Korona

Raziskava: Najbolj učinkovita je medicinska maska N95

Raleigh, 17. 08. 2020 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar, Maja Korošec
Komentarji
147

Glede na raziskavo, ki so jo naredili raziskovalci na medicinski fakulteti v ameriški zvezni državi Severna Karolina, se zaščitne obrazne maske občutno razlikujejo gleda na učinkovitost. Najbolj učinkovite so medicinske, je potrdila raziskava, najslabše pa so se odrezali šali in rute.

Zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v številnih državah velja uredba o obveznem nošenju obraznih mask na javnih prostorih, a treba je priznati, da niso vse zaščitne maske enako kakovostne. Kako učinkovite so pri ustavljanju dihalnih kapljic, je bilo do sedaj znanega bolj malo, vse dokler raziskovalec ameriške medicinske univerze Duke Martin Fischer ni sestavil preprostega testa za merjenje.

V poskusu, objavljenem v petek v reviji Science Advances, so testirali 14 različnih vrst mask. Raziskavo je navdihnila zahteva Fischerjevega sodelavca Erica Westmana, ki sodeluje s Cover Durham, ki je spodbudila razdeljevanje obraznih mask za večkratno uporabo tistim, ki jih potrebujejo. Westman je namreč vprašal, ali mu lahko kdo zagotovi, da so maske, ki jih je dobil kot donacije, učinkovite.

Raziskave so na fakulteti odobrili in Westman je skupaj z ekipo ostalih strokovnjakov univerze našel enostaven in poceni način merjenja, ki omogoča hitro oceno učinkovitosti mask med govorom, kihanjem ali kašljanjem.

Test zaščitnih obraznih mask
Test zaščitnih obraznih mask FOTO: Emma Fischer - Duke University

Znanstveniki so za potrebe testiranja mask dali  v črno škatlo laser in mobilni telefon s kamero, štirje preizkuševalci pa so preizkusili 14 podarjenih mask. Ob preizkusu vsake maske je preizkuševalec govoril v smeri laserskega žarka znotraj škatle in petkrat rekel besedo: "Bodite zdravi, ljudje." Kamera je nato zabeležila količino dihalnih kapljic, ustvarjenih med govorom, in algoritem je določil, koliko kapljic je ušlo skozi obrazno masko. "Potrebna strojna oprema za te meritve je običajno na voljo, ustrezni laserji in optične komponente pa so dostopni v več sto raziskovalnih laboratorijih ali jih je mogoče kupiti za manj kot 170 evrov. Običajna kamera na mobilnem telefonu lahko služi kot snemalna naprava. Eksperimentalna nastavitev je preprosta in jo lahko enostavno izdelajo in upravljajo tudi nestrokovnjaki," so prepričani.

"S preprosto optično merilno metodo smo ocenjevali, kako maska učinkovito zmanjšuje prenos dihalnih kapljic, ki lahko vsebujejo viruse, med običajnim govorom. Primerjali smo različne široko dostopne maske in opazili, da se nekatere vrste približajo delovanju običajnih kirurških mask, medtem ko druge, na primer vratne rute ali šali, nudijo zelo malo zaščite," so zapisali svoje ugotovitve v povzetku. Test "je bil namenjen postavljanju preproste merilne tehnike, ki jo je mogoče ponoviti," je povedal Fischer. 

Posneli so tudi kontrolne poizkuse, pri katerih govorec ni nosil zaščitne maske, da so lahko primerjali rezultate. Vsak test so opravili na enak način. "S kamero smo 40 sekund snemali kapljice, ki jih je govorec izločal med govorjenjem. Prvih 10 sekund videoposnetka je predstavljalo osnovo. V naslednjih 10 sekundah je nosilec maske petkrat ponovil stavek: 'Ljudje, ostanite zdravi'. Potem je kamera posnela še dodatnih 20 sekund, ki so bile namenjene opazovanju. Postopek je bil za vsako masko in za kontrolni preskus ponovljen 10-krat. Za računanje števila delcev v vsakem videoposnetku smo uporabili računalniški algoritem," so pojasnili.

In kaj je pokazal test?

