Korona

Na praznični ponedeljek pozitivnih 357 testov na novi koronavirus

Ljubljana, 09. 02. 2021 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA, Ti.Š.
Komentarji
319

V ponedeljek so v Sloveniji odvzeli 11.253 brisov na novi koronavirus (1493 PCR testov in 9760 hitrih antigenskih testov). Skupno so potrdili 357 novih okužb. Pri PCR testih je bil delež pozitivnih 13,7-odstoten (204 testi), pri HAT pa 1,6-odstoten (153 testov). Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, število hospitaliziranih pa je padlo pod 1000 – v bolnišnicah se jih namreč zdravi 945.

V Sloveniji so po vladnih podatkih v ponedeljek, ki je bil zaradi kulturnega praznika dela prost dan, ob 11.253 testiranjih potrdili 357 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 19 covidnih bolnikov.

Pristojni so opravili 1493 PCR testov, pozitivni so bili 204 oziroma 13,7 odstotka. Ob 9760 hitrih antigenskih testih (HAT) pa so potrdili 153 okužb, torej je bilo pozitivnih 1,6 odstotka teh testov.

Med 945 covidnimi bolniki, ki so se v ponedeljek zdravili v bolnišnicah, jih je intenzivno nego potrebovalo 162. Iz bolnišnic pa so jih odpustili 41.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih novih primerov koronavirusne okužbe, ki je po podatkih za nedeljo znašalo 1011, se je tako po podatkih za ponedeljek spustilo precej pod tisoč. Na praznični ponedeljek je bilo namreč v primerjavi s ponedeljkom prejšnji teden potrjenih skoraj 1200 primerov okužb manj, testov pa je bilo zaradi odpiranja vzgojno-izobraževalnih ustanov in nekaterih storitvenih oziroma drugih dejavnosti opravljenih precej več kot ob siceršnjih nedelovnih dneh.

Tako sta na nacionalni ravni izpolnjena pogoja za prehod iz rdeče v oranžno fazo ukrepov, v kateri je po vladnem načrtu predvideno dodatno sproščanje ukrepov, o čemer pa mora vlada še odločiti.

Magajnejeva: Imamo upanje, da epidemija upada

Potrjevanje pozitivnih hitrih antigenskih testov na okužbo s koronavirusom s PCR testi bo glede na zmanjševanje pojavnosti okužb pri nas smiselno uvesti kmalu, pa je na vladni novinarski konferenci dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS (MZ) Marija Magajne in dodala, da bodo natančne protokole še dogovorili. Za prihodnji teden je napovedala tudi nov razpis za dobavo hitrih testov.

Državna sekretarka na MZ Marija Magajne je napovedala objavo novega razpisa za dobavo hitrih testov v enem tednu.
Državna sekretarka na MZ Marija Magajne je napovedala objavo novega razpisa za dobavo hitrih testov v enem tednu. FOTO: POP TV

Po besedah Magajnejeve zniževanje dnevno potrjenih koronavirusnih okužb daje "neko upanje, da epidemija počasi upada, kar je tudi dokaz, da upoštevamo ukrepe in da ti ukrepi prinašajo določene učinke". K umirjanju epidemije je po njeni oceni pripomoglo tudi bolj dostopno testiranje.

"Do ponedeljka smo s hitrimi testi odkrili 6200 pozitivnih oseb, vsak od njih bi neodkrit virus lahko nevede širil naprej," je dejala državna sekretarka. Pri tem je spomnila, da hitri antigenski testi niso tako zanesljivi kot PCR testi, prav tako pa lahko negativni rezultat posamezniku daje lažen občutek varnosti.

Glede lažno pozitivnih hitrih testov pa je pojasnila, da je potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR testi smiselno opraviti, kadar je pojavnost virusa v populaciji nizka. Glede na to, da se ta pojavnost v Sloveniji že zmanjšuje, bo smiselno tako potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi predvsem v nekaterih skupinah uvesti kmalu, je dejala Magajnejeva.

