Korona

Več cepljenih pacientov, večja nagrada: 'Odločitev ministrstva bo rušila zaupanje v zdravnike'

Ljubljana, 22. 10. 2021 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA, Maja Pavlin
Komentarji
1292

Vlada je v četrtek sprejela poseben projekt za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19. Sklenila je namreč, da se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in s tem zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih oseb. A direktorji zdravstvenih zavodov ukrep sprejemajo z zadržki. Kriteriji za merjenje uspešnosti, naj bi bili namreč preveč ohlapni, zdravniki in medicinske sestre bodo z novimi nalogami še bolj obremenjeni, razlike v izplačanih dodatkih pa bi lahko v kolektivih povzročile vročo kri. Projektu "ostro protestirajo" tudi pri Mladih zdravnikih Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vlada sprejela nov projekt
    03:14
    Iz SVETA: Vlada sprejela nov projekt
  • Iz SVETA: Družinski zdravniki
    01:09
    Iz SVETA: Družinski zdravniki

Nov štiri milijone evrov vreden vladni poskus, da bi se ljudje končno začeli cepiti v večjem številu. Tokrat stavijo na družinske zdravnike in njihove time. Če jim bo uspelo cepiti 80 pacientov ali več na mesec, se jim namreč obeta, da bi se jim bruto plača zvišala za 30-odstotkov. Vendar pa direktorji zdravstvenih zavodov projekt za spodbujanje cepljenja sprejemajo z zadržkom.

Kot pravi direktor Zdravstvenega doma Kamnik Saša Rebolj, je prva težava projekta precejšnja nedorečenost. "Tudi velika odsotnost  številčnih kriterijev, s katerimi bi bilo jasno merljivo, komu in kdaj točno mu pripade dodatek," pravi. Kriteriji za merjenje uspešnosti naj bi bili torej preveč ohlapni. Direktorji izpostavljajo tudi dodatno obremenjenost zdravnikov in medicinskih sester ter razlike v izplačanih dodatkih, ki bi lahko v kolektivih povzročile spore.

"Ostro protestiramo proti novi odločitvi ministrstva za zdravje, ki bo rušila zaupanje pacientov v zdravnike," pa so o projektu dejali pri Mladih zdravnikih Slovenije. Ob tem so dodali, da zdravniki cepljenje priporočajo, ker je varno in učinkovito, in ne zato, da bi dobili denarne spodbude.

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine vlado pozivajo, naj projekt ustavi.
V Sindikatu zdravnikov družinske medicine vlado pozivajo, naj projekt ustavi. FOTO: Shutterstock

Zdravniki ob tem dodajajo tudi, da so morali za novico zopet izvedeti iz medijev, celo v Združenju zdravnikov družinske medicine o projektu niso vedeli ničesar. Ob tem se mnogi sprašujejo tudi, ali morda poskuša vlada na tak način odgovornost, če se število cepljenih ne bo povečalo, preložiti na družinske zdravnike.

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine so zapisali, da gre za zavržen projekt, nepremišljeno in škodljivo odločitev, ki bo zarezala v zaupanje bolnikov. Dodajajo, da bo cepljenih kvečjemu manj ljudi, saj da zdravniki ne želijo, da kdo pomisli, da cepljenje svetujejo zaradi finančnih koristi. Vlado zato pozivajo naj projekt ustavi.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj ob tem izpostavlja, da je namen projekta povečanje precepljenosti. Kot so sporočili po dopisni seji vlade, predvsem pri osebah, starejših od 50 let. "Če bo imel nek tim med svojimi pacienti še enega dodatnega pacienta, ki se bo cepil, bomo to tudi upoštevali," pravi Cugelj.

Zdravstveno osebje na cepilnem mestu medtem nagrad ne bo prejelo. "Tu gre za zaupanje pacientov do določenega kadra. Vemo, da je veliko zaupanje v zdravnike, in prepričani smo, da je zdravnik tisti, ki mora komunicirati s svojimi pacienti. Tako bomo dosegli boljšo precepljenost," še dodaja državni sekretar.

Da so bili nekateri zdravniki prav zaradi dela v cepilnih centrih morda manj dostopni za svoje bolnike, pa pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Izvajalci programa so timi družinske medicine – zdravnik in srednja medicinska sestra oziroma diplomirana medicinska sestra.
Izvajalci programa so timi družinske medicine – zdravnik in srednja medicinska sestra oziroma diplomirana medicinska sestra. FOTO: Dreamstime

Izvajalci programa so timi družinske medicine – zdravnik in srednja medicinska sestra oziroma diplomirana medicinska sestra – v javnih zdravstvenih zavodih in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe. S povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu.

