Korona

Delež pozitivnih v sredo 28,85-odstoten, umrlo 49 ljudi

Ljubljana, 10. 12. 2020 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Neža Pušnik
Komentarji
977

V sredo so opravili 6410 testov in potrdili 1849 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih tako znaša 28,85 odstotka. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je povedala, da razmere ne dopuščajo sproščanja ukrepov. Na prostem bo od sobote obvezna raba zaščitne maske, šal ali druge oblike zaščite nosno-ustnega predela ne bodo več dovoljene. Dejstvo, da število okužb kljub strogim ukrepom ne upada, je pripisala nedovoljenim druženjem. Kacin pa je povedal, da se pritisk na bolnišnice malo zmanjšuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Epidemija se ne umirja
    03:06
    Iz 24UR: Epidemija se ne umirja
  • Iz SVETA: Zakaj ukrepi pri nas ne delujejo?
    02:51
    Iz SVETA: Zakaj ukrepi pri nas ne delujejo?
  • Psiholog Žarko Trušnovec o žalovanju
    10:29
    Psiholog Žarko Trušnovec o žalovanju
  • Direktorica SB Brežice o stanju v bolnišnici
    07:10
    Direktorica SB Brežice o stanju v bolnišnici
  • Mateja Ribič o stanju v DSO
    16:37
    Mateja Ribič o stanju v DSO
  • Marija Magajne o okužbah, cepljenju in testiranju
    26:26
    Marija Magajne o okužbah, cepljenju in testiranju
  • Jelko Kacin o aktualnem stanju
    03:39
    Jelko Kacin o aktualnem stanju

Pristojni so v sredo opravili 6410 testov in potrdili 1849 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih tako znaša 28,85 odstotka. V bolnišnicah je 1258 bolnikov, 189 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 97 oseb, umrlo pa jih je 49. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na število novih okužb na včerajšnji dan negativno izstopajo naslednje občine: Brežice 30, Celje 45, Dravograd in Ivančna Gorica 22, Koper 23, Krško znova veliko, 31, Laško 24, Lenart 23, Murska Sobota 21, Novo mesto 42, Polzela in Slovenj Gradec 33, Ptuj 35. Najbolj izstopata Slovenska Bistrica s kar 68 okuženimi in Šentjur s 55. Izpostaviti velja še Velenje s 34 novimi okužbami in Žalec s 30. V Ljubljani je bilo novih okužb 169, v Mariboru pa 84, je na današnji jutranji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Včerajšnji podatki kažejo, da se je pritisk na bolnišnice morda vendarle rahlo zmanjšal v primerjavi s preteklimi tedni, je bil optimističen Kacin. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1258 pacientov s covidom-19, kar je 24 manj kot v torek. Intenzivno nego je potrebovalo 189 bolnikov, devet manj kot v torek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše v Posavju, saj pojavnost okužb z novim koronavirusom močno presega tisto na ravni države, je na popoldanski tiskovni konferenci pojasnila namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša. Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar pa je med težavami, s katerimi se soočajo, izpostavila predvsem kadrovsko podhranjenost. 

Hribarjeva je povedala, da so od 12. oktobra, ko so v bolnišnici organizirali covidni oddelek, pa do srede na njem obravnavali 208 bolnikov, med njimi enega otroka in dve porodnici. Danes na tem oddelku zdravijo 43 bolnikov, od tega dva na intenzivni terapiji. Povprečna starost bolnikov je 77 let, trenutno pa zdravijo 13 bolnikov iz domov za starejše občane.

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar
Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar FOTO: POP TV

V bolnišnici je sicer 370 zaposlenih, doslej pa je za covidom-19 zbolelo 29 uslužbencev, 24 jih je bilo v izolaciji ali jim je bila odrejena karantena. Vsak kadrovski izpad za tiste zaposlene, ki ostanejo v službi, pomeni izjemno dodatno obremenitev, saj se že sicer soočajo s kadrovsko podhranjenostjo. V bolnišnici je namreč zaposlenih osem zdravnikov internistov, trije specializanti interne medicine in en zdravnik urgentne medicine. Podobno je z medicinskimi sestrami. Na internem oddelku jih je zaposlenih 30, od tega 10 diplomiranih in 20 srednjih. Kadrovski problem rešujejo tako, da se v delo covidnih oddelkov vključujejo tudi specializanti drugih specialnosti, je pojasnila.

