsednik in prva dama za nedeljo načrtujeta zabavo za noč čarovnic.

Medtem ko smo v Sloveniji v petek potrdili 1963 okužb z novim koronavirusom, se tudi pri naših južnih sosedih spopadajo z vsakodnevnim porastom novih primerov. Na Hrvaškem so tako v zadnjih 24 urah zaznali 2242 novih okužb, kar je največ v enem dnevu do zdaj, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Umrlo je še 16 bolnikov s covidom-19, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V slovenski južni sosedi so v zadnjem dnevu opravili 8.087 testiranj na novi koronavirus, delež pozitivnih testov je bil 27,7-odstoten. Skupaj so potrdili 33.959 okužb. Umrlo je 429 bolnikov s covidom-19, od tega 16 v zadnjem dnevu. Največ novih primerov so znova potrdili v Zagrebu, in sicer 798, kažejo podatki lokalnih oblasti. Aktivno okuženih je na Hrvaškem 9745. 731 jih potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je 52 na medicinskih ventilatorjih.

V Srbiji in BiH nova dnevna rekorda okužb s koronavirusom

V Srbiji so v zadnjem dnevu zabeležili 757 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj se je v tej državi, ki ima približno sedem milijonov prebivalcev, okužilo 38.872 ljudi. V zadnjem dnevu so umrli še trije covidni bolniki, skupaj 789. Po podatkih srbskih oblasti je v bolnišnicah 616 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

O novem dnevnem rekordu okužb s koronavirusom poročajo tudi iz BiH, kjer so jih potrdili 1251, opravili so 2694 testiranj. V Federaciji BiH je bilo pozitivnih 669 ljudi, v Republiki srbski pa 582.

V Nemčiji presegli mejo 10.000 smrtnih žrtev

Covid-19 je v Nemčiji zahteval 10.003 življenja, je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 49 bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi 14.714 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 418.005.

Predsednik inštituta Lothar Wieler je poudaril, da se Nemčija spoprijema z zelo resnimi razmerami, in prebivalce pozval k spoštovanju pravil socialnega distanciranja.

Nemčija je prvi val pandemije spomladi prešla dobro, zdaj pa se tako kot druge evropske države spopada s strmim porastom okužb. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je v petek dejal, da imajo lokalne zdravstvene oblasti vse več težav z obvladovanjem izbruhov okužb v več nemških mestih. Posvaril je, da zaradi porasta okužb ne morejo več slediti stikom okuženih.

Tudi nemške bolnišnice so vse bolj polne.
Tudi nemške bolnišnice so vse bolj polne. FOTO: AP

Ukrepe za zajezitev širjenja okužb v Nemčiji uvajajo predvsem na deželni oz. lokalni ravni. Med drugim omejujejo druženje in uvajajo obvezno nošenje mask. Ta konec tedna nameravajo v nemških mestih na teren poslati po več sto policistov, ki bodo preverjali, ali ljudje spoštujejo omejitve druženja.

V prestolnici Berlin, ki je eno od žarišč okužb, je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask na tržnicah in desetih še posebej prometnih ulicah, nakupovalnih središčih in v vrstah.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ponovila poziv državljanom, naj ostanejo doma in kolikor je le mogoče zmanjšajo socialne stike. "Nismo nemočni v odnosu do virusa, naše vedenje določa, kako močno in hitro se širi. Glavno vodilo za vse nas je: zmanjšajmo stike. Srečajmo se z veliko manj ljudmi," je dejala kanclerka v svojem tedenskem podkastu. Znova je objavila tudi svoj poziv iz preteklega konca tedna, naj se vzdržijo potovanj in praznovanj, ki "niso resnično potrebna".

Španska vlada razmišlja o ponovni razglasitvi izrednih razmer zaradi covida-19

Španska vlada razmišlja o ponovni razglasitvi izrednih razmer za vso državo zaradi širjenja novega koronavirusa. Doslej je špansko vlado k razglasitvi izrednih razmer pozvalo devet od 17 regij, saj bi jim to omogočilo uvedbo policijske ure. Vlada bo o tem predvidoma odločala na izrednem zasedanju v nedeljo. Izredne razmere lahko razglasi za 14 dni, njihovo morebitno podaljšanje pa mora potrditi parlament. 

