Korona

Na Kitajskem v bolnišnično karanteno napotili štiriletnega dečka

Peking, 18. 09. 2021 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
378

Po spletu je zaokrožil posnetek majhnega dečka, ki so ga napotili v bolnišnično karanteno. Štiriletnik je od glave do pete oblečen v belo zaščitno obleko, na hrbtu pa nosi nahrbtnik, ki je skoraj večji od njega. V kitajskem mestu Putian so v bolnišnično karanteno brez spremstva staršev napotili vse otroke, ki so bili pozitivni na koronavirus. "Videti majhne prestrašene otroke, čisto same, brez staršev, v nepoznani bolnišnici. Takrat me je resnično zabolelo srce," je dejala medicinska sestra, ki je na družbenih omrežjih objavila posnetek.

Prizor, ki ga je posnela medicinska sestra v karantenski bolnišnici v mestu Putian, epicentru trenutnega izbruha različice delta, si je ta teden ogledalo na milijone ljudi. "Srce me boli," je zapisal eden od komentatorjev na kitajski platformi, podobni Twitterju, Weibo. "Kar na jok mi gre," je zapisal drugi uporabnik.  

Posnetek je močan opomnik na strogo kitajsko politiko ničelne tolerance na koronavirus, s katero so sicer uspeli zajeziti že več izbruhov. Med drugim se na Kitajskem odločajo za popolna zaprtja celotnih sosesk, v le nekaj dneh testirajo na milijone prebivalcev, okužene in vse, ki so bili z njimi v rizičnem stiku, pa izolirajo v zato posebej namenjenih ustanovah, poroča CNN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tokrat so izjemno strogi ukrepi veljali tudi za šolarje, saj se je izbruh pojavil v eni od šol. Po podatkih vlade je v Putianu od 129 okuženih kar 57 mlajših od 12 let. Da bi preprečili nadaljnje širjenje, okužene otroke ločijo od staršev in jih odpeljejo v bolnišnično izolacijo.  

Na tiskovni konferenci v četrtek je putianska vlada dejala, da kitajska pravila za nadzor epidemije pacientom, ne glede na starost, onemogočajo stik z zunanjim svetom, tudi s starši. Dodali so, da bolnišnice sicer v primeru, ko sta okužena otrok in starš, skušajo urediti, da so na istem oddelku. Sprava so sicer od staršev ločili in izolirali otroke, ki so bili na testu negativni, a so bili v stiku z okuženo osebo. Ta ukrep so kasneje sprostili, otroci, ki so mlajši od 14 let in ki imajo negativen izvid, lahko ostanejo s starši. Še vedno pa se izolira vse okužene. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Videti prestrašene majhne otroke, čisto same, v nepoznani bolnišnici – resnično me je zabolelo srce"

Džu Šiačing, medicinska sestra, ki je posnela video v karantenski bolnišnici, je za lokalni časopis Fujian Health Daily povedala, da je jokala, ko je zagledala reševalno vozilo, polno otrok, oblečenih v zaščitne obleke. Vozilo je prišlo z zamudo, saj eden od otrok ni želel zapustiti doma in je dve uri hudo jokal, preden so ga prepričali, da se je usedel v reševalno vozilo.  

Ob prihodu so na vseh otrocih izvedli tudi CT-preiskave. Nekateri so bili tako majhni, da niso mogli sami splezati na posteljo za skeniranje, dvigniti so jih morali zdravniki, je pojasnila Šiačingova. "Videti prestrašene majhne otroke, čisto same, brez staršev, v nepoznani bolnišnici takrat me je resnično zabolelo srce," je dodala. 

"Otroci ne bi smeli biti podvrženi tako skrajnim karantenskim ukrepom"

Številni uporabniki aplikacije Weibu so se spraševali, zakaj tako majhnih otrok ne smejo spremljati starši. Drugi so izpostavili, da so verjetno v karanteno poslali tudi njihove starše, a v druge centre. "Otroci ne bi smeli biti podvrženi tako skrajnim karantenskim ukrepom. To je družbeni strošek pristopa ničelne tolerance," je dejal Džin Dongjan, virolog z univerze v Hongkongu.

Epidemija v Pekingu na Kitajskem
Epidemija v Pekingu na Kitajskem FOTO: AP

Zdravstveni delavci se sicer trudijo razvedriti okužene otroke. Oddelke so okrasili s slikami z risanimi junaki, otrokom pa so dali knjige, igrače ter material za risanje. Po poročanju državnih medijev medicinske sestre skrbijo tudi za njihove vsakodnevne potrebe in se z njimi igrajo. A mnogi izpostavljajo, da to ni dovolj. "Čez dan je lahko v redu, ponoči pa bodo otroci še vedno prestrašeni!" je komentiral eden od uporabnikov spletne platforme Weibo.

