Korona

Napoved IJS: naslednji teden oranžna, v začetku septembra pa rdeča faza

Ljubljana, 04. 08. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1565

Kljub temu da smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države, epidemija narašča vse hitreje. Po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) smo sicer še v zeleni fazi, a po napovedih bomo v oranžno fazo prešli že naslednji teden. Kot kaže, bi nas v začetku septembra lahko čakala tudi rdeča faza.

Po napovedih bomo v oranžno fazo prešli že 11. avgusta.
Po napovedih bomo v oranžno fazo prešli že 11. avgusta. FOTO: Shutterstock

Epidemija trenutno narašča, čeprav je v enakem obdobju lani upadala. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče. 

Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni z lahkoto presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov, pravijo na Institutu Jožefa Stefana (IJS).

Ocenjeni datumi izpolnjevanja kriterijev ECDC

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 58. Glede na kriterije ECDC je Slovenija tako trenutno v zeleni fazi. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli naslednji teden, kažejo podatki IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije," so zapisali, a dodali, da so sicer negotovosti ocenjenih datumov velike.

Ocenjeni datumi izpolnjevanja kriterijev ECDC
Ocenjeni datumi izpolnjevanja kriterijev ECDC FOTO: Institut Jožef Stefan

Kot še kažejo napovedi, bi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev v začetku septembra, bolj natančno 2. septembra, lahko segla do 200, kar pomeni, da bomo prešli v rdečo fazo. To število se bo do druge polovice septembra dvignilo do 500, kar pomeni, da bomo okoli 23. septembra v temno rdeči fazi. 

"Če bo R ostal tako visok, rasti epidemije ne bomo mogli zaustaviti niti s strogimi ukrepi"

Efektivno reprodukcijsko število je število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, in je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. To število se tipično podaja kot R, tudi pri mednarodnih primerjavah. Epidemija upada, ko je efektivni R manjši od 1. Lokalno reprodukcijsko število je tisti pravi R, torej število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji. Za upadanje epidemije ne zadošča, da je lokalni R manjši od 1, ker okužbe tudi uvažamo.

Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število je približno R_ef = 1,45, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa je približno R_lok = 1,25. Pred enim letom je bilo število R_ef=0,86, število lokalnih okužb pa je bilo nižje od efektivnega reprodukcijskega števila. 

Reprodukcijsko število R je tako več kot 50 odstotkov večje, kot je bilo pred enim letom, kar je zaskrbljujoče, pravijo na IJS. Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo možno ustaviti niti s strogimi ukrepi, so še zapisali. 

Iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja NIJZ, je razvidno, da lokalno širjenje okužb narašča, kar pomeni, da bi epidemija naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine. Lokalno širjenje okužbe je postalo že prevladujoče.

Grafični prikaz virov okužb v Sloveniji. Lokalno širjenje okužbe je postalo že prevladujoče.
Grafični prikaz virov okužb v Sloveniji. Lokalno širjenje okužbe je postalo že prevladujoče. FOTO: Institut Jožef Stefan

Do zdaj se je okužila že dobra tretjina prebivalstva

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko, kot je bilo potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 4-krat oz. 3-krat toliko, kot je bilo potrjenih primerov v drugem oz. tretjem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,1 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 1000. prebivalec.

Delež različice delta v populaciji je zdaj že skoraj 100-odstoten

Delež različice delta je naraščal in še narašča zaradi približno 50 odstotne večje kužnosti od različice alfa in zaradi uvoza iz držav z velikim deležem te različice virusa. 

Podatka NLZOH za 27. in 28. teden (delež delte 89,2 odstotka in 94,6 odstotka) vključujeta vzorce maturantov, ki so se v Španiji okužili z različico delta, in njihovih sekundarnih okužb ter verjetno precenjujeta delež te različice v populaciji, kjer se širijo okužbe, če so uspeli okužbe maturantov dovolj dobro zamejiti. Delež različice delta v populaciji je zdaj že skoraj 100-odstoten.