Ministrstvo mora po njenih navedbah pripraviti enotna priporočila glede potrjevanja, zaradi česar je predvideno srečanje predstavnikov ministrstva s strokovnjaki, na katerem se bodo dogovorili o tem, pri katerih pozitivnih je nujno še potrjevanje s PCR testom. Pri tem je omenila tudi prakso iz Avstrije, kjer pozitiven izid hitrega testa za nekatere skupine prebivalstva potrjujejo s PCR testom. V nekaterih državah, kjer hitre teste uporabljajo za diagnostiko, pa s PCR testi potrjujejo tudi negativne teste, je dodala.

Kot je pojasnila, so tudi pri nas doslej nekatere, denimo zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki so prejeli pozitiven rezultat hitrega testa, napotili še na PCR test, in sicer tiste brez simptomov in z negativno epidemiološko anamnezo. To je po njenih ocenah tudi pravilen pristop, da se potrjuje vsak nepričakovan rezultat. Obenem je pojasnila še, da je bilo že ob uvedbi hitrih testov pri nas v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji predvideno potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi.

V zvezi z negotovostjo nekaterih ravnateljev šol in vrtcev, ali lahko zaposleni, ki so imeli pozitiven rezultat hitrega testa, PCR test pa je bil nato negativen, pridejo na delo, je Magajnejeva pojasnila, da takšen učitelj lahko gre v razred.

V nedeljo in ponedeljek je bilo po njenih navedbah opravljenih 5230 testov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, pozitivnih jih je bilo 94. Vseh pozitivnih niso potrjevali s PCR testi, so pa epidemiologi v nekaterih primerih, kjer so ugotovili večje število pozitivnih, med njimi opravili anketo. Za nekatere so ugotovili, da je pozitiven rezultat pričakovan, tistim, ki so bili brez znakov okužbe in z negativno epidemiološko anamnezo, pa so odredili PCR teste.

Na novinarsko vprašanje, ali se lahko posamezen zdravstveni dom odloči, da bo izvajal le samoplačniške teste, je državna sekretarka odgovorila, da se zdravstveni domovi lahko odločajo tudi za izvajanje samoplačniških testov, morajo pa zagotoviti tudi testiranje za potrebe splošnih in posebnih presejalnih programov. Če tega ne zmorejo, pa morajo zagotoviti mobilne enote, ki so na razpolago, je dodala. Ob tem je poudarila še, da se morajo podjetja z izvajalci vnaprej dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih.

Magajnejeva je napovedala, da bodo nov razpis za hitre teste objavili v enem tednu, pri čemer pa je zagotovila, da je dovolj testov še na zalogi, saj jih lahko naročajo izvajalci tudi sami, poleg tega pa kmalu pričakujejo tudi pošiljko testov iz skupnega evropskega naročila. Sledenje je po njenih navedbah tudi eden od razlogov, zaradi česar razpisa, ki ga sicer napovedujejo že dlje časa, še niso objavili. Prav tako pa še tečejo tudi razprave o strategiji testiranja v prihodnje, tudi zaradi morebitnih sprememb razmer zaradi širjenja različic virusa, je pojasnila in dodala, da se bo strategiji prilagajala tudi nabava testov.

Petodstotni delež testov iz evropskega naročila bo Slovenija dobila brezplačno, preostale teste pa bo plačala, a njihova cena trenutno še ni javna, je še pojasnila državna sekretarka.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.44

"Razlike med učenci se povečujejo"

"Upad motivacije je pričakovan. Gre za odziv na trajanje epidemije. Razlike med učenci se povečujejo. Vprašanje je, kako dobro znajo nekateri načrtovati učenje, koliko uspejo narediti sami," je povedala Juriševičeva.

