Korona

Na Slovaškem in v Italiji sproščajo protikoronske ukrepe

Bratislava / Rim, 26. 04. 2021 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
18

Na Slovaškem in v Italiji bodo sprostili nekatere stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, česar se bodo razveselili predvsem v gostinstvu, športu in kulturni dejavnosti. Obiskovalci bodo lahko ob upoštevanju strogih higienskih pravil znova posedali na terasah lokalov, obiskali fitnes ali uživali v ponudbi gledališč in muzejev.

Na Slovaškem so spričo hitrega upadanja novih okužb že pred enim tednom odprli večino trgovin na drobno, danes pa je sledilo previdno sproščanje ukrepov za fitnese in delno tudi v gostinstvu, kjer smejo odpreti le terase in vrtove, ne pa tudi notranjih prostorov lokalov. Ob tem je treba upoštevati stroga higienska pravila in fizično razdaljo. V fitnesih sme biti hkrati največ šest oseb, zagotoviti pa je treba najmanj 15 kvadratnih metrov površine na osebo. Omejitev glede površine velja tudi za trgovine in bogoslužja. Obiskovalci morajo ob vstopu v zaprte prostore in cerkve predložiti tudi negativni test na covid-19.

Slovaška bo spet zaživela, saj odpirajo terase gostinskih lokalov, sledi tudi sproščanje ukrepov za fitnese.
Slovaška bo spet zaživela, saj odpirajo terase gostinskih lokalov, sledi tudi sproščanje ukrepov za fitnese. FOTO: Dreamstime

Slovaška je bila v minulih tednih sicer med državami, kjer so glede na število prebivalstva zabeležili največ primerov smrti zaradi covida-19. Od začetka pandemije je v 5,5-milijonski članici EU zaradi covida-19 umrlo 11.405 ljudi.

V Italiji pa z današnjim dnem v skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov, ki znova uvaja bela in rumena območja, odpirajo terase gostinskih lokalov. Na rumenih območjih lahko gostinci strežejo na terasah v času kosila in večerje, notranji prostori ostajajo zaprti.

Italijanski premier Mario Draghi je danes v spodnjem domu italijanskega parlamenta predstavil nacionalni načrt za okrevanje in odpornost. Poudaril je, da je v tem 220 milijard evrov vrednem načrtu predvsem usoda države.

Dovoljeno je tudi odprtje gledališč, kinodvoran in koncertnih prizorišč, omejeno pa je število obiskovalcev. V Rimu so tako odprli vrata številni muzeji in znamenitosti, med drugim palača Barberini in antični stadion Circus Maximus. V Benetkah obiskovalce vabi operna hiša La Fenice, v Firencah pa bodo znamenito galerijo Uffizi odprli postopoma, začenši z vrtovi Boboli. Na rumenih območjih je dovoljen tudi šport na prostem in v skupinah. Še naprej pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči med 22. in 5. uro.

V Srbiji znova možno cepljenje tujih državljanov

Srbija namerava znova omogočiti cepljenje tujih državljanov proti covidu-19. Vodja srbske e-Uprave Mihajlov Jovanović je danes sporočil, da se lahko zainteresirani tuji državljani na cepljenje prijavijo preko spletnega obrazca, tudi če nimajo dovoljenja za začasno bivanje v državi.

Prednost pri cepljenju imajo srbski državljani, je še poudaril Jovanović.

Po njegovih podatkih se je doslej v Srbiji cepilo okoli 39.000 tujcev. Skupno je v tej državi prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 1,9 milijona ljudi, dva odmerka 1,3 milijona. V Srbiji z okoli sedmimi milijon prebivalcev pričakujejo, da bodo čredno imunost dosegli v prihodnjih mesecih.

Državljani Srbije se bodo lahko od torka cepili na cepilnih mestih tudi brez rezervacije termina. Odobrili so cepiva Sinopharma, Pfizerja, Sputnik V, AstraZenece in Moderne.

Od začetka pandemije so v Srbiji potrdili skoraj 680.000 okužb z novim koronavirusom, v povezavi s covidom-19 je umrlo 6227 ljudi.

Nemčija namerava rahljati ukrepe za cepljene proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes napovedala, da nameravajo sprostiti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa za tiste, ki so bili v celoti cepljeni proti covidu-19 in prebolevnike. Merklova se je z voditelji dežel še strinjala, da se bodo od junija dalje lahko cepili vsi državljani, saj takrat ne bodo več cepili prednostno po strategiji.