Medtem se bo čez približno eno uro iztekla delna karantena v Madridu in okoliških mestih. Tako bodo začeli v madridski regiji veljati novi ukrepi, v okviru katerih bo med polnočjo in 6. uro zjutraj prepovedano kakršnokoli zbiranje ljudi iz različnih gospodinjstev. To velja tako za druženje na prostem kot v zaprtih prostorih. Barom in restavracijam vrat ne bo treba več zapirati ob 23. uri, ampak jih bodo lahko opolnoči.

Regija Kastilja in Leon je, kljub temu da vlada še ni razglasila izrednih razmer, že uvedla policijsko uro med 22. in 6. uro. Podoben ukrep načrtujejo v Valencii in Granadi.

V Belgiji 15.432 novih okužb z novim koronavirusom

V Belgiji so v zadnjih 24 urah potrdili kar 15.432 novih okužb z novim koronavirusom. To je že tretje dnevno rekordno število okužb v zadnjem tednu v državi, je poročala belgijska tiskovna agencija Belga, ki navaja podatke belgijskih zdravstvenih oblasti.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je v petek poročal, da so v zadnjih 14 dneh v Belgiji potrdili 1020 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Belgija je trenutno ena najbolj prizadetih držav v pandemiji v Evropi. Vlada je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb zaprla restavracije in lokale ter uvedla policijsko uro in močno omejila zbiranja. Oblasti v prestolnici naj bi danes govorile o dodatnih omejitvah.

Na Češkem prvič več kot 15.000 novih okužb, na Slovaškem zaostrili ukrepe

Na Češkem so prvič od izbruha epidemije v enem dnevu potrdili več kot 15.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah potrdili 15.252 novih okužb, skupno več kot 238.000. 

Na Češkem število okužb na 100.000 prebivalcev narašča najhitreje med državami Evropske unije. Zato je vlada že uvedla stroge ukrepe, s katerimi želi zajeziti širjenje okužb.

Prebivalci lahko odidejo od doma samo na delo, k zdravniku, za nabavo osnovnih potrebščin, rekreacijo in obisk družinskih članov. Večina trgovin, razen živilskih in lekarn, je zaprtih.

Prebivalci lahko odidejo od doma samo na delo, k zdravniku, za nabavo osnovnih potrebščin, rekreacijo in obisk družinskih članov.
Prebivalci lahko odidejo od doma samo na delo, k zdravniku, za nabavo osnovnih potrebščin, rekreacijo in obisk družinskih članov. FOTO: AP

Podobno strogi ukrepi od danes veljajo tudi v sosednji Slovaški, kjer danes drugi dan izvajajo množično testiranje na okužbo s koronavirusom. V skladu z novimi ukrepi, ki bodo veljali najmanj do 1. novembra, lahko gredo prebivalci od doma na delo in za nakup živil ali druge nujne opravke.

Slovaška vlada je v petek začela izvajati program množičnega testiranja za vse starejše od 10 let. Izvajali naj bi ga še dva naslednja konca tedna.

Protesti v Neaplju

Na ulicah Neaplja se je v petek zvečer na protestih proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa zbralo več sto ljudi. Protestniki, ki nasprotujejo policijski uri, ki so jo uvedli v deželi Kampanija, so v policiste metali predmete. Regionalne oblasti so ob tem napovedale skorajšnjo uvedbo karantene.

V ZDA v petek potrdili 83.010 novih primerov okužbe

V ZDA se je z novim koronavirusom do petka zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo skupno 8,5 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo 224.000. Okužbe v zadnjem tednu naraščajo in dosegajo vsak dan višje številke. V petek so okužbo potrdili v nekaj več kot 83.000 primerih.

V četrtek je bilo dnevno število okužb nekaj manjše, v sredo pa so potrdili 77.640 okužb, je poročala televizija NBC. Vse to je več od zadnjega največjega dnevnega števila okužb 29. julija, ko so jih potrdili 75.723.

Večino novih primerov okužbe so potrdili v državah srednjega zahoda ZDA, kot so Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, Ohio, Wisconsin, Severna in Južna Dakota ter Idaho. V Idahu jim v bolnišnicah primanjkuje postelj, zato razmišljajo, da bi bolnike s covidom-19 prepeljali v sosednji državi Washington in Oregon.