Strogo, in pogosto grozljivo, izvajanje ukrepov je na Kitajskem že prej sprožilo veliko nezadovoljstva, poroča CNN. Junija je na stotine prebivalcev v Fošanu v provinci Guangdong protestiralo proti večtedenskim zaporam v njihovih soseskah. Posnetki shoda so bili hitro pobrisani z interneta, medtem ko so na družbenih omrežjih tiste, ki so kritizirali ali dvomili o ničelni politiki proti covidu-19, napadli in utišali spletni nacionalisti.

"Strogi ukrepi so uspešni tudi zaradi strahu javnosti. To ni idealno"

Strategija ničelne tolerance sicer v širši kitajski javnosti še vedno uživa podporo. Mnogi so se navadili na koristi, povezane z življenjem brez covida, poleg tega se zaradi poročanja državnih medijev o opustošenju virusa v tujini številni virusa zelo bojijo. "Strogi ukrepi so uspešni tudi zaradi strahu javnosti. To ni idealno," je dejal Dongjan. "Prav bi bilo, da bi javnosti povedali resnico o tem, da se bo treba z virusom naučiti sobivati, kar je edina trajnostna pot za naprej."

Po množičnem cepljenju so številne države začele sproščati ukrepe, številne so znova omogočile tudi potovanja. Tudi Singapur in Avstralija se premikata od strategije ničelne tolerance k novemu pristopu – učenju sobivanja z virusom.  

Toda kitajska vlada kljub velikim uspehom pri cepljenju še vedno ne želi odpraviti omejitev glede prehajanja meje. Kitajska je v četrtek sporočila, da je s cepivi domačih proizvajalcev cepljenih že več kot milijarda ljudi, kar predstavlja 71 odstotkov prebivalstva (1,4 milijarde). Stopnja cepljenja je višja kot v mnogih državah, ki so odprle svoje meje, vključno z Združenim kraljestvom (64,8 %) in ZDA (53,4 %). Dongjan, strokovnjak z univerze v Hongkongu, je dejal, da so oblasti zaskrbljene glede učinkovitosti cepiv. Med okuženimi ob prvem izbruhu različice delta so bili namreč tudi polno cepljeni. "Skrbi jih, da imuniteta ni dovolj močna. Nimajo dovolj zaupanja v cepiva," je dejal.

Po podatkih Nacionalne zdravstvene komisije Kitajska zdaj poživitveni odmerek ponuja ljudem, ki delajo na mejah, carini, v karantenskih ustanovah, covidnih bolnišnicah in letalski industriji, vendar še ne vedo, kako dolgo zaščito bo nudil tretji odmerek. 

