Korona

Na Madžarskem začeli cepljenje s kitajskim cepivom

Budimpešta/Ženeva, 24. 02. 2021 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
STA, N.S., K.K.
Komentarji
33

Število okužb z novim koronavirusom po svetu je v zadnjem tednu padlo za 11 odstotkov, in sicer na 2,4 milijona okužb na teden, kar je manjši upad, kot so ga beležili v minulih štirih tednih. Medtem je Madžarska začela množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm. V Srbiji naraščajo okužbe in smrti, v Avstriji pa znova beležijo več kot 2000 okužb dnevno.

"Danes začnemo cepljenje s kitajskim cepivom," je v videosporočilu na Facebooku sporočil madžarski premier Viktor Orban. Madžarska je tako prva članica EU, ki je v boju proti pandemiji začela uporabljati kitajsko cepivo, ki sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo v uniji.

Na Madžarskem ob treh v EU potrjenih cepivih – Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca – uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki v EU prav tako še ni odobreno.

Madžarska vlada je januarja sporočila, da je s Sinopharmom dosegla dogovor o nabavi petih milijonov odmerkov cepiva. Prvih 550.000 odmerkov je v Budimpešto prispelo prejšnji teden.

Do konca tega tedna naj bi število cepljenih proti covidu-19 na Madžarskem po besedah vodje vladne delovne skupine za cepljenje Istvana Gyorgyja preseglo 800.000. V naslednjih nekaj dneh naj bi prvi odmerek kitajskega cepiva prejelo 275.000 starejših bolnikov, s cepivom AstraZenece naj bi cepili 41.000 ljudi, mlajših od 60 let, ki imajo kronične bolezni. Še nadaljnjih 52.000 starejših pa naj bi prejelo cepivo Pfizerja, je napovedal. Doslej je na Madžarskem prvi odmerek cepiva prejelo 457.000 ljudi, z dvema odmerkoma so jih cepili 206.000.

Na Madžarskem so od začetka pandemije sicer potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 15.000 bolnikov s covidom-19.

Na Madžarskem so začeli cepljenje s kitajskim cepivom.
Na Madžarskem so začeli cepljenje s kitajskim cepivom. FOTO: Shutterstock

Na Hrvaškem ob začetku tedna za 30 odstotkov več okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 7763 testih potrdili 688 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19, je potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Od začetka tedna Hrvaška beleži za 30 odstotkov več okužb kot v prvih treh dneh minulega tedna.

Na Hrvaškem so minulo sredo potrdili 502 novi okužbi, teden dni pred tem 577, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 30 odstotkov več novih okužb, kot jih je bilo od ponedeljka do srede prejšnji teden. Dodal je, da 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 115,3. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1340.

Na novinarsko vprašanje, ali je možno, da se bodo na Hrvaškem 1. marca zaradi povečanja števila novih okužb v zadnjih nekaj dneh ponovno zaostrili protikoronski ukrepi, je hrvaški notranji minister Davor Božinović odgovoril, da zaenkrat obstajata obe možnosti: zaostritev ali omilitev ukrepov. Če bo prišlo do omilitve ukrepov, jih bodo spremljali strogi epidemiološki ukrepi, je še dejal Božinović, ki je tudi podpredsednik hrvaške vlade in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite. Ob tem je minister napovedal, da bosta hrvaška vlada in nacionalni štab civilne zaščite o tem razpravljala do konca tedna.

Na Hrvaškem je trenutno 2679 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 791 covidnih bolnikov, od tega 63 s pomočjo ventilatorja. Na Hrvaškem so od 25. februarja lani potrdili več kot 241.048 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5477 ljudi.

Voditelji članic EU bodo v četrtek na virtualnem zasedanju farmacevtskim podjetjem posredovali odločno sporočilo, da je treba spoštovati obveznosti glede cepiv proti covidu-19, so danes povedali viri pri EU. V Bruslju ob tem izpostavljajo, da bo za izhod iz krize ključna zmožnost prilagajanja novim različicam novega koronavirusa.

