Korona

Na komisiji za nadzor javnih financ burna razprava o nabavi zaščitne opreme

Ljubljana, 04. 06. 2020 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za nadzor javnih financ je razpravljala o postopku nabave zaščitnih mask med zavodom za blagovne rezerve in podjetjem Acron. Predlagatelje iz opozicije je bolj kot izbor konkretnega podjetja motila odločitev za nakup opreme preko posrednikov. V koaliciji so zagotavljali, da je bila ta odločitev v danih okoliščinah bolj smotrna.

Kljub uvodnim pozivom iz koalicijskih vrst, da bi zaradi varovanja ugleda podjetja seja potekala za zaprtimi vrati, je ta ostala odprta za javnost. Jo je pa že kmalu po začetku zaradi tega zapustil prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je namen seje diskreditacija. "Sami pljuvajte po sebi in po Sloveniji. Jaz ne bom," je povedal.

Na besede poslanca Levice Mihe Kordiša so se ostro odzvali v koaliciji.
Na besede poslanca Levice Mihe Kordiša so se ostro odzvali v koaliciji. FOTO: POP TV

Sejo je zaznamovalo tudi nekaj postopkovnih zapletov zaradi izrazoslovja poslanca Levice Mihe Kordiša. Ta je namreč ravnanje vlade v postopkih nabave zaščitne opreme označil za vojno dobičkarstvo in organizirani kriminal, oblast samo pa je označil za kriminalno. Besede so naletele na oster odziv iz koalicijskih vrst. "Jaz nisem član kriminalne združbe in moja družina tudi ne," je poudaril Jožef Horvat iz NSi. Dodal je, da se to mora končati, sicer bo sam poklical policijo.

Seja so nadaljevali v nekoliko mirnejših tonih. Robert Pavšič (LMŠ) je v imenu predlagateljev izpostavil, da podjetju Acron nič ne očitajo. Težava je na drugi strani, v politikih oz. v njihovi odgovornosti, ki da je očitna. Predstavnikom vlade je očital zlasti odločitev za izvedbo posla preko posrednikov in ne neposredno, prav tako ga je zmotilo, da številnih ponudb za dobavo zaščitne opreme pristojni niti niso obdelali.

Direktor Acrona Samo Lampret je v svojem nastopu povzel kronologijo izvedbe poslov za dobavo zaščitnih mask. Med drugim je poudaril, da so dogovorjeno zaščitno opremo zagotavljali celo pred dobavnimi roki in zavrnil medijske zapise glede neustreznih certifikatov. Podjetje je po njegovih besedah zaradi teh zapisov utrpelo veliko poslovno škodo, popravka pa v dotičnem mediju niso objavili. Na današnji seji je nastopil tudi Mitja Terče, ki je sodeloval v ekspertni skupini za nabavo opreme. Zavrnil je namigovanja, da naj bi lobiral za podjetje Acron, izrazil pa tudi ponos, da je lahko v kriznih časih pomagal državi, in to celo brezplačno.

V razpravi so povečini sodelovali predstavniki predlagateljev iz opozicije, pri čemer jih je motila predvsem odločitev za nakupe preko posrednikov. Poslanec SD Dejan Židan je opozoril, da je takšna odločitev toliko manj razumljiva, ker imamo v Sloveniji dobro usposobljeno uradništvo.

Poslanec Levice Kordiš pa je poudaril, da bi država, če bi opremo kupovala neposredno pri proizvajalcu, lahko prihranila 16,6 milijona evrov. Odločitev za nakupe preko posrednikov je bila po njegovem mnenju povsem zavestna odločitev vlade, ki da je želela "prijateljem" v gospodarstvu zagotoviti provizije.

Deloma je na dilemo glede posrednih nabav danes odgovoril poslanec SDS Franc Breznik. Vprašal se je po strateškem interesu Kitajske po neposrednih pogajanjih s Slovenijo v času, ko je šlo za zlom sistema na svetovni ravni. Opozoril pa tudi, da bi utegnila v takšnem primeru dobava opreme trajati bistveno dlje. Težave z dobavo opreme imele tudi države z bistveno močnejšimi diplomatskimi vezmi s Kitajsko, je spomnil.

Dušan Verbič iz SMC pa se je med drugim vprašal o pristojnosti komisije za nadzor javnih financ, da o učinkovitosti porabe javnih sredstev razpravlja na podlagi medijskih zapisov in ne na podlagi poročila računskega sodišča.

