Korona

'Dijaki naj med odmori ne zapuščajo učilnic, v OŠ le s podpisano izjavo, da otrok nima znakov bolezni'

Ljubljana, 10. 05. 2020 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
A.K., STA, Ti.Š.
Komentarji
370

Znana so natančna navodila delovanja v času epidemije za šole in vrtce. Preverite, kaj vse bo za učence in učitelje veljalo v osnovnih in srednjih šolah ter v vrtcih.

Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske.

Navodila, ki jih je na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo izdalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, določajo, da smejo pouk obiskovati le zdravi učenci in učitelji brez znakov akutne okužbe dihal.

Ob ponovnem vstopu v šolo morajo učenci prinesti podpisano izjavo staršev, da v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od simptomov covida-19 in da niso bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Vrnitev v šolo oz. na delovno mesto odsvetujejo vsem učencem oz. zaposlenim na šoli, ki imajo v družini ali istem gospodinjstvu osebo z zdravstvenimi omejitvami. Učencem, ki zaradi zdravstvenih omejitev ne bodo mogli obiskovati pouka v šolskih prostorih, bo šola prilagodila delo.

Ob ponovnem vstopu v šolo morajo učenci prinesti podpisano izjavo staršev, da v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od simptomov covida-19 .
Ob ponovnem vstopu v šolo morajo učenci prinesti podpisano izjavo staršev, da v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od simptomov covida-19 . FOTO: AP

Šole bodo morale iz razredov oblikovati manjše učne skupine oz. največ 15 učencev v eni skupini. Za prvo triado NIJZ priporoča manjše skupine do največ deset učencev.

Pred začetkom pouka bo treba učilnice temeljito prezračiti, nato pa spet vsako uro oz. po možnosti ves čas. Uporabljale se bodo lahko samo učilnice z umivalnikom, ki naj bo opremljen z milom, brisačkami za enkratno uporabo in košem za odpadke. Biti bodo morale tudi dovolj velike za ohranjanje zadostne medsebojne razdalje.

Vsakemu razredu oz. učni skupini bo za čas epidemije dodeljena matična učilnica, v kateri bo zanje potekal pouk za vse predmete. Določene jim bodo tudi sanitarije. Pouk v računalniških učilnicah in laboratorijih se razen za demonstracije ne bo izvajal. Zlasti prve triade naj imajo pouk tudi na prostem, če vremenske razmere to dopuščajo.

Med šolskimi odmori učenci učilnic sicer ne bodo zapuščali. Tam bodo pojedli tudi malico, ki jo bo razdelil učitelj ali dežurna oseba. NIJZ priporoča, naj bodo malice pripravljene enoporcijsko, da v razredih ne bo na primer mazanja na kruh. Kosilo bo potekalo v jedilnici, vendar v njej istočasno ne bo smelo biti preveč oseb.

Vsi zaposleni in starejši od 12 let bodo morali nositi zaščitno masko. Zaposleni jih bodo morali nositi ves čas, devetošolci pa zunaj matične učilnice učne skupine. Na več mestih bodo nameščeni razkužilniki za roke, razkužilo bo moralo biti na voljo v vsaki učilnici. Zaščitno opremo bo zagotovila civilna zaščita. Glede načina njenega prevzema bodo šole obveščene naknadno.

Površine in predmete, ki se jih učenci in zaposleni pogosteje dotikajo, bo treba razkuževati večkrat dnevno. Čiščenje prostorov bo sicer potekalo enkrat dnevno.

NIJZ priporoča, naj učenci v šolski objekt vstopajo posamično. Šola naj po možnosti uporabi več vhodov ter pripravi talne označbe za vzdrževanje primerne medsebojne razdalje. V šolske prostore bodo lahko vstopali samo učenci in zaposleni, ostali pa le po potrebi in predhodni najavi. Morebitne govorilne ure bodo potekale po telefonu ali prek spleta.

Za zdaj velja, da naj bi pouk za učence prvega triletja stekel 18. maja, 25. maja pa naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. Dokončen sklep o tem mora sicer sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

Za učence od četrtega do osmega razreda bodo šole še naprej izvajale izobraževanje na daljavo. Izjema so učenci teh razredov z učnimi težavami, za katere bodo lahko šole od predvidoma 25. maja izvajale dopolnilni pouk in druge oblike pomoči.