V Srbiji naraščajo okužbe in smrti zaradi covida-19

Iz Srbije poročajo o naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. Danes so poročali o 3460 novih okužbah in 17 umrlih bolnikih v zadnjih 24 urah. Epidemiolog in član kriznega štaba za boj proti epidemiji Predrag Kon je za petek napovedal morebitno odločitev o dodatnih ukrepih, a izpostavil pomen okrepitve cepljenja.

V torek so iz Srbije poročali o 3257 novih okužbah in 15 mrtvih covidnih bolnikih, v ponedeljek pa o 2956 okužbah in 14 mrtvih. V bolnišnicah se zdravi 3776 covidnih bolnikov, od katerih jih 152 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. V državi so od začetka epidemije potrdili 446.313 primerov okužbe in 4383 smrti zaradi covida-19.

V Srbiji, ki v regiji in širše vodi po količini cepiva proti covidu-19, ki so ga nabavili, kot tudi po številu cepljenih, so doslej cepili 1,321 milijona ljudi, od tega z dvema odmerkoma 486.635. Epidemiolog in član kriznega štaba Predrag Kon je po današnjem srečanju kriznega štaba za regionalno televizijo N1 dejal, da so ugotovili, da se epidemiološke razmere poslabšujejo in da je potrebno dodatno povečati nadzor nad spoštovanjem ukrepov.

Ugotovili so, da so žarišča okužb smučarski centri oziroma tamkajšnje restavracije in lokali, ne pa sama smučišča. Krizni štab bo po njegovih besedah v petek obravnaval "modele odzivanja med konci tedna" in sprejel odločitve o ukrepih. Med ukrepi pa ni skrajšanja delovnega časa lokalov med delovniki, je povedal. Ocenil je, da je naraščanje števila okužb mogoče pričakovati v naslednjih desetih dneh, kot najpomembnejšo pa izpostavil okrepitev cepljenja.

Epidemiologinja Ivana Prokić iz srbskega zdravniškega združenja Združeni proti covidu je za N1 menila, da krizni štab znova zamuja z ukrepi in da bi ukrepi morali biti veliko strožji, saj je 25 odstotkov testiranih pozitivnih na okužbo. Ljudem niso niti pojasnili, da morajo biti po cepljenju še naprej pazljivi, saj morajo imunost šele razviti, je dejala. Opozorila je tudi na to, da okuženih ni mogoče cepiti. Obsodila je prirejanje zabav, pa tudi to, da so smučarska središča odprta.

Priprava cepiva proti covidu-19

Minister za zdravje Zlatibor Lončar je povedal, da je država zagotovila več kot dva milijona odmerkov štirih cepiv - Pfizerja, AstraZenece, kitajskega Sinopharma ter ruskega cepiva Sputnik V. Cilj je po njegovih besedah cepiti 2,5 milijona ljudi v tej sedemmilijonski državi. Ob priložnosti izročitve donacije več tisoč odmerkov cepiva Severni Makedoniji je še opozoril, da izkušnje kažejo, da se po cepljenju s prvim odmerkom ljudje še ne morejo sprostiti, saj se nekateri okužijo tudi po prvem cepljenju, ker še niso razvili dovolj protiteles.

Srbija Severni Makedoniji donirala dodatno cepivo proti covidu-19

Srbija je Severni Makedoniji donirala dodatnih 3510 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19. Pred tem ji je donirala 4680 odmerkov cepiva, s katerim so nato v Severni Makedoniji začeli cepljenje proti covidu-19. Nov paket cepiv je makedonskemu kolegu danes na mejnem prehodu Tabanovce izročil srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar.

Makedonski minister za zdravje Venko Filipče je ob prejemu zadnjih odmerkov cepiva iz Srbije dejal, da je s tem Beograd izpolnil svojo obljubo. Za donacijo sta se dogovorila srbski predsednik Aleksandar Vučić in makedonski premier Zoran Zaev. V državi so doslej cepili okoli 1300 zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, niso pa še začeli pravega množičnega cepljenja, saj je to tudi edino cepivo, ki ga je doslej prejela Severna Makedonija.

