Korona

Število umrlih zaradi covida-19 po svetu preseglo 1,1 milijona

Berlin / Bruselj / Praga / Rim, 16. 10. 2020 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Tina Švajger
Komentarji
157

Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni je preseglo 1.100.000. O črnih statistikah poročajo domala z vseh koncev zemeljske oble. Na spletu je medtem po novem dostopen enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v Evropski uniji, ki naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavaroval svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru. Zelenih držav na njem skorajda ni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi rekordi po Evropi
    02:36
    Iz 24UR: Novi rekordi po Evropi
  • Testiranje v Švici
    00:58
    Testiranje v Švici
  • Prihodi Novozelandcev v Avstralijo
    00:48
    Prihodi Novozelandcev v Avstralijo

Število smrtnih žrtev covida-10 po svetu je po podatkih raziskovalnega centra univerze Johns Hopkins doseglo 1.100.364. Koronavirusna bolezen je največ žrtev terjala v ZDA (217.987), na neslavnem drugem mestu je Brazilija (152.460), sledi Indija (112.161). Doslej se je z novim koronavirusom po svetu okužilo 39.068.667 oseb, največ (7.997.969) prav tako v ZDA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

(*Za najboljši ogled zgornjega zemljevida priporočamo uporabo celozaslonskega načina.)

Ob novih rekordih EU predstavila enoten koronski zemljevid

Nove črne rekorde v pandemiji covida-19 so danes zabeležili tudi v številni državah Evrope. Epidemiološka slika se slabša, države pa uvajajo nove ukrepe. Da bi zagotovili preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov v pandemiji so na spletni strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) danes objavili enoten zemljevid EU.

Ministri EU so dogovor o omenjenem zemljevidu sprejeli v torek, pri čemer so sicer bistveno razvodenili osnovni predlog Evropske komisije, veliko vprašanj pa še naprej ostaja odprtih.

ECDC pripravlja in tedensko osvežuje zemljevid - in sicer na osnovi podatkov o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh oziroma tako imenovani 14-dnevni incidenci, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu, ki mu jih posredujejo države članice.

Celotna Unija ima tako odslej enoten koronski semafor oziroma enoten zemljevid regij, ki so glede na tveganost z vidika pandemije covida-19 obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo.

A zelene barve na njem že ob prvi objavi skorajda ni videti. Tako so namreč v večini pobarvane le še regije na Norveškem – ta sicer ni članica EU, je pa del Evropskega gospodarskega prostora (EGP) –, Finskem in v Grčiji. Tudi oranžne ni več veliko – od večjih držav je takšna le še Italija, poleg nje pa še Ciper, Estonija, Litva in Latvija. Več kot polovica Evrope oziroma 17 od skupno 31 zajetih držav, tudi Slovenija, je tako povsem ali večinoma rdečih.

Več kot polovica Evrope oziroma 17 od skupno 31 zajetih držav, tudi Slovenija, je povsem ali večinoma rdečih.
Več kot polovica Evrope oziroma 17 od skupno 31 zajetih držav, tudi Slovenija, je povsem ali večinoma rdečih. FOTO:

Zelene so sicer regije, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od 25 in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna. Oranžna so območja, kjer je 14-dnevna incidenca nižja od 50, a je stopnja pozitivnih testov štiriodstotna ali višja, ali če je 14-dnevna incidenca med 25 in 150 ter je stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna. Rdeča so območja, kjer je 14-dnevna incidenca 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa bo štiriodstotna ali višja ali če 14-dnevna incidenca presega 150. Siva so območja, za katera ni zadostnih podatkov ali kjer testirajo manj kot 300 na 100.000 prebivalcev v minulem tednu – tako so na primer obarvane regije v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem, Danskem in Islandiji, ki je članica EGP. Nemška tiskovna agencija dpa vsaj za Nemčijo pojasnjuje, da je siva barva posledica zaenkrat pomanjkljivih podatkov glede testiranj.