Navodila ministrstva: Dijaki naj med odmori ne zapuščajo učilnic, druženje po skupinah ni dovoljeno

V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

Navodila, ki jih je izdalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, določajo, da se bodo lahko 18. maja poleg dijakov zaključnih letnikov v šolo vrnili tudi dijaki nižjih letnikov, ki nimajo ustrezne tehnične podpore za pouk na domu ali potrebujejo dodatno učno pomoč. V šolo bodo lahko odšli tudi dijaki prvih treh letnikov, ki opravljajo vajeništvo, da ga lahko dokončajo.

Pri tem bodo morali šole in dijaški domovi upoštevati natančna navodila, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da se prepreči morebitno širjenje novega koronavirusa.

Navodila poleg splošno znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, kot so redno umivanje rok in upoštevanje razdalje vsaj 1,5 metra, določajo tudi, da je v šolah in dijaških domovih ter ob njih prepovedano zbiranje v skupinah, določajo redno zračenje učilnic in pa to, da v šole po nepotrebnem ne hodijo tretje osebe.

V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo.
V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. FOTO: AP

V primeru, da je v gospodinjstvu, v katerem živi dijak, drug otrok ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, na NIJZ dijaku odsvetujejo vrnitev v šolo, enako velja za zaposlene. Starši ali polnoletni dijak bodo morali pred odhodom v šolo podpisati tudi izjavo, da v zadnjih 14 dneh dijak ni imel znakov okužbe s koronavirusom, kot tudi da ni bil bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo.

Na NIJZ priporočajo, naj v učilnicah ne bo več kot 15 dijakov, pri tem je treba med dijaki zagotoviti tudi primerno medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Glede mask navodila narekujejo, naj jih zaposleni v šoli nosijo ves čas, prav tako jih morajo nositi dijaki, ki pa jih lahko med poukom ali maturo odložijo. Dijaki naj v šolo vstopajo posamično in ob upoštevanju zadostne medosebne razdalje.

NIJZ priporoča, naj dijaki med šolskimi odmori ne zapuščajo učilnic, prav tako naj v njih malicajo. Kosilo pa lahko ob upoštevanju več omejitev poteka v jedilnici.

Za maturante NIJZ priporoča, da že prej po e-pošti prejmejo vse potrebne informacije, kdaj, kje in kako bo potekala matura.

Med potekom mature naj bodo, če je mogoče, vrata izpitnih prostorov ves čas odprta, učilnica pa naj bo urejena tako, da bo med osebami omogočen razmik 1,5 do dva metra.

Za dijake iz skupine rizičnih oseb je mogoče, da maturo pišejo v ločeni učilnici ali maturo opravljajo jeseni.

Za bivanje v dijaškem domu navodila določajo, naj bo v vsaki sobi le en dijak, pri skupnih prostorih pa naj se poskrbi, da bo na posamezno kuhinjo ali sanitarije prišlo čim manj oseb.

Navodila ministrstva: V vrtcih manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem  

Naslednji teden se bodo začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo sta pripravila smernice in navodila za ravnatelje vrtcev pred ponovnim zagonom. Priprave za ponovno odprtje vrtcev bodo potekale med 11. in 15. majem, tako morajo vrtci zaradi organizacije dela od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki jih bodo z 18. majem vključili v vrtec, število pa morajo prek aplikacije posredovati ministrstvu do torka.

Naslednji teden se bodo začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec.
Naslednji teden se bodo začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. FOTO: Shutterstock

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo ključna pred ponovnim odprtjem vrtcev, obsegajo pa med drugim tudi zdravstvene omejitve, ukrepe za preprečevanje okužb, priporočila za zaposlene, priporočila za oblikovanje skupin in igranje na prostem ter priporočila za prihod in odhod iz vrtca.

Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Vzgojne skupine se bodo po teh priporočilih nahajale v ločenih prostorih, kolikor bo mogoče, pa bo treba tudi med otroki iste skupine vzdrževati razdaljo. Tudi za ležalnike priporočajo, naj otroci uporabljajo vedno iste, med njimi pa mora biti ustrezna razdalja, je razvidno iz dokumentov.

NIJZ je v navodilih poleg splošno znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, kot je redno umivanje in razkuževanje rok, določil tudi, da naj tja prihajajo le zdravi otroci in zaposleni. Upoštevanje razdalje vsaj 1,5 do dva metra je navedena za zaposlene, za otroke in vzgojitelje v isti skupini pa priporočeno, kolikor bo to mogoče. Poleg tega za zdaj odsvetujejo uporabo zunanjih igral, otroci si ne bodo delili igrač, prav tako ne bodo uporabljali igrač, ki se jih ne da očistiti. Bivanja v naravi in ostale dodatne dejavnosti do nadaljnjega ne bodo izvajali.