Število postelj so iz začetnih 15 v brežiški bolnišnici povečali na 45, kar predstavlja kar 40 odstotkov vseh postelj za akutno obravnavo bolnikov na vseh oddelkih.

Psiholog Trušnovec: Od pokojnih se lahko poslovite tudi simbolično na nekem skupnem kraju

Na popoldanski tiskovni konferenci je sodeloval tudi psiholog Žarko Trušnovec, ki je spregovoril o žalovanju v teh nenavadnih časih, ko se od pokojnih lahko poslovijo res samo najbližji, ne pa vsi, ki bi si to želeli. Opozoril je tudi na otroke, ki se bodo morda prvič soočili s smrtjo.

Otroci, ki izvejo za smrt nekoga, ki so ga poznali, po besedah Trušnovca zaslužijo pošteno informacijo in pravi pristop v smeri, da se to "njim z malo sreče ne bo zgodilo še dolgo časa". Ni pa potrebno, da starši novice o epidemiji vpričo otrok poslušajo ves dan. Da se z njimi seznanijo, namreč zadostuje že njihovo spremljanje enkrat v dnevu, je dejal.

Ker bodo otroci v času epidemije lahko imeli tudi kakšno izkušnjo o smrti, je po besedah psihologa pomembno, da se ob ponovni vrnitvi v šolah ne skuša takoj loviti zamudo pri obravnavi snovi, pač pa se opravi tudi pogovor o tem, kako se počutijo in kakšne izkušnje so doživeli v času pouka na daljavo.

sveča

Spregovoril je tudi o tem, kako naj ravnajo tisti, ki se soočijo s smrtjo sodelavca ali prijatelja, od katerega se zaradi ukrepov ob epidemiji niso mogli posloviti. V tem primeru pojdimo na nek skupni kraj in se od njega poslovimo z rožo ali svečo ali dejanjem humanitarnosti, je svetoval.

Povedal je še, da je imel v času prvega vala epidemije telefon za civilno zaščito in osnovno šolo. "Takrat je bilo v dveh mesecih okoli 230 klicev, v drugem valu pa do zdaj okoli 130. V prvem valu so bili predvsem klici, v katerih so ljudje želeli informacije, zdaj pa se pojavljajo tudi klici, ki izražajo resno stisko, med njimi tudi klici glede žalovanja," je dejal.

Magajnejeva: Za širjenje okužb so kriva druženja

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na dopoldanski tiskovni konferenci povedala, da razmere glede novookuženih in razmere v bolnišnicah ne dopuščajo sproščanja ukrepov in tudi ni bila sprejeta odločitev o kakršnemkoli zaostrovanju ukrepov. Spomnila je na včeraj sprejet odlok vlade, po katerem so od sobote obvezne zaščitne maske, šal ali ruta kot zaščita čez nos in usta nista več dovolj. 

Na vprašanje, čemu pripisuje dejstvo, da število okužb ne upada, je odgovorila, da so še vedno kriva druženja. "V Sloveniji je bilo uvedenih veliko ukrepov, a popolnega 'lockdowna' nismo imeli. Zavedamo se, da druženja niso bila samo na delovnih mestih in pri prehajanju med občinami. Vsekakor je prihajalo do nekih druženj, ki so pomenila razsloj virusa v splošni populaciji."

