Korona

Avstrija vse bližje zaprtju države za necepljene

Berlin / Sofija, 11. 11. 2021 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, M.P.
Komentarji
612

Ob širjenju okužb z novim koronavirusom v Avstriji poteka razprava o zaostrovanju ukrepov. Med njimi je na mizi tudi zaprtje javnega življenja za necepljene. Najstrožje ukrepe naj bi uvedli v Zgornji Avstriji in Salzburgu, kjer naj bi bil 'lockdown' tudi najbolj priporočljiv. V zadnjih 24 urah so v Nemčiji zabeležili 50.196 novih primerov okužbe s koronavirusom. To je znak velike moči tokratnega vala epidemije, so sporočili z Inštituta Roberta Kocha. Medtem pa je bolgarska vlada spričo izrednih razmer zaradi pandemije covida-19 Evropsko unijo oz. njene članice zaprosila za pomoč. Kot so v sredo pojasnili v Bruslju, je uradna Sofija aktivirala mehanizem EU za pomoč ob izrednih nesrečah. V Bolgariji potrebujejo predvsem medicinsko opremo, kot so kisikove maske, ventilatorji in postelje za intenzivno terapijo.

Avstrija se sooča z rekordnim številom dnevno zabeleženih okužb, enote za intenzivno nego pa so vse bolj obremenjene. V zadnjem dnevu so potrdili rekordnih 11.975 novih okužb. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi je narasla na 751. V bolnišnicah se zdravi 2283 covidnih bolnikov, od tega jih je na intenzivni terapiji 432.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg zato opozarja, da je država od zapore javnega življenja za necepljene oddaljena le nekaj dni. Najstrožje ukrepe naj bi uvedli v Zgornji Avstriji in Salzburgu, kjer naj bi bil 'lockdown' tudi najbolj priporočljiv. Schallenberg je ob tem dejal, da je stopnja cepljenja v Avstriji "sramotno nizka".

Alexander Schallenberg: Stopnja cepljenja v Avstriji sramotno nizka.
Alexander Schallenberg: Stopnja cepljenja v Avstriji sramotno nizka. FOTO: AP

V celoti je cepljenega okoli 65 odstotkov avstrijskega prebivalstva, kar je najnižja stopnja v kateri koli zahodnoevropski državi. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje bolezni je delež polno cepljenega prebivalstva manjši le še v Lihtenštajnu.

Skladno z vladnim načrtom, ki so ga začrtali septembra, se bodo s polnjenjem intenzivnih postelj zaostrili tudi ukrepi za necepljeno prebivalstvo. Trenutno je zasedenih 20 odstotkov postelj na intenzivnih oddelkih, omejitve gibanja za necepljeno prebivalstvo pa bodo stopile v veljavo, ko se bo delež povečal na 30 odstotkov, poročajo tuji mediji.

Nekatere omejitve za necepljeno prebivalstvo so sicer v veljavo stopile že v petek. Tistim, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, ni več dovoljeno vstopati v restavracije, gledališča, na žičnice in k nekaterim drugim ponudnikom storitev, denimo k frizerjem. "Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC," je še dodal Schallenberg, ki sicer priznava, da je to zelo strog ukrep, ampak bo očitno nujen. Ob tem dodaja, da sicer še niso izčrpali vseh možnosti, saj nameravajo razpravljati tudi o obveznem cepljenju za določene poklicne skupine. 

Tudi strokovna skupina je zahtevala dodatne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Prepričani so, da je treba dodatno zaostriti ukrepe za necepljene. Tako bi necepljenim med drugim onemogočili dostop do nenujnih trgovin in muzejev. Se pa bojijo, da tudi ti ukrepi in morebitno obvezno cepljenje za zdravstvene uslužbence ne bodo zadostovali. Po oceni strokovne skupine bi tako na najhuje prizadetih območjih, kot sta Zgornja Avstrija in Salzburgu, uvedli še zaprtje, v okviru katerega bi omejili stike.

Glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je potrdil, da bo predvidoma od ponedeljka za deželo že veljala peta stopnja ukrepov, kar pomeni zaprtje za necepljene. Za tovrsten ukrep pa je potrebna še zelena luč vlade, ki mora potrditi pravno podlago za regionalna zaprtja, je pojasnil Stelzer (ÖVP).

Nemčija zabeležila največje število okužb doslej

To se je zgodilo prvič od začetka epidemije, ko so v Nemčiji presegli prag 50.000 novih primerov. V zadnjem dnevu je umrlo 235 oseb s covidom-19. Odhajajoča kanclerka Angela Merkel je v sredo nov porast okužb v državi označila za "dramatičen", kar je še posebej opazno od začetka oktobra.