12.42

"Učencem upada motivacija"

"V zadnje času slišimo, da učencem upada motivacija. Za kakovostno motiviranost je potreben občutek, da smo povezavi z učiteljem in sošolci. Da nismo sami," pa je poudarila še zadnja govornica na današnji novinarski konferenci dr. Mojca Juriševič iz Oddelka za temeljni pedagoški študij Pedagoške fakultete v Ljubljani.

12.42

"Ne vemo, kaj sproži to izrazito vnetje"

"Razmeroma dobro poznamo mehanizem bolezni, ne vemo pa, kaj sproži to izrazito vnetje približno od dva do šest tednov po preboleli okužbi s Sars-COV-2," je še povedal Avčin.

12.40

Kakšno je zdravljenje?

"Močna protivnetna zdravila, imunoglobuline in sistemske steroide, s katerimi želimo čim prej in čim hitreje ustaviti vnetje. Pri teh otrocih smo uporabili biološko zdravilo, ki še močneje zavre vnetij," je povedal Avčin.

12.39

Kakšni so klinični znaki?

"Običajno je prvi simptom visoka vročina, ki je takšna, da jo je težko zbiti, mogoče pade, a se znova dvigne, utrujenost, slabost. Otroci imajo pogosto bolečine v trebuhu, nekateri imajo drisko, ni pa vodilni simptom, bruhanje. Kmalu pa se pojavi prizadetost kože in sluznice: najpogosteje vidimo pordeli očesni veznici, na koži pa izpuščaji, rdečine na dlaneh, podplatih," je pojasnil Avčin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kacon
09. 02. 2021 21.35
Ja vsamostan pejte testirat salabajzeri
Equilibre
09. 02. 2021 20.45
+2
2 tedna nazaj ke ob 5000 testiranih bilo vsaki dan 1500 okuženih... danes jih ob 11000 samo 300? Pa kdo misle da jim verjamemo? Bolano kakšno manipuliranje z pokvarjenimi hitrimi testi
CIGU MIGU
09. 02. 2021 19.46
+1
najprej me stisnete,da se moram testirati,nato pa še plačati vašemu izbranemu izvajalcu,ma sanjajte še naprej sladko,,raje nabavite cepivo in ne teste,le na cepivu ni provizij,na testih pa ogromno,saj vaš izurjen podmladeč uživa lepo življenje v mehiki,pa še kje
flojdi
09. 02. 2021 19.43
+1
.komi čakam na rezultate poprazničnega torka
Ivar The Boneless
09. 02. 2021 19.19
+2
Kdo bo odgovarjal za grozne hitre teste? To je definitivno vojno dobickarstvo in kaznivo dejanje...
M teorija
09. 02. 2021 19.11
+2
Naj hitre teste ponucajo za ugotavljanje nosečnost. Morda se nam dvigne nataliteta!?
ho?emVšolo
09. 02. 2021 18.05
+5
Ali lahko tožim državo, ker so mi dali hitri test, ki je bil lažen?
flojdi
09. 02. 2021 19.03
+1
. ..bi koga tudi jest , ko mi je bilo na vprašanje , kaj naj , če bo test pozitiven , odgovorjeno , da me bodo testirali še 1x. / ? KJE JE kaj (še) za verjet . / no , dva sta bila negativna . / izmerjena vročina pa ob prvem in četrtem merjenju tudi normalna . vmes pa 2x hudo napačna... vse v roku manj kot ene ure
Ivar The Boneless
09. 02. 2021 19.20
+4
Mislim da ja. Tozi jih zaradi custvene prizadetosti in strahu ob lazno pozitivnem izidu.
flojdi
09. 02. 2021 19.44
Viejo cabron
09. 02. 2021 18.02
+4
Ni mi jasno zakaj se sedaj trgovci živilske stroke morajo testirati?? Seda je viroza v upadu, pred tem pa trgovcem ni bilo potrebno testiranja. Kateri butl bi to vedel?