"To ne pomeni, da bo potem lahko vsak takoj cepljen," je povedala Merklova po tako imenovanem vrhu o cepljenju s predsedniki vlad posameznih nemških zveznih dežel.

Kot je pojasnila, bo odprava cepljenja po prednostnih skupinah pomenila, da se bo lahko vsakdo prijavil na cepljenje, na vrsto za cepljenje pa prišel glede na zalogo cepiva.

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je ocenil, da je bilo današnje srečanje konferenca upanja, saj bodo v prihodnjih mesecih dosegli velike napredke. "Premagali bomo novi koronavirus," je povedal.

Merklova je danes še povedala, da nameravajo sprostiti del ukrepov za cepljene in prebolevnike. Med drugim bi lahko uživali v odprtju trgovin in drugih storitev. To podpira tudi nemški inštitut Roberta Kocha. Da bi uveljavili sprostitve ukrepov, pa bi morali dodatno spremeniti zakonodajo, je opozorila kanclerka. Pri tem ni navedla, kdaj bi lahko spremembe začele veljati.

Nemški vrh o cepljenju je potekal ravno po uveljavitvi zakona, ki predvideva enoten nabor ukrepov za zajezitev novega koronavirusa po celi državi ob povečani incidenci v določenem okrožju. Proti zakonu je sicer že vloženih več kot 65 pritožb na nemškem ustavnem sodišču.

V Nemčiji je doslej najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 23 odstotkov prebivalcev, 7,2 odstotka prebivalcev pa je v celoti zaščitenih proti covidu-19.

Na Portugalskem prvič od avgusta lani brez novih smrtnih žrtev v povezavi s pandemijo

Na Portugalskem v zadnjem dnevu niso potrdili nove smrti v povezavi s covidom-19, kar je prvič v skoraj devetih mesecih, so sporočile zdravstvene oblasti. V državi je doslej umrlo 16.965 covidnih bolnikov, potrdili pa so 834.638 okužb z novim koronavirusom, od tega 196 v zadnjem dnevu.

Portugalska nazadnje ni potrdila novih smrtnih žrtev covida-19 3. avgusta lani.

V državi so doslej s prvim odmerkom cepili okoli 20 odstotkov od 10 milijonov prebivalcev, drugi odmerek pa je prejelo sedem odstotkov ljudi. V starostni skupini starejših od 80 let je v celoti zaščitenih 90 odstotkov ljudi.

Portugalska je v januarju uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj je bila država hudo prizadeta. Ukrepe so začeli sproščati postopoma v marcu, od takrat so odprli nekatere šole, terase lokalov, muzeje in frizerske salone.

Irska, Wales in Škotska sproščajo protikoronske ukrepe

Na Irskem je po več kot mesecu dni znova mogoče obiskati športne objekte in tudi živalske vrtove. Na Škotskem in v Walesu v Združenem kraljestvu pa so se po več kot štirih mesecih znova odprle pivnice, bari in restavracije.

Tudi v Walesu sproščajo protikoronske ukrepe.
Tudi v Walesu sproščajo protikoronske ukrepe. FOTO: Dreamstime

Medtem ko so se gostinski lokali v Angliji odprli že sredi aprila, so se zdaj lahko odprli tudi v Walesu in na Škotskem. Za razliko od Anglije in Walesa pa bodo Škoti lahko do 20. ure obedovali tudi v notranjosti lokalov, ne le na terasah. Alkoholne pijače bodo sicer lahko uživali le zunaj. Na Škotskem so se poleg tega danes znova odprli muzeji, fitnesi in bazeni. Odprle so se tudi trgovine z nenujnim blagom. Znižale so se omejitve glede združevanja. V pubih se tako lahko za isto mizo zbere do šest oseb. V Walesu naj bi se to sprostilo s 3. majem. Je pa po celotni Veliki Britaniji odslej že mogoče prosto potovanje.

Sproščanje ukrepov v obeh regijah je omogočilo izboljšanje epidemiološkega stanja, tudi zaradi vse večjega števila cepljenih. Na Škotskem je trenutno sedemdnevna incidenca okužb pri 28 na 100.000 prebivalcev, v Walesu pa celo zgolj 14. Na Irskem je medtem dvotedenska incidenca pri 114 okužbah na 100.000 prebivalcev. To omogoča odpiranje določenih objektov in ustanov. Odslej je tako znova mogoče obiskovati športne objekte in živalske vrtove. Omogočeni so skupinski treningi na prostem do 15 oseb. Sprostili so tudi udeležbo na pogrebih, ki se jih poslej lahko udeležuje do 25 žalujočih.