Posebnosti bodo tudi pri načrtovanju odhodov in prihodov, da ne bi prihajalo do gneče, dopuščena bo tudi možnost sprejema otrok na prostem. Zaposlenim v vrtcih priporočajo uporabo zaščitnih mask pri srečevanju z drugimi sodelavci in starši otrok, pri menjavi plenic bo obvezna uporaba zaščitnih rokavic za enkratno uporabo.

Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem, različne skupine naj bi bile tam ob različnem času. NIJZ je izdal tudi priporočila glede priprave hrane v vrtcih, ki vsebujejo številne varnostne ukrepe za osebje v kuhinji in vzgojiteljice, ki bodo hrano razdeljevale otrokom. Potrebno zaščitno opremo bo vrtcem zagotovila civilna zaščita.

Zavod za šolstvo priporoča, da naj vzgojitelji aktivnosti usmerjajo tako, da bodo otroci pridobili občutek zaupanja in varnosti, ker bo vrnitev v vrtec po tako dolgem času pravzaprav podobna novemu uvajanju.

Glede neposrednih aktivnosti vzgojiteljev in strokovnih delavcev pa zavod predlaga, naj ne hitijo z izvajanem programa, ker vseh predvidenih ciljev v tem letu ne bo mogoče uresničiti. Med priporočenimi dejavnostmi je čim več gibanja v naravi, pogovorov z otroki, organizacija dela po kotičkih. Posebej pa opozarjajo še na dodatno pozornost do otrok iz ranljivih skupin in dodajajo, da je v teh razmerah način dela in pristop do otrok pomembnejši od načrtovane vsebine.

Štrukelj: Ob predvidenem odprtju vrtcev in šol še vedno vprašanja o izvedljivosti in preobremenitvah

Ob predvidenem odprtju vrtcev in šol čez dober teden pa se še vedno porajajo mnoga vprašanja, del učiteljev dvomi o izvedljivosti priporočil NIJZ, je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj. Odprto je še tudi vprašanje obremenitev učiteljev in vzporednega izobraževanja na daljavo.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Kanal A

Po Štrukljevih navedbah je med učitelji praktiki največ pomislekov glede izvedljivosti priporočil, ki jih je ob vnovičnem odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov pripravil NIJZ. Priporočila med drugim poleg uporabe zaščitnih mask in drugih varnostnih ukrepov vključujejo tudi oblikovanje manjših oddelkov v vrtcih in šolah.

Ker v šolo prihajajo samo učenci prvega triletja, bi pri tem pomagali učitelji, ki sicer svoje učence izobražujejo na daljavo. A so, kot je dejal Štrukelj, zelo skeptični, da bo možno vzporedno izvajati pouk v prostorih šole in na daljavo.

V sindikatu tako po njegovih navedbah še vedno nimajo odgovora na vprašanje, kako vrednotiti to dvojno delo, prav tako opozarjajo na obremenitev, ki bi lahko presegla normative za področje vzgoje in izobraževanja. "Ne gre le za vprašanje dodatnega plačila, gre tudi za to, da je lahko to nezakonito," je pojasnil sindikalist in napovedal, da se bodo poskušali na to temo s predstavniki ministrstva sestati v prihodnjem tednu.

Ob tem je Štrukelj omenil tudi vprašanje usposobljenosti, saj denimo predmetni učitelji za slovenščino ali matematiko niso usposobljeni za razredni pouk. "Govori se tudi nekaj o študentih in vse mogoče, ampak stvari niso dorečene," je pojasnil.

A tudi če so učitelji usposobljeni za razredni pouk, je po Štrukljevi oceni težko začeti pedagoški proces sredi šolskega leta oziroma malo pred koncem, saj niso spremljali, kaj so učenci že obravnavali, prav tako pa učencev niti ne poznajo.

Prav tako bodo morali imeti pravico do izobraževanja na daljavo tudi tisti učenci iz prvega triletja, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne bodo prišli v šolo. "Kako bomo pa te rešili?" sprašuje Štrukelj.