Predlagatelji so za sejo pripravili več sklepov, med drugim naj bi komisija ugotovila, da je bila organizacijska shema nabav nepregledna in da je kot taka omogočila negospodarno ravnanje z javnimi sredstvi. Zaradi poslovniških določil o tem, da v DZ lahko hkrati potekata seji le dveh delovnih teles, obravnave tematike komisija danes ni končala. Tako bo tudi o sklepih glasovala na njenem nadaljevanju, ko je pričakovati tudi pojasnila pristojnih na pomisleke opozicijskih članov komisije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
04. 06. 2020 19.55
+5
CILJ SDS je bil državni denar dati svojim podpornikom,vračali pa bomo vsi.
Prljavi prasek
04. 06. 2020 19.30
-2
Logar vas pa šola 🚸.. 😂
prince of persia
04. 06. 2020 19.27
+12
Breznik Franc...nimaš več pravice govora...sam si se "zaklal"...prav in pošteno bi bilo da se pobereš iz parlamenta in javnega življenja.
ZLATKO JAKLIN
04. 06. 2020 19.21
+1
Sosedov sosed - se strinjam s teboj, a prosim povej mi koliko časa naj še mine, da se bo kaj spremenilo. Vožnja kolesarjev po LJ. in ostalih mestih ne bo prinesla nobene rešitve. Si upamo razmišljati o kakem drugačnem uporu-scenariju, da dokažemo vladi, da mislimo resno. Ne, ker smo reve, ker vsak skrbi za svojo rit in kakor je že Cankar napisal, smo bili, smo in tudi v bodoče bomo zgolj in samo HLAPCI.
reket
04. 06. 2020 19.18
+4
O moj bog,poslusam akterje, angeli uzaljeni, ponosni, resevali stanje...Horvat ganjen,srce se mu trga ob tem.....ne morem verjeti. Zgodba se obraca, secira, sestavlja...in na koncu oprana resnica. Stevilke porabljenega denarja pa iz aviona veliko povedo. Komaj cakam rezultate NPU, pa, da vidimo kdo je najvecji glumac.
Sosed Sosedov
04. 06. 2020 19.10
+3
A veš kdaj bo “burna razprava”? Ko bo kdo brez sejnine ostal in nadomestila za stalno pripravljenost, takrat. Bohvaruj da bi kdo kdaj odškodninsko s svojim premoženjem odgovarjal za svoje odločitve. Pol bi ti vidu kaj je burno. Ne pa tole......
ZLATKO JAKLIN
04. 06. 2020 19.10
+0
Zaposleni na 24 ur, v času " korone" sem vam poslal članek-moje razmišljanje o maskah. In kaj ste naredili....blokirali ste me in članka niste objavili. Sramota. Sedaj, pa na velika vrata pišete o nečem, kar bi morali pisati že pred dvema mesecema. Vsak Slovenec ve, da so v času korone bili zaslužkarji. Tako pri maskah, ventilatorjih, Patrijah, tako pri orožju, tudi pri prodaji Mercatorja, Adrije, Gorenja, da sploh ne omenjam Ljubljanskega šerifa ....Najbolj krivo je pa Slovensko sodstvo, ker delajo za sebe in sebim enake. No, dajte novinarji izbrskajte informacije o "kažinu", ki se je dogajal okoli mask, ali nimate volje, energije, ste podkupljeni, ali se vam pa zaradi konca epidemije ne da več, ker enostavno ni več pomembno-zanimivo. Včasih ste o Počivalšku pisali vsak dan, kaj pa sedaj, saj se ni v zemljo pogreznil. Drek, ki ga je skuhal s svojimi somišljeniki naj poje sam, državi pa naj poplača dolg, ki ga je skoval s svojo nadutostjo. Nekateri so v tej državi res "Nedotakljivi". To pomeni, da sodstvo ne dela prav. V tej državi so nedotakljivi sodniki, učitelji in zdravniki. Tak isto kot je bilo tam nekje 1900. Bogovi so in bogovi bodo bili. Vedno in povsod oni izsiljujejo. Poglejta si g. Štruklja , on vedno izsili, zato ker vlada poklekne. Takih sindikalistov, ki izsiljujeje v tej državi ne potrebujemo. A, žal imamo tako vlado, ki to dovoljuje. Torej, g Janša naredite red v tej skorumpirani državi, ali pa prosim odstopite in dajte priliko drugim-drugačno mislečim. Aja, moderator, ali lahko po dobrih dveh mesecih zopet poskušam objavit članek, ki ste mi ga zavrnili v začetku marca? Ga boste objavili?