Glede cepljenja je povedala, da bo mogoče interes zanj izraziti preko različnih poti, in sicer ne samo preko spletne aplikacije ministrstva za javno upravo na portalu e-uprava, kjer je to že mogoče narediti, ampak bo to v prihodnje mogoče tudi preko običajnih poti - preko cepilnih mest, ki bodo vzpostavljena, in tudi širše pri izbranih zdravnikih. Po njenih besedah je Slovenija pripravljena na sprejem prvih odmerkov cepiv, ki jih pričakuje  že pred novim letom ali pa v začetku prihodnjega leta. V prvi fazi bo cepivo v omejeni količini in bo namenjeno najbolj ogroženim. Cepilni centri bodo v največ šestih bolnišnicah, cepilna mesta pa bodo v vseh zdravstvenih zavodih, kjer bodo ta cepljenja izvajali, in v DSO. Posebnih izobraževanj kadra za cepljenje ne izvajajo, saj so naše zdravstvene ekipe za to že usposobljene.

Na ministrstvu po njenih besedah iščejo tudi možnosti glede koriščenja presežkov ur in dopusta za zdravstvene delavce in njihove sodelavce, pri katerih so bile zaradi zagotavljanja zadostnega števila kadrov uvedene omejitve. Na pobudo različnih skupin v tem trenutku iščejo možnosti, kako bo urejeno koriščenje, kar bo predvidoma znano v prihodnjih dneh. "Zavedamo se namreč, da pri zdravstvenih delavcih prihaja do preobremenjenosti in da tudi oni potrebujejo primeren počitek," je dejala. 

Zaradi večjega števila dostopnih testov in bolj dostopnega testiranja ter uvajanja hitrih testov na novi koronavirus se tudi nekoliko spreminja način obveščanja testiranih, je še pojasnila. Do zdaj je večina testiranih informacijo o rezultatu dobila od svojega zdravnika ali vstopne točke, kjer so bili testirani, v prihodnje pa bo način avtomatiziran in bo testirani rezultate prejel preko SMS-sporočila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Obvestilo bo dvostopenjsko, izvedeno na način, ki bo zagotovljal varnost. Tako bo treba na podlagi prvega sms-sporočila vnesti podatek, ki je znan samo prejemniku, nato pa bo ta dobil sms z izvidi testa. Izvide testov bo sicer še naprej mogoče spremljati tudi tudi preko portala E-zdravje. Za tiste, ki ne želijo uporabljati nobenega od omenjenih dveh načinov, bo še vedno na voljo tudi sporočanje preko vstopnih točk oz. zdravnikov, je povedala.

Marija Magajne opozarja, da so težava pri okužbah še vedno druženja.
Marija Magajne opozarja, da so težava pri okužbah še vedno druženja. FOTO: POP TV

Dva razpisa javnih del za reševanje kadrovske stiske socialnovarstvenih zavodov in bolnišnic

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič pa je opisala aktualne razmere glede okužb v domovih starejših. Kot je povedala, je na novo ozdravelo 39 zaposlenih in 104 stanovalci. Skupaj je tako v drugem valu epidemije ozdravelo 4235 stanovalcev in skoraj 2000 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo v sredo 106 stanovalcev ter 68 zaposlenih, 22 stanovalcev pa je umrlo. 

Od ponedeljka v domovih starejših enkrat tedensko izvajajo hitre teste. Okrog 50 domov te izvaja z lastnimi kadri, ostali s pomočjo zdravstvenih domov in mobilnih enot. Za omejevanje kadrovske stiske v domovih starejših so v četrtem protikoronskem zakonu namenili približno 26 milijonov evrov, s katerimi so od avgusta do oktobra sklenili skoraj 400 novih pogodb o zaposlitvi v domovih.

O možnosti obiskovanja stanovalcev v domovih se odloča vsak dom posebej. "Naše navodilo je, da je, če so obiski dovoljeni, treba upoštevati vse ukrepe, ki jih je predpisala vlada." Apelirala je tudi na svojce, naj tega ne storijo, če obstaja možnost, da so okuženi. 

Ribičeva je na novinarski konferenci opisala tudi aktualne razmere glede okužb v domovih starejših.
Ribičeva je na novinarski konferenci opisala tudi aktualne razmere glede okužb v domovih starejših. FOTO: POP TV

V sredo in danes so sicer na ministrstvu za delo objavili dva razpisa za opravljanje javnih del za omejevanje kadrovske stiske v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah, je izpostavila Ribičeva. Gre za skupaj 4950 novih zaposlitev v skupni vrednoti 19 milijonov evrov.