Za potovanja na zelena območja ali z njih omejitev ne sme biti. Za potnike z oranžnih ali rdečih območij pa države lahko zahtevajo test po prihodu, ki ga lahko nadomesti tudi test, izveden pred prihodom oziroma karanteno. Članice bodo vzajemno priznavale teste, izvedene v EU. Čeprav je komisija predlagala, naj bo prednostni ukrep testiranje, ne karantena, bodo imele članice pri tem proste roke. Priporočilo določa le, da naj bodo ukrepi za oranžna območja sorazmerno z epidemiološkimi razmerami manj strogi od ukrepov za rdeča.

Države lahko od oseb, ki vstopajo na njihovo ozemlje, zahtevajo tudi izpolnitev obrazca o določitvi lokacije potnika (passenger locator form). To na primer zahteva Belgija. Načrtuje se tudi oblikovanje enotnega evropskega obrazca za določitev lokacije potnika.

Poleg glavnega zemljevida, kjer barve regij temeljijo na kombinaciji kriterijev, je sicer ECDC objavil še tri zemljevide, na katerih so regije različno obarvane glede na posamezne kriterije – 14-dnevno incidenco, število opravljenih testov in delež pozitivnih testov. Na zemljevidu, ki kaže 14-dnevno incidenco, zelene barve sploh ni več, medtem ko je na drugem, ki odraža število opravljenih testiranj na 100.000 prebivalcev, poleg sive le še zelena barva – to pomeni, da je v tednu dni opravljenih več kot 300 testov na 100.000 prebivalcev. Tretji zemljevid, ki kaže delež pozitivnih testov, je večinoma oranžen, kar pomeni več kot štiri odstotke pozitivnih testov. Oranžna je tudi Slovenija.

Zemljevid, ki kaže delež pozitivnih testov, je večinoma oranžen, kar pomeni več kot štiri odstotke pozitivnih testov.
Zemljevid, ki kaže delež pozitivnih testov, je večinoma oranžen, kar pomeni več kot štiri odstotke pozitivnih testov. FOTO:

V Nemčiji znova rekordno število okužb

V Nemčiji so v minulih 24 urah potrdili rekordnih 7334 okužb z novim koronavirusom, je sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI). Dan pred tem so jih potrdili 6638 in tako prvič po več mesecih presegli rekord, postavljen marca ob vrhuncu prvega vala pandemije covida-19. Res je sicer, da zdaj opravijo občutno več testov na novi koronavirus, kot so jih ob prvem valu, kar prispeva k višjemu številu potrjenih okužb, zato sedanji podatki in tisti iz marca niso povsem primerljivi.

Je pa vsekakor očiten trend naraščanja števila bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. V četrtek jih je namreč intenzivno nego potrebovalo že 655, 329 jih je bilo na ventilatorjih. Pred tednom dni je bilo na intenzivni negi 487 ljudi, na ventilatorjih pa 23. A prostora imajo dovolj, saj je na intenzivni negi prostih še okoli 8700 postelj.

Po podatkih RKI so v Nemčiji doslej potrdili skupno najmanj 348.557 okužb, 9734 ljudi je zaradi covida-19 umrlo, od tega v minulem dnevu 24.

V pandemiji covida-19 novi rekordi na Češkem, Slovaškem, v Ukrajini in Bolgariji

O novem rekordu, zadnjem v vrsti, danes poročajo tudi iz Češke, Slovaške, Ukrajine in Bolgarije.

Na Češkem so v minulem dnevu potrdili 9721 okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord, a tega so Čehi zdaj že vajeni, saj vse višje in višje številke beležijo že vse od začetka septembra. Češka z okoli 10,7 milijona prebivalcev je v drugem valu pandemije postala žarišče številka ena v Evropi, saj se okužbe tam širijo najhitreje. Doslej so jih potrdili že skoraj 150.000, število dnevno potrjenih okužb se je od začetka oktobra že praktično potrojilo.