Na ravni izvajalcev PVP so do možnosti dodatnega nagrajevanja v obliki delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela upravičeni samo zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki najmanj dve uri na teden opravljajo naslednje naloge:

Da bi se Slovenci bolj množično cepili, je vlada v tem letu aktivirala mobilne cepilne enote, plačala reklamne spote v medijih, dokumentarec, ki ga je režiral sam Mitja Okorn, podeljevala je celo brezplačne vstopnice za koncerte Jana Plestenjaka, Elvis Jacksonov in Big Foot Mame.A kljub vsem akcijam, posebnemu človeku za promocijo cepljenja Edvardu Kadiču in koordinatorju cepljenja Jelku Kacinu, smo po precepljenosti povsem na evropskem repu. Polno cepljenih je zgolj slabih 53 odstotkov Slovencev.

– aktiven in oseben pristop do posameznih opredeljenih pacientov po obstoječih komunikacijskih kanalih, ki jih tim družinske medicine tudi sicer uporablja za druge zdravstvene storitve (elektronska pošta, telefonski klic, družbena omrežja za mlajše paciente),

– promocija cepljenja in izvedba cepljenja v okviru referenčnih ambulant in Centrov za krepitev zdravja (diplomirane medicinske sestre),

– sodelovanje pri aktivnostih promocije v lokalnem okolju (udeležba v oddajah lokalnih elektronskih medijev, priprava poljudnega članka o pomembnosti cepljenja za lokalni časopis, izvedba strokovnega predavanja za razna društva, priprava okroglih miz na temo cepljenja ali udeležba na njih),

– izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat – tisk in razdeljevanje promocijskega gradiva v fizični obliki, ki je že pripravljeno in objavljeno na spletni strani Cepimo se,

– promocija cepljenja ob sočasnem hišnem obisku zdravnika ali patronažne medicinske sestre (kratke in jasne informacije o koristi cepljenja za vse družinske člane, ki še niso cepljeni in imajo morda pomisleke, dileme, strahove), 

– dosežejo, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 20–49 njihovih opredeljenih pacientov ali da se v posameznem mesecu cepi najmanj 10–19 njihovih opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, v višini do 10 odstotkov od bruto osnovne plače, 

– dosežejo, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 50–79 njihovih opredeljenih pacientov ali da se v posameznem mesecu cepi najmanj 20–39 njihovih opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, v višini  do 20 odstotkov od bruto osnovne plače,

– dosežejo, da se v posameznem mesecu cepi najmanj 80 njihovih opredeljenih pacientov ali da se v posameznem mesecu cepi najmanj 40 njihovih opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, v višini do 30 odstotkov od bruto osnovne plače.

