Korona

Napoteni v karanteno morajo praviloma koristiti dopust. Kako pa je z varovanjem otroka v karanteni?

Ljubljana, 03. 06. 2020 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
115

Po primeru okuženega osnovnošolca v Mariboru in odredbi, da morajo vsi sošolci ter razredničarka za 14 dni v karanteno, smo preverili, kaj to pomeni za starše otrok, ki ne morejo ostati sami doma. Ali je skrbnik otroka upravičen do bolniškega nadomestila? Morate v primeru, da vas pošljejo v karanteno, res koristiti dopust? Preverite, kaj pojasnjujejo na ZZZS in ministrstvu za delo.

S koncem maja je epidemija tudi uradno končana, s tem pa so prenehali tudi številni interventni ukrepi. Število novo okuženih je zelo majhno, danes poročajo o dveh primerih, kljub temu pa ukrepi izolacije in karantene ostajajo, ko za to obstajajo ustrezni razlogi. 

Po obvestilu, da je na osnovni šoli v Mariboru okužen tretješolec, okužbo s covid-19 pa so potrdili še pri dveh ožjih družinskih članih, so razredničarko in sošolce poslali v karanteno. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) smo preverili, kaj ukrep karantene pomeni glede odsotnosti z dela in kakšna razlika je, če ste v izolaciji.

Kot pojasnjujejo na ZZZS, velja preprosto pravilo: če je oseba bolna, ji pripada bolniški stalež, če pa ni bolna, pa ne. Karantena je vedno odrejena za zdrave osebe, (samo)izolacija pa za okužene. Odsotnost z dela zdravih delavcev ureja delovnopravna zakonodaja, ki pa je v pristojnosti ministrstva za delo.

Če ste v izolaciji, ste kot bolni upravičeni do bolniškega nadomestila. V karanteni pa ne.
Če ste v izolaciji, ste kot bolni upravičeni do bolniškega nadomestila. V karanteni pa ne. FOTO: Dreamstime

Okuženi v izolaciji upravičeni do staleža

Zavarovanci z znaki akutne okužbe dihal z vročino ali brez nje, pri katerih bolezen poteka blago, diagnostičnega testiranja na covid-19 ne potrebujejo. Izjeme temu pravilu določi epidemiolog, ki postavi epidemiološko indikacijo za testiranje. Ne glede na testiranje pa sledi ukrep izolacije, ki je potreben za preprečevanje prenosa povzročitelja v skupnosti in ga določi zdravnik. Tak zavarovanec je začasno zadržan od dela v breme ZZZS zaradi razloga ’08 Izolacija’, in sicer v primerih, če so pri njem prisotni: 

- pozitiven bris

- znaki bolezni za covid-19 + bris ni bil opravljen + prisotnost covid-19 v družini

- znaki bolezni za covid-19 + bris ni bil opravljen + prisotnost covid-19 v skupnosti (npr. na delovnem mestu) + velika verjetnost prenosa.

Tem bolnikom je izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo v trajanju 14 dni (lahko se tudi podaljša), zavarovanci pa so upravičeni do nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme ZZZS.
 

Zanimiv je podatek, da če je okužba z novim koronavirusom na delovnem mestu in nato zavarovanec zboli za covid-19, je razlog začasne nezmožnosti za delo ’04 - Poškodba pri delu’. Gre za obolenje, ki je posledica nesrečnega naključja ali višje sile med opravljanjem dela. Takšno obolenje pa se šteje za poškodbo pri delu, zavarovanec pa je upravičen do nadomestila v višini 100 odstotkov od osnove.

Za čas karantene potreben dopust

Pravice do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače v breme ZZZS nimajo:

- zdrave osebe, ki ne morejo delati iz razlogov ’nezdravstvene’ narave (npr. varstvo otrok, nedelovanje javnega prevoza),

- zdrave osebe v primeru karantene, ki jo z odločbo odredi minister za zdravje na predlog NIJZ, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel, in katerim se omeji svobodno gibanje in določijo obvezni zdravstveni pregledi,

- osebe, pri katerih so prisotne kronične bolezni, brez znakov bolezni za covid-19.