Delež alfa in delta različice virusa v vzorcih
Delež alfa in delta različice virusa v vzorcih FOTO: Institut Jožef Stefan

Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji na IJS opazujejo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka_64
18. 08. 2021 08.16
IJS je strokovnjak za cepiva?! Če ne vedo iz česa so diplomirali in sedaj šlogajo, naj vsi po vrsti vrnejo diplome.
Sončica1
08. 08. 2021 13.19
Stanje jemljem zelo resno, sem doma, nikogar v stanovanje ne spustim, ne hodim v zaprte prostore, ne prehajam meja, zato me zares čudi to preseljevanje narodov v tako resnih časih...
juhan11
06. 08. 2021 08.18
+2
Cepite se ! Potem boste lahko brez težav hodili na Hrvaško , Grčijo in Španijo, se okužili in brez težav prinesli okužbo domov, jo brez težav trosili po restavracijah in raznih prireditvah .... Necepljeni pa bodo doma in čakali, da jim cepljeni prinesejo virus. Bedarije !
zoran pušenjak
05. 08. 2021 10.27
+1
Drugi teden bodo zaključili politiki z dopusti in takoj v oranžno. Septembra v rdečo. šolanje od doma. Oktobra v črno, zapiranje gospodarstva. Zato ne rabimo IJŠ, ker nam je že vsem logično, kaj ima v načrtu vlada storiti po datumih.
annonQ
05. 08. 2021 09.23
+2
A ta ijs res nima nobenega poštenega dela? Za take znanstvenike-šlogarje se daje proračunski denar .Brez gripce sploh ne bi vedeli ,da obstajajo.
Tamo
05. 08. 2021 09.22
+1
Na Švedskem skoraj nobene smrti zaradi korone brez mask - Tegnell poziva k večjim študijam o Delti Švedska si je od začetka koronakrize prizadevala, da bi imela COVID-19 pod nadzorom. Glavni epidemiolog Anders Tegnell neprestano spremlja socialne in psihološke posledice ukrepov. Zdaj želi več študij, ki bi morale obelodaniti, kako nevarna je dejansko varianta delta. Medtem ko ameriška agencija CDC (Centri for Disease Control and Prevention) poziva državljane ZDA, naj si nadenejo maske proti različici Delta, višji švedski epidemiolog trdi, da se potrebuje več podatkov o nalezljivosti nove mutacije. Švedska, ki nikoli ni imela obveznega nošenja mask, trenutno na dan nima smrti zaradi COVID-19 in incidenco, ki je prav tako blizu ničle. Anders Tegnell je v petek dejal, da o Delti "ne vemo veliko", in opozoril, naj ne prihaja do "daljnosežnih zaključkov" o tem sevu koronavirusa. Poudaril je, da varianta na Švedskem kroži že "dalj časa" in je imela majhen učinek, zlasti v primerih z visokim tveganjem, kot so domovi za ostarele. Odgovarjal je na nove publikacije CDC, ki kažejo, da je sev Delta bolj nalezljiv in bi lahko povzročil resnejše bolezni. New York Times in drugi mediji so poročali, da CDC meni, da je Delta varianta tako nalezljiva kot norice - ampak, ta primerjava ni naredila vtisa na Tegnella. Za švedski časopis Aftonbladet je povedal: "Težko je reči, kako nalezljiva je Delta, [ker] z smo bolezen noric spremljali več let. Zdi se, da je nalezljivost [Delte] zelo neenakomerna - v nekaterih primerih ena oseba okuži sto ljudi in ... . "potem so spet primeri, ko okužena oseba sploh ne okuži nikogar." V ločeni izjavi je izpostavil dejstvo, da v zadnjem tednu v tretjini občin v državi niso poročali