Korona

'Nedopustno je, da se morajo dijaki, ki so izrazili svoje mnenje, soočati z globami'

Ljubljana, 05. 03. 2021 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kaznovanje mariborskih dijakov, ki so s protesti zahtevali vrnitev v šolske klopi, so se odzvali tudi v Svizu. V sindikatu menijo, da dijaki z izražanjem svojih stališč niso storili nič slabega oziroma kaznivega, zato pozivajo k opustitvi postopkov proti njim.

 

Kot so navedli v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se slovenske dijakinje in dijaki na daljavo šolajo dlje od svetovnega povprečja. Ob upoštevanju vseh ukrepov, ki jih narekuje epidemija, so si dovolili izraziti svoje stališče glede nujne vrnitve v šolo, zdaj pa so se nekateri primorani soočiti z globami in postopki pred sodiščem, so zgroženi v Svizu. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je v četrtek po več kot mesecu dni vendarle pokazala v javnosti, je v odzivu dejala, naj mariborski dijaki prevzamejo odgovornost za svoja dejanja. Predsednik Borut Pahor je po drugi strani izrazil željo, da bi našli pravno podlago za ustavitev postopka, s čimer bi pokazali razumevanje za stisko mladih. Podobno meni tudi mariborski župan. 

V sindikatu menijo, da izražanje mnenj ne more biti nekaj slabega in celo kaznivega. 

Vlada je odločila, da se v ponedeljek v šolske klopi vračajo še preostali dijaki srednjih šol. Pouk bo potekal po modelu C. Študentje, ki se od doma šolajo od oktobra, pa ostajajo doma. 

Sviz pristojne poziva, naj opustijo postopke proti mariborskim dijakom in jim z vso odgovornostjo omogočijo vrnitev v šole. Cena posledic epidemije, ki jo dijaki plačujejo že brez 'žuganja' z globami, je sama po sebi previsoka, menijo. 

Kot so še spomnili, sta se številnim pozivom k prizadevanju za hitro odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov po svetu pridružili tudi vplivni mednarodni organizaciji. Po mnenju izvršne direktorice Unicefa Henriette Fore otroci z vsakim dnem, ko nimajo možnosti šolanja v živo, vse bolj nazadujejo, najvišjo ceno pa plačujejo najbolj zapostavljeni in tisti, ki so že sicer potisnjeni na rob družbe. Pri nevladni organizaciji Save the Children pa so opozorili, da otroci in mladostniki zaradi pandemije v šolske klopi povprečno niso sedli 74 dni. 

Protest mariborskih dijakov
Protest mariborskih dijakov FOTO: 24ur.com

Tudi učitelji II. Gimnazije Maribor v podporo dijakom 

Kot so v javni izjavi podpore dijakom spomnili učitelji II. gimnazije Maribor, so policisti nekatere udeležence shoda, na katerem so se zavzemali za izobraževanje v šoli, na kraju dogodka popisali, v nadaljevanju pa so zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih polnoletni dijaki prejeli globe, mladoletni pa pozive na sodišče.

Po oceni učiteljev je takšno obravnavanje mladih nezaslišano, neodgovorno in nedostojno. "Ker so dijaki izčrpali vse druge možnosti zavzemanja za kvalitetno izobraževanje, so se na neodzivnost ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec odzvali s protestom. Protest je potekal mirno, z zaščitnimi maskami in upoštevanjem medosebne razdalje. S svojim ravnanjem dijaki tako niso ogrožali javnega zdravja," so zapisali.

Menijo tudi, da je bil protest dijakov legitimen, ravnanje policije pa represivno in predstavlja kršitev temeljnih človekovih pravic. "Kot njihovi učitelji čutimo moralno in poklicno dolžnost, da jih javno podpremo, saj z lastno angažiranostjo želijo spremeniti težke razmere. K temu nas zavezuje tudi poslanstvo naše šole, da dijake spodbujamo k samoiniciativnosti, solidarnosti in samostojnosti," so še navedli.

