Korona

Gneča, kaos in dolge čakalne vrste za hitro testiranje v Novi Gorici

Nova Gorica, 05. 02. 2021 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na točki za hitro testiranje v Novi Gorici je vladalo kaotično stanje. Vladni odlok, da morajo imeti delovni migranti ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen test, je poskrbel za dolgo čakalne vrste. Zdravstveni dom Nova Gorica s trenutnimi viri, predvsem s kadrom, ni sposoben zadostiti vsem potrebam, pravijo na regijskem štabu CZ na Severno Primorsko. V teh dneh bodo morali namreč testirati tudi vse šolnike.

Hitro testiranje v Novi Gorici.
Hitro testiranje v Novi Gorici. FOTO: Aljoša Kravanja

Vladni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covid-19 je pri ljudeh v obmejnih občinah povzročil številne težave in nejevoljo, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Kljub dodatnemu, popoldanskemu terminu testiranja s hitrimi testi je bila v Novi Gorici velika gneča.

"Stanje na točki za testiranje v Novi Gorici je zelo kaotično, ljudje so ogorčeni, jezni, da je bil sprejet odlok, ki zapoveduje, da morajo delovni migranti pridobiti negativen test na okužbo, da se lahko vrnejo v domovino, potem ko so zaključili z delom v tujini. Jezijo se zato, ker je ta odlok neživljenjski in je bil sprejet preko noči," je za STA povedal namestnik poveljnika regijskega štaba CZ na Severno Primorsko Simon Vendramin.

Dodal je, da Zdravstveni dom Nova Gorica s trenutnimi viri, predvsem s kadrom, ni sposoben zadostiti vsem potrebam. Poleg testiranja občanov bodo v teh dneh dodatno testirali tudi šolnike, zato je ta dodatna velika skupina dnevnih delovnih migrantov zanje preveč.

Hitrih testov naj bi imeli danes še dovolj, Vendramin pa ni mogel zagotoviti, da bodo vso veliko množico ljudi, ki je čakala, tudi res testirali. "Dekleta, ki danes opravljajo testiranja, so tukaj že ves dan, včeraj so bila na cepljenju, in danes preko celega dne delajo v pravih izrednih razmerah. Vprašanje je, koliko časa bodo še vzdržale take razmere in ali ne bodo dobesedno pregorele," je opozoril.

Eden razlogov za takšno gnečo pri testiranju je tudi ponedeljkov praznik. V Italiji imajo navaden delovni dan, zato bodo vsi delovni migranti že v ponedeljek potrebovali negativen test, če se bodo po delu želeli vrniti domov.

Vlada je sicer omilila danes uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delovnimi migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga bodo morali predložiti samo tisti, ki bodo prišli iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.

Še v četrtek so v Novi Gorici opravili 112 hitrih testov, danes pa so jih ob sicer podvojenem času kar štirikrat več. Znova so bili na udaru tudi številni občani Goriških Brd, ki se prek italijanskega ozemlja, ker je pot za številne veliko krajša kot po slovenski strani, vsak dan vozijo na delo v Novo Gorico, Šempeter in okoliške kraje.

Iz občine Brda in tamkajšnjega občinskega štaba CZ tako poročajo, da jih ljudje že ves dan obveščajo o opozorilih, ki so jih deležni ob policijskih kontrolah na slovenski strani meje, saj je zadnji vladni odlok začel veljati že danes. Zato bi morali vsi občani Brd pri ponovnem vstopu na ozemlje Slovenije že predložiti negativen test. Do njega pa lahko pridejo le v Novi Gorici, so sporočili iz regijskega štaba CZ.

So pa dodaten termin za testiranje s hitrimi antigenskimi testi zaradi novega odloka uvedli v Zdravstvenem domu Ajdovščina.

Testiranje šolnikov v Ljubljani.
Testiranje šolnikov v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja

Termini za množično testiranje s hitrimi testi v Ljubljani bodo naslednji teden spremenjeni

