Korona

V Avstriji več kot 6000 novih okužb z novim koronavirusom, v Srbiji zaostrujejo ukrepe

Dunaj / Zagreb / Bratislava, 21. 11. 2020 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
41

V Avstriji število dnevnih novih okužb z novim koronavirusom ostaja stabilno. V zadnjih 24 urah so potrdili 6611 novih okužb, nekoliko se je povečalo število oseb na intenzivni negi. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili največ okužb z novim koronavirusom doslej, in sicer 3573. Od nedelje tam veljajo strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na Slovaškem bodo v 500 občinah ta konec tedna ponovili množično testiranje na novi koronavirus. S krizo v zdravstvu pa se sooča Kanada, ki je napovedala, da bo zaprla Toronto in pozvala prebivalce k upoštevanju vseh ukrepov, v nasprotnem primeru se lahko dnevne okužbe drastično povečajo.

Na Hrvaškem so po sredinih 3251 potrjenih okužbah danes dosegli nov mejnik. Tako so v zadnjih 24 urah opravili 9877 testov in potrdili 3573 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 47 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. Na Hrvaškem imajo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina trenutno 19.079 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1981 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 213 na ventilatorjih.

Od sobote od polnoči bodo tako na Hrvaškem začeli veljati novi, poostreni epidemiološki ukrepi, ki bodo trajali do 15. decembra. Omejili so javne prireditve in shode (s 50 na 25 oseb) število ljudi na poročnih obredih pa je namesto na 30 omejeno na 15 oseb. Na pogrebih je lahko prisotnih največ 25 ljudi, sožalja pa se ne sme izraziti s tesnim stikom. Gostinski obrati, nočni klubi in igralnice bodo morali svoja vrata zapreti najkasneje do 22. ure. Do sedaj je ta omejitev veljala do polnoči. Od 22. do 6. ure je prepovedana prodaja alkohola v trgovinah, kioskih in na bencinskih servisih.

Na Hrvaškem bodo zaostrili omejevalne ukrepe.
Na Hrvaškem bodo zaostrili omejevalne ukrepe. FOTO: Dreamstime

Pri verskih obredih, umetniških programih in kinoprojekcijah je število udeležencev omejeno glede na velikost prostora, tako da je treba v skladu z epidemiološkimi ukrepi za vsako osebo zagotoviti 4 kvadratne metre neto površine. Organizatorji so dolžni zagotoviti redno prezračevanje prostorov.

Od 25. februarja letos, ko so potrdili prvi primer okužbe, so skupno potrdili že 100.410 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 1304 bolnikov s covidom-19.

Doslej so na okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem testirali 667.749 oseb.

V Avstriji je stanje stabilno

V avstrijskih bolnišnicah je v primerjavi z dnevom prej 32 bolnikov manj, se je pa za deset povečalo število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Umrli so 104 bolniki s covidom-19. 

V Avstriji, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 6611 novih okužb z novim koronavirusom, je trenutno 76.883 aktivnih okužb, kar je 239 več kot dan prej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Največ okužb še vedno beleži avstrijska dežela Zgornja Avstrija, kjer so v 24 urah potrdili 1569 okužb z novim koronavirusom, sledi Dunaj s 924 okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 802 novi okužbi, na avstrijskem Koroškem 444.

Doslej so v Avstriji s približno 8,9 milijona prebivalci skupno potrdili 241.962 okužb z novim koronavirusom. 2328 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Največ okužb so v Avstriji v zadnjem dnevu potrdili v Zgornji Avstriji.
Največ okužb so v Avstriji v zadnjem dnevu potrdili v Zgornji Avstriji. FOTO: Shutterstock

V Srbiji od torka zaostreni koronski ukrepi

Srbska vlada je danes odločila, da bodo v Srbiji v torek začeli veljati zaostreni koronski ukrepi. Gostinski lokali ter nakupovalna središča se bodo morali zapreti ob 18. uri. Zbiranje ljudi, tudi na prostem, so omejili na pet oseb. V Srbiji so v petek potrdili najvišje dnevno število novih okužb z novim koronavirusom ter število smrti zaradi covida-19. Potrdili so 6254 novih okužb in smrt 30 bolnikov. V Srbiji bo od torka nošenje zaščitnih mask obvezno, in to ne samo v zaprtih prostorih, ampak tudi na prostem, če ne bo mogoče zagotavljati ustrezne medsebojne razdalje. Ukrepi bodo po poročanju srbskih medijev veljali deset dni.

V Beogradu so sicer danes v cerkev svetega Save prinesli odprto krsto, zaščiteno s pleksi steklom, v kateri je truplo patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je umrl v petek. Večina vernikov, ki je bila prisotna, po poročanju srbskih medijev ni nosila zaščitnih mask.

