Korona

Na OŠ Polzela (lažno) pozitivnih 20 odstotkov testiranih. Beovićeva: To je igra številk

Polzela / Žalec / Ljubljana, 28. 01. 2021 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
388

V Polzeli odmeva ogromen delež pozitivnih med zaposlenimi na tamkajšnji osnovni šoli – izvid hitrega testiranja je okužbo namreč pokazal pri 17 šolnikih. Te so nato napotili na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne rezultate. Ob tem se tako znova poraja vprašanje zanesljivosti hitrih antigenskih testov. Zaposleni zdaj čakajo na nadaljnja navodila – naj ostanejo doma ali se vrnejo na delo? Ravnateljica pravi, da bodo napotki skladni z navodili zdravnikov in NIJZ. A kaj ko je postopanje ob lažnih pozitivnih rezultatih daleč od usklajenega, zdravniki pa so prepuščeni lastni presoji. Odgovornost nanje prelaga tudi svetovalna skupina, njena vodja pa polzelsko 'zgodbo' označuje le za "tehnično napako".

Hitri antigenski testi so se znova izkazali za nezanesljive - tokrat na Osnovni šoli Polzela.
Hitri antigenski testi so se znova izkazali za nezanesljive - tokrat na Osnovni šoli Polzela. FOTO: Posnetek zaslona

V javnosti so zakrožile informacije, da je bil na ponedeljkovem testiranju zaposlenih v Osnovni šoli (OŠ) Polzela, ki je potekalo v izvedbi Zdravstvenega doma (ZD) Žalec v prostorih tamkajšnje ljudske univerze, delež pozitivnih izrazito velik. Okužbo z novim koronavirusom naj bi s hitrimi antigenskimi testi namreč potrdili pri 16 zaposlenih, kar predstavlja skoraj 19 odstotkov vseh tam testiranih šolnikov.

V OŠ Polzela je vpisanih 628 učencev, od teh jih 195 spada v prvo triado. V torek jih je v šolske klopi znova sedlo 189. 276 pa imajo vrtčevskih otrok, včeraj jih je bilo prisotnih 161.

Ker odstotek pozitivnih s tem bistveno odstopa od povprečja na ravni države, smo za dodatna pojasnila zaprosili polzelsko osnovno šolo, kjer so nam navedeno potrdili ter dodali, da je številka še celo višja. "Po izvedenem testiranju sem bila obveščena, da je 17 sodelavcev prejelo pozitivne rezultate testiranja," je povedala ravnateljica Bernarda Sopčič. "Naša institucija ima centralno šolo, podružnično šolo in enoto vrtca, zato se nas je za potrebe ponovnega vračanja učencev prvega triletja v šolo in odprtja vrtca testiranja udeležilo 84," je dodala.

Več domnevno pozitivnih zaposlenih je bilo naknadno napotenih še na testiranje s PCR-testom, ki pa naj bi pri vseh pokazalo negativen rezultat. Vsi 'pozitivni' naj bi bili sicer brez kakršnih koli simptomov, značilnih za okužbo z novim koronavirusom.

Upravičen dvom o zanesljivosti hitrih antigenskih testov oziroma testiranja?

Anonimni zaskrbljeni predstavnik javnosti, ki nas je v elektronskem sporočilu opozoril na dogajanje, se ob tem (upravičeno?) sprašuje, v kolikšni meri sploh gre zaupati hitrim antigenskim testom.

Kot smo poročali tudi na 24ur.com, so se njihova kakovost, zanesljivost in posledično smiselnost uporabe že večkrat znašle pod vprašajem. Tudi poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) o preizkusu testov, ki so ga opravili kmalu po začetku množičnega testiranja, namreč navaja le 81-odstotno občutljivost. Ta odstotek je še manjši pri osebah z asimptomatsko okužbo, pri katerih testi dosegajo zgolj 44-odstotno občutljivost. A na Ministrstvu za zdravje RS (MZ) so naše navedbe takrat zavrnili, češ da je "parcialno navajanje le posameznih vrednosti zavajajoče".

