Korona

'Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije, število hospitalizacij se bo še povečevalo'

Ljubljana, 14. 11. 2020 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah z novim koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov. Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. "Mesece že prepričujemo ljudi, da je bolezen nevarna, terja visok davek. Žal so bili pred nekaj tedni v bistveno večjem soju žarometov tudi zdravniški kolegi, ki so razlagali, da gre za navadno gripo in da ti napori niso potrebni," je opomnila.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: Bobo

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v današnji izjavi pojasnila, da zadnje številke "še vedno stojijo na mestu" in da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije, lahko pa govorimo o platoju. Problem takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor. "Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol," je dejala.

Glede na precejšnje število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v preteklem tednu in glede na to, da je med njimi kar nekaj starejših, je po njenih oceni pričakovati, da se bo število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še nekaj časa povečevalo. Upa, da se bo padec števila hospitaliziranih bolnikov zgodil pred koncem novembra.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno sicer ne zaznava vira okužb, beleži pa okuženost po nekaterih poklicnih skupinah. Po besedah Beovićeve lahko iz teh podatkov razberemo, da okuženi delajo v zelo različnih dejavnostih in da je prizadetih veliko poklicev. Sklepajo lahko, da se velik del okužb prenaša tudi na delovnih mestih.

Na ljubljanski infekcijski kliniki po njenih besedah "ves čas vozimo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani". Kot pravi, je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenostjo izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih.

Zdravstveni delavci so trenutno v izjemno težkem položaju, tudi zaradi možnosti okužbe, a na srečo prenos okužbe neposredno od bolnikov ni pogost. Pogosteje se to zgodi tam, kjer okuženost bolnikov ni prepoznana, in ne na oddelkih, kjer so hospitalizirani bolniki s covidom-19. Pri delu z njimi namreč dosledno uporabljajo zaščitno opremo, je pojasnila. "Več je okužb, ki pridejo v zdravstvo od zunaj in se potem prenesejo med zaposlenimi. Tudi to skušamo omejevati. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v ljubljanskem kliničnem centru je v teh mesecih izjemno aktivna," je dejala.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno sicer ne zaznava vira okužb, beleži pa okuženost po nekaterih poklicnih skupinah. Po besedah Beovićeve lahko iz teh podatkov razberemo, da okuženi delajo v zelo različnih dejavnostih in da je prizadetih veliko poklicev. Sklepajo lahko, da se velik del okužb prenaša tudi na delovnih mestih.

"Gre za odgovornost vsakega zaposlenega in vsakega delodajalca, da v svojem okolju omeji širjenje. Zavedati se moramo te povezanosti, skrbi za omejevanje epidemije na vseh mestih, kjer so stiki med ljudmi. In če so stiki, se tudi širi boleze," je jasna infektologinja.

Poskrbimo, da bomo ostali zdravi in da ne bomo okužbe prenašali naokrog, je še pozvala. "Držimo se tega, da se ne zbiramo, se ne obiskujemo, kljub temu da gre za martinovo. Ostanimo s svojo družino. Če smo na delovnem mestu ali drugod, kjer moramo biti, dosledno nosimo masko, razkužujemo roke, ohranjajmo distanco, zračimo prostore in se zavedajmo, da samo s tem prispevamo k čim bolj normalnemu preživetju in manjšemu številu žalostnih izhodov te bolezni," je še dejala Beovićeva.

"Mesece že prepričujemo ljudi, da je bolezen nevarna, terja visok davek. Žal so bili pred nekaj tedni v bistveno večjem soju žarometov tudi zdravniški kolegi, ki so razlagali, da gre za navadno gripo in da ti napori niso potrebni," je opomnila. Ob tem je poudarila, da se mora vsak, ki se v taki kritičnih razmerah oglaša, zavedati svoje odgovornosti.

