Korona

Številne kršitve: cepili tudi sorodnike in prijatelje

Ljubljana, 21. 01. 2021 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
416

Zdravstveni inšpektorat je ta teden obiskal 15 cepilnih mest, na treh so ugotovili, da so cepili tudi družinske člane zaposlenih oziroma druge posameznike. Pri 297 cepljenjih mimo vrste v preteklih tednih pa je šlo večinoma za uporabo šestega odmerka cepiva. Zato nekateri zdravstveni zavodi zavračajo očitke o cepljenju mimo sprejete strategije. Inšpektorji so bili prejšnji vikend prisotni tudi na 15 izletniških točkah, vendar pa večjih kršitev niso ugotovili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kazen: opozorilo
    02:40
    Iz 24UR: Kazen: opozorilo
  • Iz SVETA: Cepljenje mimo strategije
    02:54
    Iz SVETA: Cepljenje mimo strategije
Priprava cepiva proti covidu-19
Priprava cepiva proti covidu-19 FOTO: UKC Maribor

Vlada se je v sredo seznanila s poročilom Zdravstvenega inšpektorata, ki je ugotovil, da je bilo od 27. decembra 2020, ko se je začelo izvajanje cepljenja proti covidu-19, do 16. januarja 297 odmerkov cepiva oziroma dva odstotka odmerkov porabljenih v nasprotju s strategijo, ki pri cepljenju določa prednostne skupine.

Prvi nadzori so bili opravljeni dne 13. januarja v 20 cepilnih centrih in na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zaradi naznanjenega suma nepravilnosti; skupaj torej v 15 bolnišnicah in šestih zdravstvenih domovih. Cepilna mesta so skupno prejela 13.055 odmerkov cepiva, skupno število cepljenih oseb pa je bilo 14.441. Kot rečeno, so ob tem ugotovili, da je bilo 297 odmerkov cepiva porabljenih v nasprotju s strategijo.

Cepili tudi sorodnike, partnerje in prijatelje zaposlenih

V zdravstvenih zavodih, kjer je zdravstveni inšpektorat ugotovil, da so proti covid-19 cepili mimo sprejete strategije cepljenja, razlog za to vidijo večinoma v tem, da do izvedbe cepljenja niso dobili navodil, kako ravnati s šestim odmerkom v steklenički cepiva. Nekateri očitke, da so ravnali v nasprotju s strategijo, zavračajo.

Ugotovili so, da so na šestih cepilnih mestih cepili v nasprotju s strategijo, ki predvideva, da se v prvi vrsti cepijo zdravstveni delavci, zaposleni in oskrbovanci v zdravstvenih domovih ter starejše prebivalstvo. V šestih ustanovah, največ na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pa so cepili tudi osebe, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, na primer sorodnike, partnerje in prijatelje zaposlenih.

Potza je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je šlo praviloma za cepljenje z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva, torej v primerih, ko je bilo iz posamezne stekleničke cepiva pridobljenih šest odmerkov in ne pet, za kolikor je bilo sicer cepivo sprva registrirano.

To se sicer nanaša na cepljenja pred 20. januarjem. Od tega datuma pa so izvajalci cepljenja obvezani porabiti šesti odmerek cepiva. Evropska agencija za zdravila je sicer že 8. januarja posodobila smernice glede uporabe cepiva proti covidu-19 Pfizerja in nemškega BioNTecha ter odobrila, da se iz ene stekleničke lahko uporabi šest in ne le pet odmerkov cepiva.

Inšpektorji so ob ugotovljenih nepravilnostih izdali upravno odločbo, v kateri so izvajalcem naložili, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo, torej da morajo tudi šesti odmerek porabiti za tiste, ki so za cepljenje na vrsti po prioritetah nacionalne strategije.

Nepravilnosti so ugotovili na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v zdravstvenih domovih Velenje, Grosuplje in Domžale ter v splošnih bolnišnicah Jesenice in Nova Gorica. 

Nepravilnosti so se nanašale predvsem na dodatno pridobljene odmerke cepiva.
Nepravilnosti so se nanašale predvsem na dodatno pridobljene odmerke cepiva. FOTO: AP

Nekateri zdravstveni zavodi zavračajo očitke o cepljenju mimo sprejete strategije

Na Onkološkem inštitutu trdijo, da so vse naročene in prejete odmerke cepiva proti covidu-19 porabili za svoje zaposlene. Ker pa so iz stekleničk uspeli pridobiti šesti odmerek, ga niso zavrgli, saj bi bilo to strokovno sporno, ampak so dali možnost cepljenja najožjim sorodnikom zaposlenih, pri čimer so upoštevali nacionalno strategijo cepljenja. "Po mnenju stroke je onkološki inštitut v epidemiji covida-19 izredno ranljiva inštitucija zaradi narave bolezni in zdravljenja naših bolnikov. Poleg tega po naših dosedanjih podatkih večina okužb zaposlenih prihaja iz njihovega domačega okolja, za kar je njihova zaščita izredno pomembna," so zapisali v odzivu na ugotovitve poročilo zdravstvenega inšpektorata vladi.