Za razliko od Velike Britanije pa ostajajo vsi gostinski lokali na Irskem zaprti. Vlada bo sicer še ta teden razpravljala o novih sprostitvah omejitev, ki so jih uvedli zaradi pandemije covida-19.

Iran zabeležil doslej najvišje dnevno število smrti zaradi koronavirusa

V Iranu so danes zabeležili novo najvišje število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa na dnevni ravni. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je v zadnjih 24 urah urah umrlo 496 covidnih bolnikov. Hkrati so potrdili več kot 21.000 novih okužb z virusom Sars-CoV-2. V Iranu je doslej umrlo več kot 70.000 covidnih bolnikov.

Okužbo z novim koronavirusom so v Iranu doslej potrdili pri več kot 2,4 milijona ljudeh.

Cepljenje proti covidu-19 v Iranu poteka zelo počasi. Država je zaradi gospodarskih sankcij ZDA v hudi gospodarski krizi, doslej pa je Iranu uspelo nabaviti nekaj več kot dva milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Iranski minister za zdravje Said Namaki meni, da obstaja diskriminacija pri razdeljevanju cepiva, saj sedem držav sveta poseduje več kot 85 odstotkov cepiv proti covidu.

Številni Iranci na drugi strani kritizirajo lastno vlado, da ne prepreči po več sto smrti covidnih bolnikov na dan in denar namesto za nakup cepiva namenja jedrskih obratom in raketam.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rene Jelinčič
26. 04. 2021 13.48
+2
Do jeseni potem pa vse po starem,dokler ne bo ljudem prekipelo bo pač tako.
Akuster
26. 04. 2021 10.13
+1
Očitno smo mi pred obema tema državam, saj imamo večino tega že sproščenega....
biggbrader
26. 04. 2021 10.06
+1
Zanimivo, da nič ne omenijo, da imajo Italijani še vedno policijsko uro, naši piciklisti pa prosto po Prešernu.
Berenika
26. 04. 2021 10.07
+0
Še vedno nisi povedal kaj pomeni "prospirirati".
hotchilipoper
26. 04. 2021 09.26
+1
A so bogataše in revne pospravili
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 09.23
+5
HE,HE,HE,še pred kratkim bombastični naslovi ,ki jih mediji zvesto prepisujejo,BOLNIŠNICE NA ROBU ZLOMA,KATASTROFA in podbni naslovi sedaj pa čudežno sproščanje si pa LEPO NORCA DELATE IZ LJUDI za jeseni pa vam že takoj lahko povem naslove medijev,KATASTROFA V EUROPO PRIŠEL INDIJSKI SEV,ZAPIRAMO DRŽAVE,REGIJE BLA BLALA.
Gekla
26. 04. 2021 09.01
+2
Še vedno pa ni jasno, če iz Furlanija Zahodne Primorske lahko gremo v Slovenijo. Sedaj, ko smo rumeni, lahko gremo v druge, rumene dežele, kar se tiče pa tujine se nič ne ve.
Gekla
26. 04. 2021 09.01
+1
User1538643
26. 04. 2021 08.58
+4
Požgeš kakšno štalo na robu vasi in med tem ko se kadi, tečeš po vasi in vzklikuješ "Vas gori! Vas gori!".
User1538643
26. 04. 2021 08.57
+2
Corona, inseptirana in razvita.
Žac
26. 04. 2021 08.40
+6
Sezoma se bliza v Italiji,a ne. To ne boste komentirali hlapci. Ce bi to naredili v hrvaski bi to omenjali v vsakem komentarju.
PetraM4
26. 04. 2021 09.23
-3
Kokodakate v tri dni...Italija ima neprimerno nizje stevilke okuzb in ne odpira niti pol kot Slovenija...
jazpatipažidanamarela
26. 04. 2021 09.45
+0
Žac aka objokovalec propadlega jugoslovanskega hlapčevstva
chongo
26. 04. 2021 08.34
+4
Dejte že nehat utrujat s temle pls
dark horse
26. 04. 2021 08.06
+12
Evo v Grčiji prvi primer IZREDNO nalezljivega virusa indijska verzija :D Hitro v vrsto po dozo cepiva,eden zihr pomaga...
1236
26. 04. 2021 08.06
+2
lažnivec šter pa po svoje
Frasnel12
26. 04. 2021 08.06
+8
biggbrader
26. 04. 2021 10.08
-2