Do konca tedna naj bi prejeli 200.000 odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm. V prihodnjih mesecih pričakujejo tudi cepivo na podlagi neposrednih dogovorov s Pfizerjem, pa tudi v okviru mednarodne pobude Covax. V okviru Covaxa naj bi Severna Makedonija do junija prejela 103.200 odmerkov cepiva AstraZenece. V okviru te pobude je sicer Gana kot prva država prejela cepivo.

V Severni Makedoniji so v torek poročali o 509 novih okužbah z novim koronavirusom, umrlo je še devet bolnikov s covidom-19. V državi je bilo 6736 aktivnih primerov okužbe, covid-19 pa je do torka zahteval 3085 življenj.

Danska bo marca odprla trgovine in nekatere šole

Danska načrtuje, da bo marca odprla več trgovin in nekatere šole. Danska vlada je napovedala, da bodo dovolili odprtje trgovin z manj kot 5000 kvadratnimi metri površine ter aktivnosti na prostem za do 25 ljudi. V delih države bodo znova odprli tudi šole, vendar se bodo morali učenci testirati dvakrat tedensko. Ob tem opozarjajo, da bi lahko ukrepi pomenili izjemno povečanje hospitalizacij zaradi covida-19. "Več aktivnosti pomeni tudi več okuženih in s tem hospitalizacij," je opozoril danski minister za zdravje Magnus Heunicke.

Glede na projekcije predvidevajo, da bo vrhunec hospitalizacij v sredini aprila, ko se bo v danskih bolnišnicah predvidoma zdravilo 880 covidnih bolnikov, kar je trikrat več od sedanjih 247.

Odprtje trgovin bo sicer pomemben korak za okrevanje gospodarstva, saj bo danskemu gospodarstvu na mesečni ravni prineslo več kot dve milijardi kron (268,7 milijona evrov), je pojasnil minister za finance Nicolai Wammen.

Na Danskem so doslej sicer potrdili 208.556 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 2343 covidnih bolnikov.

Koronavirus na Danskem
Koronavirus na Danskem FOTO: Dreamstime

V Avstriji znova več kot 2000 okužb dnevno

Pristojni v Avstriji se že pripravljajo na redna vsakoletna cepljenja prebivalstva proti okužbi z novim koronavirusom, zatrjujejo pri avstrijski zdravstveni zavarovalnici (ÖGK). V severni sosedi sicer število okužb znova hitreje narašča, danes so jih prvič po mesecu dni našteli več kot 2000, zato se že ugiba o ponovni zaostritvi ukrepov. "Ta zgodba se ne bo končala z letom 2021. Cepljenje prebivalstva bo postalo rutina. Vsako leto se bomo morali enkrat, morda celo dvakrat cepiti proti koroni," je opozoril prvi zdravnik ÖGK Andreas Krauter in zatrdil, da se v ÖGK na to že intenzivno pripravljajo.

Okoli 15 odstotkov Avstrijcev se vsako leto odloči za cepljenje proti gripi, kar pomeni približno 1,6 milijona odmerkov cepiva. V primeru novega koronavirusa bi morali po njegovem v Avstriji zagotoviti približno 18 milijonov odmerkov cepiva letno, nujni pa bosta tudi dobra elektronska baza podatkov ter stroga, do najmanjše podrobnosti premišljena organizacija, je dejal.

Ocenil je, da lahko neko normalnost pričakujemo šele prihodnje leto, vse pa bo seveda odvisno od razpoložljivosti cepiv ter sodelovanja prebivalstva. Položaj se bo namreč normaliziral takrat, ko bo precepljen zadosten delež populacije. Ta mora biti čim večji, da bi v prihodnje preprečili nevarne mutacije virusa, je opozoril.

V Avstriji sicer še naprej nevarno narašča število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom. V minulih 24 urah so jih prvič po mesecu dni potrdili več kot 2000, natančneje 2006. Nazadnje so jih več kot 2000, 2088, potrdili 22. januarja. Minuli teden so sicer v povprečju dnevno potrdili 1786 novih primerov. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je z današnjim dnem narasla na 140,5.