Opozorili so tudi, da so jih zdravstveni inšpektorji obiskali 13. januarja, a nepravilnosti niso našli. Pozneje jih je inšpektorat pozval k dodatnim pojasnilom, ki so jih tudi poslali. "Druge odločbe od inšpektorata do danes še nismo prejeli, zato nas neprijetno presenečajo medijska poročanja in novinarska vprašanja o ugotovitvah, še preden smo o tem obveščeni", je zapisala strokovna direktorica inštituta Irena Oblak. Glede na zapisano v medijih pa so poudarili, da je interpretacija številk in porabe cepiva netočna in zavajajoča.

Tudi direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik je za STA zavrnil, da bi cepili mimo strategije cepljenja. Kot je pojasnil, so ob prvem cepljenju imeli navodilo, da se šesti odmerek iz stekleničke cepiv ne uporablja, a so se vseeno odločili, da ga uporabijo. Dodaja, da se je v prvih dveh cepilnih dneh tudi naročeno število prijavljenih za cepljenje spreminjalo.

Glede ugotovitve inšpekcije o 25 cepljenjih mimo seznama je pojasnil, da je med njimi 22 starejših od 60 let, trije pa so mlajši. Od tretjega cepilnega dne, ko so v ZD Velenje sami poklicali 10.000 ljudi, starejših od 60 let, imajo vse razporede natančno pripravljene in vsako dozo porabljajo v skladu s strategijo, pri čemer imajo prednost starejši.

Inšpektorji še naprej nadzirajo cepilna mesta
Inšpektorji še naprej nadzirajo cepilna mesta FOTO: Miro Majcen

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer so inšpektorji ugotovili 10 cepljenj mimo strategije, so za STA pojasnili, da k cepljenju vabijo zaposlene po naprej pripravljenem razporedu. Če se posamezniki na to ne odzovejo, kličejo zaposlene iz cepilnega seznama, predvidenega za drug termin cepljenja. To se jim je zgodilo tudi v začetku januarja, zato so k cepljenju povabili dosegljive kandidate, ki so izrazili vnaprejšnji interes – in sicer upokojene zdravstvene delavce, zdravstvene delavce drugih ustanov in nekaj svojcev zdravstvenih delavcev. Devet jih je starostnikov s pridruženimi kroničnimi boleznimi, en izmed njih je star 60 let in ima prav tako pomembna kronična obolenja.

Direktorica ZD Grosuplje Štefka Zaviršek pa vzrok za odstopanje od strategije vidi v tem, da ob začetku izvajanja cepljenja niso imeli natančnih navodil glede ravnanja s preostankom pripravljenega cepiva. Na dan cepljenja so dobili obvestilo, da se uporabi šest doz, zato so v kratkem času morali dopolniti seznam vabljenih, pri čemer so bili nekateri neodzivni, drugi niso imeli prevoza in podobno. Ker je klicanje vzelo preveč časa, so cepili tudi posamezne sorodnike zaposlenih, ki so lahko prišli še v času uporabnosti cepiva. Vsi ti so bili kronični bolniki, niso pa bili starejši od 80 let.

Drugi razlog odstopanja pa je premalo natančno razumevanje navodil, da se cepijo samo zdravstveni delavci in sodelavci, ne pa vsi zaposleni v zdravstvenem domu. Zato so cepili tudi tehnično osebje, to so čistilke, hišnika, informatorje, pomočnike na triaži pri vhodu, so dodali.

V Zdravstvenem domu Domžale, kjer naj bi mimo vrste cepili pet ljudi, pa zadeve zaenkrat ne komentirajo, ker so postopki še v teku in niti še niso prejeli pisne odločbe zdravstvenega inšpektorata.

Preverili bodo tudi domnevne nepravilnosti na Medicinski fakulteti

Inšpektorji pa po besedah Potze še niso izvedli nadzora na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so za STA priznali, da so cepili tudi druge, ne le svojih zaposlenih. Kot je dejala Potza, medicinske fakultete ni med cepilnimi mesti, novinarsko vprašanje glede ravnanja medicinske fakultete pa je vzela kot prijavo za nadzor.