Širjenje okužb z novim koronavirusom v BiH se je umirilo

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 1246 novih okužb z novim koronavirusom ter 36 smrti zaradi covida-19. Podobno kot v prejšnjih dneh tudi današnji podatki potrjujejo, da se je širjenje epidemije v državi umirilo in stagnira, a število smrti še naprej ostaja sorazmerno visoko, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

Od petka so opravili nekaj manj kot 4000 testov ter okužbo potrdili pri 830 osebah iz Federacije BiH in 416 iz Republike srbske. V zadnjem tednu je največji dnevni porast okužb znašal okoli 1500, medtem ko se je v tednu pred tem nekajkrat že približal številki 2000, dodaja Hina. Širjenje okužb se je umirilo predvsem v nekaterih predelih, ki so do nedavnega veljala za glavna žarišča, še posebej v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka.

Drugače je npr. v Brčkem, kjer zaradi širjenja okužb in vse hujšega pritiska na bolnišnice oblasti z nedeljo uvajajo policijsko uro in zapirajo gostinske objekte. Policijska ura je sicer že v veljavi v Federaciji BiH, v Republiki srbski ne. Kot še navaja Hina, zdravstvene oblasti v BiH ostajajo previdne pri napovedih za bližnjo prihodnost, saj bo vse odvisno od tega, v kolikšni meri bodo ljudje spoštovali predpisane zaščitne ukrepe.

Na Slovaškem ponekod ponovno množično testiranje

Na Slovaškem so v začetku novembra z antigenskimi testi na novi koronavirus testirali vse prebivalce, starejše od desetih let. Zdaj so se odločili, da v približno 500 manjših občinah, ki so takrat beležile velik odstotek okužb z novim koronavirusom, danes in v nedeljo že tretjič izvedejo tovrstno testiranje.

Slovaški premier Igor Matovič je ob tem sporočil, da ta konec tedna nesodelovanja pri testiranju za razliko od testiranja v začetku meseca ne bodo sankcionirali. Številni si že zastavljajo vprašanje, koliko od skupno 400.000 prebivalcev teh občin se bo zaradi tega sedaj dejansko testiralo. Se pa medtem v državi že pripravljajo na novo testiranje vseh prebivalcev, starejših od desetih let. Začetek je predviden za 2. december. 

500 slovaških občin bo ponovno množično testiralo svoje prebivalce.
500 slovaških občin bo ponovno množično testiralo svoje prebivalce. FOTO: Dreamstime

Množično testiranje na novi koronavirus tudi v delih Italije

Prostovoljno množično testiranje na novi koronavirus so v petek začeli tudi na Južnem Tirolskem v Italiji, kjer nameravajo do nedelje s hitrimi testi preveriti približno dve tretjini prebivalcev oziroma okoli 350.000 ljudi. Testiranja se lahko udeležijo vsi prebivalci od petega leta starosti. V petek so italijanski mediji poročali o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca, ki jih je okoli 200. Tudi danes testiranje zaznamuje predvsem visoka udeležba, saj se je od petka pa do danes zjutraj testiralo že okoli 137.000 ljudi. Po na spletu objavljenih rezultatih je bilo zaenkrat pozitivnih 1,3 odstotka testov oziroma 1744 oseb je prejelo obvestilo, da so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

Pri sporočanju izidov testov sicer po poročanju APA prihaja do zamud, saj naj bi bili navedeni kontaktni podatki pri okoli desetih odstotkih testiranih napačni ali pa jih sploh niso navedli. Južnotirolske oblasti upajo, da bodo z množičnim testiranjem odkrile nevarne prenašalce virusa, ki ne kažejo simptomov covida-19, ter tako hitreje zajezile sedanji drugi val epidemije. Cilj je testirati dve tretjini vseh prebivalcev oziroma približno 350.000 ljudi.

Avtonomna pokrajina Bolzano je zaradi visokega števila okužb med rdečimi območji v Italiji, kar pomeni, da tam veljajo najstrožja pravila za zajezitev virusa. Ljudje lahko dom zapustijo samo, če morajo na delo, k zdravniku ali po nakupih. Doslej so tam potrdili 20.665 okužb, od tega v zadnjih 24 urah 548, in 462 smrti zaradi covida-19.

Kanada se bori s porastom okužb in zasedenostjo bolnišnic

V Kanadi je bilo do danes potrjenih 315.751 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 11.265 oseb. V zadnjih sedmih dneh se je v državi vsak dan okužilo okoli 4800 ljudi, 65 pa jih je umrlo, kar kaže na močno povečanje števila vseh primerov.

