Korona

Hrvaška prešla nov črn mejnik: covid-19 doslej zahteval več kot 7000 življenj

New Delhi / Ženeva / Zagreb, 28. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
24UR ZVEČER, STA, Ti.Š.
Komentarji
77

V minulih 24 urah so v Indiji potrdili še 360.000 novih okužb s Sars-CoV-2, kar je največ v enem dnevu v katerikoli državi na svetu doslej. Število smrtnih žrtev v enem dnevu pa je prvič preseglo 3000. Še posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo dobesedno na cesti, pred prenapolnjenimi bolnišnicami. WHO kljub temu indijskega seva še ni uvrstila med skrb vzbujajoče. Sosednja Hrvaška pa je prešla nov črn mejnik – za posledicami covida-19 je doslej umrlo več kot 7000 ljudi. Poljska medtem načrtuje obsežno sproščanje protikoronskih omejitev, nemška kanclerka Merklova pa Kitajsko poziva k dialogu o odobritvi cepiv.

Indijski sev so že potrdili v sosednji Italiji, v Bassanu blizu Benetk. Okužbo z indijsko mutacijo so našli pri očetu in hčeri, ki sta se vrnila iz Indije, trenutno sta v domači izolaciji.  Čeprav je nova različica dvakrat mutirajočega virusa zdravstveni sistem v Indiji postavila v nemogoč položaj, saj je povzročila pravo 'eksplozijo' okužb, za premnoge pa ni več prostora v bolnišnicah, Svetovna zdravstvena organizacija indijskega seva še ni uvrstila med skrb vzbujajoče.

Indija z novim najvišjim številom dnevno potrjenih okužb in smrtnih žrtev covida-19

V Indiji je covid-19 po zadnjih podatkih zahteval več kot 200.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 3300 v zadnjem dnevu, kar je največ doslej. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 360.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu.

V zadnjem dnevu so v Indiji potrdili 360.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej v katerikoli državi na svetu. Število smrtnih žrtev v enem dnevu pa je prvič preseglo 3000.

Po podatkih indijskega zdravstvenega ministrstva je doslej v Indiji umrlo 201.187 covidnih bolnikov, od tega 3293 v zadnjih 24 urah. Skupaj so v državi z 1,3 milijarde prebivalcev doslej potrdili 18 milijonov okužb, od tega samo v tem mesecu šest. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki ga deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim političnim in verskim dogodkom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika.

Še posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami. Pogosto si morajo po trije bolniki deliti posteljo. Poleg tega bolnišnicam zmanjkuje kisika. Doslej so v Indiji porabili 150 milijonov odmerkov cepiva. Od sobote se bodo lahko cepili vsi odrasli, kar pomeni 600 milijonov dodatnih upravičencev za cepljenje.

V samo enem dnevu so v Indiji zabeležili 360.000 novih okužb.
V samo enem dnevu so v Indiji zabeležili 360.000 novih okužb. FOTO: AP

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem v torek sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO.

Različice pa zaenkrat niso označili za skrb zbujajočo, kar bi pomenilo, da je nevarnejša od prvotne različice novega koronavirusa. V WHO so ob tem poudarili, da so "nujno potrebne" nadaljnje študije te in drugih različic, ki krožijo v Indiji, da bi ugotovili vpliv na prenosljivost virusa, potek bolezni in tveganje za ponovno okužbo.

Indijske različice, o kateri še ni veliko znanega, v Sloveniji še niso zaznali. A ob potovanjih v tujino direktor Klinike Golnik Aleš Rozman pričakuje, da bo prej ali slej zašla tudi k nam.

Na prve odkrite primere indijskega seva v Italiji pa se je na vladni novinarski konferenci v zvezi z epidemijo covida-19 navezala tudi epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc. Pojasnila je, da gre za dvojno mutirani sev iz Indije, kjer so trenutno epidemiološke razmere zelo slabe, zaradi česar so že zaprosili tudi za mednarodno pomoč. "Glede omenjenega seva je še malo znanega. Ne vemo, ali je res bolj kužen in morda povzroča težjo klinično sliko ter višjo smrtnost. V zadnjem času je sum na prve primere tega seva tudi v Evropi, v severni Italiji in na Portugalskem. Za Italijo je znano, da gre za Indijca, ki sta bila nedavno v Indiji in sta se vrnila v Italijo, kjer sta pozneje zbolela," je povedala epidemiologinja.