Še ena pomembna neznanka je po njegovem mnenju podatek, koliko učiteljev se zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov na delovno mesto ne bo moglo vrniti. Štrukelj dvomi, da bodo lahko v tako kratkem času vsi prišli na vrsto pri specialistu medicine dela, da bi pridobili potrebno potrdilo, da so v rizični skupini in da zanje ni priporočljivo izvajanje pouka. Prepričan je, da bodo v teh primerih ravnatelji ravnali različno, zato v sindikatu želijo jasna navodila, kaj se zgodi, če učitelj še nima tega potrdila, pa se ve, da spada v rizično skupino.

Medtem pa so v vrtcih po Štrukljevih navedbah eno ključnih vprašanj prostori, saj je teh že doslej marsikje primanjkovalo, prav tako bodo problem obremenitve vzgojiteljev, saj so ponekod vrtci odprti tudi deset ali več ur in ne more biti en vzgojitelj v skupini od začetka do konca. Priporočila namreč ob zmanjšanju skupin predvidevajo tudi stalnost vzgojiteljev v skupini. "Tukaj bo treba ali kršiti nekatera priporočila o stalnosti skupin ali pa tega ne bo mogoče narediti, saj ne pričakujemo, da bo vzgojiteljica 11 ur na dan v vrtcu," je dejal. Ob tem je opozoril, da lahko po veljavnih določbah vzgojiteljica z otroki dela največ 30 ur na teden.

V vrtcih sicer v teh dneh zbirajo podatke pri starših, koliko otrok bodo pripeljali v vrtce. Po Štrukljevih navedbah na območju Ljubljane prvi podatki kažejo, da bo v vrtce prišlo okrog 60 odstotkov otrok. Prav tako se tudi v vrtce na delo iz zdravstvenih razlogov ne bodo mogle vrniti vse vzgojiteljice. "Z obstoječim kadrom se dela v vrtcu na tak način ne da izpeljati," je ocenil Štrukelj.

Ob tem je poudaril, da tudi psihološkega problema položaja ni mogoče zanemariti, saj bo po mnenju nekaterih vnovični začetek obiskovanja vrtca za nekatere otroke kot ponovno uvajanje. Hkrati pa bodo drugačne okoliščine, kot so maske, umivanje, omejitve, drugačne skupine, drugi prostori. "Tukaj gre za zahtevne spremembe, ki jih vsi otroci ne bodo na enak način doživljali, na nekatere lahko deluje frustrirajoče," je dejal Štrukelj. Že to, da starš otroka ne bo mogel pospremiti v garderobo in do vrat igralnice, kot doslej, bodo nekateri otroci težko sprejeli, meni.

Poudaril je, da je pomembno, da se vzpostavi zaupanje, da bi imeli "tako otroci kot zaposleni občutek varnosti in neke kvazinormalnosti", ne pa, da bo vse delovalo zlasti na prepovedih, "ker to ne bo dobro in bo otroke frustriralo".