Na testu maske iz bombaža, flisa, kirurška maska in preizkušena N95 

Kirurške maske so se izkazale za dobro učinkovite, saj je bilo na posnetku opaziti bore malo kapljic. Bombaž se je odrezal nekoliko slabše, saj so laserski žarki razkrili, da prepušča več kapljic. Najslabši je bil flis. Raziskava je pokazala, da se kapljice prek njega širijo na način, ki je slabši, kot če maske sploh ne bi nosili, potrjuje videoposnetek, ki ga je objavil The News&Observer."Opazili smo, da govorjenje z nekaterimi prekrivali – zlasti iz flisa – razprši največje kapljice v množico manjših, kar vodi v očitno povečanje števila, ki je podobno tistemu, ko maske ne nosimo. Glede na to, da so manjši delci v zraku daljši od velikih kapljic (večje kapljice potonejo hitreje), je uporaba takšne maske morda neučinkovita," so pojasnili strokovnjaki Univerze Duke v Science Advances. 

Na delovanje maske N95 pa verjetno vpliva ventil za izdih, predvidevajo na strokovnjaki z omenjene univerze. Čeprav ventil ne ogroža zaščite uporabnika, lahko zmanjša zaščito oseb, ki ga obkrožajo. V primerjavi z njimi so bile zmogljivosti maske N95 brez ventila veliko boljše, so ugotovitve povzeli v Science Advances.

Izsledki raziskav so potrdili, da je pomembno, s čim prekrijemo obraz. Vsak material ne deluje zaščitno, ampak je lahko slabša izbira, kot če maske ne bi nosili. 

Od najboljše do najslabše maske

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Journal of Hospital Infection, so raziskovalci ocenili stopnjo zaščite materialov za maske, ki človeka zaščitijo pred okužbo po 30 sekundah in po 20 minutah izpostavljenosti v močno onesnaženem okolju.

Ko so primerjali, kakšna je razlika, če masko nosimo med 20-minutno in 30-sekundno izpostavljenostjo virusu, so ugotovili, da se je tveganje okužbe zmanjšalo za od 24 do 94 odstotkov ali za 44 do 99 odstotkov, odvisno od vrste maske in izpostavljenosti. Spoznali so, da se je tveganje zmanjšalo, ko se je trajanje izpostavljenosti povečalo.

"Maske N99, ki so še bolj učinkovite pri filtriranju delcev v zraku kot maske N95, so očitno ena najboljših možnosti za preprečevanje virusa, saj lahko zmanjšajo povprečno tveganje za od 94 do 99 odstotkov za 20-minutno in 30-sekundno izpostavljenost," so prejšnji mesec navedli ugotovitev vodilne avtorice raziskave Amande Wilson, doktorske kandidatke na Mel in Enid Zuckerman fakulteti za javno zdravje na Univerzi v Arizoni, na spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma.

Ekipa Wilsonove je nadalje raziskala, da so naslednje najboljše možnosti zaščite N95 in kirurške maske ter filtri za sesalnike, ki jih lahko vstavimo v maske iz blaga."Vakuumski filtri so zmanjšali tveganje okužbe za 83 odstotkov pri 30-sekundni izpostavljenosti in 58 odstotkov pri 20-minutni izpostavljenosti," so navedli ugotovitve Wilsonove na Svetovnem gospodarskem forumu. 

Netradicionalni materiali, ki so jih ob tem ocenili in so se izkazali kot naslednja dobra zaščita, so bili še: kuhinjske krpe, tkanine z mešanico bombaža in antimikrobne blazine.

Ob tem je ekipa Wilsonove odkrila, da so šali, ki so po 30 sekundah zmanjšali tveganje za okužbo za 44 odstotkov, po 20 minutah pa 24 odstotkov, in podobno učinkovite majice iz bombaža le nekoliko boljša izbira, kot če maske sploh ne nosimo. "Vedeli smo, da maske delujejo, vendar smo želeli vedeti, kako dobro in primerjati vpliv različnih materialov na učinke zdravja," je strnila Wilsonova, ki je specializirana za kvantitativno oceno tveganja mikrobov.