Lahko pa se delavec, ki mora biti v karanteni, z delodajalcem dogovori za nadomestilo 50 odstotkov na osnovi višje sile, saj ne more priti v službo, a gre za posamezni dogovor med obema stranema. Več pa v nadaljevanju.

Kako je z varstvom otroka, ki je v karanteni?

Glede odsotnosti z dela, ko zavarovanec ne more zagotoviti varstva otrok (otrok ne more v vrtec ali šolo), je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podalo stališče, da lahko gre v tem primeru za odsotnost z dela zaradi višje sile, ki se ugotavlja v vsaki posamični situaciji posebej. Od 1. junija je nadomestilo plače za primer višje sile urejeno v šestem odstavku 137. člena ZDR-1, ki določa, da je delavec upravičen do nadomestila v višini polovice plačila, do katerega bi bil upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. 

Pri odsotnosti staršev iz razloga obveznosti varstva otrok gre praviloma, seveda dokler obstojijo vse okoliščine, ki so potrebne glede na civilno pravo za višjo silo (zunanjost vzroka, nenadnost, neizogibnost in neodvrnljivost), za odsotnost iz razloga višje sile. Na pristojnem ministrstvu pa pojasnjujejo še, da je sicer treba v vsakem primeru posebej presojati prisotnost vseh elementov višje sile, saj na to vpliva objektivna nemožnost zagotovitve varstva otroka posameznega starša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Pihler
04. 06. 2020 15.01
+1
Vsi na ulice jutri, dovolj je bilo.
VirusX
04. 06. 2020 13.12
+2
Pa ni JAJO enkrat rekel da se spomladi vidimo na ulicah, zdej mu pa ne paše? ne razumem
Zentrum
04. 06. 2020 13.00
+12
Iz protestnikov na kolesih ste se delali norca. Kaj se zdaj pritožujete? Lepo boste dali vaš dopust in se po končani karanteni vrnili nazaj na svoja delovna mesta. Jeseni pa ponovi vajo, ko boste ob pojavu sezonske gripe spet mirno in rade volje sprejeli popoln lockdown države.
VirusX
04. 06. 2020 12.59
+2
Pri vseh teorijah zarote smo lahko še srečni da imamo korono. 5G ubija in služi za nadzor množic, HAARP bo vsk čas razbil zemljo in poslal 100 letne nevihte nad nas, CHEMTRAIL-se spuščajo iz letal da nas zastrupljajo in nadzorujejo vreme, Zemlja je 3 x v 600 letih spremenila obliko, iz ploščate v okroglo, ter nazaj v ploščato, cepiva ki nam jih jih dajo v mladosti nas itak ubijajo na dolgi in kratek rok, da ne omenjam koliko koncev zemlje je bilo v zadnjih 20 letih, Očitno da je korona nekaj dobrega če ne obstaja.
Matjaž Pihler
04. 06. 2020 15.00
+0
A zdej ofce ze priznavate obstoj samega haarpa, ored leti je bil ze njegov obstoj najvecja teorija zarote, se pet let pa si boste priznal, da je orozje, kot je sklenila ze za to unstanovljena preiskovalna komisija evrooske komisije, porocilo si lahko vsak odprte glave najde na strani evropske komisije😉
TistoPravo
04. 06. 2020 10.49
+14
A to pri nas pomeni, da si prostovoljno okužen in testiran...no testiranje bo kaj kmalu lahko še samo prisilno kot kaže..okuženost pa se bo morala dokazovat na sodišlu
mojcd
04. 06. 2020 10.37
+4
maček škili
Smartbtm
04. 06. 2020 10.25
+17
moja sestra v državni firmi je porabila ves lanski dopust, plus del novega in pokoristila nadure, ker ni smela delat. Pa še to, da je morala en kup stvari narediti od doma za gratis, ker drugače bi bila zmešnjava. Tudi v državni firmi se ne organizira čakanje, ni samo to drugje...