Kanadski premier Justin Trudeau je opozoril, da bi se lahko kanadski zdravstveni sistem sesul, ker bi se lahko število novookuženih do konca letošnjega leta povečalo za štirikrat, in napovedal ustavitev javnega življenja, t.i. lockdown, v največjem kanadskem mestu Torontu. Prebivalce je pozval, naj ostanejo čim dlje doma, ker se število novookuženih nenehno povečuje, poroča Reuters. "Odkrito povedano: običajno praznovanje božiča ne pride v poštev," je še dejal Trudeau. Teresa Tam, vodja kanadaske službe za javno zdravje, pa je opozorila, da lahko dnevno število novih okužb doseže 60.000, če ne bodo upoštevali vseh ukrepov. Položaj je "izredno resen", za preprečitev najslabšega scenarija pa so potrebni dodatni ukrepi, so opozorili kanadski uradniki. 

Trudeau je skeptičen glede božičnega praznovanja in je napovedal zaprtje Toronta.
Trudeau je skeptičen glede božičnega praznovanja in je napovedal zaprtje Toronta. FOTO: AP

Ontarijski premier Doug Ford je napovedal, da bo karantena v Torontu in Peelu, ki bo vključevala prepoved zasebnega zbiranja v zaprtih prostorih, začela veljati v ponedeljek in bo trajala najmanj 28 dni. Tisti, ki jo bodo kršili, pa bodo morali plačati 750 dolarjev globe, kar je nekaj več kot 630 evrov. Druženje na prostem bo omejeno na 10 oseb, kar velja tudi za maše, pogrebe in poroke. Vrata bodo morali zapreti frizerski in kozmetični saloni, pa tudi telovadnice in igralnice. Šole ostajajo odprte, restavracije in trgovine, ki ne prodajajo osnovnih živil, pa bodo izvajale le za prevzem in dostavo.

"Ne moremo tvegati, da bi preobremenili bolnišnice," je dejal Ford v času, ko je najbolj naseljena kanadska provinca zabeležila že več kot 100.000 okuženih.

Ukrepe poostrili v Turčiji

V Turčiji pa so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ob koncih tedna bo veljala nočna policijska ura, do konca leta bo šolanje potekalo na daljavo, zaprli so kinodvorane. Omejili so tudi gibanje vsem, ki so mlajši od 20 let ali starejši od 65.

Po aferi "picerija" v Avstraliji pričeli z rahljanjem ukrepov

V Avstraliji pa so predčasno zaključili z ukrepom omejitve gibanja. 1,6 milijona prebivalcem Južne Avstralije bo ponovno dovoljeno zapustiti domove, vendar bodo morali naslednjih osem dni nositi maske in upoštevati nove omejitve. Ta del Avstralije so v sredo zaradi afere, povezane z delavcem v piceriji, zaprli za šest dni, vendar so ukrep zdaj skrajšali na tri dni. Delavec, ki je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, se je epidemiologom namreč zlagal o tem, kako se je okužil. Namesto da bi povedal, da je pravzaprav zaposlen v piceriji, kjer je izbruhnil virus, in da je tam delal več rednih izmen, v času katerih se je lahko okužil, je dejal, da prišel v picerijo samo prevzet pico. Šlo naj bi za 36-letnega Španca z začasno vizo za podiplomsko šolanje, ki mu poteče prihodnji mesec, poroča britanski Guardian. Prevaro preiskuje skupina 20 detektivov. 