flojdi
09. 02. 2021 19.04
+0
. pa to je kot pr vojnah . narejeno orožje je treba ponucat , da se spraznijo skladišča in se lohk DELA naprej
Ivar The Boneless
09. 02. 2021 19.20
+1
Chinho
09. 02. 2021 17.56
+1
Kakšni brezplačni testi??? Če jih plača država, zakaj pa moraš na testiranju poleg osebne, s katero se identificiraš, oddati še kartico zdravstvenega zavarovanja? Morda zato, ker bo država denar pobrala od zavarovalnic, te pa seveda, posredno z zvišanjem cene zavarovanja, od nas. Vse bomo pod črto plačali sami...
Viejo cabron
09. 02. 2021 17.59
+2
defodil
09. 02. 2021 18.42
+2
Animsaj, preko ZZZS številke, ki je na KZZ, dostopajo do tvojih podatkov, mobi št., kamor ti sporočijo sms
natibarca
09. 02. 2021 17.41
+0
Kako se lahko hvalijo da imajo druge države tudi hitra testiranja, ko pa imamo v Ljubljani razen za šolnike samo dve postojanki za brezplačen hitri test. So firme ki bodo oziroma so že dale za prvi test, za ostale če bo šlo pa tako naprej se bodo delavci morali znajti po svoje. Kaj vse slišiš ko čakaš dve uri in pol na hitri test, ko te srce boli twitko se nam pa smeje v faco.
Corona2026
09. 02. 2021 17.04
+2
Če je novi virus se boste mogli spet cepit z novimi cepivi??ali se motim????
Viejo cabron
09. 02. 2021 17.59
+1
Cepiva so uspešna za vse do sedaj znane soje korone!
flojdi
09. 02. 2021 19.06
-1
Corona2026
09. 02. 2021 17.04
+1
Na novi koronavirus?? A zdj je ze novi??? Hahahahahahahaah 24ur lepo ostrahujete ljudi ja
zibertmi
09. 02. 2021 16.43
+8
Če si na testu iz nosu negativen in iz zadnjice pozitiven, kaj si potem? Baterija?!
jbtjbt
09. 02. 2021 16.40
+6
Počivaušek je spet reševal življenja slovencev ,tokrat v oštariji🐑fuuuuuj
zibertmi
09. 02. 2021 16.20
+3
počivalškova voda je v taverni brez mask stala ,razvidno iz računa 50 tisočakov
flojdi
09. 02. 2021 17.03
-1
zibertmi
09. 02. 2021 16.09
+7
KER JE FAFANGEL PREGLASEN JE NOVI KANDIDA KANDIDATI ZA PRVEGA INFEKTOLOGA V DRŽAVI PO OBJAVI SDS NIHČE DRUG KOT POJBIČ
CIGU MIGU
09. 02. 2021 19.47
flojdi
09. 02. 2021 15.26
-1
.?na katerega novega. starega ali angleškega. / aja še ni palčk za jutrišnje. nč bat. sj boJo.
flojdi
09. 02. 2021 15.31
+1
..najprej je treba ponucat tastare palčke ( sploh pa vse hudo nezanesljive ) . ( če češ dons narest izpit za avto , je , menda , zahtevano pred vsako vožnjo fasat palčko . / čakam samo še , da si bo treba vtaknt palčko nekam U , vsakič , ko odprem okno
klemzoid
09. 02. 2021 15.25
+2
Bolje lažno pozitiven, kot lažno negativen.
natibarca
09. 02. 2021 14.59
+1
Pridite na hitri test, premaknili smo se za 300 m v 2 urah. Prinesite sendviče pijačo in če je kje band na razpolago bi bilo super.
Sars2
09. 02. 2021 14.51
+7
Pravijo jansa zdaj tvita,tvita ze ves cas,pred 2 leti je novinarki na tv 1 obtozil za prostitutke za 35 evrov ,za kar je bil prijavljen,no zdaj mu novinarjev na tv 1 zalil,jih bo kar odpustil,prevzel je ze vse,in cloveka,ki ze ves cas zali,mu pustijo presojo na danasnji dan,o zapiranju,.