Nemčija zabeležila največje število okužb doslej
Nemčija zabeležila največje število okužb doslej FOTO: Shutterstock

Pandemija je znova pokazala zobe, je dejal tiskovni predstavnik Merklove in pozval regionalne oblasti, ki so pristojne za zdravstvena vprašanja, naj znova uvedejo ukrepe za obvladovanje razmer. Hkrati se je povečal pritisk na enote intenzivne terapije in celoten zdravstveni sistem.

Povečanje števila primerov pripisujejo "predvsem relativno nizki precepljenosti" med nemško populacijo, ki znaša okoli 67 odstotkov. Več zveznih dežel je že sprejelo ukrepe za omejite širjenja virusa. Od ponedeljka bo v Berlinu necepljenim osebam prepovedan vstop v restavracije, lokale, telovadnice in frizerske salone. Za obisk teh storitev tako veljata samo cepljenje in prebolevnost. 

Od začetka pandemije so v Nemčiji potrdili 4,9 milijona okužb. 

Bolgarija prosi EU za nujno pomoč v boju proti covidu-19

Bolgarija, kjer je precepljenost proti covidu-19 z manj kot 30 odstotki odraslih najnižja v EU, se spopada s silovitim četrtim valom pandemije. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je pri 415. Dnevno beležijo tudi po več kot 5000 novih okužb, kar je sicer že nekoliko manj kot ob vrhuncu vala konec oktobra, medtem ko dnevno število smrti zaradi covida-19 ostaja na rekordnih ravneh. V začetku tedna so jih v 24 urah potrdili 334, kar je največ od začetka pandemije. V sredo so poročali o 199 mrtvih in 3853 na novo okuženih.

Bolgarija prosi EU za nujno pomoč v boju proti covidu-19
Bolgarija prosi EU za nujno pomoč v boju proti covidu-19 FOTO: Shutterstock

Mehanizem EU za civilno zaščito naj bi okrepil sodelovanje v Uniji ob dogodkih, kot so hujše naravne in druge nesreče, ter izboljšal tako preventivo kot odziv nanje. Ko se ena od držav članic Unije sooči z nesrečo, za soočenje s katero nima zadostnih lastnih zmožnosti, lahko preko mehanizma zaprosi za pomoč drugih članic. Pomoč se nato usklajuje preko Evropske komisije, v mehanizmu pa sicer poleg članic Unije sodelujejo še Islandija, Norveška, Severna Makedonija in Turčija. 

