Korona

(Ne)izplačevanje kriznega dodatka zdravstvenim delavcem. Kdo je do njega sploh upravičen?

Ljubljana, 15. 04. 2020 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Smo med delavci v prvi bojni liniji, zato se nam je zdelo logično, da smo upravičene do dodatka," pravijo medicinske sestre, razočarane nad plačo, ki so jo prejele. "Študentu pripada 150 evrov dodatka. Upokojencu. Na vse ste pomislili. Razen na nas ... Že spet," pa je razočarana Manuela Kapun, prav tako zaposlena v zdravstvu. Zdravstveni minister Tomaž Gantar pa na drugi strani miri: "Dodatek v višini 65 odstotkov nedvomno pripada vsem tistim, ki so bili izpostavljeni povečanemu tveganju okužbe." In kdor izpolnjuje pogoje, ga bo po njegovem nedvomno dobil. Ne bi pa bilo pravično – tako minister – če bi dodatek prejeli čisto vsi, tudi tisti, ki so bili izpostavljeni v manjši meri ali doma.

 

Pripada krizni dodatek vsem zdravstvenim delavcem?
Pripada krizni dodatek vsem zdravstvenim delavcem? FOTO: Bobo

"V mesecu krize je vlada obljubljala povečanje plač oziroma dodatek zaradi koronavirusa. Medicinske sestre smo med tistimi delavci v prvi bojni liniji, zato se nam je zdelo logično, da smo upravičene do dodatka," v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, pišejo medicinske sestre. Kot pravijo, prihajajo z različnih oddelkov in vse so zelo razočarane nad plačo, ki so jo prejele. "Čeprav je vlada obljubljala večjo plačo oziroma krizni dodatek, so se nam plače zmanjšale tudi do 200 evrov," trdijo. 

Podobno se bere tudi zapis medicinske sestre Manuele Kapun, ki ga je delila na družbenem omrežju Facebook. "Resno razmišljam o tem, da bom 20 let delovnih izkušenj vrgla čez ramo, zapustila svoj poklic, ki ga imam zelo rada, za katerega sem se suvereno odločila pri rosnih 10," uvodoma piše Kapunova. Kot pravi, je v 20 letih dela spoznala krizo pri zaposlovanju ob vstopu v službo, krizo pri zaposlovanju doživlja sedaj, doživela in preživela je gospodarsko krizo. "Pridno sem delala in s tem kršila vsa možne zakone o delovnem razmerju, ki določajo počitek in število nadur. Po dvajsetih letih delovne dobe še vedno ne morem dokazati, kdaj delam prevelik obseg dela, ker za to nimam pravne podlage. Medicinske sestre smo izjemno potrpežljiva in vzdržljiva bitja. Še vedno uspemo zravnati hrbtenico kljub vsem bremenom in krivicam, ki smo jih doživele."  A zadnji dogodek je – je kritična – sodu izbil dno. "Hvala za vaš trud, na nikogar ne bomo pozabili. Pa ste. Spoštovani gospod predsednik, ministrstva, delodajalci, pozabili ste na nas! Počutimo se kot drugorazredni državljani," poudarja. "Študentu pripada 150 evrov dodatka. Upokojencu. Na vse ste pomislili. Razen na nas ... Že spet. Ne vem več, ali sem žalostna, jezna, razočarana ali enostavno otopela.
Po končani krizi nas boste krvavo potrebovali. Potrebovali boste našo pripravljenost, da skupaj z vami spet kršimo vse možne zakone o delovnih razmerjih," še dodaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašanje glede domnevnega nižanja plač in (ne)izplačevanja kriznega dodatka vsem zdravstvenim delavcem pa smo mediji na dopoldanski vladni novinarski konferenci naslovili tudi na zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja.

