Korona

Na prostem skladiščen pepel iz toplarne 'prekril' Zalog, odvoz obljubljajo v kratkem

Ljubljana, 04. 05. 2020 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
23

Zaskrbljeni prebivalci ljubljanskega Zaloga so zadnje tedne opažali večje količine prahu, ki so ga povezali z začasnim odlagališčem elektrofiltrskega pepela podjetja ML Surovine d.o.o. Tam skladiščijo odpadke iz Toplarne Ljubljana. Inšpekcijski nadzor je pokazal, da so odpadke res skladiščili napačno – v razsutem stanju in na prostem. V podjetju zatrjujejo, da gre za nenevarne odpadke in priznavajo, da je pepel res raznašalo naokoli, za kar pa se krajanom opravičujejo. Kot pojasnjujejo, se zaradi epidemije covida-19 in sprejetih ukrepov, ki so ohromili gospodarstvo, občasno pojavljajo večje količine tega odpadka. Obljubljajo, da se bo odvoz odpadkov začel v kratkem.

Zaskrbljeni lokalni prebivalci Zaloga so zadnje tedne v svoji okolici začeli opažati vse več prahu, za katerega so domnevali, da prihaja z deponije podjetja ML Surovine d.o.o., kjer skladiščijo odpadke iz Toplarne Ljubljana. 

Na nas se je obrnil tudi bralec iz ljubljanskega Zaloga, ki je pred kratkim opazil, da se v njegovi okolici pojavlja nenavadno veliko sivega prahu: "V drugi polovici meseca aprila 2020 sem pri sebi opazil, da nekoliko težje diham, imam glavobole in se slabo počutim. Sicer sem astmatik, a v tem primeru je bilo drugače, saj ko sem zamenjal okolico in šel v hišo, sem brez zdravil in posredovanj pričel normalno dihati, počutje pa se je nekoliko izboljšalo. Preventivno sem v dvojnem odmerku jemal tudi zdravilo. Na prostem, izven hiše, se je pojavil tudi čuden vonj, na okenskih policah, avtu, balkonu pa se je pojavil siv umazan prah (ki ni cvetni). Potem smo postali malce bolj pozorni na okolico, kjer živimo in ugotovili, da se v naši neposredni bližini odlaga pepel (prah), ki se v sončnih in vetrovnih dnevih (ki jih je zadnje čase veliko) dviguje z deponije."  

Na družbenih omrežjih so se o podobnih izkušnjah razpisali tudi v Turističnem društvu Zalog."Krajani že nekaj mesecev zaznavajo veliko prahu na vozilih, terasah, balkonih,… Vse to so pripisovali suhemu in vetrovnemu vremenu ter cvetnemu prahu. Eden od krajanov nas je opozoril na naraščajoči kup na dvorišču podjetja ML Surovine in postali smo pozorni. Zaradi močnih vetrov so se ves čas dvigovali oblaki prahu in ga raznašali daleč na okoli, " so dogajanje opisali v Turističnem društvu Zalog.  Kot so pojasnili, seveda niso pristojni, da sodijo, ali gre za nevarne odpadke, so pa zaskrbljeni, saj  "vemo pa, da je prah v zraku onesnaženost in je nevarno za dihala. Tukaj je potrebno izpostaviti onesnaženost z delci PM10. Kako vpliva na otroke, nosečnice, kronične bolnike ne moremo presojati, dejstvo pa je, da imajo astmatiki hude težave, prav tako so se pritoževali starostniki. "  Kot so poudarili, krajani nasprotujejo takšnemu skladiščenju, obrnili so se tudi na pristojne, a odgovorov niso dobili.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O  problematiki so lokalni prebivalci tako že pred prvomajskimi prazniki obvestili nevladno organizacijo Alpe Adria Green, ki je na teren poslala svojo eko patruljo.

Čeprav je iz ocene odpadka razvidno, da naj bi bila skladiščena pepel in žlindra iz Energetike Ljubljana nenevarni odpadek, so v nevladni organizaciji prepričani drugače. Po ogledu so med drugim zapisali, "da podjetje ML Surovine d. o. o., Ljubljana, elektrofiltrski pepel iz Toplarne Ljubljana skladišči na odprtem prostoru. Veter prah raznaša daleč naokoli. Le slabih 100 metrov iz naselja gosto poseljenih montažnih hiš ima svoje vrtičke preko 2500 ljudi, v neposredni bližini so travniki in njive, kjer kmetje pridno obdelujejo kmetijske površine. Prah se je naselil praktično povsod, po stanovanjskih objektih, cestah, avtomobilih, zelenjavi …  S fotografij, ki jih je posnela EKO-Patrulja  Alpe Adria Green, je razvidno, da je na deponiji nekaj tisoč kubikov prahu. Na severni strani so že prebili ograjo travnika bivše klavnice. Ko bo začelo deževati, bo v potokih odnašalo pepel na vse strani in v odtoke in vodotoke. Že zdaj se vidijo odcedne vode, pa je suša. Deponija je popolnoma odprta. Prostor je popolnoma neprimeren za skladiščenje pepela in žlindre, zato smo zahtevali preklic okoljevarstvenega dovoljenja in odstranitev že več kubikov navoženega pepela in žlindre s tega območja."  

