Korona

Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili

Ljubljana, 12. 01. 2021 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
995

Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta. Najprej bodo do konca cepili rizične skupine starostnikov. Tisti, ki ne sodijo v katero od rizičnih skupin, naj vabila na cepljenje ne pričakujejo do pomladi. Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili. Načrt cepljenja bodo prilagajali, če bo EMA odobrila še cepivo AstraZenece, saj si ga količinsko lahko obetamo največ. Kritična infrastruktura tako prej kot februarja verjetno ne bo prišla na vrsto za cepljenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Krek in Lejko Zupanc o načrtu cepljenja
    11:32
    Iz 24UR ZVEČER: Krek in Lejko Zupanc o načrtu cepljenja
  • Iz 24UR: Načrt porabe odmerkov cepiva
    03:28
    Iz 24UR: Načrt porabe odmerkov cepiva
  • Iz 24UR: Ponovno cepljenje?
    00:52
    Iz 24UR: Ponovno cepljenje?
  • Iz 24UR: Načrt cepljenja
    01:07
    Iz 24UR: Načrt cepljenja
  • Iz SVETA: Načrt cepljenja
    01:46
    Iz SVETA: Načrt cepljenja
  • Kako in kdaj do cepljenja?
    04:20
    Kako in kdaj do cepljenja?

V Sloveniji so prve doze cepiva proti covidu-19 danes že prejeli tudi nekateri starostniki, ki ne živijo v DSO.  Prvi so za cepljenje na vrsti zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše občane ter zdravstveni delavci in sodelavci, nato starejši, predvsem nad 80 let, nato kronični bolniki. Pozneje se bodo lahko cepile druge nujne službe, nato pa še vsi ostali. Kot je napovedal Krek, bodo pri delitvi cepiva upoštevali obremenitev posameznih regij z okužbo.

Kakšen je načrt cepljenja? 

Premier Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvem polletju. Ta predvideva, da bomo v prihodnjem mesecu tedensko prejeli okoli 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, s katerim bodo prednostno cepljeni starejši od 80 in nato starejši od 70 let. Z drugim odmerkom bodo cepljeni tudi že cepljeni. 

Krek je pojasnil, da želijo s cepljenjem v prvi fazi zmanjšati število oseb s težkim potekom bolezni. Zato imajo prednost starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, kot je diabetes. Cepivo bo predvidoma prihajalo vsak ponedeljek, vsak zdravnik pa bo tako predvidoma vsak teden izbral novih deset pacientov za cepljenje. Kako bo zdravnik izbral deset pacientov, je odvisno od njega in okoliščin. Zdravniki poznajo svoje paciente, pojasnjuje Krek.

Kdaj bodo cepili uslužbence v kritični infrastrukturi še ne vedo, saj bo najprej ob takšni dobavi cepiva, še kar nekaj dela, da najprej cepijo vse starostnike. Kot pravi premier, se bo to težko zgodilo pred februarjem, takrat bodo predvidoma naredili načrt cepljenja v teh sektorjih. Kot je še pojasnil, bodo prednostno listo, katera mesta so bolj izpostavljena, naredili tudi znotraj kritične infrastrukture. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Kreka tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili, Janša pa je povedal, naj tisti, ki ne sodijo v nobeno od prednostnih skupin, vabila na cepljenje ne pričakujejo do pomladi. Ti bodo na vrsto prišli po vrstnem redu prijav vlog za prijavo interesa za cepljenje proti COVID-19 - na straneh eUprave. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah Janše namreč načrt temelji na strategiji cepljenja, ki jo je vlada sprejela v začetku decembra in predvideva cepljenje po prednostnih skupinah.

Nimamo še zagotovljenih natančnih rokov dobave

Slovenija ima trenutno do konca leta zagotovljenih več kot dva milijona odmerkov cepiv, kar zadostuje za cepljenje 1,1 milijona ljudi, je še navedel premier.

Okoli 1,8 milijona odmerkov cepiva bo dobila od proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Najprej je namreč želela milijon odmerkov, dobila jih je okoli 900.000, v petek so skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili pa so jih nekaj manj kot 900.000, je navedel Janša.

Država je naročila tudi 600.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna, ki je še drugo v Evropi odobreno cepivo, a so pri tem po besedah Janše "moteči faktor" roki dobave. Nimamo namreč zagotovljenih natančnih rokov dobave razen tega, da bo cepivo dobavljeno do konca leta, je dejal.

Slovenija po besedah Janše kandira tudi za cepiva, ki do zdaj še niso bila odobrena v Evropi.

Dr. Mateja Logar iz UKC Ljubljana je v oddaji Svet povedala: "Starejši bodo imeli pri cepljenju prednost, če bosta imela dva podobne kronične bolezni, bo prej cepljen tisti, ki je starejši." 