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, petim osebam po pošti poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tona Iteb
07. 03. 2021 08.17
+1
Sprašujem se, zakaj ni policija intervenirala na tekmi Nk Maribor- Olimpija, ko so se pred stadionom zbrale viole !!!!🍇🍇🍇 Odgovor je enostaven, ker si niso upa.&. li pred Viole!!! Forza Viole!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Stevo Rakijevi?
06. 03. 2021 15.56
+2
Zakaj je nedopustno? Kaj pa bi oni radi? Ker se ne zavedajo svoje nezavesti silijo v nekaj čemur niso kos. Prišlo bo do novih prenosov bolezni, skrivanja kdo je bolan in nepotrebnih smrti kot do sedaj. Če je kateri od teh nepotrebnih smrti njihov svojec jim ne bo všeč, če naš pa jim je vseeno. Predlagam da uvedejo, če že toliko želijo v šolo, da tisti ki to hočejo hodijo v šolo k pouku, ostali pa ki jim je mar do sočloveka in se zavedajo situacije pa lahko preko zooma spremljajo od doma. Tako bo volk sit in koza cela. Pa bomo videli, če bodo potem hodili v šolo. Neko siljenje nekoga v nekaj je v demokratični deželi nedopustno. Za normalne posameznike, kis e zavedajo situacije okoli nas pa je šola na daljavo najboljša rešitev. Le potrplenje je treba imeti in vsega še bo dosti, sa mo nas ne bo.
Stevo Rakijevi?
06. 03. 2021 15.52
+1
zlati70
06. 03. 2021 09.26
+1
Pravnik in psiholog sta si enotna glede neodgovornih polnoletnih dijakov: Izjem pred zakonom ne sme biti. V javnosti te dni odmeva izdaja plačilnih nalogov dijakom, ki so protestirali za odpiranje šol. Po mnenju pravnikov in psihologov bi morali polnoletni dijaki prevzeti odgovornost za svoja dejanja. S takšnimi dogodki vse bolj vidimo v kakšni družbi živimo, saj mladina postaja vse bolj razvajena in egocentrična. “Prav je, da so bili kaznovani, ker niso upoštevali zakonov, a vseeno bi na mestu vlade nekoliko popustil, dijakom odpisal kazni, a vseeno podal jasno medijsko sporočilo, da je zakone potrebno upoštevati,” je dejal priznani psiholog Tušek. Skupaj s pravnikom Tonetom Jerovškom sta prepričana, da mora vsaka polnoletna oseba, ki je namerno kršila zakon, prevzeti odgovornost. Tušek še meni, da so protesti in agresivnost mladih predvsem odraz notranjih stisk in strahu, a niso pravilno vzgojeni, da bi se pri vsem tem vseeno obnašali kot odrasli in odgovorni ljudje. Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, petim osebam po pošti poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.Ministrica za izobraževanje in šport, Simona Kustec je na novinarski konferenci glede vabil mariborskim dijakom na sodišča pojasnila, da je njihova pristojnost ta, da čim prej odprejo srednje šole, kar so zdaj storili, zbiranje ljudi v času epidemije pa je v pristojnosti drugega ministrstva. Osebno pa meni, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti. zjem pred zakonom ne sme biti Psiholog Matej Tušak na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti predava psihologijo športa in psihologijo, aktiven pa je tudi na tujih univerzah. Glede dogajanja v zvezi z globami, smo ga vprašali za mnenje o tem, ali je policija ravnala pravilno. “Vsekakor menim, da je policija ravnala pravilno, saj bi se morali dijaki zavedati svoje odgovornost, saj gre za polnoletne dijake,” je dejal. Prepričan je, da je bilo obnašanje dijakov s protestom “Zahtevamo šolo” odraz tega, v kakšni egocentrični in razvajeni družbi živimo. “Prav je, da so bili kaznovani, ker niso upoštevali zakonov, a vseeno bi na mestu vlade nekoliko popustil, dijakom odpisal kazni, a vseeno podal jasno medijsko sporočilo, da je zakone potrebno upoštevati.”
Bleki1
06. 03. 2021 08.35
+0
Slovenski diktatorji, jih hočejo utišati
malaraja
05. 03. 2021 18.35
+6
Ti mladi imajo več pameti, poguma in kritičnega rzmišljanja, kot cela SDS skupaj s doživljenjskim maršalom vred. Vsi moramo tej vladi povedat, kar ji gre. V EU skomigajo z rameni. Moramo pokazat, da nimamo vese s temi prostaškimi trumpovskimi hujskači.
anatomija
05. 03. 2021 18.20
+6
¸Vsi so dovolj stari za prevzem odgovornosti . Še en dokaz več ., da je v tej vladi otroški vrtec . Nihče ni odgovoren
zibertmi
05. 03. 2021 18.14
+10