Preko omenjenega mehanizma je za pomoč že pred časom zaprosila tudi soseda Bolgarije, Romunija, ki jo je vrhunec četrtega vala udaril v sredini oktobra, ko so dnevno zabeležili celo več kot 18.000 novih okužb. Zdaj se to število giblje okoli 7000, a dnevno število smrti zaradi covida-19 še vedno presega 400 in razmere v bolnišnicah ostajajo zelo kritične. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje je v Romuniji proti covidu-19 zdaj polno cepljenih okoli 40 odstotkov prebivalstva, ta delež pa se je občutno povečal v zadnjih tednih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (612)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jogi
12. 11. 2021 08.19
+2
Pravilno! Naj se cepljeni sami med seboj okužujejo‼️😂😂
visoki
12. 11. 2021 10.29
+1
sg1010
12. 11. 2021 08.00
+2
Kaj ni jasno, več cepljenja v obtoku, več problemov.
ime24
11. 11. 2021 21.58
+3
zakaj se ne zgledujejo po Sloveniji in uvedejo PCT za prevzemnike dostavljene hrane/blaga/pošte, PCT za delo od doma, PCT za cepljenje in testiranje
Lion_57
11. 11. 2021 21.44
+3
Ajdemi Potegni
Mušmula
11. 11. 2021 21.44
+0
Zelo se trudijo nabijat lažne številke, očitno še prihaja dovolj cekina na račune v davčnih oazah.
nivampomo?i
11. 11. 2021 21.39
-1
A prebolele tudi?
JAZsemTI
11. 11. 2021 21.34
+5
Čez 50 let Zemlja več ne bo mogla prehraniti virusa imenovanega "človek" zato... (sam dokončaj misel)
Fery Zaka
11. 11. 2021 21.29
+2
Ufff, kje je še januar in februar!? Popolnoma vse bo klecnilo. Povsod.
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.27
Strip je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci, iščejo usodne mikrofilme in sploh počnejo vse, kar velja za stereotipne predstave o tajnih agentih. Zabaven ton daje stripu dejstvo, da je skupina agentov (s tajnim imenom TNT (Ekipa TNT), hrvaško »Grupa TNT«, izvirno »Gruppo TNT«) pravzaprav revna in dela vedno s praznimi želodci, se prevaža z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporablja zarjavelo in razpadajoče orožje - brez streliva. Komičnost stripa pa je le površinska: v resnici gre za socialno in družbeno satiro, ki neusmiljeno biča človeške slabosti, dotakne pa se vseh - od najnižjih slojev pa vse do družbene smetane. Strip preko grotesknih likov in situacij obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa izjemno prirasli k srcu mladim in starim, osnovnošolcem in intelektualcem vseh republik...
JAZsemTI
11. 11. 2021 21.21
+4
Kaj imata skupnega podtaknjen požar v Reichstagu in očitno podtaknjen virus "sars- cov 29" ???
DeycoSI
11. 11. 2021 21.18
+3
Kakšne laži. včeraj bil na smučanju v Molltalu. Niti enkrat samkrat nisem rabo pokazat QR kode. Niti na meji, niti na vstopni postaji vlak vlečnice, niti ob kosilu v hitelu na vrhu!!! Niti enkrat! Da o maskah ne govotim, čeprav sem imel vse po reglcih in FFP2 masko! Skratka NIČ od naposanega v praksi ne drži!!!
najboljšisosed
11. 11. 2021 21.12
+11
Kovid je načrtno zrežiran. Lepo počasi nam perejo možgane. Konec si pa sami predstavite.
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.23
-7
Borabora
11. 11. 2021 21.34
+1
Mušmula
11. 11. 2021 21.42
+3
Pojej sendvič in poljubi jajota za lahko noč.
Strela002
11. 11. 2021 20.52
+8
K.R: Prihodnost ni videti rožnata. Človeštvo je uspelo sorazmerno nenevarno različico virusa prehlada spremeniti v neskončno zdravstveno krizo z obveznimi patentiranimi genskimi terapijami in življenjem v totalitarni državi s strogim nadzorom vsega. Zdi se, da drvimo v katastrofo!
spoštovanje
11. 11. 2021 21.10
-4
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.20
-5
Ne samo da kadi.. Tudi vleči mora nekaj..
Lion_57
11. 11. 2021 21.46
+2
Strela002
11. 11. 2021 20.51
+5
K.R: Lahko samo analiziram trenutno situacijo in razmislim o nekaj verjetnih trendih: Zdravstvene oblasti in tisti, ki stojijo za njimi, ne bodo priznali napake, zato se bodo napake nadaljevale in kopičile; oblasti si izmišljajo vedno nove statistične trike in laži, s katerimi zavajajo javnost in zakrivajo resnične vzroke hudih posledic epidemije in njeno trajanje. Z vedno novimi napakami bo lahko virus vse močnejši in nevarnejši; zanesljivo za cepljene in neprebolele, prav mogoče pa celo za prebolele. Dosedanje različice so za večino ljudi še vedno manj nevarne od virusa gripe v nekoliko hujših sezonah, vendar ob dovolj napakah zdravstvenih oblasti ne bo ostalo nujno tako. Ni izključeno, da čredne imunosti zoper ta virus sploh ne bomo nikoli dosegli. Najverjetneje moramo pozabiti na vrnitev v »staro normalnost« (o kateri nas večina, ki vsaj malo razumemo, kaj se dogaja, verjetno še vedno sanja) in se boriti, da bo »nova