V zadnjih mesecih podatki kažejo, da zaščita po preboleli bolezni traja več kot pol leta, je še dodala glede vladne odločitve, da tisti, ki so preboleli covid-19, ne bodo cepljeni še vsaj šest mesecev. 

'Cepiva so varna'

Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstavišču
Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstavišču FOTO: Miro Majcen

Cepljenje bodo pozorno spremljali, posebna skupina pri ministrstvu za zdravje pa bo preučila vsak morebitni neželeni učinek. Cepilnim centrom so sicer doslej razdelili 40.000 odmerkov cepiva, večino pa so že porabili, je pojasnil Krek. Ob tem je zatrdil, da so cepiva varna in podvržena številnim preizkusom in protokolom. Pri preizkušanju sledijo predkliničnim in klinčnim študijam in če so te uspešne, se cepivo da v oceno evropski agenciji za zdravila. Proizvajalci morajo agenciji dokazati varnost in kakovost cepiva, uporabljati pa se lahko začne šele takrat, ko dobi dovoljenje agencije.

Ukrepi glede cepljenja usklajeni na evropski ravni

Kot je poudaril predsednik vlade, so bili ukrepi glede cepljenja usklajeni na evropski ravni. "Slovenija se je pri dobavah posluževala skupnih evropskih naročil, strategija kot je bila sprejeta, se izvaja, in tudi načrt, ki ga bo predstavil direktor NIJZ Milan Krek, temelji na tej strategiji. Ko gre za prednostne skupine pri cepljenju, je strategija oblikovana na osnovi skupnih priporočil Evropske komisije, ki so bila oblikovana tudi ob našem sodelovanju." 

Janša in Krek predstavila strategijo za cepljenje
Janša in Krek predstavila strategijo za cepljenje FOTO: Bobo

"Če bi se pojavljala vprašanja v smislu, zakaj smo naročili več cepiv, kot bi ga na število prebivalstva potrebovali, je eden od razlogov, da pri nekaterih cepivih, ki še niso odobrena, to pomeni, da niso niti golob na strehi in je dobro imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, koliko časa velja imunost pri cepljenju. Računa se na najmanj šest mesecev, torej lahko računamo na to, da bo potrebno jeseni ali konec leta, tiste, ki se cepijo v tem trenutku, cepiti še enkrat, če bomo želeli dokončno zaustaviti epidemijo, zato bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala pri naročilih in iskala tudi lastne možne dobave v kontaktih s proizvajalcih," je še povedal predsednik vlade in dodal, da je v tem trenutku to, da smo del evropskih naročil, za Slovenijo prednost, "ker smo v okviru teh dobav zagotovo prišli do večjih količin cepiv, kot bi sicer lahko, in tudi po bolj zmerni ceni, ker smo bili del večjih količin." "Nekateri pravijo, zakaj se nismo neposredno pogajali, kot Izrael. O izraelskih pogajanjih sem neposredno govoril s predsednikom izraelske vlade, a Slovenija ni Izrael, in mi imamo velike težave že s tem, da naročimo transportno letalo, s katerim bi lahko pripeljali medicinsko opremo ali cepivo iz kakšne države, pa nam Ustavno sodišče ustavi zakon, na podlagi katerega bi to lahko naredili," je zaključil. 

Strokovna skupina za obvladovanje epidemije covida-19 pri Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki jo vodi Jože P. Damijan, je sicer kritična do vladnega načrta cepljenja. Predstavitev je prepozna, saj bi morali kadrovske in prostorske kapacitete načrtovati veliko prej, so po pogovoru članov skupine s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem sporočili iz KUL.

Delovna skupina alternativne koalicije poziva k pripravi centralne evidence, "ne pa, da vsak zdravstveni dom razvija svojo aplikacijo". Menijo, da bi moral Nacionalni inštitut za javno zdravje izbrati najboljše prakse slovenskih zdravstvenih domov in jih nemudoma prenesti na vsa druga okolja.

Kot so po ponedeljkovem video srečanju Erjavca s člani strokovne skupine sporočili iz KUL, ob nujni intenzivnejši dinamiki dobave cepiva s cepljenji tudi ne bi smeli dodatno bremeniti osebnih zdravnikov, ampak nujno vzpostaviti večje cepilne centre, v katerih bo mogoče hitro cepiti večje število ljudi.

Spomnimo

Kot je konec prejšnjega tedna sporočil premier Janez Janša, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, je projekt cepljenja v celoti prevzel NIJZ. Ta sicer tudi opravlja vsa cepljenja in logistiko ter zagotavlja hladilniške kapacitete. Po ocenah pristojnih cepljenje po državi sicer poteka uspešno. Do vključno nedelje so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 20.546 oseb, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.55

Janša meni, da so 'cepilni potni listi' za potovanja v prihodnosti zagotovo realnost

16.53

Kdaj bi lahko prišli na vrsto kronični bolniki, mlajši od 80 let?