ministrica za šolstvo je včeraj govorila o prevzemu odgovornosti mladih ,ki so mirno stali v znak protesta zaradi šolanja in prejeli globe.da je to korak do odraslosti.kdaj bodo pa politiki sprejeli odgovornost nikoli.janez ,ki je pri 30-setih letih izdal državo ima limaste prste tudi že trideset let ni niti toliko odgovoren,kot ima nek uradnik črnega za nohtom
kaktusar1
05. 03. 2021 18.01
+8
sej, čez eno leto in pol, bo pa twitko spet za sendviče na proteste pošiljal upokojence.....
malaraja
05. 03. 2021 18.37
+3
Kolikor jih je pustil živih. S katastrofalno vlado jih je pokosil, reveže.
Rudolf Maister
05. 03. 2021 17.24
-2
Kurja čreva. Zeh
malaraja
05. 03. 2021 18.37
+3
Ne smeš zapustit delovnega mesta in imet svojega življenja? Za tvitota gre!
Important notice
05. 03. 2021 16.46
-13
Če so dovolj stari, da izražajo svoja mnenja, so tudi dovolj stari, da upoštevajo pravila in nosijo posledice kršenja pravil.
uporabnica portala
05. 03. 2021 16.48
+13
Izrazili so svoje mnenje na zakonit način in v skladu z vsemi veljavnimi odloki. Kje je problem?
malaraja
05. 03. 2021 18.25
+6
Problem je, da imajo koprive svoje otroke že indoktrinirane v SDS svečkarijo in jim tole ne gre v glavo. Mladi so kritični, svobodomisleni in povejo, kaj mislijo. To je za svečke preveč. Bravo mulci!
borjac
05. 03. 2021 16.32
+13
Ministrica Kustec je povedala da morajo mladi prevzeti odgovornost in še neke flancarije o odraščanju, najprej naj za zgled mladim, odrasle osebe pokažejo svojo odgovornost, tako za zgled, ministrica Kustec brez maske na gala večerji, minister Hojs in njegov igralski vložek z masko v parlamentu, da ne govorimo o nadaljevanki "Hojs in mama potujeta na jug", minister Koritnik v lepotilnem salonu čeprav uradno v karanteni, minister Logar, ki je okužil zunanje ministre Litve, Latvije , Estonije in voditeljico opozicije iz Belorusije, za nameček pa še nekaj doma v Narodni galeriji, Krek brez maske na pumpi, komplet vlada na sprehodu ob Kolpi, pa vojaški vrh z ministri in Pahorjem, ..... cela plejada odgovornih odraslih ljudi , kateri vodijo to državo, in oni bi sedaj natovorili odgovornost, pa globe, pa pozive na sodišča za dijake, ki so mirno, ob spoštovanju pravil zahtevali naj jim odpro šole, da se bodo lahko izobraževali, narobe svet, pa še Janša se oglasi z političnim gobezdanjem, le kdo je tu odgovoren?? dijaki so odgovorni, voditelji te države pa ne.
Dark Knight
05. 03. 2021 16.27
-9
Naj jim plača stranka SD, saj so jih oni nahecali v to.
malaraja
05. 03. 2021 18.39
+2
Vi v SDS povsod vidite plačance, ker sodite po sebi. Svet je veliko lepši, ko zapustiš SDS. So vaši bivši člani povedali.
wolfterier
05. 03. 2021 15.58
-12
Ni mi jasno,ali ste zagovorniki te mularije zato,da pred zakonom nismo VSI enaki,al kaj.
Jožajoža
05. 03. 2021 15.43
+11
Lahko se to zgodi,če so to vladniki polpismeni ljudje.poglejte hojsa,kanglerja....kako izkoriščata policijo
wolfterier
05. 03. 2021 15.39
-7
Zakoni in predpisi naj veljajo za VSE !!!
flojdi
05. 03. 2021 19.25
+2
.zakaj se jih pa pol tisti , ki jih spišejo , ne držijo ???
Uporabnik1175947
05. 03. 2021 19.56
-1
Ker očitno niso pisani za nadljudi, za katere se imajo.
Pomemben petelin
05. 03. 2021 15.33
+12
Našemu pacientu najbolj nesposobnemu komunistu vseh časov ,dol visi nad kom bo sproščal svoje komunistične frustracije.
npc2335
05. 03. 2021 15.31
+12
Počasi bodo policaji dojenčkom začeli pisat kazni.
malaraja
05. 03. 2021 18.26
+4
Z jokom oponašajo Janezov zagovor pred KPK hehe
hisne
05. 03. 2021 15.27
+13
res ne razumem kaj so naredi ti otroci čega so krivi ,a res nimajo policaji delati kaj bolj pametnega kot da grejo in popisujejo otroke,ki bi radi normalno hodili v šole vidm da se narodu že dobro meša ,da neznamo brati pravice brati ki nam pripadajo
wolfterier
05. 03. 2021 15.40
-11
To so skojevci podmladek SD,bodoči rogovci in metelkovci. Naj plača Fajonka !!!
Teofil
05. 03. 2021 18.17
-8
malaraja
05. 03. 2021 18.27
+4
Kritični mladi so že pri 16 ih letih nevarni za upognjene SDS otroke. Fovšarija pač.
mentorhercul
05. 03. 2021 15.08
-15
Uporabnik1175947
05. 03. 2021 19.59
+3
Se strinjaš,da plačajo vsi vladniki, ki niso spoštovali zakonov, ki so jih sami spisali? Ali pač ne? Njim je dovoljeno vse, kajne?