Spričo slabega epidemiološkega trenda in ob dejstvu, da se širijo nove različice virusa, predvsem na Tirolskem tudi južnoafriška, se v Avstriji vse glasneje ugiba tudi o ponovni zaostritvi ukrepov za zajezitev epidemije. Avstrijska vlada bo o nadaljnjih ukrepih sicer odločala v ponedeljek. Minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da bo zaostrovanje neizbežno v primeru, "da bi se za prihodnje tedne nakazoval zelo močan, nenadzorovan porast" okužb. Verjetnejše se mu sicer zdi zaostrovanje ukrepov po posameznih regijah.

Oblasti so prav danes sklenile, da bo občino Mayrhofen v dolini Zillertal na avstrijskem Tirolskem zaradi širjenja južnoafriške različice virusa od sobote do srede dovoljeno zapustiti le z največ 72 ur starim negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom. Vse nenujne trgovine bodo ob omenjenih dneh tam zaprte, prav tako vrtci in šole.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je pred virtualnim zasedanjem voditeljev Evropske unije zavzel za skupno potrdilo o cepljenju na ravni EU. Potrdilo bi prejeli tudi tisti, ki so pravkar preboleli covid-19 ali pa so opravili testiranje na novi koronavirus. Kurz bo to predlagal tudi vrhu, ki bo potekal v četrtek in petek.

V Švici prihodnji teden odprtje trgovin in muzejev

Švicarska vlada je napovedala, da se lahko 1. marca odprejo nenujne trgovine, muzeji, bralnice v knjižnicah, objekti za športne in prostočasne aktivnosti na prostem ter živalski in botanični vrtovi. Znova bodo dovoljeni tudi dogodki na prostem za družine in prijatelje ter športne in kulturne aktivnosti z največ 15 udeleženci. 

"S tem previdnim ponovnim odpiranjem želi vlada doseči postopno normalizacijo družbenega in gospodarskega življenja, čeprav epidemiološke razmere ostajajo negotove, saj krožijo bolj nalezljive različice virusa," so navedli. To bo prvo sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, uvedenih decembra in januarja.

"Začetna faza ponovnega odpiranja od 1. marca vključuje predvsem aktivnosti, ki ljudem omogočajo, da nosijo maske in vzdržujejo medsebojno razdaljo, ter se jih udeležuje majhno število ljudi," so dodali na vladi.

Ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki so jih uvedli decembra in januarja, nameravajo sprostiti postopoma. Naslednja faza je predvidena 22. marca, ko bi med drugim radi odprli terase restavracij. Če se bodo razmere v prihodnjih tednih izboljšale, pa bodo razmislili tudi o odprtju notranjih prostorov restavracij.

V Švici, ki ima okoli 8,6 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot 550.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 9200 covidnih bolnikov. Porabili so več kot 675.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, s čimer se ta država uvršča med najboljše v Evropi po številu porabljenih odmerkov glede na število prebivalcev.

V Ukrajini po več preložitvah začeli cepljenje proti covidu-19

Po več preložitvah, ki so med ljudmi povzročile nezadovoljstvo z vlado, so v Ukrajini vendarle začeli cepljenje proti covidu-19. Kot prvega so cepili zdravnika v regiji Čerkasi v osrednjem delu države. "Cepili smo prvega zdravnika," je povedal guverner regije Čerkasi Oleksandr Skičko.

Ukrajina je prve odmerke cepiva proti covidu prejela v torek. V državo je prispelo pol milijona odmerkov cepiva AstraZenece, ki ga je proizvedel indijski Serum Institute. V okviru petstopenjskega načrta cepljenja bodo najprej cepili okoli 367.000 ljudi iz prednostne skupine. Med njimi so zdravstveni delavci, ki so v stiku s covidnimi bolniki, ter ranljive skupine, to so starejši od 60 let in tisti s kroničnimi boleznimi.

Predsednika Volodimirja Zelenskega so sicer kritizirali, češ da mu ni uspelo prej zagotoviti cepiva za državo. Predsednik pa je za zamudo okrivil zahodne države, ki so si rezervirale cepivo in prosil Evropsko unijo za pomoč.