zalala
04. 06. 2020 13.30
+5
hvala enako ... lanskoletni dopust pokoristila, nato sem morala hoditi v službo zaradi obveznosti po vrhu pa niti centa kriznega dodatka . Odnos delodajalc do obljub... ignoriranje in zavestno dopuščanje neenake obravnave
KrEna007
04. 06. 2020 09.49
+34
Delate na tem, da bomo res imeli pravo epidemijo. Pa kdo bo koristil dopust za odrejeno karanteno???? Vsi bodo hodli naprej v službo, po trgovinah itd, tudi jaz bi!!! Bravo vlada, najboljši ste, tako se dela z ljudmi kateri vam žepe filajo ++++
filip1001
04. 06. 2020 08.35
+102
Dajati lastni dopust zato ker te država da karanteno je nedopustno in protiustavo
FCM2
03. 06. 2020 21.55
+33
Zato je pa vlada hiteka prva razglasiti konec karantene... Prvo malo bonbonckov od katerih delavci nic niso imeli zdaj pa spet po delavcih na polno treba napolniti blagajno...
itiswhatitis
03. 06. 2020 21.29
+55
vsi nezaposleni, študenti, penzijonisti in njihovi psi so prejeli raznorazne dodatke in pomoči, delavci te države pa %&/( v $%&!!!
itiswhatitis
03. 06. 2020 21.26
+37
dej janša spokej že.
štajerc65
03. 06. 2020 20.35
+74
Niste normalni. Saj zato je bila epidemija preklicana. Da ne rabijo nič plačat.
neobremenjen_
03. 06. 2020 20.20
+90
Pa teli res ne vedo laj delajo. A zdaj mi bo po tuji krivdi, (ker je npr sodelavec v službo prišel okužen) odrejena karantena, za katero bom moral porabiti 10 dni dopusta? Pa ta vlada mora past! To ni več normalno.
Kritikizštajerske
03. 06. 2020 20.20
+42
Sesaj se šele kažejo pravi obrazi politikov in njihovih ukrepov..... bolano
pomaranča
03. 06. 2020 19.52
+87
Ste nori? Se pravi je vse v roki delodajalca, ki ti v primeru, da dopusta nimaš več toliko lahko da odpoved, ker nisi prišel na delo. Uh dragi pristojni vsi ste čivkali, kako delodajalec ne sme prisiliti delavca, da koristi dopust za kaj drugega kot pa za to za kar je namenjen in sedaj vi to zahtevate od ljudi!!! Čista represija, saj karantena pomeni, da si doma in ne smeš NIKAMOR ne samo v službo in za to boš dal dopust? Ne!
babi65
03. 06. 2020 19.41
+72
Pa kaj vam je? Bil si v stiku z nekom, ki je okužen. Država ti odredi karanteno, koristiti pa moraš svoj dopust! Kaj pa ljudje, ki ga morejo koristiti, ker imajo kolektivni dopust??
reakcionar
03. 06. 2020 17.56
-49
Načneš svoj letni dopust, pač ne greš pol poleti v hribe/na morje, itd. Otroka pa pošlješ v klošter k nunam na varovanje. Kaj tu ni jasno?!
TistoPravo
03. 06. 2020 16.59
+24
Medtem, ko bo prisilen dopust...na vasi, na zraku noter...bo prvi vročinski, la drugi, pa tretji...do prvega septembra, ko bo mimo ta šola za narod...delo ne pozna virusov, to se samo narod malo trenira in slabi k boljši poslušnosti in zaradi obubožanosti za delo za vsak denar...
nimus
03. 06. 2020 16.43
-2
Ali so to tista skupina morda ki so bili nakljucno izbrani za testiranja o prekuzenosti cudno cudno samo vi hodte na razna testiranja in naj vam tiste palcke vtikajo v nosove res cudno virus najdejo kao na povrsinah zakaj je potrebno vrtat po nosu do mozganov skoraj in po grlu res cudno .