Javno povabilo za 950 dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah so na ministrstvu za delo objavili v sredo. Prijave nanj bodo mogoče od 16. decembra, program pa je vreden štiri milijone evrov. Predvideva samostojnejše delo javnih delavcev, s katerim bi lahko razbremenili redno zaposlene.

Drugo povabilo za javne delavce so objavili danes. S tem nameravajo v delo vključiti 4000 oseb, projekt pa je vreden skoraj 15 milijonov evrov. "Namen javnih del je predvsem premagovanje kadrovske stiske, razbremenitev obstoječih zaposlenih, možnost omogočanja zaposlenim koriščenja tudi letnega dopusta in prepotrebnega počitka in pa seveda reševanja dolgotrajno brezposelnih oseb, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje," je dejala.

Že sedaj 134 oseb mesečno v domovih opravlja delo preko javnih del, opravljenih je bilo tudi preko 5000 ur začasnega in občasnega dela ter skoraj 73.000 ur dela študentov in dijakov, je povedala Ribičeva.

Po njenih besedah kadrovske okrepitve potrebuje tudi Zavod RS za zaposlovanje. Na vladi so v sredo potrdili tudi kadrovski načrt za 31 novih zaposlitev na zavodu. Kot je navedla, je zavod do 8. decembra prejel skoraj 160.000 vlog delodajalcev, rešili pa so praktično vse vloge za čakanje na delo po četrtem protikoronskem paketu zakonov in približno 75 odstotkov vseh vlog po petem protikoronskem paketu. Do sedaj je bil povprečni čas njihovega reševanja 14 dni, po sprejemu sedmega protikoronskega paketa pa bo po besedah Ribičeve še krajši.

Državna sekretarka je vse delavce in delodajalce pozvala, naj čim več delajo od doma. Delodajalce, ki imajo na delovnem mestu veliko delavcev pa je pozvala, naj naredijo revizijo ocene tveganja ter koronavirus opredelijo kot novo tveganje in določijo, na kakšen način se okužba preprečuje ter s tem seznanijo zaposlene.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.22

Ob vrnitvi otrok v šole se je treba posvetiti tudi žalovanju, če je kdo koga izgubil

Ko se bodo otroci vrnili v šolo, je zelo verjetno, da so v tem času koga izgubili, morda koga izmed starih staršev, zato se bo treba posvetiti tudi temu, kaj čutimo in doživljamo, ne pa se le truditi, da se nadoknadi zamujeno snov, je še opozoril psiholog Trušnovec.

16.20

Žalovanje na drugačen način, ne na grobovih

Trušnovec je dejal, da bomo v tem korona času ugotovili, da marsikoga, ki ga ni več pogrešamo. "Včasih smo imeli vsaj 1.november, zdaj pa še tega ni več," je dejal in svetoval, da se odpravimo na kakšen kraj, ki nas na to osebo spominja, nekam, kjer smo preživeli skupne čase.

16.12

Psiholog Trušnovec o žalovanju za umrlimi

To, kar se je včasih dogajalo samo drugje, v črni kroniki, pri terorizmu, se zdaj dogaja pri nas - med nami je umrlo že 1949 ljudi s covidom-19. Trušnovec je opozoril, da ni potrebno, da starši vpričo otrok poslušajo poročila ves dan, dovolj je enkrat na dan, saj si otroci zapomnijo vse. Dodal je, da se z žalovanjem enkrat v življenju soočimo vsi, problem pri tej situaciji pa je, da se od svojcev in bližnjih zdaj zaradi epidemiološke situacije ne morejo posloviti vsi. Navedel je primer svojega dolgoletnega prijatelja iz gorsko reševalne službe, od katerega se ni mogel posloviti.