Podobno dogajanje, kot se zdaj odvija v Polzeli, pa se je nedavno odvilo tudi v Murski Soboti pri preventivnem množičnem testiranju zaposlenih na šolah s prilagojenim programom. Njihovi učenci bi se namreč morali s 5. januarjem vrniti v šole, a so zaposleni dan prej opravili teste in večina jih je bila 'mejnih'. Pozitivne so nato dodatno preverili še s PCR-testi, ki pa so okužbo potrdili pri 5,6 odstotka testiranih, torej pri neprimerno manj testiranih kot hitri antigenski testi.

"Dvom o zanesljivosti antigenskih testov je v tem primeru več kot očitno na mestu, obenem pa odpira vprašanja, koliko je morda v resnici pozitivnih med tistimi več tisoč zaposlenimi, katerih testi so pokazali, da so domnevno negativni, obenem pa sta lahko ob novih testiranjih in ponavljanju tovrstnih primerov oziroma napak resno ogrožena pedagoški proces ter varno vračanje otrok in zaposlenih v šole," je kritičen tudi bralec, ki nas je opozoril na dogajanje.

Polzelski šolniki 'prepuščeni samim sebi'? Doma čakajo na nadaljnja navodila

A zgodba se tukaj (še) ne zaključi. 'Zaskrbljena javnost' v sporočilu navaja, da naj bi bili zaposleni na OŠ Polzela ob tem prepuščeni samim sebi, saj niso dobili enotnih in jasnih navodil, ali se lahko vrnejo na delo ali ne. Nekateri zdravniki, h katerim so bili napoteni, naj bi se namreč sklicevali na sporne antigenske teste, drugi pa naj bi zagovarjali stališče, da je treba upoštevati naknadno izvedene PCR-teste, na podlagi katerih so testirani zdravi in se lahko vrnejo na delovno mesto.

V šoli smo zbirali usmeritve, ki so nam jih posredovali delavci. Ker je prišlo do različnih informacij in usmeritev, smo se obrnili tudi na izvajalca testiranja, ZD Žalec, ter z njimi usklajevali in iskali rešitve. Ravnateljica OŠ Polzela Bernarda Sopčič o nadaljnjem postopanju šole

Ravnateljica Sopčičeva to zavrača in pravi, da so njihovi zaposleni dobili jasna navodila in protokole, ki so jih prejeli od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS (MIZŠ), imajo pa tudi interni protokol, kako ravnati pri testiranju in ob znanih izvidih. "Navodila so bila, da nas obvestijo (ravnateljico ali njeno pomočnico), ostanejo doma, ravnajo skladno z navodili, ki smo jih prejeli ob testiranju, in se naslednji dan povežejo z osebnim zdravnikom, ki jim bo dal potrebne umeritve in navodila tudi glede (ne)prisotnosti na delovnem mestu," poudarja. Na podlagi teh pa da se bodo skupaj dogovorili, kako bodo ravnali in postopali v naslednjih dneh. "Sodelavci imajo različne osebne zdravnike, ki so dali določena tudi različna navodila," pravi.

Delavci so trenutno tako doma in čakajo na navodila šole, ki bodo skladna s tistimi, ki jih bodo prejeli od osebnih zdravnikov oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Naj se zaposleni vrnejo v šolo? Beovićeva: V skladu s presojo zdravnika

Da pa stvari še zdaleč niso urejene (in usklajene) na državni ravni, kažejo besede vodje strokovne svetovalne skupine za covid-19 na MZ Bojane Beović.

Med osebnimi zdravniki je namreč veliko zmede in negotovosti, kako obravnavati te 'lažno' pozitivne – natančnih navodil ministrstva, vlade, NIJZ ali kakršne koli druge pristojne institucije nimajo, zaradi česar se odločajo različno. Na opozorilo novinarjev, da zdravstvo v tem smislu nima oziroma ni doslej prejelo prav nobenih enotnih napotkov, ali naj se takšni delavci vrnejo na delovno mesto, Beovićeva odgovarja, naj nadaljujejo z delom oziroma "v skladu z individualno presojo celotne situacije s strani zdravnika". Vodja svetovalne skupine tako žogico (pa tudi odgovornost, ki jo prinaša odločitev) spet podaja drugim.