Na Hrvaškem število žrtev covida-19 preseglo 7000

Na Hrvaškem je v preteklem dnevu za covidom-19 umrlo še 44 ljudi, kar pomeni, da je v državi do zdaj umrl 7001 covidni bolnik. V minulih 24 urah so ob 12.032 testih zabeležili 2904 nove primere okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Covid-19 je bil na Hrvaškem doslej usoden za 7001 človeka.
Covid-19 je bil na Hrvaškem doslej usoden za 7001 človeka. FOTO: AP

Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji dve sredi. Pred tednom dni so potrdili 3117 novih primerov, 14. aprila pa 3099.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih primerov zabeležili v primorsko-goranski županiji, kjer so potrdili 283 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 11 novih primerih.

V državi je trenutno 14.604 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah zdravijo 2278 covidnih bolnikov, med katerimi jih 253 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Milanska Scala bo po odpravi omejitev zaradi koronavirusa znova odprla svoja vrata. Ponovni začetek načrtuje 11. maja s koncertom Dunajske filharmonije pod vodstvom dirigenta Riccarda Mutija. Koncert si bo lahko ogledalo 130 gledalcev, je napovedal intendant Dominique Meyer.

Doslej so na Hrvaškem potrdili 327.737 primerov okužb z novim koronavirusom.

Do torka zvečer so porabili 812.984 odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so cepili 173.420 ljudi. Za 2434 cepljenih ni podatkov, koliko odmerkov cepiva so dobili, je še sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Poljska do konca maja načrtuje odpravo večine omejitev zaradi covida-19

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes napovedal, da bo vlada do konca maja na Poljskem odpravila večino omejitev, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Morawiecki je novinarjem pred tem izrazil "previden optimizem", da je najhuje za njimi, saj se zmanjšuje število okužb z novim koronavirusom in smrti covidnih bolnikov.

Sporočil je tudi časovnico sproščanja ukrepov. Napovedal je, da se bodo 4. maja znova odprli nakupovalni centri in muzeji, učenci prvih treh razredov osnovne šole pa se bodo vrnili v šolske klopi. Ostali učenci naj bi predvidoma to storili 29. maja.

Hoteli se bodo spet odprli 8. maja. Lokali in restavracije bodo lahko goste postregli na zunanjih površinah od 15. maja, tudi v notranjosti pa od 29. maja. Od tega datuma bodo vnovič odprli tudi gledališča in kinodvorane.

Poljska vlada je tudi napovedala, da bodo po več kot šestih mesecih lahko od 15. maja prebivalci prenehali nositi zaščitne maske na prostem, vendar pa bo to odvisno o tega, če bo število okužb padlo na 15 na 100.000 prebivalcev.

Od 5000 ljudi, ki so se prejšnji mesec v Barceloni udeležili testnega koncerta na zaprtem prizorišču, je bilo na testiranju za koronavirus kasneje pozitivnih le šest oseb. To daje upanje po vnovični oživitvi glasbene industrije v živo.

V 38-milijonski Poljski je bilo sicer doslej proti covidu-19 vsaj z enim odmerkom cepiva cepljenih okoli 11 milijonov ljudi.

Poljsko ministrstvo za zdravje je danes poročalo o skupno 2,77 milijona primerih okužbe z novim konavirusom, potem ko so jih v zadnjih 24 urah potrdili 8895. V zadnjem dnevu je umrlo še 636 covidnih bolnikov, skupno 66.533.

Merklova poziva Kitajsko k dialogu o odobritvi cepiv proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem virtualnem pogovoru s kitajskim premierjem Li Kečiangom pozvala Peking k dialogu o medsebojni odobritvi cepiv proti covidu-19.

Merklova je v virtualnem pogovoru s kitajskim premierjem Peking danes pozvala k dialogu o medsebojni odobritvi cepiv.
Merklova je v virtualnem pogovoru s kitajskim premierjem Peking danes pozvala k dialogu o medsebojni odobritvi cepiv. FOTO: AP

Ob začetku virtualnega zasedanja nemške in kitajske vlade je izpostavila, da bo pandemijo mogoče zajeziti samo skupaj, pri čemer imata lahko Nemčija in Kitajska pomembno vlogo.