Seznam obraznih mask od najbolj do najmanj učinkovitih, glede na omenjeno raziskavo:

1. Medicinska maska N95

Medicinska maska N95
Medicinska maska N95 FOTO: Emma Fischer - Duke University

2. Kirurška maska

Kirurška maska
Kirurška maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

3. Polipropilenska in bombažna maska

Polipropilenska in bombažna maska
Polipropilenska in bombažna maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

4. Polipropilenska maska ​​iz predpasnika

Polipropilenska maska ​​iz predpasnika
Polipropilenska maska ​​iz predpasnika FOTO: Emma Fischer - Duke University

5. Bombažna maska ​​s trakovi

Bombažna maska ​​s trakovi
Bombažna maska ​​s trakovi FOTO: Emma Fischer - Duke University

6. Dvoslojna bombažna maska s trakovi

Dvoslojna bombažna maska s trakovi
Dvoslojna bombažna maska s trakovi FOTO: Emma Fischer - Duke University

7. Valved N95

Valved N95
Valved N95 FOTO: Emma Fischer - Duke University

8. Ročno šivana bombažna maska

Ročno šivana bombažna maska
Ročno šivana bombažna maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

9. Maska 'MAXIMA AT'

Maska 'MAXIMA AT'
Maska 'MAXIMA AT' FOTO: Emma Fischer - Duke University

10. Enoplastna bombažna maska

Enoplastna bombažna maska
Enoplastna bombažna maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

11. Plišana dvoslojna bombažna maska

Plišana dvoslojna bombažna maska
Plišana dvoslojna bombažna maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