Češka zdravniška zbornica je danes pozvala češke zdravnike, ki živijo v tujini, da se začasno vrnejo v domovino. Poziv je pozdravil tudi minister za zdravje Roman Prymula. Največjo potrebo imajo trenutno po anesteziologih in zdravnikih s področja intenzivne medicine.

Novozelandci lahko od danes kot prvi tuji potniki od marca v Avstralijo vstopajo brez obveznosti karantene. Pogoj je le, da v dveh tednih pred vstopom v domovini niso bili na območju žarišča izbruha novega koronavirusa. V Sydneyju je že pristalo prvo letalo z 200 potniki, že danes naj bi mu sledili še dve.

Na Slovaškem o rekordu poročajo že drugi dan zapored. V četrtek so po danes objavljenih podatkih potrdili 2075 okužb z novim koronavirusom, skupno število okužb je tako naraslo na 26.300. V sredo so potrdili 1929 primerov, pred tem jih je bilo največ, 1887, pred slabim tednom dni.

Tudi iz Ukrajine poročajo o novem rekordu. V minulih 24 urah so zabeležili 5992 okužb in tako za skoraj 200 presegli dosedanji rekord, postavljen 9. oktobra. O več kot 5000 okužbah dnevno sicer poročajo že vse od začetka oktobra. Skupno so tam doslej potrdili 287.231 primerov in 5394 smrti zaradi covida-19, od tega 92 v zadnjih 24 urah.

Stanje se očitno prav tako slabša v Bolgariji, kjer so v minulih 24 urah potrdili 914 novih okužb, največ od začetka epidemije. V Bolgariji je prav tako to že drugi rekorden dan zaporedoma; v dnevu pred tem so jih potrdili 819. Delež pozitivnih testov je bil v četrtek sicer kar 14,45-odstoten.

Grške oblasti pa so za regijo Kozani na severu države, v kateri živi okoli 150.000 prebivalcev, odredile karanteno z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Med drugim so tam od danes obvezne zaščitne maske tudi na prostem, zaprli pa so restavracije, frizerske salone in trgovine.

Italija razmišlja o zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije

Italijanska vlada medtem ob vnovičnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in smrtnih žrtev covida-19 razmišlja o dodatnem zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije. Med drugim bi lahko vsem gostinskim lokalom odredili zaprtje ob 22. uri.

V Italiji so danes namreč potrdili rekordnih 10.010 novih okužb.

V Neaplju pa so danes izbruhnili protesti proti zaprtju šol v deželi Kampanija zaradi naraščanja števila okužb. Ogorčeni starši so se zbrali pred sedežem deželne vlade v Neaplju in poudarjali, da gre za črn dan za italijansko šolstvo. Šole naj bi v tej deželi ostale zaprte do 30. oktobra.

V Italiji je sicer že drugi dan zapored, da so potrdili rekordno število okužb. V četrtek so namreč potrdili 8804 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjem dnevu je umrlo še 55 bolnikov s covidom-19, v četrtek so poročali o 83 mrtvih, dan pred tem pa o 43. Skupaj je novi koronavirus v Italiji zahteval 36.427 življenj. Število hospitaliziranih bolnikov je naraslo s 5796 na 6178. Na intenzivni negi je 638 bolnikov, še dan prej jih je bilo 585.

V ZDA zaradi covida-19 umrlo že 218.000 ljudi 

O črnih številkah poročajo tudi iz ZDA, kjer je do četrtka zvečer zaradi covida-19 umrlo že skoraj 218.000 ljudi, z novim koronavirusom pa je okuženih osem milijonov ljudi, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. 

