Korona

Nemško okrožje prekinilo cepljenje z AstraZeneco za ženske, mlajše od 55 let, Kanada z novimi navodili

Berlin, 29. 03. 2021 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
56

Nemško okrožje Euskirchen je po posvetu s pristojnimi v centru za cepljenje v Marmagnu prekinilo cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom proizvajalca AstraZeneca. V le nekaj dneh so namreč prejeli prijavo dveh primerov krvnih strdkov po cepljenju. 47-letna pacientka je umrla, 28-letna pa je v bolnišnici, njeno zdravstveno stanje je stabilno. Poudarjajo, da gre za preventivni ukrep. Nova priporočila v zvezi s tem cepivom je izdala tudi Kanada. Evropski regulator in WHO sta že pred tem poudarila, da cepljenje s tem cepivom priporočata. WHO dodaja, da je venska tromboza tretja najpogostejša bolezen srca in ožilja na svetu.

Cepivo AstraZenece.
Cepivo AstraZenece. FOTO: Bobo
Kanadski regulator je medtem izdal nove smernice in cepivo AstraZenece priporoča le za starejše od 55 let – zaradi skrbi v zvezi s krvnimi strdki pri mlajših osebah.

O primerih so bili obveščeni tudi pristojni na nacionalni ravni, poroča EPA. Kot so pojasnili, so se za prekinitev odločili po posvetu s strokovnjaki, ker trenutno ni mogoče zaključiti, da ne obstaja povezava med starostjo, spolom in cepivom. Krizni štab se je o tem posvetoval z vodjo zdravstvene ekipe Christianom Ramollo, vodjo cepljenja Frankom Gummeltom in njegovo namestnico Ulrike Zunker.

Vodja okrožja Markus Ramers ob tem poudarja, da gre zgolj za preventivni ukrep, ki ne posega v odločitev pristojnih zveznih organov: "Nobeno cepivo zaradi tega ne bo uničeno, vse ženske, ki zaradi tega ne bodo cepljene danes ali jutri, pa bomo cepili čim prej." Cepljenje moških in žensk starejših od 55 let s cepivom AstraZenece se medtem nadaljuje, prav tako cepljenje s cepivom Pfizer/BioNTech, je še pojasnil. 

Iz okrožja so tudi sporočili, naj se cepljeni nemudoma posvetujejo z zdravnikom, če po cepljenju razvijejo simptome, kot so zasoplost, bolečine v prsih, otekanje nog ali stalne bolečine v trebuhu. Poleg tega mora vsak, ki ima po cepljenju nevrološke simptome, na primer močan ali vztrajen glavobol ali zamegljen vid, ali ki ima modrice na koži zunaj mesta cepljenja, takoj poiskati zdravniško pomoč.

V okrožju še upajo, da bodo dodatne raziskave čim prej dale dokončen odgovor na vprašanje, ali gre za nesrečna naključja ali vendarle za morebitno povezavo. 

Odbor za varnost (PRAC) evropskega regulatorja EMA je sicer pred kratkim, po prekinitvi cepljenja s tem cepivom v več državah, sporočil, da je cepivo varno. 

Izvršna direktorica EME Emer Cooke je dejala, da njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja.  Dodala je, da je odbor sklenil še, da to cepivo v splošnem "ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke".

Vseeno pa veliko vprašanj ostaja odprtih. Agencija tako še posebej preiskuje morebitno povezavo med cepivom in cerebralno vensko trombozo. "Po temeljiti analizi sicer ne moremo izključiti povezave med redkimi težavami s strjevanjem krvi in cepivom," je dodala in poudarila, da bodo še naprej preučevali možne povezave med redkimi dogodki strjevanja krvi in ​​cepivom, prav tako je ključno spremljanje vseh možnih neželenih učinkov. 

"Cepivo bi bilo morda lahko povezano z zelo redkimi primeri krvnih strdkov, povezanih s trombocitopenijo – majhno koncentracijo trombocitov, elementov v krvi, ki pomagajo pri njenem strjevanju – s krvavitvijo ali brez nje, vključno z redkimi primeri strdkov v žilah, ki odvajajo kri iz možganov."