Walter Pravicek
04. 06. 2020 19.05
+4
Miha Kordiš,gorenjsko dete-le ZAKAJ ima v NAJEMU stanovanje v LJUBLJANI,če je iz ŠKOFJE LOKE?Dobil ga je 2014 leta.Le 30 kilometrov je od LJUBLJANE DO ŠKOFJE LOKE.IZREDNO NEPRILAGOJEN,RAZDIRALEN,KLOVN-IMA DIPLOMO FILOZOFSKE FAKULTETE,PRAVI,DA JE KOMPARAVIST-PRIMERJALNA KNJIŽEVNOST.NIČ OPRIMELJIVEGA,LAHKO ZAPOSLJIVEGA.PO MOJE TUDI TOURETTOV SINDROM-IZ OPAZNO DOBRE VOLJE V OBUPNE IZBRUHE,GROŽNJE,"MALO MEŠANO ZA V GOSTILNO".NE SPOŠTUJE NIKOGAR.V PARLAMENTU SE OBNAŠA POBALINSKO.V PARLAMENTU SE JE PRIČELA NJEGOVA DELOVNA DOBA.TORAJ SPLOH NE VE KAJPOMENI DELATI V NINDUSTRIJI,PODJETNIŠTVU.
Lumpx
04. 06. 2020 19.16
-2
+++++ pa se levi norec je po vrhu in seveda sovrazi lasten narod
blackwizard
04. 06. 2020 19.01
+6
smrk kordiš in levica,ter obnašanje na nivoju otrok
lukeeeeeec
04. 06. 2020 18.41
-4
Vložene so odškodninske tožbe podjetnikov, ki so posredovali pri nakupih mask zaradi klevetanja. KDO BO PLAČAL ODŠKODNINO?
poneumljanje
04. 06. 2020 18.51
+1
Brakedirt
04. 06. 2020 19.01
-1
Brakedirt
04. 06. 2020 19.01
-3
reket
04. 06. 2020 18.23
+8
Vsa ta posla okrog opreme, posrednikov bodo pometena pod preprogo. Kot vedno. Na koncu ti posredniki postanejo celo “zrtve” nase nepravicne obravnave.Vsi pa dobro vemo, da je nas denar sel po by passu v roke tistih, ki se vedno znajdejo in so pravi mali kapitalisti v svojih lokalnih okoljih in imajo vedno alibi za to, da se denar pac njih bolj drzi kot nas, ki delamo in komaj pridelamo za nek osnovni standard. In ne, ne bodo me prepricali, da je slo za cist posel.
iga_biba
04. 06. 2020 18.23
+11
Kako se imenujejo tisti, ki se ukvarjajo s kriminalom? Samo vprašam. Za prijatelja.
Brakedirt
04. 06. 2020 18.24
+4
OrodniK
04. 06. 2020 18.58
+4
Lumpx
04. 06. 2020 18.22
+4
Razprava o opremi nabavljeni pod Sarcevo vlado: 0 sekund!
andrejbrezovica
04. 06. 2020 18.24
+8
Lumpx. Ne obsojaj. Saj je rekel da je treba maske nabavit do novega leta. Saj imamo se vec kot pol leta casa.
Brakedirt
04. 06. 2020 18.27
+5
placate maske, dobite pa prticke. potem si pa podelite se provizije. res ste sposobni.
Lumpx
04. 06. 2020 18.30
+6
+++++++ Ups Andrej sem ti dal pomotoma minus. Ja Sarec bi maske nabavil do zacetka 2021 tak da bi meli "dvorni dobavitelji" cas nabiti cene.
Brakedirt
04. 06. 2020 18.32
-8
ja, cela katastrofa ker si mu prilepil minus. sedaj bo pa cela slovenija kazala na laznjivca...
prašek
04. 06. 2020 18.16
+7
Izdajalcev je vsak dan manj !
Brakedirt
04. 06. 2020 18.18
+0
lep pozdrav prasek, svecke so fous ker nam gre dobro in se vrtijo milijarde, jovan pa joka da ni denarja.
Prljavi prasek
04. 06. 2020 18.18
+0
prašek
04. 06. 2020 18.19
+0
Brake .... Lep pozdrav tudi tebi. Iz prve, seveda ☺
prašek
04. 06. 2020 18.19
+9
Jovan ima vedno premalo denarja . Še akumulator revež ne more kupiti nov !
Prljavi prasek
04. 06. 2020 18.22
-2
zajebant2
04. 06. 2020 18.52
+3
OrodniK
04. 06. 2020 18.59
+2
Bi rekel Srebrni: ja pluse pa minuse ponarejajo,.... pa lažni profili....LOL
motorist_mb
04. 06. 2020 18.13
-8
Upam trdit da Počivalšek ni dal centa v žep...bil takrat v prvi vrsti in ni vedel kako gre to kot noben...ni bilo opreme bolnice pritiskale kje oprema...bilo dost ponudnikov ampak vsak provizijo in brez tega ne bi dobili dovolj opreme...je pa žalostno da so bili zaslužki previsoki glede na virus...lahko zdaj bit pameten...bo pa lažje za naprej če bo spet(sam ne vrjamem)...šlo preveč denarja ampak bilo potrebno za borbo proti virusu!
andrejbrezovica
04. 06. 2020 18.17
+0