Termini za množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo naslednji teden spremenjeni. V ponedeljek, na kulturni dan, ga ne bo. Dan pozneje pa bo testiranje zaposlenih v šolstvu, ne pa tudi za splošno populacijo, so navedli v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Zaradi predhodnega cepljenja oseb po prednostni listi bo množično testiranje od srede do petka potekalo od 16.30 do 20.30, sprejemali pa bodo do 19. ure. Občani, ki bi se želeli testirati, naj s seboj prinesejo osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Med čakanjem na testiranje je obvezno nošenje zaščitne maske in vzdrževanje medosebne razdalje.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 02. 2021 20.33
. ne razumem . gneče ne sme biti. oni jih pa delajo
Uporabnik1175947
06. 02. 2021 19.38
+1
Ovce butaste!
Nick.Mason
06. 02. 2021 08.57
+1
Na socialnih omrežjih se je pred dnevi močno razširil zapis slovenskih zdravnikov. Pod zapis so se podpisali zdravniki različnih specializacij Uroš Dobnikar, Sebastijan Piberl, Marko Novak, Stanko Pušenjak, Matjaž Figelj, Petra Mihalek Novak, Tatjana Pfeifer, Biserka Ilin, Živan Krevel in Gregor Knafelc. Zavzemajo se za odprtje vseh vzgojno izobraževalnih zavodov. Navedli so tudi več argumentov, zakaj testiranji zdravih oseb nima nobenega smisla. Zapisali so: ”Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jim jih naložili na ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije, jim škodimo. Dokazali smo, da smo z izolacijo zavrli njihov motorični in kognitivni razvoj, jim oslabili imunski sistem, jim povzročili psihične stiske in jim onemogočili pridobivanje znanja. Kot njihovi starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi in breme spopadanja z epidemijo prevzeti na svoja ramena. Omogočimo jim, da se vrnejo v šole. Takoj.” Njihov poziv pa je naletel na gluha ušesa, saj se je vlada v četrtek odločila, da se dve regiji znova uvrstita v črno območje, kar pomeni, da se šolanje tam znova nadaljuje na daljavo. Zapis desetih zdravnikov so delili številni nezadovoljni starši, ki želijo, da bi se otroci vrnili v šole. Zrdravniki so v zapisu še sporočili: ”Trdimo, da je uvedba obveznega testiranja zdravih učiteljev in vzgojiteljev pred vračanjem otrok v vrtce in šole (in morebitno testiranje zdravih otrok) strokovna napaka. Zato ocenjujemo, da je omenjen ukrep zloraba medicine z namenom škoditi telesnemu in psihološkemu zdravju posameznikov in družbe.” ”S preprostim ukrepom, z vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in na univerze, bomo otrokom ponovno omogočili za njihov razvoj nenadomestljivo pomembno vrstniško interakcijo, s prekuževanjem in z zadostnim gibanjem si bodo okrepili imunski sistem, učili se bodo veščin socializacije, optimalen razvoj, pridobivanje znanja in jim vrnili nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki ju v življenju ne smemo žrtvovati.” ”S preprostim ukrepom, z vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in na univerze, bomo otrokom ponovno omogočili za njihov razvoj nenadomestljivo pomembno vrstniško interakcijo, s prekuževanjem in z zadostnim gibanjem si bodo okrepili imunski sistem, učili se bodo veščin socializacije, optimalen razvoj, pridobivanje znanja in jim vrnili nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki ju v življenju ne smemo žrtvovati.” ”Zdravniki, združeni v iniciativi Slovenskizdravniki.si, ostro nasprotujemo Odredbi o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno izobraževalno dejavnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje in morebitnemu podobnemu presejalnemu programu za otroke. Razlogi nasprotovanju so številni.”
pepikrlinca
06. 02. 2021 08.55
-1
Kakor koli vzamemo, mislim, da to zmedo pri vladnih odlokih povzroča birokracija, katera si smernice in odločitve vlade razlaga po svoje , zraven ne razmišlja , ne vpraša in potem prihaja do teh nasprotji in včasih neumnosti. Čas bi bil, da kdo izgubi službo.
User1538643
05. 02. 2021 21.41
+1
Gneča. Morda je to cilj?
npc2335
05. 02. 2021 21.43
+3
Mogoče je cilj da okuzijo čim več jih da lahko spet zaprejo...
Uporabnik1262524
05. 02. 2021 21.38
+5
+ še vse trgovce in bo kaos kompleten ... vlada, a ste sedaj zadovoljni ?
natmat
05. 02. 2021 21.35
+9
Še ena neumna v zbirki te vlade!
vinterJasmin
05. 02. 2021 21.34
+5
Prav ta testiranja so leglo dodatnih okuzb in ne neke zidanice ipd Poznam primer ki se je zaradi bolne osebe na testiranjnju okuzba razpasla naprej na zdrave ljudi samo za to da so tisti dan lahko rekli da so 'negativni' waw bravo kam smo prisli
User1538643
05. 02. 2021 21.43
+0
Točno. Manj testiranj = koren (Manj okužb).
npc2335
05. 02. 2021 21.32
+6
To še bo štala zaj se bo vecina okuzla na testih ko bo guzva najboljše da naredite da en teden lahko kozmeticarke delajo druge teden pa frizerji da bo te lahko teste naredli :)