Potrebujemo še kar nekaj časa, da cepimo vse, starejše od 80 let. Situacija se bo hitro spremenila, če bomo dobili še cepivo AstraZenece, je pojasnil Krek.

16.48

Pfizerjeva dobava cepiva je zanesljiva, pravi Krek.

Janša: Izkušnje z dobavo Pfizerjevega cepiva so dobre – dobavljeno je toliko in v času, kot je dogovorjeno.

16.46

Praviloma bo cepivo prihajalo vsak ponedeljek.

16.45

Krek o izboru prednostnih pacientov za cepljenje

Kako bo zdravnik izbral deset pacientov, je odvisno od njega in okoliščin. Zdravniki poznajo svoje paciente, pravi Krek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (995)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polnostabla
13. 01. 2021 13.24
+3
Najbolj kritična skupina so presvetli IJJ in njegovi podrepniki, tako da...naj se cepijo čimprej...za ˝življenja˝ gre!!!!!!
Hachi
13. 01. 2021 11.56
+4
Prebolim covid in sem pol leta rešen.cepiti se moram 2X v 14 dneh,da sem resen 4 mesece.hvala,mojo dozo lahko podarite komu drugemu.
User619199
13. 01. 2021 11.41
Kaj točno to pomeni? Tisti, ki so bili pozitivni, tisti v bolnici, tisti, ki so bili v karanteni,... "Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Kreka tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili"
resslovenka
13. 01. 2021 11.32
-1
Možev bratranec v komi.. zaradi Covid. Nehajmo se pretvarjat, da je to zgolj prehlad al kr neki. 😎
ćurkl
13. 01. 2021 12.01
+6
Drugače pa čisto zdrav, šprtnik, bi se reklo, kaj?
kivzfccz
13. 01. 2021 11.15
+4
Prav bi bilo, da nas novinarji informaciskih programov nehajo strssiti. GLEDAS TV. V 30 MINUTAH POKAZEJO 13 CEPLJEN TER VRTAN PO NOSU. KOT CLOVEKA ME JE STRAH, KLJUB ZELJI PO CEPLJENJU. KOT BI NACRTNO DELALI PROPAGANDO PROTI CEPLJENJU.
hotchilipoper
13. 01. 2021 10.29
+17
Veliko jih poznam ,ki so preboleli,nekateri težko drugi brez problema,tako da lahko paniko malo zmanjšate
cirenij
13. 01. 2021 10.37
+12
Tudi mojih sorodnikov in znancev kar nekaj, z navadnim prehladom, kao pozitivni. Po tedenski karanteni pa vse o.k. Spet na delu.
AAAAAAAAAAAAAA
13. 01. 2021 11.02
+2
kaj se pa sploh testirajo če je vse skupi svetovni nateg stoletja
InterReflectlons
13. 01. 2021 10.26
+6
Jaz bom 1 mesec pred morebitno uvedbo "ceplilnih osebnih izkaznic" ali "cepilnih potnih listov" šel na kavo k osebi, ki je pozitivna na Covid-19, da se mi ne bo potem pol leta treba cepiti.
real....
13. 01. 2021 13.34
+0
😂...TheProject...zgleda da te je ful strah...?!
bigboye
13. 01. 2021 10.12
+7
17.000 tedensko? Sej vi veste kaj je to proti 1.2 milijona predvidenih ljudi, ne?
Cmrlj3
13. 01. 2021 10.13
-6
Pozabljaš, da čez 3 tedne prihaja novo cepivo, ki bo dostopno v večjih količinah.
ćurkl
13. 01. 2021 12.02
+2
cirenij
13. 01. 2021 10.04
+9
Seveda ni jasno, kake bodo omejitve za necepljene? V EU merilu? Sam jih imam preko 70, pa se še nikoli nisem cepil proti gripi ali klopu, pa sem jih imel na desetine. Sem se pa zdaj na prigovarjanje domačih prijavil za cepljenje na covid pri osebnem zdravniku, s tem, da sem mu povedal, da čutim strašanski odpor in še vedno lahko odpovem. Ampak ne vem, za kaj vse bi eventuelno nas necepljene prikrajšali? Npr, če ne bi smel čez mejo, v sosednjo Avstrijo? Ampak 7. čut mi pravi, da bodo posledice tega cepljenja čez čas hujše, kot covid sam. Imam en velik, strašanski odpor.
Cmrlj3
13. 01. 2021 10.11
-4