Ta je uvodoma dejal, da kar se tiče konkretnih medicinskih sester ne ve niti, iz katere zdravstvene ustanove so, na kakšnih mestih so delale, ali so bile izpostavljene okužbi, so bile morda na čakanju ali morda na mestih, kjer redno delo – na primer v določenih specialističnih ambulantah – ni potekalo in tako naprej. "Tukaj je tako lahko razlogov več in vedeti je treba, da so tisti, ki razporejajo in odločajo o tem, kdo je bil v nekem trenutku ali koliko časa izpostavljen večjemu tveganju okužbe, vodstva zdravstvenih zavodov," je razložil. In ta so po besedah ministra za zdravje prejela takšna navodila, da dodatke, ki jim pripadajo, ljudem razporedijo glede na izpostavljenost, povečane obremenitve in tako naprej.

Po drugi strani pa je treba vedeti – tako Gantar – da ministrstvo za zdravje o tem ne odloča, je pa dalo svojo obrazložitev ministrstvu za javno upravo glede samega dodatka v višini 65 odstotkov, ki "nedvomno pripada vsem tistim, ki so bili izpostavljeni povečanemu tveganju okužbe"

"Težko komentiram konkretne številke, je pa treba vedeti, da ne glede na to, kdo v zdravstvu naj bo to zdravnik, medicinska sestra ali kakšen drug zdravstveni delavec če je bil izpostavljen večjemu tveganju okužbe ali večji obremenitvi, mu dodatek pripada. Za to mora biti razporejen in za to bo dobil tudi ustrezno plačilo," zatrjuje minister.  Kot še pravi, so od vodstev zdravstvenih zavodov z dopisom zdaj zahtevali, da jim sporočijo podatke o zaposlenih, ki so bili bodisi doma na čakanju, bodisi izpostavljeni okužbi, bodisi so opravljali kakšna druga dela. "In na podlagi tega jim bodo morali določiti višino obljubljenega prejetega dodatka. V to ne sme biti nobenega dvoma kdor izpolnjuje te kriterije, ga bo dobil," poudarja Gantar.