Inšpekcijski nadzor pokazal, da so bili odpadki res neprimerno skladiščeni

Na ministrstvu za okolje in prostor smo zato preverili, ali je podjetje pravilno skladiščilo odpadke, za kakšne odpadke gre in kako bi jih moralo skladiščiti.  In nadzor je pokazal, da so bili ti res skladiščeni neprimerno. 

Kot so nam pojasnili, ima "na navedenih parcelah družba ML Surovine d. o. o., pridobljeno potrdilo o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov, ki ga je izdala Agencija RS za okolje. Kot je določeno v potrdilu, lahko zavezanec skladišči do 1500 ton vseh nenevarnih odpadkov, med drugim tudi elektrofiltrski pepel (10 01 01), a izključno znotraj pokritega in zaprtega objekta, katerega površina je betonsko utrjena in vodoodporna."  

28. aprila so v zvezi z ravnanjem z odpadki v zbirnem centru v Zalogu opravili tudi inšpekcijski pregled. Ugotovljeno je bilo, "da zavezanec na lokaciji predhodno skladišči elektrofiltrski pepel v razsutem stanju na prostem. Elektrofiltrski pepel je odložen na betonski površini in prekrit s plastično folijo. V času nadzora je bilo na zunanji površini odloženega okoli 1300 ton elektrofiltrskega pepela. Predhodno skladiščenje pepela na prostem je v nasprotju z zavezančevim načrtom zbiranja odpadkov, na podlagi katerega mu je bilo izdano potrdilo o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je inšpektor zavezancu izdal odločbo, ki pa je zavezanec še ni prevzel. Podrobnejša pojasnila vam do njene vročitve ne moremo razkrivati," so pojasnili na MOP.  

ML Surovine: Odvozi se bodo začeli v kratkem, težave s skladiščenjem zaradi epidemije covida-19

Za odziv smo se obrnili tudi na ML Surovine, kjer pravijo, da je do težav s skladiščenjem prišlo zaradi epidemije covida-19 in zaradi ukrepov, ki so ohromili gospodarstvo.  V podjetju priznavajo, da je prišlo do raznašanja pepela in to obžalujejo. "Začasno/predhodno skladiščen pepel smo pokrili s folijo, izjemno obžalujemo, da je do raznašanja pepela prišlo in se krajanom in drugim okoliškim prebivalcem opravičujemo. Vseskozi si prizadevamo, da bi naše delovanje povzročalo čim manj imisij in emisij, ne glede na zakonsko določene. Sproti tudi sprejemamo smiselne ukrepe za zmanjševanje obremenitev na okolje in okolico, ki izvira iz delovanja družbe, še posebej tistih, ki bi izvirali iz omenjenega elektrofiltrskega pepela, npr. mokrenje, pokrivanje s folijo itd.,"  je pojasnil direktor Aljoša Alkhatib.  

Ta je zagotovil, da ne gre za nevarne oziroma celo radioaktivne odpadke, kot  jim očitajo po družbenih omrežjih. Gre za pepel lesnih sekancev, zagotavlja.  "Na omenjeni lokaciji je zbirni center družbe ML Surovine, ki od Energetike Ljubljana prevzema nenevarni odpadek pepel in žlindro. Pepel in žlindra nastajata v procesu zgorevanja premoga in lesnih sekancev v premogovnih kotlih enote TE-TOL," so na vprašanje o vrsti skladiščenega odpadka odgovorili tudi z Energetike Ljubljana.

Alkhatib je dodal , da " gre za elektrofiltrski pepel, ki je nenevaren odpadek,  za katerega predhodno skladiščenje ima družba ustrezna dovoljenja oz. je vpisana v ustrezne registre pri ARSO. Zaradi epidemije covida-19 in ukrepov, sprejetih s tem v zvezi, ki so ohromili oz. celo ustavili gospodarstvo, se občasno pojavljajo nekoliko večje količine navedenega odpadka od tiste, ki je navedena v OVD. Dogovori s končnimi prevzemniki bodisi za namen odlaganja bodisi za uporabo za tamponske cone za zasipavanje pri polaganju cevi potekajo in se bodo odvozi začeli v kratkem."   

A zakaj se ti odpadki zdaj sploh skladiščijo na tej deponiji in koliko jih je? V podjetju odgovarjajo, da "ne gre za deponijo, temveč prostor predhodnega skladiščenja, v tem trenutku je zaradi zgoraj pojasnjenih razlogov v predhodnem skladiščenju približno 3000 ton. O navedenem se je prejšnji teden prepričala tudi inšpekcija za okolje."  

Na vprašanje, kako bodo postopali, da situacijo čim prej rešijo, pa so odgovorili: "Kot rečeno, vršimo pogovore glede trajnega odlaganja in pospešujemo projekte za ponovno uporabo, obenem se bo začel odvoz skladiščenih količin. O tem bomo krajane in okoliške prebivalce seznanili v najkrajšem času."   