Spomnil je, da so bili v sindikatu zelo zadržani glede delnega odpiranja šol in vrtcev, da pa so bili v zdravstveni stroki in ministrstvu prepričani, da je to mogoče. Zato Štrukelj sklepa, da bo na njih ostala tudi odgovornost. "Mi bomo sicer naredili vse, kar je v naši moči, da stvari uspejo, ampak čarati pa ne znamo," je še dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Ribi?
11. 05. 2020 13.59
Vas ni niti za prebirati... Torej, učenci so se zdaj poučevali na daljavo, vi jih boste pa zdaj v mesecu maju, zaprli v učilnice in hkrati bodo v isti učilnici malicali? Ste normalni? Učenci prve triade, zunaj? Ste pripravili kaj za otroke, mladoletnice? Saj smo normalni, pa vidimo tega človeka, Danska ima glavo, Slovenija spolni ud? Prvo triado mu pošiljate ven, na prosto? Bog ima dolgo palico! Ta Božji Sin s čuda palico tolče. Naše mladoletnice? Sicer je možnost tudi s hrano in doma v prostoru, ali ne se sprenevedati, povejte odkrito, kaj ste imeli v zraku?
Moncsa
10. 05. 2020 20.51
+1
Sem se trudila biti ves čas mirna, tale Štrukelj pa me razjezil sedaj totalno. O kakšnih normativah govori??? Nezakonito delati vzgojiteljicem več kot 30 ur na teden?! W.T.F.??? Kje ste bili takrat, kadar ste z roko v roki s to vlado nesposobno, staršem naložili 60-70 ur dela na teden?! A to pa JE zakonito?! A nas je kdo vprašal, če imamo kakšno študentko skrito v predalu, da vsaj delno prevzame breme? Vzgojitelji so se kaj upiral ko so jih poslali za 2 meseca na čakanje? NE! Tako da če smo mi zdržali 2 meseca, delo v dveh izmenah, boste malček tudi vi, dokler se ne najde rešitev na dolgi rok. In da vas spomnim, NORMATIVE (beri besedo) so za NORMALNE okoliščine. Ki jih sedaj ni.
Moncsa
10. 05. 2020 20.58
-1
...koga se ne tiče, naj ne vzame nase. Kot rečeno, me razjezil Štrukelj z neumnostjo.
Silent_Pain
10. 05. 2020 21.12
+3
Ne vem no, ampak teden ima še vedno 5 delovnih dni za vzgojiteljice in če bodo vsak dan delale 11h, je to skupaj 55h. Sprašujete če je zakonito za starša biti z otrokom 60 - 70 ur na teden? Ammm, ne vem no, ampak mislila sem, da če se ljudje odločijo za otroke, da so radi z njimi. Pa opažam da so otroci mnogim kot nekakšno breme ...
Moncsa
10. 05. 2020 21.30
-1
Ne "biti z otrokom" 60-70 ur na teden. Ampak iz tega 40-45 ur delaš za službo, 5 ur kuhanaj kosila, ostalo poučevanje in preverjanja znanja, ter brcanje proč, da te ne moti, medtem ko delaš za službo. Ko je vse to končano, smo lahko v preostalem času dejansko z otrokom, tako kot je treba. In ne mi stem spet da je otrok v breme, ampak vse ima svoj čas. Čas je za službo, čas je za šolo in čas je za družino.
Silent_Pain
10. 05. 2020 21.45
+4
A "poučevanje" se ne da narediti zanimivo in zabavno? To se ne da šteti kot kvalitetno preživljanje časa s svojim otrokom? To je "breme"? Nekaj ne štima v vaših zapisih.
Moncsa
10. 05. 2020 21.54
+1
Silent_Pain ni fora v tem, če se lahko naredi šolske naloge zanimive ali ne. Problem je v tem, da nobeden ne more kakovostno opravljati svoje naloge, če ga konstantno zmotijo in prekinejo. Vsaj ne če opravljaš tako delo pri čemer moraš biti zbran in fokusiran. Šolske naloge bi imeli časa delati z njim po 17h, ampak takrat je že otrok preutrujen in ni na voljo. Če bi bila poklicna gospodinja, ne bi bilo nobenih težav, ampak nisem, in si mislim da večina nas žensk ni.
Jaka Jack
10. 05. 2020 19.35
-6
Naj bodo nekateri šolniki kar doma. Je čisto vseeno če so, ker itak nič ne delajo. Pridni si bodo že sami organizirali delo. Svizec je pa vedno preobremenjen in vedno je premalo denarja za njega...
janezdollar
10. 05. 2020 19.33
+8
Torej bodo imeli telovadbo v učilnicah? 🤮🤮🤮
zvizi
10. 05. 2020 19.26
+14
Virus je med nami...sprostili ste gibanje med občinami, kvazi turisti posedajo pred kafiči, strežejo jih lokalci, ki imajo doma šoloobvezne otroke..Sedaj pa sešteje ena plus ena in rezultat je jasen.. Mi bomo pa pisali potrdila, da so naši otroci zdravi
Geniusslo
10. 05. 2020 19.23
+18
Je možno da je skupina ljudi tako kolektivno prizadeta???
spaceair
10. 05. 2020 19.10
+21
teoretični ukrepi ki so zelo neživljensko izvedljivi!