"Treba pa je vedeti, da kdor je izpostavljen okužbi, mu nedvomno to pripada. Tisti, ki je pa bil morda doma, ni opravljal svojega dela ne bi bilo pravično do tistega, ki je delal, če bi prejel enako nadomestilo oziroma dodatek v enaki meri. Ta je le namenjen nekim specifičnim razmeram," še zaključuje minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
12. 09. 2020 11.10
Dodatek sploh ni bil izplačan, vladni gospodje, sram vas bodi!!
FIGEC
27. 04. 2020 14.32
+2
VERJETNO SPLOH NE VESTE, DA SE SPREJEMA EVROPSKI ZAKON O PRIVATIZACIJI OZIROMA KONCESIONARJENJU VODNIH VIROV, SAJ NAŠA VLADA HOČE TO NA VSAK NAČIN ZATUŠKATI IN PREPREČITI, DA PRIDE V JAVNO OBRAVNAVO. MEDTEM, KO SO AVSTRIJCI, ITALIJANI IN NIZOZEMCI TAKOJ ZAVRNILI NEOLIBERALNO KATASTROFO, OČITNO NAŠ LJUBLJENI VODJA RAČUNA NA VISOKE PROVIZIJE MULTINACIONALK, KI ŽE LETA KUPUJEJO VODNE VIRE PO CELEM SVETU. TO JE TRENUTNO, KAR SE MENE TIČE, DALEČ NAJVEČJA GROŽNJA ZA SLOVENIJO IN VELIKO VEČJI PROBLEM KOT TO, KATERI OD DEGUTANTNIH ZANIKRNEŽEV BO SESTAVIL VLADO. SAM TOLIKO, DA VESTE. ČE PA ŽE OBSTAJA GRUPA, KI SE BORI PROTI IDIOTOM, PA MI PROSIM SPOROČITE...
FIGEC
26. 04. 2020 10.27
+1
Vladna filozofija: Raje dodatka ne izplačati 1000 upravičenim, kot enemu neupravičeno.
Uporabnik1573131
21. 04. 2020 08.07
-3
Dodatek dobimo vsi, ki smo delali. Nekateri imajo pač v zdravstvu velike apetite. Mafija.
tasa7
17. 04. 2020 13.14
+5
Z eno besedo KATASTROFA... enostavno je človek poln besa ko sliši te besede. Sama sem zaposlena kot zdravstvena administratorka in delam v ambulati, ki je ves čas odprta in sprejema paciente, dnevno tudi 70 pacientov (potencialnimi okuženimi) in seveda imam z njimi prvi stik, potem pa še delam na oddelku. In ja...mislim, da mi pripada vsaj minimalni dodatek. Nič nimam proti upokojencem, študentom, ki so v teh časih doma in bodo dobili dodatek, prav tako menim naj tisti, ki delajo z obolelimi prejmejo 100% dodatek, ker je delo v teh razmerah res težko. Da pa ostalim zaposlenim, ki dejansko hodimo v službo ne morejo izplačati vsaj nekega dodatka pa je, vsaj zame, nesprejemljivo in sem zares razočarana, ker so odločitve predali vodstvom zavodov, ker seveda vsi vemo, da bodo denar delili "po svoje". Saj dejansko ne veš na koga lahko apeliraš, da bi se mogoče celo zgodil "čudež" v tej državi.
FIGEC
26. 04. 2020 10.30
+1
Odločitve predajo po hierarhiji navzdol, da imajo po vseh svinjarijah na koncu čiste roke.
Nejc Aneja Janžekovi?
16. 04. 2020 18.03
+5
Pa to je slovenska gamat😰pa še prevozne so nam vstran pobrali😤😤😤
James Bond
16. 04. 2020 09.29
+6
...ko je prišel Alibaba na oblast in okoli sebe zbral śtirideset razbojnikov se je začelo....menjave na vod.položajih..itd...sedaj pa so si vsedli ob VELIKEM kupu denarja in so se jim začele cediti sline kako ga #pošteno# razdeliti....in se je že začelo kupčkanje( malo meni malo tebi...pri njih...tri puta više meni nego tebi)....Volk dlako menja,čuti pa ne...
magura
15. 04. 2020 21.37
+24
V zdravstvu bodo zopet največ pokasirali zdravniki in diplomirane sestre - srednji kader bo pa lepo izvisel !!!...
minkica91
15. 04. 2020 21.36
+11
pa ja menda niso upravičene do dodatka vse te medicinske sestre. Tiste, ki so delale na infekcijski prav gotovo, tiste, ki pa niso imele pacientov, saj niso imeli preiskav in drugih terapij, pa po mojem niso upravičeni.
gremnamorje
15. 04. 2020 21.44
+14
No ja, zaj če se držimo zakona, piše, da so do dodatka upravičeni VSI JAVNI USLUŽBENCI, ki delajo v času izrednih razmer. VSI., ne le zdravstveni delavci.
gavrilo princip
15. 04. 2020 21.50
+8