Donald in Melania Trump
Donald in Melania Trump FOTO: AP

Lokalne oblasti znova uvajajo ukrepe proti širjenju okužb in Massachusetts se je v petek pridružil New Hampshiru s prepovedjo hokeja na ledu za dva tedna.

Predsednik ZDA Donald Trump medtem še naprej širi optimizem in trdi, da bo virus kmalu premagan. S prvo damo Melanio bosta v nedeljo gostila otroke v Beli hiši na zabavi za noč čarovnic, čeprav se je na zadnjem velikem dogodku v Beli hiši ob najavi nominacije Amy Coney Barrett za položaj vrhovne sodnice konec septembra okužilo veliko ljudi. Med njimi najverjetneje tudi predsednik in prva dama.

Letalska družba Southwest pa je sporočila, da bo zaradi povečanja povpraševanja sprostila sredinske sedeže na letalih, ki so bili do zdaj prazni zaradi varnostne razdalje med potniki. Družba je ob tem sporočila, da imajo potniki manj možnosti za okužbo z novim koronavirusom, kot da jih zadene strela.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je ponovil, da cepiva proti covidu-19 do volitev 3. novembra ne bo, ampak morda v najboljšem primeru na začetku decembra.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
24. 10. 2020 21.36
+3
Praznik noč čarovnic sploh ne obstaja! Na območju nekdanje Jugoslavije se praznik napačno imenuje po grozljivki Halloween, ki sicer dejansko pomeni "večer pokojnih". Sicer pa v Sloveniji na isti dan praznujemo "dan reformacije" in se spominjamo prvih slovenskih tiskanih knjig.
nikhrast
25. 10. 2020 16.03
+0
Halloween pomeni "sveti večer", prihaja pa iz keltskih cajtih. Tu na zahodu je to že stara tradicija, mladina vandra po hišah, vpije "trick or treat", pa zbira sladkarije. No, pusta pa ne poznamo.
mijavci
24. 10. 2020 20.02
+1
Še mal poglejte proteste v Londonu, tukaj pa nobene novice, vsi mediji skrivate vse kar je v zvezi proti corone kot kača noge, pravica pa vse bolj na površje prihaja.
nikhrast
24. 10. 2020 21.02
-1
Prav imaš, folk podpira te ukrepe, samo mediji ne objavijo vsega.
User1832247
24. 10. 2020 19.10
še maskirati si je ne bo potrebno!
Bavci11
24. 10. 2020 19.09
+1
Trojna doza Trumpa ta vikend ker so kolesarcki omagali.
Iniesta
24. 10. 2020 19.07
+2
Velika sramota da nas zet Donald “The Duck” Trump ni obiskal Slovenije pa se Jajo je premier ...
resslovenka
24. 10. 2020 18.58
+2
Ah ja. Noč čarovnic. Dobim asociacijo kdo je kdo tega dne v Beli hiši. Vsi, ki ga tako zagovarjate... Res sramota je, da z davki okoli prinaša lastno državo. Tak državnik sodi kam drugam, ne pa v Belo hišo. V bistvu vsak, ki to počne. 🙄
flojdi
24. 10. 2020 18.58
+3
.pa zakaj še ni dneva čarovnikov ; sam prašam
ZAinKONTRA
24. 10. 2020 18.28
+1
V Nemčiji zdravstveni sistem očitno dobro deluje,po podatkih imajo da sedaj samo 10.000 mrtvih zaradi covid 19,glede na to,da jih je letos zaradi drugih vzrokov umrlo že vsaj 750.000.
Al83
24. 10. 2020 18.27
+0
Zanimivo, kako vsi levaki v Ameriki za virus krivijo Trumpa. Ko pa je Marca ob izbruhu takoj zaprl mejo z kitajsko, so ga pa zmerjali z rasistom. Med tem ko je Pelosićka pozivala vse Amerikance da naj ne bodo rasisti in gredo v Čajnatown. Newyorški guverner Cuomo in še par demokratskih guvernerjev so pa paciente z Kitajskim koronavirusom pošiljali v dome za ostarele, med tem ko je demokrat Cuomo grozil domovom z zaprtjem, če teh pacijentov ne sprejmejo.