Pozvala je k odprtim pogovorom o proizvodnji cepiv in dvostranski odobritvi, ko je mogoče, "vsaj s Svetovno zdravstveno organizacijo, da bi zmagali v boju proti virusu".

Kitajski premier Li pa je na začetku pogovora priznal, da imata državi različna stališča glede določenih vprašanj. "To je objektivno dejstvo," je dodal. Pogoji za nadaljnje gladko sodelovanje bodo po njegovi oceni obstajali, dokler bosta obe strani spoštovali temeljne interese druge strani in komunicirali na podlagi enakopravnosti in nevmešavanja v notranje zadeve druge strani.

Poudaril je še, da so mednarodne razmere sedaj podvržene kompleksnim in daljnosežnim spremembam, pri tem pa še posebej izpostavil pandemijo covida-19. Obe državi podpirata multilaterizem in svobodno trgovino, je dodal.

Na Nizozemskem danes odprli vrata trgovin ter terase lokalov

Na Nizozemskem so danes kljub visoki stopnji okužb z novim koronavirusom po štirih mesecih sprostili nekatere ukrepe za zajezitev okužb. Znova so odprli vrata trgovin, v katere smejo kupci poslej brez predhodne najave. Kavarne in restavracije so lahko opoldne odprle svoje zunanje površine. Odpravili so tudi policijsko uro.

Doma lahko Nizozemci poslej sprejmejo namesto enega dva gosta. Študenti pa bodo vsaj en dan v tednu imeli predavanja v živo. Še naprej ostajajo prepovedane vse prireditve z gledalci, kot so športna tekmovanja. Zaprti ostajajo tudi muzeji, gledališča in kinematografi. V javnih stavbah je še vedno obvezno nošenje zaščitnih mask.

Večina Nizozemcev je sproščanje ukrepov pozdravila, tamkajšnji zdravniki in virologi pa že svarijo pred negativnimi posledicami. V državi so danes spet zabeležili porast novih okužb z virusom Sars-CoV-2. Prav tako še ni popustil pritisk na nizozemske bolnišnice.

Da gre za predvideno tveganje pri sproščanju protikoronskih ukrepov, je menil nizozemski premier Mark Rutte. Nizozemska vlada sicer računa, da bo zaradi hitrejšega cepljenja proti covidu-19 kmalu popustil pritisk na bolnišnice. Doslej so s prvim odmerkov cepili več kot pet milijonov državljanov, kar predstavlja približno 30 odstotkov odraslih.

Na Nizozemskem v zadnjih sedmih dneh beležijo 317 okužb na 100.000 prebivalcev.

Tunizija od 3. maja uvaja obvezno karanteno za vse prišleke

Tunizijska vlada pa je danes sporočila, da bo od 3. maja obvezna tedenska karantene za vse prišleke v državo. Prav tako je zaprtje šol podaljšala do 16. maja. Gre za ukrepa, s katerima želijo zajeziti širjenje okužb z novim koronavirusom v državi.

Tunizijski strokovnjaki so že minuli teden opozarjali, da je zdravstveni sistem v državi zaradi covida-19 na robu zloma. V Tuniziji, kjer imajo na oddelkih intenzivne nege okoli 500 postelj, trenutno na dan sprejmejo od 90 do 110 novih covidnih bolnikov.