Okužbe naraščajo po številnih zveznih državah ZDA, med drugim v Severni Karolini, kjer je predsednik Donald Trump v četrtek sicer znova zatrdil, da bo virus izginil sam od sebe. Trump, ki sam okreva za covidom-19, je to zatrdil na svojem predvolilnem zborovanju – medtem ko so v tej zvezni državi poročali o 2532 novih okužbah in naraščanju hospitalizacij, oblasti pa se bodo prihodnji teden odločale o novih omejitvah.

O rekordnem številu novih okužb so v četrtek med drugim poročali iz Montane (735), Ohia (2178) in Wisconsina (3747). V teksaškem El Pasu je bilo v četrtek 717 novih okužb in skupaj 6887 aktivnih primerov okužb. V Iowi je bilo 1410 okužb in 482 hospitalizacij, kar je dnevni rekord države, kjer je zaradi novega koronavirusa umrlo že 1505 ljudi. V Wisconsinu je mrtvih 1553, okuženih pa skupaj 162.000, v Missouriju je bilo v četrtek 1875 novih okužb in 22 mrtvih, že teden dni pa je pozitivnih kar 17,9 odstotka testov.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Crazy_Horse
17. 10. 2020 10.22
-1
po podatkih na spletu vsako leto v zda zaradi sezonske gripe umre 600.000 ljudi
Uporabnik1211614
17. 10. 2020 10.47
-1
Saj v teh 1,1 mio so vsi ti, in nobeden zaradi koronr ampaz s korono in ostalih težav...
Salah al-Din
17. 10. 2020 09.14
+4
No ja. Vsako leto na svetu zaradi AIDSA umre preko 3 milijone ljudi, pa " nikome ništa".
bububu123
17. 10. 2020 08.41
+2
24ur! Poizvedite naslednje: zaradi lakote??? zaradi onesnaženja zraka???? zaradi malarije???? zaradi raka???? to pa ni tako dobičkonostno kot covid?????????
Žiga Habjan 1
17. 10. 2020 08.18
+4
S korono in ne zaradi korone.. saj niso naredili 1100000 obdukcij.
Krematorij666
17. 10. 2020 10.09
-1
Tomy Bananas
17. 10. 2020 08.03
+2
Za posledicam lakote pa koliko miljonov? Za posledicam kajenja koliko miljonov? Za posledicam alkohola koliko miljonov? Za to pa ni treba uvajati strožjih ukrepov in omejitev
poper00
17. 10. 2020 08.32
+4
Samo za posledicami lakote vsako leto 3 miljone otrok prav tako za malarijo in to niso 85 letni starčki s miljon pridruženimi bolezmi ampak ljudje ,ki bi normalno živeli še dolgo vrsto let.
mojster44
16. 10. 2020 21.45
+8
samo zaradi covida še nihče ni umrl.
Krematorij666
17. 10. 2020 10.10
-1
Lolita
16. 10. 2020 21.40
+4
Zaradi KOKOVIDA ali Z KOKOVIDOM? Spreobračanje resnice na polno
Lolita
16. 10. 2020 21.40
+1
Brina A.
16. 10. 2020 21.36
+10
In medtem Je vec kot 6 mio umrlo za rakom pa ljudje se kar kadijo 2 mio jih je umrlo zarad pijace, pa ljudje se vedno pijejo Isto stevilko kot korona so si pridelale prometne nesrece pa se vseeno vsak dan usedemo v avto! Potem se preprosto zaprimo doma, ker nas ta planet lahko stamani na vsakem koraku. In vase najdrazje tudi. To je zivljenje. Al ga zivi al pa pac ne. In.. - na koncu TE BO nekaj pokoncalo, to zagotovo!
Uporabnik458403