Sicer pa so ta potencialni stranski učinek dodali k seznamu že prej predvidenih potencialnih stranskih učinkov. 

Poudarila je, da so pri analizi sodelovali z najboljšimi strokovnjaki. "Ko cepite milijone ljudi, je pričakovano, da se bodo pojavili takšni zapleti," je dodala. Poleg tega so krvni strdki zelo pogosti, 100.000 ljudi naj bi v EU prizadeli vsak mesec, razlogi pa so različni. 

"Je pa naša naloga, da preverimo, ali gre za naključja ali povezave s cepivi," še pravi. Poudarila je, da je zaupanje v cepivo ključno za boj s pandemijo. Regulator je sicer poudaril, da še ne more zaključiti, ali morda obstaja skupina z večjim tveganjem za krvne strdke po cepljenju. 

Strokovnjakinja Sabine Straus je razložila, da je bil pregled primerov temeljit:"Takoj ko so se pojavile skrbi, smo začeli delo. Ugotovili smo, da je cepivo varno in učinkovito, nismo našli dokazov o napakah v določeni seriji cepiva. Preverili smo razpoložljivo dokumentacijo in sporočene primere. Število primerov krvnih strdkov je nižje od pojavljanja krvnih strdkov v splošni populaciji. Sicer pa cepivo najbrž še zmanjša število teh primerov, saj vemo, da covid-19 povzroča krvne strdke, cepivo pa preprečuje covid-19."  

So pa torej opazili nekaj izrazitejših primerov, pri katerih bo potrebno dodatno raziskovalno delo. "Je pa treba poudariti, da gre za zelo redke primere. Poleg tega se takšni primeri med kliničnimi testiranji niso pojavljali, zato je pomembno, da smo nanje pozorni pri cepljenju populacije," je dodala. 

Strausova je dejala, da preverjajo več hipotez o tem, kaj bi lahko povzročalo krvne strdke, odgovore pa bodo morda dale dodatne preiskave. Dr. Peter Arlett je napovedal, da bodo po drobnogled vzeli tudi paciente s temi redkimi zapleti, da bi videli, ali je v njihovem zdravstvenem stanju kaj, kar bi lahko povzročalo zaplete. Opazili so namreč nekaj možnih tveganj, a je še premalo podatkov za jasne zaključke, pa je dodala Strausova. 

Večje tveganje za krvne strdke, neodvisno od cepljenja, lahko sicer prinašajo prebolelost covida-19, kontracepcija ali kajenje, še pravijo strokovnjaki. 