Za zdaj se bo kitajska vlada verjetno držala svojega pristopa ničelne tolerance, ko bo poskušala okrepiti javno imuniteto, vendar se bo sčasoma morala naučiti živeti z virusom, je dejal Džin. "Zadeva bi lahko trajala še kakšno leto ali dve. Kitajska pa ne more za vedno zapreti svojih vrat," je dejal.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smartbtm
20. 09. 2021 08.59
+2
Po slikah bi rekel, da Musk trenira svoje otroke za misijo na Mars
RdečaKapica
20. 09. 2021 08.13
En sam teror, stopnjevanje nadzora, ukrepov za obvladovanje množic,... po celem svetu, skuhali so ga pa Kitajci sami, čisto po slučaju, v mestu, kjer imajo čisto slučajno - laboratorij za proučevanje virusov...
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.17
+3
Moja ta mala dva sta bila pred 27 dnevi ponovno pozitivna. Družila sta se s sosedovim fantom. Vsi trije so bili že pozitivni prvič takoj po novem letu! Sosedov sin je prvi zbolel pred 21dnevi, kašljanje in vročina 38 stopinj, dvakrat je bil poslan s strani zdravnice na pcr test in obakrat je bil negativen! Čez dva dni sta zbolela ta moja dva in samo kašljala, grdo kašljala, seveda sem kontaktiral zdravnika! Poslal je oba na pcr test in oba dva sta bila pozitivna. Šli smo v karnteno za 10 dni! V teh dneh sploh nista imela vročine! Sosedov ni bil karanteni, ker ni bil pozitiven! Tožba sledi proti tem ukrepom in tem pcr testom na 42 ciklih!
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.16
+2
Patentiran že leta 2001 in potem 2006, dodelan v kitajskem laboratoriju po letu 2010 po ameriškem sodelovanju!
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.15
+3
Virus, kije bil izdelan v ameriško-kitajskih laboratorijih, nobelovec pravi, da je v njemu sekvenca AIDS-a, sekvenca virusa netopirja (netopirji so prenašalci 8000 virusov in z njimi živijo), sekvenca virusa za pljučne bolezni.....
Uporabnik1921539
19. 09. 2021 09.15
-5
Veliko otrok je samih v bolnici in se kje drugje.Zivljenje je pac taksno in itrok ni center vesolja
Ramzess
19. 09. 2021 09.47
+4
Razlikuješ med 'sam' (neizoliran s stiki) in 'sam' izoliran brez stikov. Starši spremljajo otroka, kaj se dogaja z njim, kako ga zdravijo, skratka vse, ... v izolizaciji, ki je že tako vprašljiva, tega ni. Ne vedo kaj se dogaja z njihovimi otroci, kaj počno z njimi, kakšni se bodo vrnili, če se bodo. Starše obveščajo, pove jim kar Oni menijo da smejo vedeti. Otroke izolirajo zaradi virusa, na podlagi testa, ki ni zanesljiv, spotoma pa jih dajo še na CT in kdo ve kaj še, kar nima nobene zveze z virusom, vprašanje je zakaj to počno, kakšne posledice bo to na življenje otrok imelo, kadarkoli v prihodnosti, kartoteke namreč ostanejo v sistemu.
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.14
+7
Korporacijsko farmacevtski fašizem 2020-2022!
dfhlsjf
19. 09. 2021 09.10
+4
naj pridejo nekega po mojega otroka in mi ga nasilo odpeljejo če upajo....pol se bomo pa pač streljali.....
Renato Volker
19. 09. 2021 08.54
+5
Predvidljivo programiranje je uradni izraz za to.
mak0521
19. 09. 2021 08.27
+0
Sigurno je JJ kriv
Omas1313
19. 09. 2021 08.15
+9
Definitivno vas tale novica na nekaj pripravlja dvomim da je vse res kar je napisano, ne vem kak virus se išce z ct napravo?Upam da smo Slovenci toliko pametni , da to ustavimo!!!
Ramzess
19. 09. 2021 09.48
+1
janezccc
18. 09. 2021 21.57
-7
Nehite ga srati, ko sem si sam, kot otrok povzročil poškodbo, sem bil ravno tako sam v bolnici, star tudi okoli 4 leta, in kaj potem???
Omas1313
19. 09. 2021 08.12
+3
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.22
+2
Sajeta5
18. 09. 2021 21.51
+12
To je clanek o mucenju otrok ali nova doza zastrasevanja?
Ramzess
19. 09. 2021 09.48
+1
txoxnxy
18. 09. 2021 21.51
-13
Tako je to in če stroka odredi karanteno je to edino pravilno, pa naj ustavni sodniki skačejo do plafona in se razne organizacije mečejo po tleh, zakon je potrebno spoštovati in če niso imel pomislekov ko so se zakoni sprejemal naj bodo sedaj tiho in naj raje razmišljajo v naprej kako bodo pomagali in ne nagajali družbi in državi ki jih redi.
Ramzess
19. 09. 2021 09.50
+3
Težava je, da si mi in oblasti karanteno razlagamo različno, slednji jo žal zlorabljajo. Kaj ima CT z virusom. In vprašanje je kakšen CT je to.
MATADOR
18. 09. 2021 21.49
+9
ČAKA NAS ŠE NEKAJ HUJŠEGA.
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.23
+2
Senzor
18. 09. 2021 21.41
+10
Pri nas je sedaj v tem času samo še ustrahovanje z metodo korenčka in palice. Tako se dogaja v Franciji, Italiji in drugod po svetu. Nekje, kot pri nas samo s prisilo. Vsak dan bolj se zmišljujete nove ukrepe. V zdravstvu lahko kontaktiraš večinoma preko e-mailov. V vsakem primeru boste odgovarjali za tako početje. Samo še vprašanje časa. Zato se vam tako mudi ustrahovati vse, ki drugače razmišljajo.
opaa
18. 09. 2021 21.21
+8
to nas po vsej verjetnosti tudi čaka a ne...
desni ca
18. 09. 2021 20.42
-7
Najeli bomo objekte, kamor vas bomo strpali če ne boste pridni...
Grozno
18. 09. 2021 20.43
+7
Mirotar
18. 09. 2021 21.02
+5
a to šotore, ker ni denarja za večje projekte...gotov maš načrt?...tko pol na koncu z barvicam pobarvaš pa to...no daj pojdi raje spat otrok, vse bo ok..
PrettyBird
18. 09. 2021 20.36
-16
Se čudite, da vas anticepilski posamezniki in društva aktivno spodbujajo proti cepljenju? Ogromno služijo preko reklam in donacij, seveda jim je v interesu da epidemija traja.
Mirotar
18. 09. 2021 21.04
+10
izrael cel precepljen pa ma njaveč okužb.. ne morš z argumenti...ne gre..logika ne dela..pa saj razumem..bogi
einar blackstenius
19. 09. 2021 09.24
+3
čaka te 3 pikec novembra ali decembra, morda že oktobra, ker se cepiva morajo porabiti in ne bo evrčkov v janezovo malho!
ZMAJ 32
18. 09. 2021 20.13
+11
Koga to zanima ! Sejanje panike,straha za prazen nič,za neki virus ki je 0,001 % smrtonosen bolano