16. 10. 2020 21.54
-2
Brina..... A mi odgovoris koliko bi jih umrlo zaradi korone, ce nebi bilo ukrepov............? Samo to razumi in bos marsikaj razumela.... Trenutno je negi 4% smrtnost glede na okuzene. Pa vzemiva, da je samo 1%.... In ta 1% pomeni pri 100 000 okuzenih v Sloveniji 1000 mrtvih.... Pa se to pri 20 000 okuzenih pri nas bo ze manjkalo bolniskih postelj in ventilatorjev, kaj sele medicinskega osebja in takrat bodo umirali, ker nimajo zdravstvene oskrbe zaradi pomanjkanja in bi preziveli ce bi jim bila omogocena............ 20 000 okuzenih pri nas pa je 1% prebivalstva......... Brez ukrepov bi bilo 20 000 okuzenih v enem dnevu............... MENI SE TVOJE RAZMISLJANJE ZDI ZELO NAIVNO IN VIDIS LE SEBE KAKO BI UZIVALA IZ DNEVA V DAN, KAJ PA BO ZA MESEC ALI DVA PA TI JE RAVNO IN SAMOUMNEVNO, DA BO DOBRO
Tomy Bananas
17. 10. 2020 08.03
+3
poper00
17. 10. 2020 08.35
+5
Svetice seveda pri 85 letih z miljn pridruženimi bolezmi.Evo novost za tebe enkrat je treba umreti in sedaj umira več ljudi zaradi zanemarjanja drugih stvari.Še vsako leto je do zdaj umrlo več ljudi zaradi gripe pa kaj takrat nisi računal in pametoval.
bububu123
17. 10. 2020 08.42
+4
ježko
17. 10. 2020 09.42
+2
Svetice!!!! Čisto isto kod do sedaj, ker ti ukrepi ne pomagajo čisto nic.
Krematorij666
17. 10. 2020 10.11
Kaj bluziš...civid je nalezljiv za ostalo pa se sam zavestno odločaš...
kolo1982
16. 10. 2020 21.17
+3
Zaradi? V povprečni starosti +80 let
Uporabnik458403
16. 10. 2020 20.53
+1
Eni imate res cudno matematiko...... Ce vzamemo uradne stevilke je statistika res zelo majhna stevilka..... Veliko drzav uradno prekriva prave stevilke in to ni samo kitajska ali belorusijo, ko so prakticno brez ukrepov in imajo vsaki dan okrog 5 mrtvih en gor ali en dol, kot, da bi bil v Belorusiji drugacen virus......... Po mojem so stevilke smrtnosti vsaj 3x visje saj mnogi nimajo moznosti zdravstvab kaj sele testiranja. Lepa slika je prihajala iz mislim, da Ecvadorjab kjes so trupla imeli navozene okrog pokopalisca in z bagri kopali grobove............ DRUGO DEJSTVO JE, DA SE VIRUS DALEC NI ZA NAMI IN DA SE LAHKO PRICAKUJEMO KAR NEKAJ PO MOJEM SE VRHUNCA ZDALEC NISMO DOSEGLI........... PO MOJEM BO UMRLO VSAJ 1% SVETOVNEGA PREBIVALSTVA, KAR BO PA MOCNO VPLIVALO NA GOSPODARSTVO, SAJ BO VELIKO MANJ STRANK VSEPOVSOD IN ZA VSE...... TO LAHKO POMENI PROPAD 10% EVROPSKEGA GOSPODARSTVA IN SE MOCNEJSO RAST KITAJSKEGA GOSPODARSTVA..... ZA Evropo bo to pomenilb kar velik padec standarda zivljenja in rast kitajskega........... A SE ZMERAJ MISLITE, DA JE VIRUS NEDOLZEN.... KAJ PA CE JE TO VSE KITAJSKA IGRA, KI IMA SVOJE VOHUNE V EVROPI, SEVERNI IN JUZNI AMERIKI, DA SIRIJO VIRUS, KO GA ZAJEZIMO IN SE TO OBSTAJA VEC VIRUSOV IN CE NAREDIMO CEPIVO ZA EN KORONAVIRUS, GA ONI SIRIJO ZE DRUGACNEGA IN SPET CEPIVO NE BO POMAGALO IN TAKO LAHKO KROZIMO 3-4 LETA PREDEN SE BOMO VSEGA ZAVEDALI IN TAKRAT BODO KITAJCI ZE VSE OBLADOVALI MI PA KOT PREZADOLZENE DRZAVE CAKALI KITAJSKO MILOSCINO..................