Poudarili so, da pričakujejo, da se bodo prijave neželenih učinkov ne le nadaljevale, ampak stopnjevale, saj so ljudje in regulatorji še posebej pozorni na vsakršne spremembe. V PRAC so strokovnjaki iz vseh 27 članic EU in še drugi strokovnjaki. Cepljenje s cepivom AstraZenece svetujejo tudi pri WHO, kjer so ob tem pojasnili, da je venska tromboza tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
29. 03. 2021 21.52
+3
Napišite koliko jih dnevno umre v Izraelu zaradi tega cepiva narejenega čez noč.
Alass
29. 03. 2021 21.51
+3
Cepijo se pač poskusni zajčki,in norci
kr nekaj 1
29. 03. 2021 21.03
+12
Kdo še daje zeleno luč za to Astra zenico v SLO ???? 10 letni froci že štekajo da je z to AZ nekaj hudo narobe , naši pa še kr upajo bluzit o AZ !! Pa ne zajebavajte se več ! Prepovedat takoj AZ !
rekapaka
29. 03. 2021 21.22
+6
Dr. Janez Janša je rekel NE! Res, da je prištinski sladoledni, ampak dr. pa je
Uporabnik1812060
29. 03. 2021 21.56
+1
Nič ni narobe s tem cepivom, ker če bi bilo, bi umrla tretjina tistih, ki so ga prejeli. Cel kup jih že poznam, ki so se njim cepili, pa ni bilo nobene sile. Npr. zakaj pa potem ženske jemljejo kontrcepcijo, kjer je več kot jasno, da povzroča strdke?
ćurkl
29. 03. 2021 20.59
+12
Če umremo zaradi venske tromboze (kot posledici cepljenja) je OK - če umremo zaradi kovida pa ni OK ...
ćurkl
29. 03. 2021 21.00
+0
PrettyBird
29. 03. 2021 21.40
+2
"Število primerov krvnih strdkov je nižje od pojavljanja krvnih strdkov v splošni populaciji. Sicer pa cepivo najbrž še zmanjša število teh primerov, saj vemo, da covid-19 povzroča krvne strdke, cepivo pa preprečuje covid-19."
451253
29. 03. 2021 20.35
-2
cepivo je varni in zakon, priporocamo vsem zdravim in vitalnim ljudem, za posledice ne odgovarjamo, ampak dejte se cepit ker to potrebujete,verjemite nam. lp pozdrav rs slo in vse njeni zdravilci in priskledniki vasega bednega in nepomembnega zivetja!
defodil
29. 03. 2021 20.59
+5
Vensko trombozo vidimo tudi pri osemnajstletnikih, devetnajstletnikih, dvajsetletnikih ... In videli bi jo še prej, ampak pred tem še ne pridejo k nam, ker so zanje zadolženi pediatri." V teh primerih gre po navadi za posledico hujših poškodb, dolgotrajnega mirovanja, genske predispozicije. vzroki za strdke: 1. Zdravljenje v bolnišnici, mirovanje zaradi večje poškodbe ali bolezni ali nedavno opravljenega operativnega posega 2. Jemanje kombiniranih kontracepcijskih tabletk 3. Nosečnost in čas šestih mesecev po porodu 4. Rak Dejavniki, ki povečajo tveganje, so tudi: prekomerna teža, kajenje, genska predispozicija, starost. (vir dr. Tjasa Vizintin)
Covidus
29. 03. 2021 20.34
-8
Az nima nobene veze s strdki, to je normalen pojav že brez cepiv...
VAREN
29. 03. 2021 20.30
+8
Očitno se še noben naš politik ni cepil.
VAREN
29. 03. 2021 20.23
+14
Kar naj se vsi na WHO in EMI cepijo za zgled s tem cepivom.
setisfekšn
29. 03. 2021 20.15
+4
Jaz se nikoli ne bi cepil kakor se tudi za gripo nisem ker mi je isto nevarno!samo groza me je da me bodo v to prisilili z pogojevanjem!
Omas1313
29. 03. 2021 20.12
+12
Mislim ljudje se pa kar še cepijo pravi cepci🤦
Covidus
29. 03. 2021 20.30
-14
kr nekaj 1
29. 03. 2021 21.01
-4
borec91
29. 03. 2021 21.02
+4
zapeti zaradi teskega psihopata in lenega zdravstva ki si mesecno krade tud po 30000e
Sortegilio
29. 03. 2021 20.07
+16
Az je škart roba. Nobena dobra stvar ni zastonj.
Covidus
29. 03. 2021 20.31
-8