Saj noben normalen ne bo mogel razloziti, zakaj je ena oseba 6 let minister brez napake. Po prestopu v desno vlado in strahopetnem pobegu MŠ in MC pa je v dveh tednih najvecji lopov. Tisti, ki boste oporekali si preberite prvi stavek.
Franček
04. 06. 2020 18.18
+1
Tvoj komentar je popolnoma brez "glave in repa". Opravičevanje tatu,...
andrejbrezovica
04. 06. 2020 18.20
+5
Preberi drugo in tretjo beseso mojega komentarja
prašek
04. 06. 2020 18.21
-3
Včasih smo imeli na Brezovici normalne ljudi !!!!!
Brakedirt
04. 06. 2020 18.22
-1
andrejbrezovica
04. 06. 2020 18.22
+1
Verjetno dokler se nisi ti tja preselil, al kako.
prašek
04. 06. 2020 18.23
+3
poneumljanje
04. 06. 2020 18.23
+0
Odvisno katera Brezovica, ena je tudi pri Kozini !
Prljavi prasek
04. 06. 2020 18.23
-1
poneumljanje
04. 06. 2020 18.24
+2
Maki3322
04. 06. 2020 18.13
+14
Vrnite maske nazaj Akroniju in vrne naj denar in kazen zaradi neustrezne opreme.
Brakedirt
04. 06. 2020 18.11
-1
svecke pozabljajo, da je jovan odletel. se danes jih boli.
zajebant2
04. 06. 2020 18.05
+2
au kako levake boli, da so odstopili, ja tak je to, če si nesposoben
Brakedirt
04. 06. 2020 18.09
+0
levake imas v vladi, tiste z 0,2% podpore...
ahim1225
04. 06. 2020 18.12
+2
Levaki so v opoziciji! V levi stranki so pobalini in dve nesposobni ženščini vsi skupaj pa so sprevrženi osebki.
Brakedirt
04. 06. 2020 18.14
+0
2 stranke levakov imate v vladi. ali ste pa prej lagali, ko ste jih zmerjali.
revirji
04. 06. 2020 18.29
+4
V koaliciji imamo pa same sprevržene osebke. Aja pa v vladi tud. Ko poslušaš evico bruhneš, ko poslušaš jerajko se nasmejiš do solz, da o pojbičevem primitivnem razpravljanju ne govorim. Skratka sami pacienti.
reket
04. 06. 2020 17.58
+18
Acron je v kriznih casih zadel loterijo, bil je na pravem mestu in v pravem casu ( slucajno?). Ima sicer alibi. Osebno menim, da je bolje ,ce bi ta nas oz.davkoplacevalski denar sel za otroke, zdravstvo ....kot v roke posredniku podjetniku, ki donedavnega ni vedel kaj bi se z denarjem pocel.
Defragment
04. 06. 2020 17.54
+15
Simpatizerjem kuharjem teh afer - sedanje vlade samo v poduk! SDS ov največji problem je paranoidni vodja in to vedo tudi pri SDS. Janša dela veliko škodo NAM volivcem, ki zaradi njega NIMAMO dobre alternative proti levim sokolom. A se je že kdo pri SDS vprašal zakaj je v SLO volilnem prostoru kar 25% neopredeljenih? Hja jim je 1x Ljudmila poskušala v brk povedat, pa jo je SDS izzvižgal. Jbg....glupi so
andrejbrezovica
04. 06. 2020 18.01
+7
Imas pravico da tako mislis. Moras pa vedeti in sprejeti, da kdo misli tudi drugace.
Defragment
04. 06. 2020 18.04
+6
Tista stranka, ki bo znala prepričat tej 25% neopredeljenih, ne bo rabila z nobeno podrepno stranko koalicije sklepat. Samo pri nas ga ni junaka....nimamo mi te kapacotete
Defragment
04. 06. 2020 18.06
+7
Andrej a se ne vprašate zakaj 25% noče nobenega od obstoječih..pa tudi SDS ne? Nekaj ni vredu!
ahim1225
04. 06. 2020 18.15
-6
Program SDS je odličen, problem pa je....., Logar bi bil odličen predsednik.
Defragment
04. 06. 2020 18.17
-1
Jaz kar upam, da bom morda z mojo dilemo morda vzpodbudil miselne procese pri preprostem volilnem telesu! A izgleda, da vedno trčim na populacijo z ozkimi horizonti.
ahim1225
04. 06. 2020 18.18
+9
Približno 25% se ne zanima za politiko, ker so neuki...., nekateri pa vedo, da je parlament kot ladja norcev, to mi je rekel bivši poslanec iz Kamnika.
Defragment
04. 06. 2020 18.34
+0
Ahim mislim da ne more biti 25% nerazgledanih, prej da je teh 17% ki volijo stalno Janšo. Ta tip nateguje svoje in nas, ki smo neopredeljeni.