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Za izvajanje projekta bodo zagotovljena sredstva v državnem proračunu, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NIKI 2
23. 10. 2021 19.09
+4
Če pripeljem osemdeset mandeljcov na cepljenje ali dobim nagrado neglede na to da ne delam v zdravstvu in koliko bi znašala
Kostorog
23. 10. 2021 13.58
+2
Več pospravljenih vladnih pacientov in kvazi stroke večja bo EUR nagrada. Začnimo zbirati denar in določimo kje začnemo. Ve se kdo je vreden 100% bonusa.
FaTa Albanka
23. 10. 2021 13.54
+4
Mene zanimaj je z tistimi vec 100.000 zavrzenimi pa podarjenimi dozami , glede na to da je doza cca 20eur je to NEKAJ 10 Miljonov eur , to smo po školjki dol spustili ??? Ce ne stejem tistih ki so se za nič cepli
oježeš
23. 10. 2021 13.26
+6
Javno nagovarjanje na korupcijo. In nikogar sram, nihče odstopil, niti se ni zamislil nad svojimi besedami, sicer zakaj pa, saj je to za njih normalno. Pa še zdravnike porivajo direktno v sramoto in blamažo, pa nihče ne bev ne mev v obrambo. Nihče pa ne obljubi delavcu, če bo priden, presegal normo, da mu bodo plačali izredne dodatke.
periot22
23. 10. 2021 11.33
+3
In kaj bodo dobili pacienti za nagrado bivanje v bolnišnici če bodo zapleti ali brezplačni pokop!
Našvasan_zob
23. 10. 2021 11.16
+6
Mimogrede... prejšnji teden sta 2 sodelavca zbolela za Covid 19... en cepljen 2x , drugi 0x... Potem prebolevanja bolezni je pri obema 100% enak... Oba sta prve 3 dni komi prišla do sekreta... sedaj pa sta že ok..... TOLIKO O TEM..
Našvasan_zob
23. 10. 2021 11.15
+4
Vedu sm, da zadeva smrdi pri 1 dozi... pri 3 pa bi lahko bilo že vsem jasno...
Našvasan_zob
23. 10. 2021 11.14
+7
Ogabni obraz korupcije in tihe morije naroda na Slovenskem...
medusa
23. 10. 2021 10.19
+4
Ja tudi moja je obrnila lajno za 3.dozo .... jok bato odpade ...
OlalaKokoĐambo
23. 10. 2021 09.37
+8
Vsakomur ki pristane na to fasisticno dejanje odvzeti licenco ...Hipokrat ocitno ne pomeni vec nic!!!! Upam na cimprejsno vojno da pocitimo vse sodelujoce v tem sprevrzenem dejanju
ksenak2
23. 10. 2021 09.11
+3
Velik % NECEPLJENIH bo edini ZAVLEKEL in PREPREČIL ukinitev zelenih propustnic za nekaj mesecev cepljenim, ker zdaj je ta mala svobodica, ki jo nudijo cepljenim, vaba za necepljene, da se cepijo. Zato dajmo vsaj penzionisti zdržat, ker nas ne morejo eksistenčno izsiljevat, kot mlade. Velik % necepljenih zadržuje marsikaj- predsem cepljenje otrok, kriminalizacijo necepljenih in padec v totalni fašizem!
ksenak2
23. 10. 2021 09.11
+8
Moja dohtarca mi je včeraj rekla, da jo je pred pacienti do kosti sram zaradi tega predloga vlade. In me ni niti poskusila nagovorit za cepljenje, tako kot doslej ob vsakem obisku.
rajko povše
23. 10. 2021 09.04
+7
Postali boste kot prodajalci čudežnih sesalcev in inox posode. Bravo vlada JJ ,najbolj socialistična in komunistična do sedaj ,tudi najbolj nedemokratična .Saj vem levičarji so krivi in mi desničarji ,ki smo zašli s poti ,poti ,ki jo vodi KIm don Lepena
rajko povše
23. 10. 2021 09.02
+1
jaz bi vse zdravnike obdaril z doživljensko rento ,kot partizane ,saj je njihov učinek zelo podoben. Misli si kar hočeš
zoran pušenjak
23. 10. 2021 08.13
+11
Mislim, da tem v vladi odpadajo zadnji normalni koleščki. Tega ne vidiš nikjer na svetu, kaj se gredo naši liderji
Trglav
23. 10. 2021 08.09
+11
O, križana lesa, kaj smo dočakali?! Kaj bo naslednji ukrep? Nagrada za največ predpisanih tablet? Pardon, to že imajo! Enostavno ne vem več, ali sem besen ali indiferenten!? To so res blesarije na kvadrat, ki z normalnim medicinskim delom nimajo nobene veze! In potem nas sprašujejo (Kangler), kaj nam ni jasno, saj oni delajo vse prav!!!
gripson
22. 10. 2021 21.57
+14
Ko me bo moj zdravnik poklical in mi svetoval, nas se več gibljem, naj jem zdravo hrano, naj se rekreiram na svežem zraku, hrani dodajam vitamine, minerale, soli, železo, cink, ....potem mi lahko predlaga tudi cepljenje. Dokler pa mu je vseeno zame, vsaj kar se tiče tele korone, me ni treba klicat na cepljenje....
piron
22. 10. 2021 21.51
+11
Vsi zdravniki, začenši z njihovo stanovsko organizajcijo pod vodstvom B. Beovič bi se morali temu odločno upreti in nikkor ne pristati. Ker jih vlada s tem ponižuje do konca - kar seveda ne počne brez razloga. Cilj je usmeriti gnev na zdravnike. Sprevrženo in tudi skrajno nevarno. In če Janez misli oz. upa, da bodo zdravniki "pokleknili", se moti. Ampak prav to hoče doseči. Da jih ljudje začnemo "dojemati" kot osebke, ki jim gre zgolj za denar. Ne poznam zdravnika specialista, ki bi to počel. Se pa spomnim iz strokovnega srečanja pred cca 3 mes, ko je onkoliginja povedala - da je lani čudežno izginilo cca 30 % bolnikov z rakom - ker jih "družinci" ne napotijo v diagnostični postopek. Kako so v luft skočili!!! Da oni tega pa že ne in da so enako dosegljivi, kot so bili pred kovidom, ter da delajo celo več. Na vprašanje, če si predstavljajo, kako je težko je v praksi bolniku povedati, da bo namesto min 5 let kakovostnega življenja živel le še 6-8 mes nekakovostnega - zgolj zato, ker ga nekdo NI POSLAL NAPREJ, niso odgovorili. Nedopustno je, da se na omenjeni predlog Zbornica (vodijo jo SDS Beović) ni odzvala.
vvvilice
22. 10. 2021 21.41
+14
Ha ha, nagradna igra! Ojoj kam smo padli. Podli marketing. Ali je še kaj časti ostalo zdravnikom?
Lolo1
22. 10. 2021 21.39
+9
Zdaj me pa že zabavajo s temi norostmi brez limita.