Korona

Inšpekcijski nadzor v UKC Maribor, kjer je zdravnik kršil interna navodila, še poteka

Ljubljana, 11. 03. 2021 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
4

Inšpekcijski postopek v UKC Maribor, kjer je zaposlen zdravnik, ki je potoval v Namibijo in se nato vrnil z južnoafriško različico novega koronavirusa, še poteka, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Ker še vedno preiskujejo, kaj se je zgodilo, o podrobnostih ne more govoriti, je dodala.

Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata RS je na današnji novinarski konferenci predstavila poročilo o opravljenih nadzorih v obdobju od 1. do 7. marca. Kot je povedala, je bilo skupno število opravljenih nadzorov vseh inšpekcijskih organov, določenih v PKP7, 3.754. Izrečenih je bilo 12 prekrškovnih sankcij, 404 opozorila po Zakonu o prekrških in 164 upravnih ukrepov. 

Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.147 nadzorov, izrekel pa sedem prekrškovnih sankcij, 133 opozoril po Zakonu o prekrških, deset upravnih ukrepov in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. 

V gostinstvu je bilo 175 nadzorov, izrečenih pa šest prekrškovnih sankcij in 28 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 572 nadzorov, izrekli pa eno sankcijo po Zakonu o prekrških, skupno 37 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 353 opravljenih nadzorih izrečenih 68 opozoril. 47 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih ni pokazalo nobene neskladnosti. 

Zdravstveni inšpektorat je izvedel devet nadzorov smučišč, in sicer po dvakrat na Voglu, v Kranjski Gori in na Krvavcu, po en nadzor pa na Golteh, na Kaninu in na Rogli. Neskladnosti so bile ugotovljene na treh lokacijah – Krvavcu, Voglu in Rogli. Izdanih je bilo 21 opozoril po Zakonu o prekrških zaradi neuporabe zaščitne mask in nezadostne medosebne razdalje. Pri nadzoru gostinstva na smučiščih so bile ugotovljene tri neskladne lokacije z gostinskimi objekti: v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh. Izrečenih je bilo skupno 12 opozoril. Pri nadzoru servisov smučarske opreme ob smučiščih pa ni bilo ugotovljenih neskladnosti. 

Na novinarsko vprašanje, kaj se dogaja z nadzorom v UKC Maribor, kjer je zdravnik, ki je potoval v Namibijo in se nato vrnil z južnoafriško različico novega koronavirusa, je Potza odgovorila, da postopek še poteka. "Podrobnosti ne morem komentirati, saj še raziskujemo, kaj se je zgodilo." 

Smo pa že poročali, da zdravnik ne opravlja več funkcije namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo. 

Nadzore cepljenja proti SARS-CoV-2 na inšpektoratu opravljajo na podlagi prijav. V preteklem tednu niso prejeli novih prijav, v teku pa so še štirje postopki. Potza je povedala tudi, da zdravstveni inšpektorat v zadnjih dneh prejema povečano število vprašanj občanov, ki na cepljenje še niso bili pozvani. Opozorila je, da se je na cepljenje treba prijaviti pri osebnem zdravniku in da ne zadostuje prijava, ki ste jo morebiti vnesli na portalu e-uprava. "Prijavo mora zabeležiti osebni zdravnik, ki na osnovi prejetih prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva ter po prejemu le-tega vse zainteresirane osebe pozove, da se cepljenja udeležijo v točno določenem terminu."

Policija na meji vročila 8977 potrdil o napotitvi v karanteno na domu 

Nadzor je od 4. marca do vključno 10. marca opravljala tudi policija. Po besedah Alojza Sladiča z uprave informirane policije so nadzore glede izvajanja odločb vladnih odlokov opravili na 15.704 krajih, nekatere tudi na podlagi 61 prijav občanov.

Do izrazitejšega dviga kršitev odlokov je po njegovih besedah prišlo v nedeljo, a je bilo teh bistveno manj kot teden prej. Skupaj je policija tako obravnavala 1140 prekrškov, kar je približno 20 odstotkov manj kot teden prej. Od tega so izrekli 857 opozoril in izdali 283 plačilnih nalogov. "V večini primerov je šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja, predvsem gibanja v nočnem času, ali prekrškov, povezanih z nošenjem zaščitnih mask," je še dejal Sladič.

V zadnjih sedmih dneh so potrdila o napotitvi v karanteno na domu vročili 7892 osebam, kar je dobrih 30 odstotkov manj kot teden dni poprej. Ob tem se po navedbah Sladiča delež mladoletnih, ki jim izdajo potrdilo, giblje okoli deset odstotkov.

Alojz Sladič je povedal, da je Policija od 2. do 8. marca prejela 59 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 978.
Alojz Sladič je povedal, da je Policija od 2. do 8. marca prejela 59 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 978. FOTO: POP TV

Policija je upoštevanje ukrepov nadzirala na 16 smučiščih, pri čemer je sodelovalo 55 policistov, ki so izrekli 115 opozoril zaradi neuporabe mask. 12 smučarjev so preizkusili z alkotestom, vsi rezultati pa so bili negativni. Ob tem so obravnavali tudi nesrečo s hudo telesno poškodbo. Policija je po nadzoru ocenila, da je bilo delo na večini smučišč sicer dobro organizirano.

Policisti so nadzirali tudi upoštevanje varnostnih ukrepov na terasah nekaterih gostinskih lokalov na območju jugovzhodne in posavske statistične regije, kjer nepravilnosti oz. posebnosti niso ugotovili.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
11. 03. 2021 17.14
Zdravnik je nedolžen, kriva je politika
Jožajoža
11. 03. 2021 19.41
kure bedne
11. 03. 2021 14.31
+3
Bla bla bla. Samo metanje folku peska v oči. Nč ne bo.
123soba
11. 03. 2021 13.22
+4
In vsak bo dobil 10 udarcev po njihovi senci... Vrane družijo se rade....