prava resni.ca
16. 10. 2020 21.11
-1
dva popravka, verjetno je tudi skupno število okuženih precej višje in s tem ozdravelih. Umira pa večinoma delovno neaktivno prebivalstvo. Kitajska pridobiva zaradi ukrepov, ne zaradi umiranjaa
RamzesII
16. 10. 2020 21.20
-2
Uporabnik458403
16. 10. 2020 21.22
-2
Kranjcan......se strinjam. Kitajci, ce se gredo to igro so vse do zadnje natacnosti preucili....... Za sebe vedo, ce ni reda, se tudi vrata varijo in so dobro vedeli kako ukrepi v evropi in ameriki ne bodo ucinkoviti zaradi stila zivljenja in pravic.......... Tudi kitajci dobro vedob kaj pomeni zapufana amerika in evropa.... Na koncu se vse proda po nizki ceni...Na taksen nacin prides najlazje do svetovne prevlade in ne samo gospodarske....
Periot222
16. 10. 2020 20.47
+9
A DRUGE BOLEZNI SO PA IZGINILE???????????????????
Uporabnik458403
16. 10. 2020 20.59
+1
Periot222......ce se ljudje drzijo kovid ukrepov to tudi pomeni, da so bolj zasciteni zoper gripo, saj se gripa siri podobno kot korona.......Torej bo tudi krepko manj okuzenih z gripo
prava resni.ca
16. 10. 2020 21.08
-1
hehe ja tudi HIV in ostalim STDjem, manj prometnih nesreč, manj predoziranja itda
kdo je reko ?esn
16. 10. 2020 20.45
+6
Ne zaradi, ampak s covidom.
fairplayy
16. 10. 2020 21.11
-5
prava resni.ca
16. 10. 2020 21.13
-7
imt600
16. 10. 2020 20.44
+0
1,1 mil to je v sloveniji stevilo juznakov k je slo po gobe bi blo kr lepo
kure bedne
16. 10. 2020 20.18
+9
Raje napišite koliko jih je ozdravelo od kovida. Preko 28 milijonov.
RamzesII
16. 10. 2020 21.22
+2
To ni politično korektna informacija za javnost, v okviru globalnega načrta, ki se razvija v ozadju.
roxerc
16. 10. 2020 20.13
+8
Koliko nas je že na svetu? 7 in pol milijard? Oh ta sveta preproščina. Delite 1, 1 milijona z 7,5 milijarde? Vam bom olajšal kalkulacijo .... Število umrlih je 0.001282...
maziko
16. 10. 2020 20.33
+1
0.00014666666 pa res. Sej zato tudi ne vem, kaj je taksna zdraha da bo 200miljonov ljudi to pahnilo v revscino. Saj pa je to le 0.026 %.
fairplayy
16. 10. 2020 21.11
+1
ni_mi_vse_eno
16. 10. 2020 19.46
+14
Zaradi pomanjkanja hrane na svetu umre več ljudi.
Moncsa
16. 10. 2020 18.51
+15
O Švedski pa ni dovolj podatkov :DD Pismo ste zahrbtni. Priznajte, da so imeli prav.
Cene Urban?i?
16. 10. 2020 19.19
+7
Seveda so imeli prav! Tam so ukrepe PRIPOROČILI in ljudje so se jih DRŽALI, pri nas jih PREDPIŠEJO, ljudje pa razmišljajo kako se jim izogniti. Razumeš?
thetech
16. 10. 2020 19.51
+6
Vidim, da o Švedski veš zelo malo.. Švedska ima najboljši zdravstevni sistem na svetu!! Po številu zdravnikov na 100.000 prebivalcev so v samem svetovnem vrhu. Švedi za zdravtvo letno namenijo kar 13% BDPja. Še naštevam ali imaš dovolj??? Nimaš pojma!
