Korona

Na Nizozemskem prvi primer omikrona že 19. novembra

Haag, 30. 11. 2021 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, D.F., K.K.
Komentarji
30

Nova koronavirusna različica omikron je na Nizozemskem prisotna že dlje časa, kot so menili sprva. Omikron so namreč odkrili še pri dveh vzorcih, ki so ju na Nizozemskem vzeli 19. in 23. novembra. V Angliji so ob novih primerih omikrona znova obvezne maske, Kitajska pa napoveduje, da bo olimpijske igre kljub omikronu lahko izpeljala. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem države pozvala, naj v boju s koronavirusno različico omikron sprejemajo razumne in sorazmerne ukrepe. Prek videokonference sta se sestala tudi premier Janez Janša in avstrijski kancler Alexander Schallenberg in poudarila pomen cepljenja.

"Vse države članice pozivamo, naj sprejmejo razumne in sorazmerne ukrepe za zmanjšanje tveganja," je pozval generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Globalni odziv mora biti po njegovih besedah miren in usklajen med državami. "Še vedno je več vprašanj kot odgovorov o vplivu omikrona na prenos, težavnost poteka bolezni ter učinkovitost testiranja, zdravil in cepiv," je poudaril.

Dejal je, da je razumljivo, da želijo države zaščititi svoje državljane pred različico, ki je še ne razumemo povsem dobro. "Vendar pa me enako skrbi tudi to, da številne države članice sprejemajo splošne in stroge ukrepe, ki ne temeljijo na dokazih in niso učinkoviti ter bodo samo še povečali neenakosti," je izpostavil Tedros.

Bocvani in Južni Afriki se je zahvalil, da sta tako hitro zaznali novo različico in o tem obvestili WHO. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker ju zdaj druge države kaznujejo, ker sta ravnali pravilno. Generalni direktor WHO je ob tem znova opozoril na pomanjkanje cepiv proti covidu-19 v revnejših državah, medtem ko v bogatih državah cepijo že s poživitvenim odmerkom.

"Dlje kot bomo pandemiji dovolili, da se nadaljuje, s tem ko ne bomo naslovili neenakosti pri cepivih ali uveljavili javnozdravstvenih in družbenih ukrepov na sorazmeren in konsistenten način, več možnosti bomo dali virusu, da mutira na načine, ki jih ne moremo predvideti ali preprečiti," je še dejal Tedros.

WHO je v ponedeljek opozorila, da različica omikron, ki so jo prvič potrdili pretekli teden na jugu Afrike, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami. Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Avstriji, Italiji, Belgiji in Nemčiji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Janša in Schallenberg ob širjenju omikrona poudarila pomen cepljenja

Premier Janez Janša je prek videokonference govoril z avstrijskim kanclerjem Alexandrom Schallenbergom. Govorila sta o pandemiji covida-19, tudi o novi koronavirusni različici omikron, pri čemer sta poudarila pomen cepljenja s poživitvenim odmerkom. Sogovornika sta ocenila epidemiološke razmere ter izmenjala informacije in izkušnje z ukrepi, namenjenimi zajezitvi novega koronavirusa, in njihovimi učinki, so navedli v premierjevem kabinetu.

Schallenberg je na Twitterju zapisal, da sta se z Janšo strinjala o pomenu cepljenja s poživitvenim odmerkom proti covidu-19 spričo nove koronavirusne različice omikron. Okužbo s to različico so sicer v Avstriji že potrdili, v Sloveniji pa še ne. To je bilo prvo dvostransko srečanje Janše in Schallenberga, odkar je ta oktobra letos prevzel položaj avstrijskega kanclerja. Načrtoval je sicer obisk v Sloveniji, a je pot zaradi pandemije in z njo povezanih ukrepov odpovedal.

Pred tem se je avstrijski kancler prek videopovezave pogovarjal tudi s češkim premierjem Andrejem Babišem in izraelskim premierjem Naftalijem Benetom. Tudi z njima je govoril pandemiji in različici omikron. Strinjali so se o pomenu cepljenja, vključno s poživitvenimi odmerki, je na Twitterju zapisal avstrijski kancler.