"Energetika Ljubljana kot naročnik prevzema odpadka nima pristojnosti za ugotavljanje nepravilnosti na strani zbiralca odpadka, saj je za to pristojen Inšpektorat RS za okolje in prostor oz. njegova organizacijska enota Inšpekcija za okolje in naravo (Ministrstvo za okolje in prostor). Prejšnji teden smo kljub temu odšli na lokacijo zbirnega centra, da tudi sami preverimo izvajanje ukrepov. Na lokaciji smo srečali tudi okoljskega inšpektorja –  izvajal je inšpekcijski nadzor -, tako da smo prepričani, da bodo kot pristojni organ natančno preučili, ali je ravnanje prevzemnika na tamkajšnji deponiji skladno z zakonodajo in z vsemi izdanimi dovoljenji in da bodo v nasprotnem primeru ustrezno ukrepali,"  pa so še sporočili z Energetike Ljubljana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
05. 05. 2020 10.51
+0
No potem pa zavajajo, da so krivi ljudje, kateri kurijo na drva in da sami povzročajo prah. Tukaj pa vidimo, da se gredo neko skrivno ekonomijo v škodo ljudi. Zato me resno zanima kaj so naredili na inšpektoratu v zvezi tega. Nič kuverte so dobili pa je mir.
kaktusar1
05. 05. 2020 10.21
+3
a nebi bilo boljše, če bi toplarna šla počasi na plin in opustila kurjenje premoga.....bi bil bolj čisti zrak, pa tudi nbi bilo problemov s pepelom...
Nimasmisla
05. 05. 2020 08.20
-1
saj pralnice zopet delujejo sicer pa je to njihov odpad da so lepo no toplem
leond1
04. 05. 2020 20.02
+5
na deponijo v murgle naj ga zvozijo tam je vsa odpad
G8J
04. 05. 2020 19.58
+5
In kaj je tu čudnega? Če ne veste ni liniji zastonj in brezveze dana številka 11, pa Zokiju je interes uničiti kmete in vaščane ter graditi bloke v svojem landu. A še niste slišali da je denar v smeteh?
hondica
04. 05. 2020 19.51
+0
Me zanima, kako se kaj poznata Zoran in Aljoša. Vsi vemo, kako to gre v najlepšem mestu na svetu, nje.
ecnarf
04. 05. 2020 18.52
+6
Komunalna podjetja in raznorazni kemisi so največji svinarji v slo
ecnarf
04. 05. 2020 18.54
+1
.... samo kasirajo ne odstranijo pa odpadkov samo zlagajo jih na kup, ko jih je pa preveč pa pride do "samovžiga"
Uporabnik261021
04. 05. 2020 18.21
+6
Kaj tezite. Okolje ni vredno nic. In nevladne organizacije, ki opozarjajo na nepravilnosti sam kradejo drzavni denar. Kar dajte, podpirajte to vlado in jejte pepel.
zurbrigen
04. 05. 2020 20.32
-1
JApajaDAja
04. 05. 2020 17.54
+4
in kaj pravijo na to "nvo, okoljevarstveniki"?
zurbrigen
04. 05. 2020 20.32
+0
pravijo da se je njihov ttr premalo oplemenitil
deny-p
04. 05. 2020 17.50
+12
Jaz sem iz MB, pa imam tako umazan avto. Mislim, da je že kake 3 tedne, odkar se je začel CVETNI PRAH.....
EEgon
04. 05. 2020 17.28
+12
A v Moravčah ni več dober Lj.pepel? Ali je kdo izmeril radioaktivnost pepela? Včasih so to delali.
Savincan
04. 05. 2020 17.31
-1
zakaj ji pa ne skladščijo pri Jankovičiu ma veliko parcelo aja pozabu Kučan ne pusti
EEgon
04. 05. 2020 17.27
+14
Tožite JP Energetika, ki je lastnik. Oni se kopajo v €€€€. Če ne boste zahtevali odškodnine bodo šli pa €€€ v druge žepe, investicije za prijateljska podjetja.
JApajaDAja
04. 05. 2020 17.22
+2
če je odgovorna oseba in kaplarjeve stranke-najstrožje sankcije...v kolikor je iz "one druge"... vse se bomo zmenili, kot po navadi !
Savincan
04. 05. 2020 17.32
+4
JApajaDAja
04. 05. 2020 17.57
-3
itak, ker vas.. v glavo 100/h...nas arso-zaenkrat še "samo 57 % !
Škot
04. 05. 2020 17.16
+8
Anja Kralj - mokrenje???. Kaj ni bolj primeren izraz vlaženje?.
dajno
04. 05. 2020 17.21
+9
dajno
04. 05. 2020 17.16
+21
Bodo plačali čiščenje? Tožit jih je treba! Opravičujejo se? Pa nemoj, bi rekli južni... Bom jaz peljal čez naselje 70,pa ko me ustavi policaj... Se opravičujem... Pa gasa naprej. Tako nekako tile pajaci
Škot
04. 05. 2020 17.41
+5
Točno tako, sicer je slovenski izraz norčevanje iz ljudi ampak ni dovolj izrazit, zato - to je jeb..... ljudi v glavo.