Sprva so nameravali kampanjo cepljenja začeti v sredini februarja, vendar je zamujala dostava cepiva. Ukrajina pričakuje še osem milijon odmerkov, ki ji pripadajo v okviru programa za pravično razdelitev cepiva Covax. Država si je uspela zagotoviti še skupno 17 milijonov odmerkov cepiva Novavaxa in AstraZenece.

V Ukrajini so doslej potrdili več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom, za posledicami okužbe pa je umrlo več kot 25.000 ljudi.

Gana je postala prva država, ki je prejela cepiva proti koronavirusu iz mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. Cilj programa Svetovne zdravstvene organizacije je zagotoviti pravično delitev cepiv med vsemi državami. Z dostavo cepiva v Gano se začenja kampanja množičnega cepljenja, v katero bo zajetih 20 afriških držav.

WHO opaža upočasnitev upada novih primerov covida-19

Število okužb z novim koronavirusom po svetu je v zadnjem tednu padlo za 11 odstotkov na 2,4 milijona okužb na teden, kar je manjši upad, kot so ga beležili v minulih štirih tednih, v poročilu opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Največjo upočasnitev upada novih okužb so opazili v Evropi, Afriki in azijsko-pacifiški regiji.

Glede na tedensko poročilo WHO so medtem v Jugovzhodni Aziji in na Bližnjem vzhodu opazili porast števila okužb. V Amerikah še naprej beležijo upad števila okužb. WHO v okviru poročila ni pojasnil razlogov za takšen razvoj dogodkov. So pa zapisali, da so nove različice novega koronavirusa, ki veljajo za bolj nalezljive, prisotne v vse več državah.

Britansko različico so doslej potrdili v 101 državi, južnoafriško v 51 državah, brazilsko različico pa so zaenkrat našli v 28 državah.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Dreamstime

V ZDA proizvajalci cepiva proti covidu-19 zagotavljajo, da ga bo do poletja več kot dovolj

Predstavniki ameriških farmacevtskih podjetij Pfizer, Moderna ter Johnson & Johnson so v torek v ameriškem kongresu zagotovili, da bo cepiva proti covidu-19 do poletja več kot dovolj za cepljenje vseh prebivalcev ZDA. Ankete sicer kažejo, da se več kot 30 odstotkov Američanov sploh ne namerava cepiti.

Pfizer in Moderna naj bi do konca marca tako dobavila 220 milijon odmerkov cepiva. Kmalu bo zeleno luč pristojnih organov dobilo tudi cepivo Johnson & Johnsona, ki zagotavlja imuniteto pred novim koronavirusom že z enim samim odmerkom in ne dvema, kot to velja za cepivi Pfizerja in Moderne. Johnson & Johnson zagotavlja, da bo do konca marca dostavil 20 milijonov odmerkov cepiva.

Do poletja Pfizer in Moderna napovedujeta dobavo vsak po 300 milijonov odmerkov, Johnson & Johnson pa 100 milijonov. Do takrat bosta najbrž odobreni tudi cepivi podjetij Novavax in AstraZeneca. Poslovni direktor Pfizerja John Young je zagotovil, da imajo sestavin za proizvodnjo cepiva dovolj in ne pričakuje težav pri izpolnitvi obljub. Podobno sta zagotovila tudi predstavnika Moderne in Johnson & Johnsona.

Po ZDA so doslej z najmanj enim odmerkom Pfizerja in Moderne cepili 44 milijonov ljudi, kar je približno 14 odstotkov prebivalcev. Za nevtralizacijo širjenja pandemije je treba cepiti med 70 do 80 odstotkov ljudi. Poročil o kakšnih hujših stranskih učinkih ni, vendar ankete kažejo, da se več kot 30 odstotkov Američanov ne želi cepiti.

V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo 28,26 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 502.500. Ameriška univerza Johnsa Hopkinsa je v torek naštela 56.000 novih okužb, umrlo je 1400 covidnih bolnikov.