nikhrast
24. 10. 2020 20.59
+1
No, vidiš kako trapast je Trump, pa koliko cajta bo še govoril da bo virus sam izginil, pa da smo že šli okoli ovinka. Prav smešen je, pogrešali ga bomo.
Jimi1
24. 10. 2020 18.11
+6
Nemcev je 42krat več kot nas... Pomnozite nase številke s tem razmernikom,pa bo bolj razumljivo... Po Goetheju...,,več luči, prizgite sveče... v riti smo!,,
Uporabnik1921539
24. 10. 2020 17.52
+2
Pa saj je "America first" First umirajo v tako velikem stevilu.Zal...sami so si izvilili tega predsednika
Uporabnik1940659
24. 10. 2020 16.53
+6
V nekem komentarju sem prebrala pobudo, da naj bi bil Trump za predsednika.... Bog nam pomagaj, še bolj pa Američanom! Če bi mu bilo za "America first", bi mu bilo mar tudi za obolele za covidom, pa mu ni! Številka 250.000 umrlih mu ne pomeni nič! Upam, da izgubi volitve!!!!
User1538643
24. 10. 2020 17.01
+5
AbrA0_KadaBRa
24. 10. 2020 17.39
+3
Enako kot bi v Sloveniji umrlo 1500+ ljudi
silly
24. 10. 2020 17.39
+1
ivan res grozni
24. 10. 2020 18.22
+3
Njegovo geslo je vedno bilo in je "Trump first". Če bi veljalo "America first"ne bi celo svoje življenje goljufal državo pri davku. Plačeval je manj kot fizični delavec na cesti.
nikhrast
24. 10. 2020 16.44
+10
Trump že mesece govori traparije, da bo covid-19 sam izginil, pa "we are turning the corner", pa koliko teh ovinkov bo še da nam bo šlo na bolje, samo folku naj pove zakaj jih kakšen tisoč umre dnevno.
morfo
24. 10. 2020 16.37
+8
Kaj bo Melooonija čarovnica, naš zet pa smrt ?
Jimi1
24. 10. 2020 18.14
+2
Jaz pa otrocicek,ki bi se ,,igral z njenimi meloonami...,,
AbrA0_KadaBRa
24. 10. 2020 16.32
+6
Ce grem na zabavo se to steje kot izjema?
bububu123
24. 10. 2020 16.24
-8
Ker Trump ve da je vse skupaj prenapihnjeno! Zakaj Bidena hočejo na predsednika? Davos 2018 vse objasni. Resetiranje vsega kar je Trump proti
ivan res grozni
24. 10. 2020 18.24
+3
Prenapihnjeno??? Torej umirajo, da bi škodovali Trumpu?
Metalllca
24. 10. 2020 16.15
-2
Ne razumem teh pretežno levih komentatorjev, zanikajo virus, so proti ukrepom, prav tako kot Trump ampak ga ne prenesejo. Verjetno če bi Janša pohvalil Bidena bi bil Trump v trenutku car :) v glavne psihiatrija kliče.
Ost1234
24. 10. 2020 16.21
+7
Pejt na FB in prečekiraj kaj vse trosijo člani SDS in NSi! Te bo kap! Tri " zvezde" so zaradi pozivov k nespoštovanju odlokov v zadnjih nekaj mesecih že trikrat blokiral! V moji domači občini pa si za ekspanzijo virusa zaslužni prav desno usmerjeni s svojimi zasebnimi zabavami in nespoštovanjem vladnih odlokov!
ivan res grozni
24. 10. 2020 18.26
+1
Se vam blede? Virus zanikujejo ves čas izključno desničarji. Ja Trump za vas levičar?
JE-BI-GA
24. 10. 2020 16.14
+7
Feštat treba saj ima mlado babo in cviček bodo pili !!!!
revirji
24. 10. 2020 16.09
+8
Upam, da povabi janeza.
miselna policija
24. 10. 2020 16.15
+6
grmi?
24. 10. 2020 16.08
+3
Da bi meli primerljivo št. okužb kot SLO, bi mogli v ZDA imeti okoli 315.000 dnevih okužb.. Tak da smo kar na vrhu! yey