Tovrstne napake in težave se v prihodnje ne bi smele ponavljati in v stisko potiskati zaposlene, šole, njihova vodstva, učence ter starše. Zaskrbljena javnost

In kaj pravi na samo (ne)zanesljivost hitrih antigenskih testov, ki se je znova pokazala na Polzeli? "Gre za nek nov način uporabe testa, ki ni namenjen diagnozi. Pri bolnih še vedno uporabljamo PCR-teste, v tem primeru pa gre za diagnostično uporabo. Lahko se zgodi, da bo posameznik lažno pozitiven če testirate 1000 ljudi, boste našli 10 ali 20 takšnih, ki so lažno pozitivni. To je igra številk," je dejala na dopoldanski vladni novinarski konferenci.

Pozitiven rezultat hitrega testa je tako po njenih besedah najbolje preveriti še s PCR-testom. "Lahko da je tehnična napaka. Če gre za serijo pozitivnih rezultatov, je smiselno, da se test ponovi še s PCR-metodo," pravi. Kot še dodaja, pa negativen PCR-test nato pomeni, da je oseba v resnici negativna (če je seveda asimptomatska). Če bi testirali nekoga, ki je že bolan, a bi bil PCR-test negativen, pa bi okužbo kasneje dokazovali s simptomi.

Vsekakor pa je po njenem mnenju množično testiranje s HAT dobrodošlo in potrebno, čeprav se "preverja z manj zanesljivimi testi". "Sicer ta populacija ne bi bila testirana. S tem pa v resnici najdemo pozitivne in jih s tem informiramo, da se izolirajo in ne širijo virusa naprej."

Beovićeva sicer priznava, da je bila določena skepsa o tovrstni obliki preverjanja prisotna tudi v strokovnih krogih. "Oktobra, ko smo to načrtovali, smo imeli veliko debat s slovenskimi mikrobiologi. Za kaj gre? Za testiranje ljudi, ki bi šli v šole lahko tudi okuženi. Ničesar ne bi vedeli o svoji okuženosti, tako pa vemo vsaj nekaj," sklene.

Številni zdaj dvomijo še v usposobljenost ekip, ki izvajajo množično testiranje. V ZD Žalec to ostro zavračajo in poudarjajo, da je testiranje pri njih otekalo strokovno, v skladu s protokolom in po navodilih proizvajalca testov.
Številni zdaj dvomijo še v usposobljenost ekip, ki izvajajo množično testiranje. V ZD Žalec to ostro zavračajo in poudarjajo, da je testiranje pri njih otekalo strokovno, v skladu s protokolom in po navodilih proizvajalca testov. FOTO: Shutterstock

O nezanesljivosti HAT, s katerimi so testirali zaposlene na šoli, pa je spregovoril tudi strokovni vodja ZD Žalec Gregor Kralj. "Vemo, da so ti hitri testi namenjeni masovnemu testiranju in da je v primerjavi s PCR testi nekoliko nižja senzitivnost in specifičnost. Je pa res malo nenavadno to, da je ravno na Polzeli toliko primerov pozitivnih testiranih, pa se je potem izkazalo, da so na PCR negativni," je dejal ter dodal, da točnega podatka, koliko je teh negativnih, sicer nima.

Na vprašanje novinarke oddaje 24UR Staše Lozar, ali je krivda za to lahko na strani zdravstvenega doma, pa Kralj pravi, da je po njegovih podatkih samo testiranje potekalo strokovno, v skladu s protokolom testiranja in po navodilih proizvajalca. V žalskem zdravstvenem domu sicer uporabljajo teste kitajskega proizvajalca Shenzhen diagnostic, ki jim jih je zagotovila država, tej pa dobavilo podjetje Majbert Pharm.

