Korona

Nad protestnike s škropilniki za travo in z Macareno

Welington, 13. 02. 2022 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
0

Medtem ko nekatere države nad protestnike proti kornonavirusnim ukrepom pošiljajo kordone posebnih policijskih enot in uporabljajo solzivec, se je Nova Zelandija odločila za drugačno taktiko. Prižgali so škropilnike za zalivanje trave, zbrano množico pa so od vztrajanja pred parlamentom skušali odvrniti tudi z glasnim predvajanjem oglasov za cepljenje, z glasbo Barryja Manilowa in plesno uspešnico Macarena. Protestniki so vrnili s svojo izbiro glasbe, na blatno trato so prinesli slamo in izkopali odvodne jarke, za piko na i nenavadnemu dogajanju pa so poskrbele še race, ki so se naselile tja.

Protesti na Novi Zelandiji
Protesti na Novi Zelandiji FOTO: AP

Protestniki so se v prestolnici začeli zbirati že v torek, ko jih po zgledu kanadskih tovornjakarjev in t. i. konvoja svobode okoli tisoč tja prišlo z vseh koncev države. Utaborili so se na trato pred parlamentom, kljub okrepljeni prisotnosti policije je množica rasla iz dneva v dan, začelo je prihajati tudi do posameznih incidentov.

Aretirali so 122 ljudi, konec tedna pa se je parlamentarni predstavnik Trevor Mallard domislil novega načina, kako bi jim otežili bivakiranje tam. Poleg dežja, ki je prav tako začel padati, so prižgali še škropilnike za zalivanje trave. "Jaz sem tako naročil," je potrdil za tiskovno agencijo AP. "Nihče tukaj ni zakonito in če jih bo močilo tako od zgoraj kot od spodaj, se bodo verjetno počutili manj prijetno in bodo morda odšli domov," je dejal. "Nekateri so predlagali, naj v vodo dodamo še cepivo, ampak mislim, da ne deluje na tak način," se je pošalil.

Novinarjem je potrdil, da je bila njegova ideja tudi ozvočenje. Protestnikom so začeli predvajati 15-minutni blok sporočil o cepljenju, na kar so ti odgovorili z žvižgi, nato so zadonele še uspešnice Barryja Manilowa ter Macarena, vse našteto pa je nato sledilo v ponavljajočih se ciklih. Protestniki so vrnili z isto mero – prinesli so svoje zvočnike, v zrak so poslali dron in predvajali pomenljivo skladbo We're Not Gonna Take It ter oglušujoč zvok troblje tovornjaka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znašli so se tudi glede namočene trate. Prinesli so bale slame, da bi ta vpila odvečno vodo, izkopali so tudi jarke, da je voda lahko odtekala na cesto. Prizore, ki so vse bolj spominjali na močvirje, so nazadnje kronale še race, ki so se začele zbirati v blatni mlakuži pred poslopjem parlamenta.