PrettyBird
29. 03. 2021 21.44
+5
Sortegilio cepivo ni zastonj. Plačali ga bomo davkoplačevalci. Cepivo AstraZenece tudi ni poceni - znotraj EU ga kupujemo po ugodni ceni zaradi dogovorov in dejstva, da je EU sponzorirala razvoj cepiva. Izven EU je cena AstraZenece primerljiva z drugimi podobnimi cepivi.
Sortegilio
30. 03. 2021 08.05
+0
nisem fizični radnik. Zelo si se zmotil. Ravno kontra.
pepikrlinca
29. 03. 2021 20.06
+18
Venska tromboza pri 28 letih? Ma dejmo no! Astro je treba izločiti saj je pri tem cepivu nekaj hudo narobe. Američani cepiva niso še potrdili zaradi neskladnosti podatkov proizvajalca.
boslo
29. 03. 2021 20.08
+5
defodil
29. 03. 2021 21.00
+3
Vensko trombozo vidimo tudi pri osemnajstletnikih, devetnajstletnikih, dvajsetletnikih ... In videli bi jo še prej, ampak pred tem še ne pridejo k nam, ker so zanje zadolženi pediatri." V teh primerih gre po navadi za posledico hujših poškodb, dolgotrajnega mirovanja, genske predispozicije.
tekač
29. 03. 2021 20.05
+17
AstraZeneca je nevarno cepivo, pa naj vsi govorijo kar hočejo...
PrettyBird
29. 03. 2021 21.51
+2
5 do 12 na vsakih 10.000 žensk, ki redno jemljejo kontracepcijske tablete bo doživelo vensko trombozo. 37 ljudi na 17 milijonov cepljenih je doživelo trombozo. Razumeš za kakšno ogromno razliko v tveganju gre?
Medo1964
29. 03. 2021 20.02
+6
Ma , octino je cist normalno da imajo 28 letnice probleme z oziljem in strdki,,, 55 letnice pa nobenih,,,stara koka , dobra supa...
defodil
29. 03. 2021 21.02
-1
dejavniki tveganja: Jemanje kombiniranih kontracepcijskih tabletk . Nosečnost in čas šestih mesecev po porodu. Katera starostna skupina jemlje OKC, rojeva, 28 ali 55? LOL
Riko 33
29. 03. 2021 19.58
+17
Če vprašate našo stoko je cepivo ful zdravo. A ne stoko? Lažete kot pes teče.
mackon08
29. 03. 2021 19.55
+6
Mojo dozu prepuščam svečkarjem.
Alojz69
29. 03. 2021 19.55
+17
V cetrtek se je moj sodelavec cepil z Moderno do zdaj vse ok danes poslusava skupaj Ö3 na delovnem mestu in novica nasli so v Avstriji novo mutacijo proti keri so trenutna cepiva neuncikovita??? In ga vprasam kaj zdaj? Neve.
Mahmud
29. 03. 2021 19.54
+11
Jaz svojo dozo prepustim Janoshu, pa naj se čimprej cepi!!!
jutri_pa_res
29. 03. 2021 19.53
+5
Če je v EU vsak mesec 100.000 primerov krvnih strdkov, se bo to v nekaj primerih sigurno pokrilo s cepljenimi in nima smisla tukaj delati vzročno povezavo. Očitno je pa Astra Zeneca nekaterim konkurentom zaradi nizke cene velik in boleč trn v peti in ga je treba z vsemi sredstvi uničiti. Vse stranske učinke drugih cepiv se zamolči, pri AZ pa se vse napihuje.
Uporabnik652150
29. 03. 2021 19.56
+8
Se strinjam, v Avstriji sta dve osebi umrli po cepljenju z AZ in 47 po Pfizerju.
mackon08
29. 03. 2021 19.57
+7
jutri_pa_res Potem se pa ti kar cepi jaz ne mislim biti eden od dveh na 100.000.
Medo1964
29. 03. 2021 20.05
+12
Soseda 70+ se cepila s Pfizerjem 2x, danes so jo odpeljali na intenzivno v MB UKC... hmmm ne vem , jaz sem dozivel C19 in to 2x, to nima veze z gripo, to je vojaski virus, , prijateljica zdravnica pravi enako.
defodil
29. 03. 2021 21.05
+3
V Sloveniji letno za vensko trombozo zboli okrog 3000 ljudi. Okoli 10 odstotkov primerov je smrtnih.
Uporabnik215111
29. 03. 2021 19.53
+10
WHO je leta 2009 spremenila definicijo pandemije,ki se je glasila. Pandemija se razglasi,ko je okuzena 40% prebivalstva in je smrtnost 12%.
Mahmud
29. 03. 2021 19.56
+5