normalnost« vsaj čim bolj človeška: da nam bo omogočila vsaj osnovno skrb za naše zdravje in vsaj za silo dostojno življenje. Trenutna situacija prinaša bogatim in vplivnim izjemne dobičke in izjemno bogatenje, zato ne moremo pričakovati, da bi se situacija spremenila pred naslednjim ekonomskim kolapsom; vprašanje je samo, koliko časa je še do tja in kako hud bo kolaps. Trenutna situacija prinaša tistim na oblasti izjemno navidezno moč in samozadovoljstvo, zato ne moremo pričakovati, da bodo svoj trenutni diktatorski avtoritativni položaj predali kar zlahka; povsem mogoče je, da bo prišlo do resnih političnih trenj in dogodkov s hudimi posledicami (predvsem za nas navadne ljudi). Naše zdravje pa bo skoraj zanesljivo postalo naša največja in hkrati najbolj ogrožena vrednota.
PrettyBird
11. 11. 2021 21.23
-2
Tisti katere nagovarjaš bolj počasi berejo zato ti priporočam, da pišeš krajše komentarje.
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.28
-1
Strip je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci, iščejo usodne mikrofilme in sploh počnejo vse, kar velja za stereotipne predstave o tajnih agentih. Zabaven ton daje stripu dejstvo, da je skupina agentov (s tajnim imenom TNT (Ekipa TNT), hrvaško »Grupa TNT«, izvirno »Gruppo TNT«) pravzaprav revna in dela vedno s praznimi želodci, se prevaža z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporablja zarjavelo in razpadajoče orožje - brez streliva. Komičnost stripa pa je le površinska: v resnici gre za socialno in družbeno satiro, ki neusmiljeno biča človeške slabosti, dotakne pa se vseh - od najnižjih slojev pa vse do družbene smetane. Strip preko grotesknih likov in situacij obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa izjemno prirasli k srcu mladim in starim, osnovnošolcem in intelektualcem vseh rep
Strela002
11. 11. 2021 20.51
+6
K.R: Seveda je glavno vprašanje; kam gremo? Prepričana sem, da trenutno na svetu ni človeka, ki bi znal zanesljivo odgovoriti na to vprašanje, saj človeštvo še nikoli v znani zgodovini v primeru epidemije respiratornega virusa ni ravnalo tako neumno in samouničujoče.
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.28
+1
Strip je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci, iščejo usodne mikrofilme in sploh počnejo vse, kar velja za stereotipne predstave o tajnih agentih. Zabaven ton daje stripu dejstvo, da je skupina agentov (s tajnim imenom TNT (Ekipa TNT), hrvaško »Grupa TNT«, izvirno »Gruppo TNT«) pravzaprav revna in dela vedno s praznimi želodci, se prevaža z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporablja zarjavelo in razpadajoče orožje - brez streliva. Komičnost stripa pa je le površinska: v resnici gre za socialno in družbeno satiro, ki neusmiljeno biča človeške slabosti, dotakne pa se vseh - od najnižjih slojev pa vse do družbene smetane. Strip preko grotesknih likov in situacij obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa izjemno prirasli k srcu mladim in starim, osnovnošolcem in intelektualcem vseh republik.... Mm
100slovenc
11. 11. 2021 21.36
Strela002
11. 11. 2021 20.50
-1
K.R: Zaradi kombinacije vseh pomanjkljivosti je učinek množičnega »cepljenja« sredi epidemije natančno obraten, kot bi bil učinek pravega cepljenja s pravim, dovolj premišljenim, razvitim in testiranim cepivom: še naprej bo povečevalo intenzivnost in dolžino epidemije ter imelo porazen učinek na zdravje ljudi (da o njihovih pravicah ne izgubljam besed). Neučinkovitost spremeni »cepljene« v superprenašalce novih različic virusa in da virusu na razpolago več gostiteljev za nadaljnje mutacije in vedno nove različice. Specifična imunost cepljenih pa še poveča selekcijski (evolucijski) pritisk na virus, da mutira v vedno bolj infektivne in potencialno nevarne različice, proti katerim »cepljenje« vedno manj pomaga. Povsem mogoče je, da bo zaradi ukrepov virus mutiral celo v različice, proti katerim niti naravno pridobljena imunost po prebolelosti ne bo več ščitila. Zdravstvene oblasti so v tej situaciji zmogle najti eno samo rešitev in to je osvežitveni odmerek! Ki bo dodatno poglobil zgornje probleme (in prinesel še zdravstvena tveganja za prejemnike), rešil pa ne bo nič. Bravo, zares potrebujemo tretji odmerek nečesa, kar ne deluje oziroma deluje kontraproduktivno! Bravo! Aja, pa še desetdnevnega zapiranja bomo očitno deležni enkrat te dni. Ne vem sicer, koliko bo trajalo to desetdnevno zapiranje. Verjetno celo zimo?!?
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.28
-1