Kakšne so sankcije? Ob ugotovljenih nepravilnostih inšpektor ukrepa z upravno odločbo, v kateri zavezancem naloži, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo.

Inšpekcijski postopki, ki so jih izvedli ta teden, so po njenih besedah še v teku. Ta teden naj bi sicer obiskali 15 cepilnih mest, za tri pa so ugotovili, da so tam cepili tudi družinske člane zaposlenih oziroma posameznike.

Sicer pa so inšpektorji med nadzori tudi ugotovili, da izvajalci cepljenja izvedbe cepljenja ne vnašajo pravočasno v register. Ugotovili so namreč, da so bili vnosi v register pri 86 odstotkih izvajalcev nepopolni. Zato so predlagali, naj se v strategiji natančneje opredeli časovno obdobje za vnos opravljenih cepljenj v register, in sicer tako, da bi morali izvajalci v 24 urah od izvedbe cepljenja to zabeležiti v registru.

297 odmerkov je bilo porabljenih v nasprotju s strategijo.
297 odmerkov je bilo porabljenih v nasprotju s strategijo. FOTO: Shutterstock

Na izletniških točkah brez večjih kršitev

Zdravstveni inšpektorji so bili v soboto in nedeljo prisotni tudi na 15 izletniških točkah po vsej državi, kjer so preverjali morebitne prehode regij, zbiranje in prevzemna mesta pri gostincih ter morebitno izposojo športne opreme. Vse lokacije so bile dobro obiskane, vendar večjih kršitev niso ugotovili, je povedala Potza.

Inšpektorji so pohvalili tudi organizacijo športne prireditve Zlata lisica v Kranjski Gori. "Organizacija dela je bila na enako vrhunskem nivoju kot že v Planici," je dejala Potza.

Največ nadzorov opravili v storitvenih dejavnostih

Sicer pa so zdravstveni inšpektorji v prejšnjem tednu opravili skupno 3615 nadzorov. Izdali so 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril in 91 upravnih ukrepov. Od tega so opravili 1251 nadzorov v povezavi s covidom-19. Izrečenih je bilo devet prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, 117 opozoril in sedem upravnih ukrepov. 