Omikron na Nizozemskem že 19. novembra?
Omikron na Nizozemskem že 19. novembra? FOTO: AP

Na Nizozemskem je nova koronavirusna različica omikron prisotna dlje časa, kot so menili sprva. Omikron so namreč odkrili še pri dveh vzorcih, ki so jih na Nizozemskem vzeli 19. in 23. novembra, so sporočili z nacionalnega inštituta za zdravje in okolje RIVM. Trenutno preučujejo stike okuženih z omikronom, da bi lahko ugotovili razsežnost širjenja te različice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj so menili, da so prve primere nove različice potrdili pri 14 potnikih iz Južne Afrike, ki so v Amsterdam prispeli v petek, 26. novembra.

Za zdaj ni znano, ali sta bili osebi, pri katerih so še potrdili omikron, tudi v Južni Afriki. Oblasti so ju obvestile o odkritju, začeli so tudi iskati vse stike. "V prihodnje bomo izvedli različne študije glede razširjenosti omikrona na Nizozemskem," so še sporočili iz RIVM. Pri tem bodo znova preučili tudi starejše vzorce testov. Na Nizozemskem so doslej potrdili 16 primerov omikrona, kar je največ v Evropski uniji.

V Angliji ob novih primerih omikrona znova obvezne maske

 V Angliji so od danes znova obvezne maske v trgovinah in javnem prevozu. Za zaostritev ukrepov so se odločili zaradi pojava nove koronavirusne različice omikron. Do sedaj so v Veliki Britaniji potrdili 14 primerov te različice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Angliji je doslej veljalo, da so maske obvezne le na londonski podzemni železnici in v nekaterih trgovinah. Po novem so med drugim potrebne tudi v trgovinah, nakupovalnih središčih, poštnih poslovalnicah in frizerskih salonih. Škotska, Wales in Severna Irska imajo svoja pravila, tam so bile maske v javnem prevozu in veliko zaprtih prostorih obvezne že prej.

Velika Britanija je med državami, ki so že potrdile prisotnost omikrona. Doslej so našteli 14 primerov. Najmanj šest primerov na Škotskem sicer niso povezali s potovanji v tujino, bi pa lahko bili povezani z nedavnim podnebnim vrhom v Glasgowu, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Minister za zdravje Sajid Javid pričakuje, da bodo v prihodnjih dneh potrdili še več primerov omikrona. Po novem morajo sicer potniki, ki pridejo v Veliko Britanijo, opraviti tudi test PCR in ostati v samoizolaciji, dokler ne dobijo negativnega izvida. Britanska vlada je v ponedeljek še napovedala, da lahko poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 po novem dobijo vsi odrasli.

Kitajska: Omikron za olimpijske igre predstavlja določen izziv

Različica omikron vpliva tudi na priprave organizatorjev prihajajočih olimpijskih iger. Slednji so kljub temu prepričani, da lahko varno in uspešno izpeljejo 24. zimske igre. Olimpijske igre se bodo začele 4. februarja prihodnje leto.

"Mislim, da bo ta različica zagotovo vodila do določenih izzivov, povezanih s preprečevanjem in nadzorom širjenja virusa. Toda Kitajska ima izkušnje na tem področju in popolnoma sem prepričan, da bodo zimske olimpijske igre potekale brez nevšečnosti," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Dodal je, da Peking ceni prizadevanja Južne Afrike pri zagotavljanju pravočasnih podatkov o novi različici virusa.

Kitajska je za OI napovedala strog mehurček, na tribunah pa bodo v 20-odstotnem obsegu zgolj tisti navijači, ki prebivajo znotraj kitajskih meja. S strogimi ukrepi, kot so karantena, množični testi, policijska ura in stroge omejitve vstopa na Kitajsko, najbolj naseljena država na svetu od lani sledi strategiji 'nič covida-19'. Manjše izbruhe so običajno hitro ponovno spravili pod nadzor, oblasti pa so v torek poročale o 21 lokalnih okužbah po vsej državi.