Zaradi epidemije covida-19 so v začetku meseca zaprli šole in uvedli policijsko uro za avtomobilski promet od 19. ure. Splošna policijska ura sicer še naprej velja od 22. ure dalje.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so v Tuniziji doslej potrdili 303.584 okužb z virusom Sars-CoV-2, umrlo pa je 10.444 covidnih bolnikov.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gabiula
29. 04. 2021 11.59
+0
V Sloveniji jih je umrlo več kot 4500 pa nas je pol manj kot na Hrvaškem.pa se vladni odlocevalci nič ne sekira jo glavno treba nositi maske ki najbolj pomagajo njim.
NISEM OVCA
28. 04. 2021 19.55
+1
Si bomo zapomnili kdo je po navodilu elite objavljal lažne zastrahovalne novice. Bo prišla "slaba minuta" tudi za vas 24Hs_ranja.
HowYesNo
28. 04. 2021 19.13
+1
Indija miljardo in 600 milijonov prebivalcev. Imajo najslabse zdravstvo na svetu. Procentualno imajo manjsi odstotek kot pa Slovenija. v Indiji od lakote umre vsak dan 40 k ljudi
kranjski janezz
28. 04. 2021 18.40
+1
lopovi in korupcija,tukaj smo glavni
goldie_treasure
28. 04. 2021 18.03
+0
Kali?opko Kali?opkovi?
28. 04. 2021 17.28
+8
6 miljonov hrvatov in 7000 smrtnih žrtev. Nerazumem zakaj bi bilo to omembe vredno. A mi lahko kdo pojasne?
goveja župca
28. 04. 2021 17.22
-5
Pa ravno Indija nam je vzor. Se vedno manj procentualno umrlih, pa vemo, kje je obticala Indija po osnovni higieni. Zal, Zlovenija, zelo slabo ti gre, Jansa je unicil se vse preostalo, kar je dobrega bilo. Miner in destruktor, direkt na ravni ISIL-a... Spokaj cimprej, negativec mracnjaski!
No coment
28. 04. 2021 17.18
+3
Ma se hecate Hrvaška nima Covida tako kot lani do konec augusta potem pa štala v Sloveniji seveda,ker so morali vsj it na dopust na Hrvatijo kot da drugod po svetu ni morja. In letos ponovimo vajo. Upam,da boste podvojili številke od lani.
hajer66
28. 04. 2021 17.09
+4
sveta reka ganges bo pomagala
hajer66
28. 04. 2021 17.07
+7
navali narod na oddih v eksotične kraje
fedr?k
28. 04. 2021 17.03
+4
Uf dobr da imamo mi nasega Janso ki je odlicno poskrbel za ljudi. Ave Jansa triumfator
Bourne
28. 04. 2021 16.56
+3
Ce se zelimo res prepricati, ali gre za nateg ali ne, ni druge, kot da drzava takoj odpravi popolnoma vse ukrepe, zazene normalno zivljenje in vse mnozicne prireditve, prekine cepljenje, prehladne bolnike se poslje izkljucno v domaco oskrbo in potem opazujemo, kako bo.
biggie33
28. 04. 2021 16.37
+2
Še zmeraj manj kot v Sloveniji glede na število prebivalcev..
mokoiko
28. 04. 2021 17.01
-4
Prvo preveri kolk je hrvatov,potem pa komentiraj.
biggie33
28. 04. 2021 17.11
+2
4 milijone 7000 mrtvih proti 2 milijona 4500 mrtvih..
jspatipaon
28. 04. 2021 16.34
+6
Mr Laba
28. 04. 2021 15.44
+0
0,000207692307692 ljudi je umrlo v enem dnevu. Mediji, STOP!
periot22
28. 04. 2021 15.12
+7
Preberite si veckrat preden brisete!!!!!!!!!!!!
periot22
28. 04. 2021 15.05
+4
Lopovski in nacisticni sev je edini ki je v Sloveniji!
Skadi
28. 04. 2021 15.03
+5
Levi sev, desni sev, indijski, kosovski, španski, kacinov - vsi so tam tam - razlikujejo se v 2 do 3 %. Osnova ostaja. Kdor je prebolel enega, je odporen na vse ostale, pa naj si jih izmislijo še 100.
kirry
28. 04. 2021 14.52
+6
@takon edini nevaren virus v indiji je lakota pa razmere v kateri vecina prebivalstva zivi.
tokom
28. 04. 2021 14.09
-5
Ne morem verjeti, koliko neumnosti, kretenizma in omalovaževanja katastrofe, ki se odvija pred očmi vsega sveta v Indiji. Pa kaj ljudje imate kaj srca, če že razuma nimate? Kaj niste sposobni videti, da je marsikje v Indiji res prišlo do zloma sistema in se odvija velika tragedija? Znate samo opletate s številkami in relativizirati nekaj, kar je še kako kruto in resnično? A ste res tako prestrašeni v sebi, da niste zmoćni dojeti dejstva, da virus je še kako nevaren in da dejansko povzroča masaker v Indiji? Neverjetno, kako globoko smo padli, nivo ogromno komentatorjev te nevreden človeka...
goldie_treasure
28. 04. 2021 18.04
-2
nature.com
28. 04. 2021 19.23
+2