V povezavi s to okužbo so v soboto v Avstraliji zabeležili le en nov primer. Victoria že 22. dan zapored ni zabeležila nobenega novega primera. Tamkajšnji premier Daniel Andrews pravi, da je “zelo optimističen”, da bo teniški turnir Odprto prvenstvo Avstralije potekal v začetku leta 2021. Sledi virusa pa so odkrili pri testiranju odpadne vode na območju Altona.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
22. 11. 2020 11.47
So pa ti korona ukrepi zanimivi, so v vseh državah sveta, ni izjeme glede na lego. Res zanimivo, tudi 5G podpirajo vse države sveta z enako vnemo. Torej, kaj sledi?
ska1
22. 11. 2020 09.48
Lokostrelci bodo takoj ukinili vse ukrepe. Saj virusa sploh ni al pa je kot lažji prehlad, a ne Šarko?
ska1
22. 11. 2020 09.47
Naša vlada je kriva za rast okužb po celi Evropi. Potrčko in ribica že vesta. Kako je že z ukrepi na Švedskem?
MaksiLopez
21. 11. 2020 18.30
+2
V srbiji je disko, pogreb popa, raja vsa objokana...
Pia lea
21. 11. 2020 17.40
-2
Ko bo okuzeno 60 % populacije, bodo nehali stet.... Zato zaostrujejo in strasijo ljudi
mačo123
21. 11. 2020 17.09
+5
Naši levaki so vseskozi metali polena pod noge naši vladi,za vzor pa jim je vedno bila Avstrija.Pojdite sedaj kar tja,pa še Potrča vzemite s sabo.Pa na Fajonko ne pozabite.
kajte?eš
21. 11. 2020 17.42
-1
Periot222
21. 11. 2020 19.05
-3
JOZE EDINI KI ZE 30 LET DELA STALO IN SKODO V POLITIKI JE JANSA!!!!!!!!!
Pika111
21. 11. 2020 16.49
+8
Mijavci-v slovenscini se pise svoboda. Slobode ne poznamo,morda jo pa tvoji dol,lahko se jim pridruzis
OBALA JE ZAKON
21. 11. 2020 15.31
+14
Kaj ima vlada pri tem, če se sami ne moremo držati vsaj minimalno socialno distanco. Saj sam vidim kaj se dogaja itd
lizing
21. 11. 2020 16.38
+10
kakafonijaprava
21. 11. 2020 15.09
-13
Pa kaj nas brigajo te okužbe po drugih državh, glavno da smo mi rekorderji na svetu po mrtvih zaradi nesposobne vlade!
Jst !
21. 11. 2020 15.01
+0
Kaj nismo mi najslabši na svetu glede vseh covid kazalcev ?
mijavci
21. 11. 2020 14.45
-15
Samo naivneži še verjamejo da gre za virus, gre se za slobodo, slobodo do dihanja, gibanja druženja in tako naprej, to nam hočejo vzeti narediti zombije depresivne da jih čim več odide na drug svet, e ne bo vam uspelo, ljudje bodo vedno supaj stopili, nihče ne more premagati voljo ljudstva, lahko pride tisoč specijalcev pa ne bo nič, ko bo pet ljudi vrglo molotovke med njih in bodo tudi med svojimi preštevali žrtve takrat se bodo tudi oni zavedali da so na napačni strani. Vmesne poti ni , si samo dober ali slab. Vsi ljudje veselite se družite se med seboj v družini med žlahto, pojte igrajte naj se sliši glasba in veselje to je pot do svobode .
METKA102
21. 11. 2020 15.21
+5
A poznaš tisto pesem: svoboda res je zlata, svoboda nam je vse, zanjo če bo treba vsakdo naj umre.....
Uporabnik1884443
21. 11. 2020 15.28
-3
Pet dobrih ljudi bo vrglo molotovke ... Merila pa taka!
Periot222
21. 11. 2020 14.18
-12
POZNAMO GOSPO KI SE JE TESTIRALA VEC KOT 80 KRAT!
Fructal89
21. 11. 2020 17.10
+2
Periot222
21. 11. 2020 14.16
+7
V SRBIJI ZAOSTRUJEJO UKREPE LAHKO GRESTE BREZ MASKE V ZAPRTO CERKEV PO SLOVO OD ZUPNIKA PO MOZNOSTI DA GA SE ZADNJIC POLJUBITE!
User71754
21. 11. 2020 14.16
-14
Janša in slovenska vlada sta kriva za vse to! Povsod. Pika in klicaj.!
Švejk 123
21. 11. 2020 14.27
+6
orcus
21. 11. 2020 14.06
+14
Aja, 24 ur mi je za mislim da za en teden zablokirala pisanje kometarjev. Ker sem kritiziral njihovo novinarsko delo. So pa v tem casu z serijo predstavitev njihovih novinarjev uspeli spolirati svoj imidž. Kao! In Maskuti ima sedaj manj agresivne naslove, polira imidz svojih, po vladi pa tolce med vrsticami.
?ebula
21. 11. 2020 14.05
+10
V Srbiji zaostrujejo ukrepe - videno, pogreb Irineja!
lizing
21. 11. 2020 16.39
+2
orcus
21. 11. 2020 14.00
+7
Avstrijci so se tokrat spekli. So blizu polnih kapacitet v bolnisnicah. Njihova politika dela bolj enotno, ker so njihovi „levi“ zelo desno in se ne rusijo ampak zelo podpirajo. In tudi mediji so tam uravnotezeni. Zato navzven deluje vse ok. Ukrepe imajo sedaj zelo podobne nasim.
slo_veter
21. 11. 2020 13.42
+0
dobro, da 24h nima lastnika ki pokriva tudi Burkino Faso . .. bi bilo pa malce težko spremljati novice, kdo je kakšnga zabodel s sulico . Čeprav Take Hr je tam tam .. s Burkino Faso .
džonborno
21. 11. 2020 13.36
+0
No test, no Covid!
nnanna
21. 11. 2020 13.16
+12
vse trgovine, restavracije, firme, šole so odprte in je na hrvaškem več kot pol manj okuženih in mrtvih. jj pa že razmišlja o milijardnem novem paketu brezbrižnega zapravljanja! toliko o naši vladi!