Korona

Nadomestilo prihodka bodo lahko prejeli tudi tesni stiki okuženih

Ljubljana, 23. 10. 2020 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
12

V veljavo bo stopila nova ureditev izdajanja karantenskih odločb, s katero želi vlada poskrbeti, da bo o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo obveščenih čim več oseb, da bodo te osebe lahko ostale doma v karanteni in da bodo za ta čas tudi prejemale nadomestilo prihodka. Za potrdilo bo poskrbel delodajalec, zaposleni pa ga bo dobil na svoj naslov. Poleg tega bo potrdilo mogoče uveljavljati za nazaj, je zagotovila Vesna Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje.

Zaradi naraščanja števila okužb in prevelike obremenjenosti epidemiologov zmorejo ti stik vzpostaviti samo z novo okuženimi osebami. Kar pomeni, da ne kontaktirajo več tistih, ki so bili z okuženimi osebami v stiku, za odrejanje odločb pa ne kontaktirajo ministrstva za zdravje.

Kot je povedala v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, želijo z novo ureditvijo zagotoviti, da bo obveščenih čim več tistih, ki so bili v stiku z okuženo osebo, da bodo te osebe lahko ostale doma v karanteni in da bodo za ta čas prejeli nadomestilo prihodka. Interventni zakon zahteva ukrepe, ki ne vplivajo samo na posameznika, pač pa tudi gospodarstvo. Nova ureditev bo v veljavi takoj naslednji dan po objavi v uradnem listu. 

Tisti, ki je potrjeno okužen, bo o tem, po navodilu epidemiologa, obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku. Pri tem je Kerstin Petričeva poudarila tudi pomen uporabile aplikacije #OstaniZdrav. Če ima okuženi nameščeno aplikacijo, bo vnesel dodeljeno kodo in s tem omogočil, da bodo o tveganem stiku z njim obveščeni vsi kontakti."Vsi, ki so bili v stiku z okuženo osebo naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu," je dodala. 

Za potrdilo mora poskrbeti delodajalec

Za zaposlene se bo odrejanje karantene urejalo preko delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravnikom medicine dela odločil, ali oseba lahko dela od doma, ali se ji delo lahko organizira na takšen način, da ne bo možen prenos okužbe na druge zaposlene oziroma ali naj oseba ostane v karanteni na domu. 

Za potrdilo o karanteni na domu, ki ga bo zaposleni prejel na svoj naslov, bo poskrbel delodajalec, poslal pa mu ga bo NIJZ. S tem potrdilom bo zaposleni pri delodajalcu uveljavljal nadomestilo za dohodek.

Samozaposleni družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti drugače, bodo morali o tem, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo obvestiti osebnega zdravnika. Osebni zdravnik bo posameznikom tako poslal potrdilo o napotitvi za delo od doma. 

Za tiste, ki so doma ostali v vmesnem času, ko so prenehali izdajati karantenske odločbe in ko nova ureditev še ni bila v veljavi, bo delodajalec potrdilo lahko uveljavil tudi za nazaj. Za vse, ki jim je bila karantena odrejena še po starem sistemu, je potrebna odločba od ministrstva, je dodala Kerstin Petričeva. 

Spregovorila je tudi o ureditvi glede staršev otrok, ki so se okužili z novim koronavirusom. Starši otrok bodo lahko, v primeri okužbe v vrtcu, pridobili potrdilo NIJZ s katerim bo starš lahko uveljavljal nadomestilo za čas, ko je bil z otrokom doma. 

Nadomestilo bodo lahko uveljavljali tudi tisti, ki jih je v karanteno napotila policija. Te bodo lahko nadomestilo pridobili na podlagi odločbe, ki jim jo bo izdala policija. 

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jps28
23. 10. 2020 15.56
+3
Kaj lajnajo o tem če lahko dela od doma, 85% to ne more.
batman1972
23. 10. 2020 16.21
+1
mislim da jih je več ker samo javni sektor imamo več kot 35% zaposlenih
hotchilipoper
23. 10. 2020 15.00
jaz sem okužen
jutri_pa_res
23. 10. 2020 14.56
Kaj so to zdaj tesni stiki? Če naj gre zaradi vsakega okuženega v karanteno še 20 njegovih sodelavcev, potem bolje, da kar zapremo štacuno, ker bodo vse firme pocrkale v enem mesecu. Razen tega si sploh ne predstavljam, kaj bi naj imeli s tem zdravniki medicine dela in kdo jim naj ta potrdila plača. Ker ti ne mignejo s prstom brez plačila v kešu. Če naj to plača podjetje ali s.p., ki so itak večina že na robu propada, ali bo to refundirano?
zalala
23. 10. 2020 14.04
+0
ne razumem zakaj so v številkah zajeti okuženi in pozitivni..... mešanje hrušk in jabolk. Ljudje so prestrašeni nad takšnim številom. Če si okužen ni rečeno da si, boš pozitiven no... Od danes naprej ne morem niti na obiski k svoji mami ker je psihično sesuta. Ločite številke!!!
SlovenŠtima
23. 10. 2020 14.11
+2
Če si okužen, si pozitiven. Ni pa to garancija, da boš zbolel. Mami pa tv in radijo odklopi, pa bo bolje.
zalala
23. 10. 2020 14.46
+1
če si okužen še nisi pozitiven !!! virus se ali pa ne razvije v 6 dneh. Sicer zdaj tolmačijo šele v 12 dneh.
speedstar
23. 10. 2020 13.50
+3
Me zanima kolk bo medicina dela racunala za tisto potrdilo.
andreaa
23. 10. 2020 13.33
+6
Enostaven način, kako priti do 10 dni plačanega dopusta...bil sem v stiku z okuženim...
Christi Miles
23. 10. 2020 13.25
+12
Čez teden dni se sploh ne bo več vedelo kdo komu izda kakšno potrdilo in za kdaj. Vsakič večja zmeda v glavnem
SnowmanR
23. 10. 2020 13.22
+5
Nadomestilo, ki ga bo treba 5x več vračat? Ga ne potrebujemo...
kr_en_moz
23. 10. 2020 13.26
-1
Pametnjakoviči sa juga, kdo je pa rekel da boste socialkarji dobili nadomestilo