Epidemija covida-19 se v ZDA zaenkrat umirja in v New Yorku so po letu dni spet dovolili gledalce v športnih dvoranah Barclays Center in Madison Square Garden za ogled tekem košarkarske lige NBA in hokejske lige NHL. Obisk je omejen na deset odstotkov kapacitet, kar pomeni največ 1700 ljudi v Brooklynu in 2000 ljudi na Manhattnu. Vsi obiskovalci bodo tudi morali predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo smel biti starejši od 72 ur. Tekmovalce, zaposlene in novinarje že sedaj testirajo pred vsako tekmo posebej.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Dreamstime

V Kaliforniji odkrili novo različico koronavirusa

Dve študiji, ki naj bi kmalu izšli, nakazujeta, da je varianta, ki jo virologi imenujejo B.1.427 / B.1.429, morda ne le bolj nalezljiva, ampak lahko povzroči tudi hujši potek bolezni, poroča CNN. Skupina znanstvenikov s Kalifornijske univerze v San Franciscu (UCSF) je testirala vzorce virusov nedavnih izbruhov po vsej državi in ​​ugotovila, da je nova različica vse pogostejša. V septembru je ni bilo videti v nobenem vzorcu, do konca januarja pa v polovici. Treba pa je opozoriti, da je raziskava v zelo zgodnji fazi, ni bila še objavljena ali recenzirana in je treba na njej še veliko delati.

Znanstveniki pravijo, da ima različica drugačen vzorec mutacij kot tiste, ki so jih prvič opazili v Združenem kraljestvu in Južni Afriki. Ena izmed mutacij vpliva na beljakovine virusa, ki se vežejo na celice, ki jih virus okuži. Dr. Charles Chiu, izredni direktor laboratorija za klinično mikrobiologijo pri UCSF in vodja študije, je dejal, da bi mutacija lahko povzročila, da bi se virus učinkoviteje priklopil na celice in povečal nalezljivost. 