thetech
16. 10. 2020 19.53
+1
Pa še to... Švedska je 24x večja od Slovenije in ima zgolj 4,5x več prebivalcev. Gre za redko naslejeno državo. Će si v življenju prebral kakšno knjigo, ki ni bila obvezno čtivo v šoli, potem veš, da virus potrebuje gositelja... Bo šlo?
gozdar1
16. 10. 2020 20.47
+2
Švedska je že res velika po površini a velik del je redko naseljen , velika večina prebivalstva namreč živi v urbanih centrih.
Periot222
16. 10. 2020 20.49
+3
CENE TAM NIMAJO FASISTOV NA OBLASTI DA BI NA NAROD SPUŠČALI POLICIJO!!!!!!!!!
fairplayy
16. 10. 2020 21.12
+1
Uporabnik458403
16. 10. 2020 21.31
+0
Svedska je drzava v katero lahko pridete le z letalom ali trajektomb ce niste iz skandinavske drzave...... To pomeni, da nimajo tranzita, kot meka centralna evropska drzava in so v veliki prednosti. Z taksnim pristopom v centralni evropi bi imeli veliko Bergamo scenarijev............ Svedi so pac z lahkoto zajezili vnos, saj trajekti so veljali najprej za vir okozbe in pol so jim ostale za kontrolo le letalisca............
Cicamica
16. 10. 2020 18.03
+9
Evropa gre v maloro..
flyair
16. 10. 2020 17.29
+8
A je Evropo sneg pobelil, da ni nč zelenega...
revolucijakorupcijafasizem
16. 10. 2020 17.14
+15
"V ZDA zaradi covida-19 umrlo že 218.000 ljudi " 24ur CDC je popravil te podatke,94% od teh 218.000 jih murlo z Covidom ine zaradi Covida velika in bistvena razlika
KungFuPanda
16. 10. 2020 17.37
+15
Je velika razlika, je pa tudi jasno v večini primerov. Recimo: imaš raka na jetrih in si na kemoterapiji. Dobiš covid in umreš zaradi odpovedi pljuč, ker tvoj imunski sistem zaradi kemoterapije ni učinkovit. A si umrl zaradi covida ali s covidom? Zaradi, ker če ga ne bi dobil, ti ne bi pljuča odpovedala. Če ga ne bi dobil, bi mogoče lahko raka premagal in živel dalje. Ni to jedrska fizika.
KungFuPanda
16. 10. 2020 17.39
+10
Če pa imaš raka na jetrih in ti odpovedo jetra, potem si najverjetneje umrl zaradi raka s covidom.
esq1
16. 10. 2020 17.53
+11
tekha
16. 10. 2020 18.36
-6
Panda drzi se ti kungfua, tole je zate pretezko.
Jacek123
16. 10. 2020 19.26
+4
Panda že v tedu razume. Ti si zatiskaš oči.
thetech
16. 10. 2020 19.58
+6
Torej AIDS in rak ne obstajata, ker tako ali tako večina umre zaradi gripe, pljučnice, sepse.. OK, to je zame nekaj novega..
HŽV
16. 10. 2020 20.18
+5
Sej ni vazno al s al z, cloveka ni vec, kar hocejo "nasprotniki" povedat je, da bi ukrepi morali zasciti ranljive in stare,zato je vazno ali imas pridruzeno bolezen, ker je neumnost, da posljemo nekoga, ki je zadihan (50%zarad straha) na bolnisko oskrbo v bolnco, kjer lezijo kriticni z rakom in podobni. Ce bi coronca nebi imela takega marketinga, bi verjetno bilo manj takih s tezkim dihanjem in bolnice nebi trpele in posledicno taki, ki imajo pridruzene bolezni.