VSI zdravstveni delavci imamo v kolektivni pogodbi zapisano da smo v času epidemije opravičeni do 65% dodatka,dodatek pa dobiš na opravljene ure Torej tisti,ki so na čakanju oz.imajo zaprte ambulante cel mesec pač ne dobijo nič,eni so en teden na čakanju in en teden delajo pač dobijo dodatek na oddelane ure Tako da če ne dobimo izplačila je to kršenje kolektivne pogodbe
FIGEC
26. 04. 2020 10.32
Kršenje kolektivne pogodbe? Pa kaj? Misliš, da bo kdo odgovarjal...?
zemljaa
15. 04. 2020 21.34
+21
Zakaj pa dobijo vsi študentje 150eur....za vse ki delajo v zdravstvu v času koronavirusa pa ni dnarja al kaj
Important notice
15. 04. 2020 21.47
+8
Za tiste medicince, ki so delali v času korone in bili izpostavljeni okužbi bo dodatek. Tako je bilo povedano. Ne razumem pa, zakaj dobijo dodatek študentje, ki so se v času korontene preselili k mamam. To mi pa ni jasno.
gremnamorje
15. 04. 2020 21.33
+24
No, da se ne bo gospod minister preveč sprenevedal. Sem zdravnik, eden tistih, ki je in še vedno v ''komplet smučarski opremi'' jemlje na vstopni točki brise bolnikom in do današnjega dne nisem prejel niti 1 % dodatka, kaj šele obljubljenih 200 % oz. 65 %, ki jih sedaj vsi omenjajo. Janševih 200 % pa se je kar pozabilo. Prejel sem plačilo rednega dela in nadur brez dodatkov. Bojda sledi izplačilo maja. Bomo videli. Opreme nam bo zmanjkalo itak že prej, pa ne bo treba več delat.
Important notice
15. 04. 2020 21.48
+0
Sedaj je bila plača za marec. Interventni zakon je bil sprejet kasneje, torej ga še niso mogli obračunati za tista dva tedna v marcu. Da boste pa dobili v maju, skupaj z aprilsko plačo, to pa mora veljati. Saj bo!
Uporabnik1573131
21. 04. 2020 08.11
Pri nas smo že dobili 113€ dodatka, za delo v marcu. In to vsi
dol?ela
15. 04. 2020 21.25
+8
ja ja gospod janša ,to mi je pa znano iz leta 91.....takrat se je orožje z kešom plačevalo sedaj pa gre na ttr........baje že žurate v stranki pa vas policija lovi in to pijane.....ja volk kožo menja ,lopov pa zmeraj lopov ostane
tamiflu
15. 04. 2020 21.06
+37
kdor je verjel vladi je bil naiven,kdor pa še verjame je pa nor...
flexi22
15. 04. 2020 20.56
+29
no tu bi prav prišel pregovor bol kot si dober si oslu podoben . Drage sestre svoj šiht od delajte pa domov nobenih nadur . ko nastanejo na mejah velike kolone kamjonov ? Naši gospodje policaji in cariniki delajo zmiraj z istim tempom nikoli ne povečajo ekipe .no policaji imajo že tu privilegi pred vami zmajnšajte tempo dela ,če si ve ne zaslužite kdo pa?
krmeki
15. 04. 2020 20.54
+40
Važno, da si si lahko ministri že takoj dvignili plačilne razrede. Kako lahko JJ, Tonin,, Počivalšek in Pivčeva pogledajo zdravstvenim delavcem v obraz
krmeki
15. 04. 2020 20.54
+29
Obljubljali veliko, v resnici pa ne bodo dali nič ali zelo redkim. To je način delovanja te vlade. Veliko fotografiranja in besedičenja in zelo malo pametnih dejanj
magura
15. 04. 2020 20.47
+45
Saj je bilo vsem jasno,da bodo najbolj naguzili nas v zdravstvu - tisto ploskanje si naj vtaknejo nekam globoko kamor sonce ne posije !!! ...pripravite se za obdobje po temu nategu s korono - slekli nas bodo iz gat in obrali do kosti !!! ...
magura
15. 04. 2020 20.44
+25
Ni važno katera politična opcija nam vlada -ali desni ali levi ,..vse skupaj je treba postaviti pred zid - drugega si ne zaslužijo,...predolgo že nategujejo rajo,...
ve?nost
15. 04. 2020 20.42
+28
Vlada je sebi plačala, sram jih je lahko. Tudi sam sem delal skoz in dobil manjšo plačo kot vse mesece prej. Delodajalci pač vedno gledajo na svojo korist in se kažejo v dobri luči. Na koncu vedno takratko potegnejo delavci. Pa lahko vlada Janša ali pa kdorkoli.
frenk72
15. 04. 2020 20.31
-3
naša vlada pa ja sam ona deva