V Sloveniji so v petek ob 6675 testih potrdili 1731 okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1224 bolnikov s covidom-19, kar je 25 več kot dan prej. V enotah intenzivne terapije so jih zdravili 206 oz. šest več kot v četrtek. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19, trije več kot v četrtek.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 11. 2020 18.52
dajmo že enkrat strokovnjake, da nam solijo pamet. ta beovićka nima pojma.
SlobodaNE
15. 11. 2020 18.26
Enkrat virus je, drugič ga ni. Tale BBeovič je cel biser.
gulmor
15. 11. 2020 10.49
+1
Tale korona virus je le resnična verzija tega, kako narava hoče spet normalizirati starostno piramido v kateri je preveč starejših, ki so že začeli zažirati mlajše. Kot bi se narava učila iz filma Loganov pobeg.
apodgra
15. 11. 2020 09.24
+6
Ponovno ni mi jasno, kako lahko okuženi bolnik okuži zdravstveno osebje , če pa uporabljajo ustrezno zaščitno varovano opremo. Vsakega bolnika ,ki sprejmejo na oddelek ,bi morali obvezno testirati . Tega pa ne počenejo, izmerijo ti temperaturo in te vprašajo o tvojem osebnem počutju in to je vse. Na ginekološkem oddelku od 12 , kar 4 okužene. To je stroka in preventivna varnost. Kdo je okužil upokojence v domovih za ostarele ,kdo drug ,kot zaposleno osebje , torej so virus od zunaj prinesli v dom. Stroka mora red napraviti najprej med svojimi zaposlenimi, šele potem naj s prstom kažejo na neodgovorno in samopašno obnašanje državljanov . Številke okuženih zdravstvenih delavcev po bolnicah po visoke , previsoke!!!!!
apodgra
15. 11. 2020 09.08
+5
Če neko novo stvar šele spoznaš in jo proučuješ ali seznanjaš medijskih komentarjih , ne moreš govoriti , da zadevo obvladaš strokovno . Zato naši politiki govorijo , da je treba zaupati samo stroki . Če sami ne vedo nič ali zelo malo ,kako so potem njihova eksperimentiranja in odločanja strokovna . Strokovnost ne moreš pridobiti, kar tako čez noč. Toliko o tej opevani stroki . Če poznaš virus gripe ali druge viruse , še ne pomeni ,da si znanja o teh virusih lahko avtomatsko uporabil tudi za virus Covid-19. dr.-Beovičeva , se ne ukvarja z poučevanjem tega virusa ,ampak vse kar ve , izve iz tujih medijev in od svojih zdravniških kolegov. "Stroka" je razdeljena , kar pomeni , da nihče ne ve dovolj tehtnega in potrjenega o tem virusu. Laično razmišljanje ,ki pa ima nekaj kmečke logike , ki jo ima vsaki kmet.
puspan
15. 11. 2020 08.46
+2
Ko prebiram komentarje teh veleumov, takoj vidim, koliko butcev ima Slovenija. Tako razvajenega naroda ni v Evropi. Edino zdravilo za to za-lego, nobenih socialnih podpor več, in 100% povišanje bolnim in invalidnim.
apodgra
15. 11. 2020 08.21
+6
Tako , kot vedeževalke napovedujejo usodo prihodnosti, tako naši medicinski strokovnjaki napovedujejo in prognozirajo stanje o Covid virusu. Nihče ne ve , kakšno bo stanje čez en teden ali štirinajst dni ali bomo zajezili smrtonosni virus in končali epidemijo. Tako ,kot bi igrali športno stavo . Bomo videli, če bodo ti ukrepi kaj pomagali ? Ljudje te zaostrene zaščitne ukrepov zadnje čase spoštujejo. Kolikor vem v prvem valu nismo nosili zaščitnih mask na javnih mestih , pa smo imeli nižjo okuženost in neprimerno manjše število smrtnih primerov.
PrettyBird
15. 11. 2020 08.31
-3
Po tvojem je potem nosenje zascitnih mask na javnih mestih krivo za visjo okuzenost in vecje stevilo smrtnih zrtev?
marzo
15. 11. 2020 08.17
+4
Pa naj se že enkrat odloči. Saj je pred enim tednom sama izjavljala, da smo dosegli vrh. Res vrhunsko krizno komuniciranje....