Največ nadzorov je bilo opravljenih v storitvenih dejavnostih: v kozmetičnih in frizerskih salonih, cvetličarnah, avtopralnicah, servisnih delavnicah, knjižnicah, trafikah, na poštah, zavarovalnicah, v objektih kulturne dediščine ter ostalih storitvah.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zani10
21. 01. 2021 21.33
+1
Mene so tudi, pocutim se kot nov...
klemzoid
21. 01. 2021 21.28
+2
Po komentarjih sodeč nebomo nikoli prišli iz te epidemije, in nekako je to tudi prav.
Mother Russia
21. 01. 2021 21.19
+4
Gledam tarčo in poslušam direktorico Bolnišnice Ptuj, gospo Užmahovo. A ta babnica sploh diha? Če tako ropota in nič ne pove tudi v domačem okolju, lahko rečem le ubogi svojci! Jebentiš! Kot bi speljevala z zategnjeno ročno bremzo!
FAUSTOS1
21. 01. 2021 20.56
+2
SDS-janšistično vodstvo,seveda iz tega ne more biti nekaj pametnega
kiropraktik
21. 01. 2021 20.52
+13
Slovensko zdravstvo je zaostalo , kar se tiče etike, zdravstva in nege! Gre jim samo za denar! Imamo največ umrlih za Covidom, glede okuženih. Cena za bolnika na dan v bolnici najvišja daleč naokoli! Dokaz današnja tarča na TV SLO 1
Mother Russia
21. 01. 2021 21.21
+3
Ja, skoraj 50 jurjev ojrov na dan za bolnika na ventilatorju! Po končanem zdravljenju bi vsakemu pacientu lahko podarili ventilator za 50 jurjev.
ho?emVšolo
21. 01. 2021 20.37
+5
Cepili pod mizo na lastno odgovornost. Zdaj ko je prišlo v javnost, se vprašam, kako bodo ti “cepljeni na črno” zdaj prišli do drugega odmerka. Posledično bo čez en mesec za prvo dozo prikrajšan upravičenec iz prednostne kategorije, ker ga bo moral odstopiti priviligirancu. Očitno tudi inšpekcija ni kos zadevi, ki le deli opomine.
Zelo123
21. 01. 2021 20.55
+4
Gledal sem poročila, noben od novinarjev ni vprašal onega, ki se je hvalil s številko 48 mimo vrste, kako bo drugič cepil prjatle.Tako mamo, ne moreš verjeti. Nikjer nobene informacije o tem, kot, da je samoumevno kako bo.
superjezek
21. 01. 2021 20.33
+9
Kaj res nasedate na takšno propagando oziroma marketing za ceplenje?!! To je podobno, ko vam prodajalec, ki želi prodati neki artikel pove, da se za to stvar dobesedno tepejo oziroma so jih veliko pokradli in ima že skoraj vse rezervirano. Vas stisne panike in ga v strahu predno zmanjka hitro kupite.
Curie Skyri
21. 01. 2021 20.06
+11
Če kdo verjame 🙄 itak hočejo 80 % cept. Zakaj bi se zdej kdo vrival. Eno leto so preživeli brez, zdaj se pa tepejo zanj ? NE verjamem
Škrat na kvadrat
21. 01. 2021 20.05
+4
Če se bom moral cepit zaradi potnega lista, ni problema. Poznam mojo dr. Zelo dobro in se bova že nekako dogovorila, da vnese v sistem. Pika.
klemzoid
21. 01. 2021 21.26
+0
Za okužbe je kriv pa janša.....bedak na kubik si
akmt
21. 01. 2021 21.26
Japajade. Kar dohtarca ti bo to narsdila. A mas majhnega, a ne?
Zelo123
21. 01. 2021 20.02
+2
Kulovci, če bi bili kaj vredni, bi že imeli seznam oseb mimo vrste. A ste tudi vmes?
superjezek
21. 01. 2021 19.55
+6
Zopet navadno oglaševanje cepiva.. noben se ni cepil preko vrste.. mogoče je kdo le dobil potrdilo o ceplenju pod mizo ;)
Maxx365
21. 01. 2021 21.19
Ne zagovarjaj privilegirancev, si med njimi?
Mother Russia
21. 01. 2021 19.53
+9
Bo treba kar objaviti imena in priimke teh "kolegov, partnerjev in družinskih članov", ki so starostnikom odžrli prepotrebne doze, ter izvajalce tega lopovskega cepljenja poslati na zavod za zaposlovanje. Tista Počivalškova o "reševanju" življenj" v tem primeru preprosto ne spada zraven. Banda pokvarjena!
jbtjbt
21. 01. 2021 19.49
+5
Sej v slo se lahko krade na polno,folk v arestu,vlada pa hara🤢🤮
Face
21. 01. 2021 19.49
+8
Jast odstupim svoje cepivo kar cepite se namesto mene.Z veseljem ..
Maxx365
21. 01. 2021 21.21
+2
Tvoje cepivo, kje ga pa imaš? Če se nisi prijavil za cepljenje, ti tudi ne pripada... kot da te ni.
flojdi
21. 01. 2021 19.47
+6
nč novga . hihi ( ampak Matildi pa kljub prehitevanju in podobnih nizkotnostih ne bo NIHČE UŠEL.
Mesetar
21. 01. 2021 19.46
+1
FOLK,...SAM KORL JE PA FČEHI FAJ ZHIHTOU...BOLI GA ĐOKEC 🤣🌽🌳😝👍
Hani Vajk
21. 01. 2021 19.45
+10
In kaj to predstavlja za drugo cepljenje čez 3 tedne? Bodo tudi takrat šli mimo vrste?
Maxx365
21. 01. 2021 21.23
Seveda, saj jim "pripada", privilegirancem. Tako, kot so so se zdaj preko vez vrinili, se bodo tudi čez 3 redne.
Mesetar
21. 01. 2021 19.41
+3
...,zakaj bo v ZDA državljanska vojna ?
Škrat na kvadrat
21. 01. 2021 19.40
+9
Večina nas je prebolela korono konec leta 2019/20 panika je prišla z zamikom 2 meseca.....
akmt
21. 01. 2021 21.28
Wow, a ves, da si ti neodkrit genijalec? Dej pusti naslov v urednistvu, da te pridemo iskat, dobil bos medaljo castnega zemljana
Misika1967
21. 01. 2021 19.39
+9
Kaj se izgovarjajo na cistilke in hisnike banda pokvarjena ,starim ljudem so ukradli cepivo un svojo zlahto not porinli da jih ni sram. V zapor z temi prisklednezi in odgovarja naj minister za zdravje . Da jih ni sram
Maxx365
21. 01. 2021 21.24
+1
Minister za zdravje, v nasprotnem primeru pa predsednik vlade.