Korona

Na Hrvaško v 24 urah vstopilo več kot 3500 tujcev: 'Vsi dobijo natančna navodila'

Zagreb, 15. 05. 2020 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gneča na meji s Hrvaško je posledica podrobnega preverjanja hrvaških policistov, kdo vstopa na njihovo ozemlje. "Nikomur ni v interesu, da ljudje, če imajo znake okužbe z novim koronavirusom, potujejo. Pripravili smo se na te razmere. Vsi, ki vstopijo v našo državo, dobijo podrobna navodila, kako se morajo tukaj vesti," zagotavlja hrvaški notranji minister. V zadnjih 24 urah je k njim prišlo več kot 3500 tujih državljanov, večinoma Slovencev.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je v večernem Dnevniku na televiziji Nova TV povedal, da je v zadnjih 24 urah na Hrvaško vstopilo več kot 3500 tujih državljanov - ali zaradi poslovnih sestankov ali drugih gospodarskih razlogov, okoli 800 pa iz nujnih zasebnih razlogov. 

Gneča na mejnih prehodih, ki nastaja zaradi podrobnega preverjanja hrvaških mejnih policistov in o kateri poročamo že cel dan, po njegovih besedah ne bi smela biti problematična. "Pripravili smo se na te razmere. Vsi, ki vstopijo v našo državo, dobijo podrobna navodila, kako se morajo tukaj vesti," je zatrdil. "Izhajamo iz dejstva, da nikomur ni v interesu, da ljudje, če imajo znake okužbe, potujejo."  

V 24 urah je na Hrvaško vstopilo več kot 3500 tujih državljanov.
V 24 urah je na Hrvaško vstopilo več kot 3500 tujih državljanov. FOTO: POP TV

Epidemiološka situacija na Hrvaškem je sicer po njegovih besedah iz dneva v dan boljša. "Danes imamo samo eno potrjeno okužbo. V kratkem lahko pričakujemo vračanje v normalno življenje in v to, kar nam bo prineslo letošnje poletje," je dejal. 

Na vprašanje, kdaj bi tudi Hrvaška lahko razglasila konec epidemije, kot je to storila Slovenija, je Božinović odgovoril, da je ta odločitev v rokah direktorja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslava Capka. "Kot je že povedal, je to stvar epidemiološke ocene, ki je odvisna od števila okuženih in prenosa okužb. 

Epidemiološka slika se po njegovih besedah popravlja v celi Evropi. "Države imajo v tem trenutku neke svoje režime. K nam največ ljudi prihaja iz Slovenije, kar smo tudi pričakovali. Oni imajo dobro epidemiološko sliko in tudi velik interes, da prihajajo k nam. V tem letnem času je prihod Slovencev na Hrvaško nekaj, kar se smatra kot povsem normalno," je še pojasnil. 

Opozoril pa je, da kljub odprtju meja v veljavi še vedno ostajajo osnovna higienska priporočila, med katerimi je tudi izogibanje rokovanju. "Rokovanje je stik, ki se mu moramo v vsakem primeru izogniti," je pozval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
16. 05. 2020 11.11
+0
Pozabili ste omeniti, da potujoče popišejo kot na meji ZDA.