Poročilo bo na strežniku za prehodno tiskanje objavljeno konec tedna, potem ko ga bodo pregledali javni zdravstveni delavci v San Franciscu.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
24. 02. 2021 19.41
+0
"Ta zgodba se ne bo končala z letom 2021. Cepljenje prebivalstva bo postalo rutina. Vsako leto se bomo morali enkrat, morda celo dvakrat cepiti proti koroni," je opozoril prvi zdravnik ÖGK Andreas Krauter ----- evo, in "teoretiki zarote" ko so govorili točno to že leto nazaj, so imeli prav. Spet.
Ate_ist
24. 02. 2021 17.30
+1
kitajci so gensko drugnačni od evropejcev. prav tako so evropejci drugačni po svojem genskem zapisu od afričanov. tako razna cepiva delujejo razno na različne rase. recimo v ameriki je 20% populacija afroameričanov, obolelost za covidom pa je med njimi 80% in naj mi potem kdo reče, da je učinek covida enak na različne rase. indijci in kitajci mnogo redkeje težje zbolijo za covidom kot afroameričani. tudi smrtnih žrtev imajo mnogo maj kljub manj napredni zdravstveni službi. cepivo je izdelano na osnovi določene genetske podobnosti. da, dvomim da je kitajsko cepivo dovolj učinkovito za evropejce. in kje je tu krka? ima obilo poslovnih odnosov v rusiji pa še ni bilo besede o proizvodnji sputnika pri nas. čakati na koncu vrste za razna evropska cepiva je izdaja interesov slovenskega naroda.
Uporabnik1996024
24. 02. 2021 17.10
kitajsko cepivo fsebuje kitajske gene. mmwwwahahahah postali bodo podobni kitajcem tudi po videzu :)
Uporabnik1814783
24. 02. 2021 14.47
+0
Zakaj kitajska dela cepiva, ce so se oni brez cepiv resli virusa ? 😂
kilklop
24. 02. 2021 15.03
+4
Uporabnik1262524
24. 02. 2021 14.43
+4
Za bubtaste madžare je vse dobro ... tako pravi orban.
Belatrix
25. 02. 2021 12.38
Sej največji b..b.. je prav on. Cenjeni prijatelj našega "vodja" Janeza J..
športnik66
24. 02. 2021 14.42
-2
Bravo Vlada Srbije in Madžarske! Naša Vlada pa čaka "kapljice" količin iz Bruslja... EU se je še enkrat pokazala kot povsem neučinkovita, birokratska in počasna tvorba. Če nimamo lastnih jajc, da kaj sami naredimo, kupimo, odobrimo, uporabimo in le slepo čakamo, kaj bo Bruselj rekel, smo navadni hlapci.
Nick.Mason
24. 02. 2021 14.36
+2
Novice pa ,važno da so začeli,ne povejo pa realno stanje,isto se večina noče cepiti ampak novica nima tega namena ,ker mora biti napisana po navodilih vlade
Uporabnik1996024
24. 02. 2021 17.12
stvar je itak čisto spolitizirana. Kar je res, nima veze.
Nick.Mason
24. 02. 2021 14.32
+2
od kitajcev je dober samo Bruce lee
Neznanec444333
24. 02. 2021 14.47
+4
Nick.Mason
24. 02. 2021 15.08
ne več,sem že vse stran pometal,ker je bilo vse fuč,zdaj samo še kvaliteto kupujem.Ni problem če je dobra firma (znana )na kitajskem in materijal od drugje ,problem je kitajska firma ki vsako stvar skopira na najbolj cenen način ,kar je seveda ničvredno
Von_Clausewitz
24. 02. 2021 14.28
-3
Cel Svet bo precepljen le EU bo čakala na cepivo še leta, da lahko sploh normalno zaživimo. Hvala levi opciji od EU, da smo dali svoja življenja na kocko...igre so zacele. Važno, da bomo imeli publiko na stadijonih...pac tiste precepljene😂😂😂 e moje 🐑🐑🐑
Andree
24. 02. 2021 14.36
+1
grumf
24. 02. 2021 14.16
+3
Me zanima, navijači Orbana.. Ko boste imeli pri nas možnost izbirati med Sputnikom, Sinopharmom in Pfizerjem... za katero bi se odločili..
Nick.Mason
24. 02. 2021 14.34
+5
Paradox
24. 02. 2021 14.10
+7
Verjeti, da medicinska industrija dela za naše zdravje je kot verjeti, da vojna industrija dela za mir.
jesenvoyo
24. 02. 2021 14.10
+0
Pa skoz nam očitajo da smo kot Madžari, pa kot vidite nismo niti to, smo samo ponižni in čakamo na cepivo, ki doteka po kapljicah.
Banion
24. 02. 2021 14.01
+4
Kje si Janzek, prjatu Orban te prehiteva po levi in desni
Uporabnik1262524
24. 02. 2021 14.44
+1
Absurdistan
24. 02. 2021 13.54
+1
Če je kje sredstvo za zmanjšanje plodnosti potem je ravno v tem cepivu
Absurdistan
24. 02. 2021 13.54
+0
Je pa tudi možno da so oni virus naredili in je edino delujoče
kilklop
24. 02. 2021 14.09
+3
je pa tudi možno, da postanemo Kitajci 😂
Krištof Habjan
24. 02. 2021 13.50
+3
Edino pravo cepivo je kitajsko saj so tam tudi virus naredili.
Ježešna
24. 02. 2021 13.48
+14
Virus iz Kitajske, cepivo iz Kitajske, cunje iz Kitajske.. A sploh znamo kej sami nardit?
kilklop
24. 02. 2021 14.08
+3
proofreader
24. 02. 2021 13.19
+5
EU poslanka Fajonova se kaj bori v Bruslju za naša cepiva?
Frasnel12
24. 02. 2021 13.05
+16
Bravo Madzari ste edini frajeri,ki nejebete EU!!
jesenvoyo
24. 02. 2021 14.07
+1
AlternativeFacts
24. 02. 2021 13.04
-1
Saj se zavedamo da so to samo testna cepiva, in da Kitajci, ali Rusi ne nosijo nobene odgovornosti?
boslo
24. 02. 2021 13.49
+4
jesenvoyo
24. 02. 2021 14.08
+3
Odgovornosti ne nosijo za nobeno cepivo, le da zavlačujejo v EU kdo ve zakaj.