Jenkec
15. 11. 2020 08.04
+5
Koalicijski lopovi se sploh ne zavedajo da ko pade ta gnila vlada je njihovo javno življenje končano. Svobodno se ne bodo mogli gibati nikjer po Sloveniji. Niti v trgovino ali k zdravniku ne bodo mogli brez 10 in varnostnikov
Jenkec
15. 11. 2020 08.02
+7
Žal vam ne verjamem niti besedice
Et54678
14. 11. 2020 21.59
+7
pomlad 2020
14. 11. 2020 21.45
+10
Ne verjamem številu umrlih, dokler ne bodo podatki prikazani tako, kot se za normalno demokratično državo spodobi. Pacient št. 1, starost..., pridružene bolezni............, kraj bivanja....... Ko bodo podatki tako objavljeni in ko ne bo odstopanj med podatki, takrat bom verjela, da imamo pošteno vlado in stroko. Do takrat ne verjamem nič! In ne mi rečti, da en ali dva človeka ne zmoreta dnevno v Sloveniji uskladiti podatkov o umrlih. Saj jih ne štejemo v štiri mestnih številkah.
smajser1
14. 11. 2020 21.34
+13
Ne vem ali imam se svobodo govora....ce reces kaj proti vladi, te skenslajo za teden dni.....pocasi bom na koncu z zivci, takrat se lahko zgodi pa marsikaj...
Jožajoža
14. 11. 2020 21.20
+10
Začeti bo treba razmišljati o kazenski odgovornosti teh ljudi, ki svojega dela niso opravili. Sedijo v vladi.
Truth
14. 11. 2020 21.53
-5
Sej virsu se širi med navadnimi ljudmi. Kdo ne opravlja dela torej?
apodgra
15. 11. 2020 08.29
+4
Največji krivec je Janša, ker je ščitil hrvaški turizem in zaprl mejo proti hrvaški , ko je ta bila že na rdečem seznamu. Tudi priprave na drugi val po strokovni plati niso bile ustrezno izvedene . Nihče od teh zdravstvenih strokovnjakov in vladnih pametnjakovičev ni niti v sanjah pričakoval , da se bo ta val tako razbohotil. Saj stroka bi morala to pričakovati in temu primerno ukrepati. Ni prva epidemija in tudi ne bo zadnja , da se niso nekaj od teh naučili. Ko pride enkrat do požara , ne boš ugotavljal kaj je vzrok za požar ,ampak boš začel gasiti in rešil vsaj tisto, kar že ni zajel ogenj.
Periot222
14. 11. 2020 20.58
+14
SDS IN NJEGOVI PLACANCI UNICEVALCI SLOVENSKEGA NARODA ZARADI VAS UMIRAJO ZARADI VAS ZARADI VAS IZGUBLJAJO SLUZBE ZARADI VAS SO REVNI ZARADI VAS TRPIJO OTROCI KI STE JIM UNICILI PRIHODNOST KER STE UNICILI GOSPODARSTVO IN DRZAVO PAHNILI NA DNO!
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 20.17
+14
Marca je bilo zaprtje upravičeno, ker nismo vedeli, kakšna je umrljivost. Sedaj vemo, da večina preživi, umre 0,2% starih. Mladi preživijo, stari umirajo, življenje gre dalje.
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 20.15
+10
Samo nakladanje. Ena gripa in zaradi nje zaprejo vse. Umirajo stari, mladi sploh ne zbolijo.
PrettyBird
15. 11. 2020 08.29
-3
Pojdi to povedat hudo bolnim, ki se v tem trenutku na infekcijski kliniki borijo za zivljenje.
Ka pa mislis
14. 11. 2020 19.59
+15
kljucnih bo naslednjih 14 dni.... enake beaede od marca
glavcaena
14. 11. 2020 19.56
+9
kakšna klobasanja spet po tv-ju, vsakega življenja je škoda, povprečna starost umrlih pa 80 let, a ljudje po novem živimo 150 let, ali sploh ne umiramo po novem? v šoli so nas vedno učili, rodiš, živiš, umreš. moj znanec je pogrebnik, večina pokojnih je stara od 85-95 let. a ni to že lepa starost? pa kaj bi še radi....
KavčStrokovnjak
15. 11. 2020 09.31
+2
Vsakega življenja je škoda... Zato se uničuje življenja otrok in mladine, da se podaljša življenje za kak dan tistim, ki bodo tako ali tako kmalu umrli.
KavčStrokovnjak
15. 11. 2020 09.32
+2
PeaceSellsButWhosBuying
14. 11. 2020 19.48
+12
Niso govorili, da je bil vrh epidemije pred dvema tednoma?