Kitajske zdravstvene oblasti trdijo, da so tudi na to različico pripravljene. "Kitajska se je dobro pripravila. Opravili smo veliko linij raziskav, vključno s predhodnimi tehničnimi raziskavami vseh vrst cepiv," je na to temo dejal Šu Wenbo, vodja inštituta za nadzor virusov v kitajskem centru za nadzor in preprečevanje bolezni. Po podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti je bilo do ponedeljka proti novemu koronavirusu v celoti cepljenih več kot 1,1 milijarde prebivalcev.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
01. 12. 2021 15.59
+1
V visoko precepljenih državah se torej najprej pojavi? 😂... A to zato, da se prikrije "uspešnost" cepiv al kje je fora 😂
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 16.20
+1
Prejšni četretk kole (iz prva roke,pila pivo za čas izolacije) končal izolacijo radi + na Kovid. Prebole je tegobe stoje, štihajoč vrt za zimsko spanje. Je pa res, da je kadilec in celo 2 x ne cepljen..
Reši se kdor se more
30. 11. 2021 16.20
+3
Seveda je že taoo dolgo... je delta postal premalo strašljiv, pa so morali kaj novega najti...
Kr en tam dol
30. 11. 2021 15.59
+2
Prhatu roko zlomu pa3×cepljen
Kr en tam dol
30. 11. 2021 15.58
+3
Uau ful pomembn hvala za novico
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 15.56
+1
Ma vedno tko: nekje prvič opažen.. nekje pa zadnjič viden-opažen
LOS - T
30. 11. 2021 15.44
+10
Ubogi Nizozemci, to je samo zato ker niso 100% precepljeni 4x, ampak samo 85% 2x. Zdej me pa res zanima, kdwj bo cepivo prijelo, ko bo 100% cepljeno 5x? Al bodo potem 5x cepljeni zmerjali 4x cepljene, da je to samo zaradi njihove sebičnosti in da je treba uvest obvezno 6x!
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 15.57
+4
Je tako ! In top bode gasilska fešta z oreng kresom
JOSEPH HAYDN
30. 11. 2021 15.06
+9
Potem pa ni taka groza glede na to, da ni bilo ze prej panike in terorja
Bananistanec
30. 11. 2021 14.54
+7
Zanimiv ta omikron, nekaj dni nazaj smo izvedeli da izvira iz Afrike, v EU pa je že več kot teden, jutri bo pisalo da je počival na Velikonočnih otokih že cel mesec
S K E L E T O R
30. 11. 2021 14.51
+7
Ta baje zna na vrata trkat.😂😂😂 #pametnivirus
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 15.58
+3
Ima že nadgradnjo, je sposoben se po brezičnem signalu plaziti in okolico zaraziti
inhabitant
30. 11. 2021 14.46
+7
Več kot očitno je, da nikomur ni nič jasno. Res st(r)oka.
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 15.59
+2
Ka ma pa za tleke Julijina roka - kaj za delat ?
ninili
30. 11. 2021 14.18
+6
Omikron a dej nehi no hahahah
S K E L E T O R
30. 11. 2021 13.55
+15
Nasledn je 🤖Megatron🤖!!!
Japa Jade
30. 11. 2021 13.38
+11
Zdej je ze prehlad dobil svojo kodo.
Herman691
30. 11. 2021 13.33
+17
Enostavno ne more bit vec vse to realno in enostavno kak hudo zabit more clovek bit, da po vsem tem ne spregleda. Matrica.
nerium
30. 11. 2021 14.39
+5
Saj ne bi verjel, kolikor jih še vedno verjame:)
rdeč alarm
30. 11. 2021 13.29
+15
Če ne moremo mi v Afriko,pa pride Afrika k nam.
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 15.59
+3
Uporabnik1833045
30. 11. 2021 13.28
+8
Na koncu bomo ugotovili, da gre za Slovenski sev :)
Mušmula
30. 11. 2021 13.25
+6
Kdaj bo na vrsti omega? Vprašam za prijatelja.
92ddt 1
30. 11. 2021 13.22
+3
Virus bo vedno v prednosti. Tako da bolje da ne brskajo po zgodovini odvzetih vzorcev, ker bodo verjetno ugotovili še preveč. Pomeni da se bo panika samo širila.Kar je pač je. Ko imaš en osamljeni primer je že prepozno. Že da si odkril en primer ostalih 20-50 ali mogoče še več pa nisi. In te so širili neodkrito naprej. Preden jih ne boš začel preverjati in testirati vse od prvega pa do zadnjega sploh ne boš vedel za njihov obstanek. Razen tistih slučajnih primerov, ki so se ujeli iz katerega koli razloga.
PejtGaPogledatBrane
30. 11. 2021 13.16
+28
Za vztrajnost pri pranju možganov si zaslužite kristalno desetko! Mislm, a ste res tako bogi v duhu, da mislite, da še vedno peljemo po vaših tirnicah? 🤣😂🤣😂
MUNGATUMBA
30. 11. 2021 16.00
+3
So plačani, d atako mislijo ! Za gnar se tudi drugače !