Strip je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci, iščejo usodne mikrofilme in sploh počnejo vse, kar velja za stereotipne predstave o tajnih agentih. Zabaven ton daje stripu dejstvo, da je skupina agentov (s tajnim imenom TNT (Ekipa TNT), hrvaško »Grupa TNT«, izvirno »Gruppo TNT«) pravzaprav revna in dela vedno s praznimi želodci, se prevaža z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporablja zarjavelo in razpadajoče orožje - brez streliva. Komičnost stripa pa je le površinska: v resnici gre za socialno in družbeno satiro, ki neusmiljeno biča človeške slabosti, dotakne pa se vseh - od najnižjih slojev pa vse do družbene smetane. Strip preko grotesknih likov in situacij obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa izjemno prirasli k srcu mladim in starim, osnovnošolcem in intelektualcem republik.
Strela002
11. 11. 2021 20.49
+0
K.R: Farmacevtski pripravek ima najmanj dve bistveni pomanjkljivosti (lahko pa še tretjo): Neučinkovitost - saj ne preprečuje okužbe z virusom in prenosa na druge, kar je (pravzaprav po definiciji) glavna ali celo edina naloga resničnega cepiva. Spodbujanje neustrezne imunosti - saj vzpodbuja zgolj specifični (ali »ozki«) odziv imunskega sistema prejemnika pripravka; pripravek vzpodbudi nastanek protiteles na en sam antigen ene same različice virusa, kar lahko povzroči dva problematična imunska pojava - ADE (s protitelesi pospešena bolezen) in izvirni antigenski greh. Pa še ta »imunost« za razliko od naravno pridobljene s časom močno pojema. Pogojno ima lahko še tretjo pomanjkljivost - imunsko toleranco; zaradi nove, ne dovolj preizkušene tehnologije pride imunski sistem v stik z antigenom - S beljakovino (ki je že sam po sebi toksin) neposredno v celicah, kar pomeni brez poprejšnjega imunskega odziva prve obramne linije telesa in s tem vnetnega procesa, v katerem nastajajo različne imunske komponente in zaradi katerih nastane tudi imunski spomin. To ga lahko zmede do takšne mere, da najprej tolerira antigen, kasneje pa še celoten virus. Seveda to ni dovolj raziskano, da bi lahko zanesljivo vedeli, raziskave pa kažejo, da je ta scenarij zelo možen.
Strela002
11. 11. 2021 20.48
+1
K.R: Zdravstvene oblasti so (ne samo pri nas, ampak v vseh razvitih državah, kjer je davkoplačevalskega denarja dovolj za prelivanje v visoke dobičke farmacevtske industrije) z nezdravstvenimi ukrepi, kot so zapiranje družbe, socialno distanciranje in vsakršno omejevanje stikov na manjše enote, ne samo povečale skupno število hudih potekov bolezni in smrti, ampak so virusu dale možnost mutacij in razvoja novih različic. Za to obstajata dva razloga: Virus ima pri kasnejšem nastanku čredne imunosti več časa za mutacije, do katerih ne bi prišlo, če bi imel časa manj. Ker je v določenem trenutku manj ljudi imunih, ima virus na razpolago več gostiteljev, ki jih še lahko okuži in ima tako več možnosti za mutacije, do katerih sploh ne bi prišlo, če bi ne imel na voljo dovolj gostiteljev. Zato je že v prvem valu epidemije prišlo do pojava različic virusa, do katerih zelo verjetno ne bi prišlo ob uporabi ukrepov, ki bi temeljili na znanstveni podlagi. Že to je dovolj hud udarec za ljudi v razvitih državah, vendar to ni bila zadnja huda napaka, ki so jo naredile (in jo še delajo) zdravstvene oblasti. Še bolj usodna napaka je bilo množično in prisilno »cepljenje« sredi epidemije s farmacevtskim pripravkom, ki ni bil dovolj premišljen in ni bil dovolj kakovostno razvit in primerno testiran, da bi imel pozitiven učinek na razvoj epidemije...
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.22
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.28
-1
Strip je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci, iščejo usodne mikrofilme in sploh počnejo vse, kar velja za stereotipne predstave o tajnih agentih. Zabaven ton daje stripu dejstvo, da je skupina agentov (s tajnim imenom TNT (Ekipa TNT), hrvaško »Grupa TNT«, izvirno »Gruppo TNT«) pravzaprav revna in dela vedno s praznimi želodci, se prevaža z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporablja zarjavelo in razpadajoče orožje - brez streliva. Komičnost stripa pa je le površinska: v resnici gre za socialno in družbeno satiro, ki neusmiljeno biča človeške slabosti, dotakne pa se vseh - od najnižjih slojev pa vse do družbene smetane. Strip preko grotesknih likov in situacij obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa izjemno prirasli k srcu mladim in starim, osnovnošolcem in intelektualcem vseh republik.nebesjxbbf
dejc1
11. 11. 2021 20.46
+9
ta prehlad raj še 10x prebolim kot da se 1x cepim
JanezSlovenceljn
11. 11. 2021 21.22
-4
kevo122
11. 11. 2021 20.41
+4
Sej to bi blo smesno, da zaprejo drzavo pa pol ugotovijo da okuzbe se kr rastejo zarad cepljenih