Naj te ne bo strah. Ob okužbi s tem koronavirusom dobiš namreč vase vse tisto, kar cepivo vsebuje, in še ogromno drugih stvari. V najslabšem primeru si s cepljenjem na boljšem, kot ob okužbi. Realno pa stranskih učinkov pri veliki veliki večini populacije ni. Razen, da imaš malo rdečo roko na mestu cepljenja, te malo boli in mogoče glavobok kak dan.
cirenij
13. 01. 2021 10.22
+0
Mogoče imaš prav. Zaradi mojih se bom moral cepit, pa kakor bo, pač bo.
Cmrlj3
13. 01. 2021 10.27
-1
Cepi se tudi zase, gre za tvoje zdravje konec koncev. Res, da ne zboli vsak za hudo obliko bolezni, ampak možnost obstaja in nikomur ne privoščim umetnega predihavanja.. Moraš pa vedeti, da to cepivo ni razvito v dveh mesecih, kot marsikdo tu gor rad prikazuje, ampak je razvoj takega apliciranja zdravil in cepiv v razvoju že več deset let. Zdaj je samo prva priložnost, ko lahko to množično uporabijo za cepljenje! Vsa cepiva so testirana na več deset tisoč ljudeh in imajo dovoljenja za uporabo pri zelo strogih evropskih regulatorjih! Ne skrbi! Ti želim, da ostaneš zdrav!
Ajsha
13. 01. 2021 11.41
+2
glupson,kaj dobiš poleg virusa,ogromno drugih stvari what ??
ćurkl
13. 01. 2021 12.06
+1
Čmrlj, še eden, ki ve za en list več, kot piše v knjigi.
Cmrlj3
13. 01. 2021 12.10
+1
Ajsha, poleg RNA, ki kodira virusne S-proteine, ki ga dobiš s cepivom, dobiš z virusom vase še praktično iste lipide, elektrolite in poleg tega še veliko več viralne RNA in virusnih membranskih beljakovin.
Ajsha
13. 01. 2021 12.18
+1
ok verjetno res ,ampak v cepivu dobiš tudi kaj več kot samo informacijo RNA,za vse kar je noter niti ne povedo.
Ajsha
13. 01. 2021 12.29
-1
Important notice
13. 01. 2021 10.00
+4
In zakaj potem novinarji stalno sprašujejo, kdaj se bodo cepili zaposleni v DSOjih? Večina jih je bila v preteklih mesecih okuženih, kar pomeni, da ne spadajo v skupino za cepljenje. Mislim, da bi se morali novinarji ceptiti prvi in bi lahko poročali iz prve roke.
cirenij
13. 01. 2021 09.57
+3
Kako pa vem, da sem ga prebolel? Sem kihal, pa pokašljeval........na testiranje pa nisem šel.
na22mor
13. 01. 2021 09.32
+1
a to pomeni, da tudi maske ne rabim nosit in da za vse prebolele lahko gostilno odprem
hirajem
13. 01. 2021 09.40
+2
slim386
13. 01. 2021 12.18
Ne to pa ne ker pri tej koaliciji logika ne dela ravno najboljše
gnoj222
13. 01. 2021 09.11
+1
Joj mam slabo novico. Mene pa nkol.
jesenvoyo
13. 01. 2021 11.35
+5
Zakaj bi to bila slaba novica, bo pa nekdo drug prej prišel na vrsto.
Mptric
13. 01. 2021 09.07
+5
Tisti ki ne bodo vasih bedarij brali sl imuni na korono....ce vi pisete bedarije lahko tudi mi
jevan
13. 01. 2021 08.45
-2
IN, ČE SE NE BODO CEPILI?????
Jenkec
13. 01. 2021 08.22
+1
Hvala lepa svojo dozo cepiva prodajam po polovični ceni
ćurkl
13. 01. 2021 08.19
+6
Ko je bilo treba cepivo "prodati" končnemu uporabniku, smo bili vsi za cepiti, zdaj ko pa dostava šepa (zakaj nisem presenečen?) smo "prebolevčki" pa zadnji v vrsti. Kvazistrokovnjaki.
ćurkl
13. 01. 2021 08.15
+8
Kar na enkrat smo pa "prebolelčki" bolj imuni, kot smo bili pa pred enim tednom...
ćurkl
13. 01. 2021 08.16
+4
Sabon
13. 01. 2021 08.12
+1
sej cloveķ sploh vec ne ve,kaj je prav in kaj ne tolk,enih informacij vsak dan tolk nasprotojocih se mnenj lud zbunjen normalan bi rekli
Janezdolar80
13. 01. 2021 08.10
+9
Zakaj ne cepijo Janeza, ki je star in rizičen? Aja, za njegovo bolezen ni cepiva... 🤮🤮🤮
hotchilipoper
13. 01. 2021 10.30
+4