12. Pletena maska

Pletena maska
Pletena maska FOTO: Emma Fischer - Duke University

13. Ruta

Ruta
Ruta FOTO: Emma Fischer - Duke University

14. Vratni šal

Vratni šal
Vratni šal FOTO: Emma Fischer - Duke University
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
18. 08. 2020 11.16
+18
Te maske bi morala dati država in to zastonj,ne pa da jih mi kupujemo
Dejan Matvoz
18. 08. 2020 16.12
-1
Mask država sploh ne bi smela predpisati!
jejejejejojojiji
14. 10. 2020 17.42
-1
Točno tako!!! Le kdo bo menjal maske, ki koštajo okrog 1€ vsake 2 uri???
Tone 12345
17. 08. 2020 21.33
-12
Vi vse te maske kar mejte!kaj hočete da bom kupoval nekaj za nič!jest sem zdrav pa hodim v5 mesecev povsod po svetu pa mi nic ni ne mi s temi maskami men jih ne boste prodajal pa farbal!!!
FIRBCA
17. 08. 2020 21.30
+13
od kar zivim in od kar berem pa prebrav ze goro knjig pa se nikoli nikjer zasledil, da bi se kdo brigal kdaj za nase zdravje, no so se za vojake, da so se lahko zdravi ali pa pijani borili ne za sebe temvec za nekoga saj ves.
Denkooo
17. 08. 2020 20.02
+26
Pocivalskovih pa.niso testirali...
anatomija
17. 08. 2020 21.32
+18
Počivalškove so takoj za že uporabljenim toaletnim papirjem
Periot222
17. 08. 2020 15.46
+29
Nobeden v vladi jih ne nosi ZAKAJ?
pravakritika
17. 08. 2020 18.56
+32
zof4
17. 08. 2020 14.58
+6
Kakšne maske pametne države jih ukinjajo.V Švici bodo učenci v šolah brez mask in distance.
jejejejejojojiji
14. 10. 2020 17.46
In to je pametno??? Po čigavih kriterijih??? In predvsem, od kod ti ta informacija???
Debely
17. 08. 2020 14.19
-1
Ne dam niti centa za nobeno masko!
jejejejejojojiji
14. 10. 2020 17.46
Pravilno!!! A bodi tudi fer, če se okužiš ne išči zdravstvene pomoči!!!
Mušmula
17. 08. 2020 13.45
-12
To je tako nevaren virus kot gripa,torej ni potrebe po maski.
Kaj_je_res
17. 08. 2020 13.27
+15
Maske prinašajo veliko negativnih posledic. Kdo si bo upal dati vse na tehtnico?
zigajan11111
17. 08. 2020 13.23
+3
Maska=suzenjstvo
indal
17. 08. 2020 13.16
+58
Kje so pa maske od runklna, ko so ljuidje umiral? Tiste iz servijeta in elastikam?
Skankhunt42
17. 08. 2020 13.07
+27
kdo bi si mislu da ma maska s filtr materialom manjšo prepustnost kokr robec čez usta
matdej
17. 08. 2020 12.58
+77
Najbolj unčikovita zascita so gate na glavi🤣 in dva svincnika v nos in se te vsi izogibajo na vec kot 1.5m.
MILAN JAN?AR
17. 08. 2020 12.53
+60
Ali kdo ve koliko mask mora zamenjati oseba.ki ima kontakte z drugimi osebami recimo 10 ur'.8 ur službe ,prevoz v službo in nakupovanje.cca2 uri.ČE UPORABLJA NAJBOLJŠO MASKO IN KOLIKŠEN JE POTEM MESEČNI STROŠEK?
JohannDoe
17. 08. 2020 13.43
+3
Seveda ve. Na prste nas zna še večina štet.
Smešno
17. 08. 2020 12.43
+6
N95?! .. A ste morda mislili M95???( Scott M95/S) Ta je res “efikasna”. Če jo ima naša vojska.... pa še narejena bi naj bila na Finskem.
Smešno
17. 08. 2020 12.55
+8
Naša armija ima tudi še boljšo FM53 (Avon Protection), seveda Made in USA. Torej, grem na Bolho, da preverim če je kakšna “višak”..😉
Smešno
17. 08. 2020 12.56
+17
Malo za šalo in malo zares.. Ostanite zdravi!!!
Uporabnik1921539
17. 08. 2020 12.28
+17
V USA so naredili studijo!Pa kake bedarije so to?Nobene stdije jim ni treba delat,vsi certifikati temeljijo na lanoretorijskih testih on sal oz ruta sta brezpredmetna ravno tako,kot flis,blago sli karkoli ze pac samo zaradi predpisa das pred nosno oz ustno votlino.Zakaj bi sicer imeli standarde???
jspatipaon
17. 08. 2020 11.48
+56
Ljudje pa nosijo od začetka marca eno in isto, nebote nič več prodali z takimi smotanimi članki.
Kolani
17. 08. 2020 11.46
+35
Ni čudno, da je Avstrijcem avstroogrska razpadla, če pa zaupajo, balkancem. Na eni strani govorijo, da lažejo o številu okuženih, na drugi strani bi pa zaupali potrdilom o okuženosti. Ti Avstrijci so res bed.adak.i. Pa naj reče kdo, da ni res.
visoki
17. 08. 2020 12.09
+25
Kolani
17. 08. 2020 12.27
+14
Debely
17. 08. 2020 14.21
+6
Kolonije so razpadale že po prvi svetovni.
Svoboden Miki
17. 08. 2020 11.38
+11
Najboljsa varianta je prosto dihati brez maske.Ce pa verjames v virus potem pa edin skafander.
preprostež
17. 08. 2020 11.43
+20
Saj lahko čisto normalno dihaš z masko, v kolikor je pravilno nameščena. Če lahko zdravstveno osebje cel dan nosi masko, če lahko ljudje nosijo masko med jogingom, boš tudi ti lahko.
Svoboden Miki
17. 08. 2020 11.51
+12
Preprostez ja se strinjam,samo koristi ni nobene od nosenja.Zato je bv,ker so delci premajhni.Cez cas se bo itak pokazalo kdo ima prau.Jst verjamem,da je vse skupaj nateg tisocletja,eni pac menijo drugace.Nobenemu ne vsiljujem mnenja in ne obsojam.
disorderliness
17. 08. 2020 12.10
+9
"Če lahko zdravstveno osebje". Ja, čisto lahko je, kot da ne bi imeli nič, pa še fajn jim koristi, kot v Hrastniku.
Boombaar
17. 08. 2020 11.37
+13
Maske so za kapljice, ne za aerosole. Če je ventilacija ni problem, če je slaba pa se okužiš 99% valda