o nobenem novem primeru COVID-19. Hkrati se je povečalo število primerov med mladimi v Stockholmu in drugih večjih mestih. Medtem ko ameriški zdravstveni uradniki pritiskajo Američane, da nosijo maske na območjih z visoko stopnjo okužbe, je Švedska 1. julija razveljavila svoje zadnje priporočilo glede mask - za javni prevoz. Švedska zdravstvena oblast je podprla ukrepe, kot sta "socialna distanca" in delo od doma, vendar nikoli ni priporočila uporabe obrazne zaščite v javnih prostorih. Vir nejdete pod " Fast keine Corona-Todesfälle mehr im maskenfreien Schweden – Tegnell fordert mehr Studien zu Delta"
aleksandar1964
05. 08. 2021 08.47
+4
Leon Cizelj - jedrski fizik kaj ima on šlogat, kam smo prišli. ......
tavbix
05. 08. 2021 08.38
+1
A se slučajno ravno naslednji teden vladni govorec vrača iz Krk?
muci13
05. 08. 2021 08.35
+2
Vprašanje LGBT: kdaj bo pa rožnata???
09ZarMan10
05. 08. 2021 08.26
+3
...04.novembra pa že rožnata, mar ne? Upam, da boste vsi covid "frajerji" kdaj odgovarjali omenjene poteze, ali se vsi odločate "po vesti"?
rovte
05. 08. 2021 08.22
+5
IJS je tako natančen in jasnoviden, da bi lahko napovedal lakšno bo vreme oz. jesen.
Tor1961
05. 08. 2021 08.19
+2
IJS, držite se vi raziskav iz znanstvenih področji in ne serjite ljudem po glavi z šloganjem
DEEP
04. 08. 2021 21.59
+5
Pravi prijatelj vu Nemčiji gdo je na čakanju zarad korone dobi 80%plače, gdo pa dela 100%,ni dodatkov, pri nas pa nasprotno, korona dodatki kobi da smo Švica lp,
marston
04. 08. 2021 21.57
+4
sodelavki že grozili s prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, če se ne bo cepila
Nik911
04. 08. 2021 21.57
+0
Ja seveda... Kero podjetje... Ne nakladaj..
vax-o-mat
04. 08. 2021 21.55
+4
nekaj komentarjev sem zasledil --- upor,zdaj pa dovolj,to ni res,to je višek....itd... dragi moji ko bo dolocen datum bo treba na ulico!!! za Svobodo !!!
Nik911
04. 08. 2021 21.59
+0
Delboy Trotter
04. 08. 2021 21.53
+12
Trenutno potepam po bivši jugi. Tukaj dol korone sploh ni, vse normalno dela, nihče ne sprašuje za test ali če sem cepljen, prav uživam. Restavracije in bari polni, diskoteke tudi, koncerti itd. Ko se pa v Slovenijo vrnem bo verjetno kot da bi šel v zapor. Do kdaj bomo hlapci?
Nik911
04. 08. 2021 21.56
+1
Pa za čez mejo si mogu met test... Tko da... Naj bi bil negativen... Aja pa v Sloveniji tud vse normalno laufa... Ne sam na balkanu
Delboy Trotter
05. 08. 2021 09.45
Nik911 V Sloveniji ne moreš v restavracijo če nisi cepljen ali testiran. To je zate normalno?
sagessee
04. 08. 2021 21.53
+2
Levičarji pravijo,da virusa ni,da je to propaganda farmacevtske industrije,mrtvi pa pač niso imeli sreče...za podrobne informacije odprite facebook stran.....
Kovi
04. 08. 2021 21.51
+2
za nekatere bo zopet zlata!!
Uporabnik215111
04. 08. 2021 21.48
+6
Ali lahko kot potrosnik zahtevam v vpogled ali ima natakar/ica PCT potrdilo? Ce ne,potem mi ga lahko samo potegnejo.....seveda natakarice.
Tomy Bananas
04. 08. 2021 21.46
+0
A spet je semafor v igri. Dva meseca nazaj je bil nepomemben in ga vlada ni upoštevala kajti po njemu bi morali biti prekinjene vse omejitve.