AxisDeus
10. 05. 2020 18.49
+37
Ko sem bral tele umotvore, za katere bog ne ve, če jih je pisal kdo, ki je sploh kdaj šel čez šolska vrata, sem hkrati dobil drisko, glavobol in začel težko dihati.
mijavci
10. 05. 2020 18.39
+55
Rad bi spoznal to osebo ki je napisal pravilo: Dijaki naj telesno aktivnost izvajajo v razredu, vendar ne tako, da bi prišlo do povečanja dihanja. Vsaka mu čast.
AxisDeus
10. 05. 2020 18.50
+13
Javi, po mojem je direktno primerek za kakšen prirodoslovni muzej, za ilustracijo selekcije. Vemo kakšne.
Tomy Bananas
10. 05. 2020 20.50
+1
Sami geniji so tam en bolj šolan kot drugi ne vejo pa da je zemlja okrogla
Ate_ist
10. 05. 2020 18.24
+9
sveta birokracija!
Sajeta5
10. 05. 2020 18.24
+3
In gospod Štrukelj, če bo gospodarstvo kolapsiralo, tudi za vaše plače ne bo denarja...
Sajeta5
10. 05. 2020 18.09
-16
Mene bolj kot ukrepi ob vrnitvi v šolo moti tole nabijanje Štruklja o tem, kako je to in ono nemogoče in neizvedljivo, Pa se ve že dva tedna, da se bodo šole odprle, Vsi drugi pa so se lahko in so se morali prilagoditi na odprtje praktično čez noč, samo naši prosvetarji se ne morejo. Pa dajte razdelit razrede pa če ne gre drugače vsaki drugi dan, pa kakšno uro več... Glede na to, da smo za to šolanje od doma dobili en list, kaj naj vsak dan naučimo svoje otroke in katere naloge naj rešimo, potem pa smo fotografije poslali na e-maile, bi učitelji sedaj morali imeti manjko ur, torej bi bilo prav, da jih spravijo noter... Če ne pa vsi na borzo in staršem plače učiteljev, pa lahko svoje otroke še kakšno leto poučujemo.... si vsaj zagotovimo eksistenco, vse se odpira, delodajalci pričakujejo zaposlene na delovnih mestih, ne pa da poučujemo otroke namesto učiteljev... svojo prvošolko sem v teh dveh mesecih naučila brati, pisati in računati do 20, kaj več pa tako nimajo v programu...
Škrinca
10. 05. 2020 18.08
+33
ker nisem zdravnik in ne epedemiolog mi na kraj pameti ne pride da bi karkoli podpisal......
RamzesII
10. 05. 2020 18.27
+20
Zakaj bi podpisoval nekaj, kar se ti lahko maščuje, ker nisi kompetenten za to.
ježko
10. 05. 2020 18.01
+11
Kaj ce bi probali uvesti poiskusni teden. Odprimo vse, zivimo tak kot smo prej pa da vidimo. Alo bo zrasla krivulja in za koliko. Saj ne vemo. Mogoce se ne bo, itak pa zdaj vse nekam probavamo. Tavamo v temi. Pa probamo se to.
Silent_Pain
10. 05. 2020 17.49
+48
Priporočila je NEMOGOČE upoštevati. Morali jih bomo kršiti, če bomo želeli tole delno odpiranje šol izpeljati. Nočem razmišljati o tem, da bi se kje pojavila okužba. Ker potem bodo pa vsi v zrak skočili, če smo upoštevali priporočila - sledile bodo tožbe. Kdo bo odgovarjal? Jaz si strašno želim nazaj v šolo, ampak tole je pa čisto nenormalno. Ne, pod takšnimi pogoji si resnično ne želim nazaj. Zelo sem razočarana in še enkrat so dokazali da jim manjka navadna kmečka logika ... Žalostno.
Bassettt
10. 05. 2020 17.31
+31
Je kdo vprašal zaposlene, predvsem učitelje, kako bo to v praksi zares izvedljivo? Predvsem z zaključevanjem ocen in čas za konec leta, ko je že itak vse v energijskih presežkih, iz tujih medijev tudi novice, kako zbolevajo učenci, dijaki, učitelji. Jaz teh pravil ne vidim v praksi
marston
10. 05. 2020 17.30
+52
Starši nosijo odgovornost za izjavo, da je otrok zdrav? A so usposobljeni za to?
Koronavirusovec
10. 05. 2020 17.30
+39
kdo od vladnih budal bo odgovarjal za povečanje anksioznosti med mladimi? preprosto zaključite šolsko leto za vse razen to da maturantje odpišejo tistih nekaj testov ki morajo
Koronavirusovec
10. 05. 2020 17.31
+20
oziroma ni treba da sploh odpišejo teste, če se mislijo vpisati na fakse, ki nimajo omejitev in ni treba da odpišejo teste tisti, ki ne mislijo študirati
RamzesII
10. 05. 2020 16.46
+36
Nobene besede glede preobuvanja v vrtcih in šolah, aja, to je sedaj odpovedano, ker se ne smejo zadrževati v garderobi na hodniku, le za odložiti/obesiti jakno.
Cicamica
10. 05. 2020 16.41
+50
Nor, zmeden, normalen.. V praksi bo itak vse skupaj potekalo po starem.. V lokalih sedijo 10 cm stran eden od drugega... Toliko enega ropotanje za prazen nič..