Da bi se napake pojavile pri samem odvzemu, po mnenju strokovnega vodje, ni možno, saj bi potemtakem imeli že poprej več pozitivnih primerov. "Ker je v bistvu za vse potekalo enako, skoraj ne vidim te možnosti. Ker potem bi tudi ostali testirali bili v višjem deležu pozitivni." Kot priznava, pa tudi sam ne zna točno pojasniti, zakaj takšno odstopanje. "Sicer v navodilih proizvajalca piše, da so določene metodološke omejitve - da je v primerih, ko so prisotni drugi patogeni, test lahko lažno pozitiven. To bi lahko bila mogoče ena razlaga. Druge pa zaenkrat nimam," pa še pravi Kralj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Gaber 1
01. 02. 2021 12.03
Ubogi mediji,ki ste pod vplivom vlade in strašnih lastnikov. In tako że eno leto zavajate in lażete narodu,ki se prebuja ampak čas bo pustil posledice.
Gor? Dol?1
29. 01. 2021 19.30
+2
Kak jim vse gre na roko ne moreš vrjet samo denar je še pomemben človek pa nič
Wortex2
29. 01. 2021 08.22
+3
No ja imamo v Sloveniji tudi inštitut za mikrobiološke raziskave, pa grem staviti da bi lahko vzeli 100 teh testov in preverili če ti testi dejansko vsebujejo antigen za dokazovanje sars. cov19. Ampak ne raje mlatijo tja v 3dni...
Vita Peternelj
28. 01. 2021 21.58
+5
Očitno se še kar igrajo to vse izgleda kot igre brez meja žal pa pri tem največ izgubljajo otroci. O igri številk in črk bi se mogli učiti v šoli.
Hujošgrimošjanoš
28. 01. 2021 21.44
+11
Beovicka! Tehnicna napaka? Napaka si ti, takoj odstopi!
ReAnDa
28. 01. 2021 21.27
+9
Šahovska igra polna nemogočih potez brez sodnikov.
sinhron
28. 01. 2021 21.11
+17
Če ne moreš verjeti v rezultat hitrega testa , je tega treba ukiniti ali zamenjati za teste , ki dajejo zanesljive rezultate in ne vsiljevati nekaj samo zato , da se porabi tisto , kar je bilo nabavljeno preko sumljivih dobaviteljev !
vezuv_
02. 02. 2021 19.39
M.G.R.
28. 01. 2021 21.09
+13
Pri 44% točnih testih lahko dobimo na 1000vzorcev do 560 lažnih rezultatov in ne 10 do 20... Če zdravnico po telefonu pokličeš in jo samo vprašaš, če si okužen je bolj točna kot tile zgrešeni testi.
medus
28. 01. 2021 21.41
+6
Zdravnica vrže kovanec, če je cifra si okužen.
mr_cat
28. 01. 2021 21.06
+10
in potem se vprašaš kolk je dejansko pozitivnih testov
123756890
28. 01. 2021 20.59
+14
Če je to res igra številk zakaj smo potem zaprti. Dejte to je kr neki že vse skupaj. Same laži. Sej bo pršu čas ko bodo dobili svoje nazaj. nekako tako: Kar ne želiš da nekdo dela tebi ne dejal tega drugemu!
G8J
28. 01. 2021 20.58
+15
Folk, kdaj boste dojeli da je vse skupaj nateg? Kovidovanje je za lenuhe!
jbtjbt
28. 01. 2021 20.53
+11
Ali se testirajo vladarji ko pridejo na Brdo,fuuuuuuj
M.G.R.
28. 01. 2021 21.13
+7
Oni lahko izbirajo med tistimi, ki pokažejo pozitivno ali pa negativno kar jim v danem trenurku bolj prav pride.
covid15
28. 01. 2021 20.51
+13
Po tem takem se na igri številk izvajajo nelegitimni ukrepi vlade JJ
prekmurec45
28. 01. 2021 20.44
+11
Z eno samo besedo ZIMBABVE....
Mb-on
28. 01. 2021 20.38
+7
Zanima me, ali so jih odšteli od skupnega števila?? Prosim, vlada za odgovor.
nnnnnnnnnnn
28. 01. 2021 20.32
+14
Če je takole s številkam povsod potem vemo na podlagi kakšnih informacij se odloča naša vlada in stroka. Pretiravanje in neumnost brez primere
bojer
28. 01. 2021 20.32
+6
Res absurdno! PCR test naj bi bil zanesljivejši in verodostojnejši. Sedaj pa kar "hop" in že velja, da so hitri antigenski testi "zlata vredni".
Fery Zaka
28. 01. 2021 20.29
+12
In vsi tiho! Niti reklamirati jih ne mislijo. Lopovi brez primere. Taka zlagana škart roba odloča o življenju ljudi in otrok. Popolna sramota.
Jermen
28. 01. 2021 20.19
+9
Jansa se nabavi pri kriminalcih. Dejmo dejmo. Hitre teste
slovenc59
28. 01. 2021 20.13
+11
Za vas je vse igra ! Lepo je Kacin povedal, pejmo se mal hecat ! Nesposobn ste vsi skup....!!!