16.09

V SB Brežice trenutno hospitaliziranih 43 oseb, povprečna starost je 77 let

Največji problem bolnišnice v Brežicah je pomanjkanje kadra, pa tudi to, da imajo vse oddelke v isti stavbi. Isti zdravniki morajo delati v beli, sivi in rdeči coni, opozarja Hribarjeva. Manjka jim tudi medicinskih sester. Od 12. oktobra do 9. decembra so na covid oddelku obravnavali 208 pacientov, od tega enega otroka in dve porodnici. Trenutno zdravijo 43 bolnikov, povprečna starost pa je 77 let. Iz domov upokojencev trenutno zdravijo 13 bolnikov. Iz Posavja je 31 bolnikov, 12 pa jih je iz drugih regij Slovenije, ker so pomagali drugim bolnišnicam. Do zdaj je za covidom zbolelo 29 uslužbencev, na srečo pa še ni prišlo do masovnega zbolevanja, je povedala Hribarjeva. Štirje so trenutno odsotni zaradi okužbe s covidom-19, trije pa so v karanteni.

16.06

Direktorica SB Brežice: Za covidne bolnike je na voljo 45 postelj

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je povedala, da so na začetku samo začasno sprejemali oskrbovance DSO, že po tednu dni takšnega delovanja pa so morali odpreti tudi postelje za akutno obravnavo. Kapaciteto so povečali na 25 postelj, 10 jih je bilo še vedno namenjenih starejšim iz domov starejših. Zadnje tri tedne oskrbovancev DSO ne sprejemajo več v začasno nastanitev, število postelj za covid bolnike pa so povečali na 45. Oddelek za necovid bolnike pa so prestavili na kirurški oddelek. 45 postelj sicer predstavlja 45 odstotkov vseh kapacitet, ki jih imajo v SB Brežice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (977)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evilgirl
10. 12. 2020 20.29
Ljudje: pa sej ne morejo bit še bolj "posebni" kot so že. Stroka in vlada : "challenge accepted"
nanezCE
10. 12. 2020 20.01
+2
jaz zunaj ne nosim NIC cez obraz in ne bom. Ce me ustavijo, se bom stepel, da bom vsaj vedel zakaj bom placal kazen, ker zaradi maske je ne bom
Important notice
11. 12. 2020 11.28
+2
Lepo od tebe, da prostovoljno polniš proračun. Vzoren državljan!
Rock8
11. 12. 2020 19.06
Ultra bass
10. 12. 2020 19.54
+3
Guglajte : Razkritih 10 usodnih napak znanstvenega članka, ki je podlaga za uporabo PCR testov za covid-19
Rock8
11. 12. 2020 19.06
zibertmi
10. 12. 2020 19.52
+3
fino se je preigravat s številkami,ki pijejo vodo samo za tistega ,ki je račun nastavil.o maskah je bilo toliko študij,kašne in kje.sedaj ,ko jih imate verjetno v skladiščih na tovornjake enostavno šal več ne zadostuje.iz istega razloga ste jih podjetnikom brezplačno dajali,v resnici jih je pa 50 stalo skoraj 27 eu in je to bilo potrebno zavest v račune kot državna pomoč.marsikdo jih niti vzel nebi,še posebej ,ker so vseposod drugje ceneje
Ultra bass
10. 12. 2020 19.51
+2
Kovid test pozitivrn na marmelado-Uradna Stran - PlannDemija , ampak tega britja norcev iz nas še ne bo konec dokler večini folka ne bo potegnilo kolika je razsežnost tega nategovanja.
Sajeta5
10. 12. 2020 19.49
+2
S temi maskami, rutami, šali, nas že iz štarta imajo za bedake.... vse da prikrijejo svoje napake: neizdajanje karantenskih odločb, nepreverjanje le-teh, DSO-ji se niso zaščitili, meje so bile predolgo odprte.... državljani upravičeno pričakujemo, da Beovič, Krek in Gantar odgovarjajo pred sodiščem. Pika.
TistoPravo
10. 12. 2020 19.32
+2
To je tko...politika oziroma drzava je eno navadno podjetje, oni k so kao izvoljeni po enem čudnem volilne sistemu se pač na kavi zmenijo...pred volitvami, s tem pa nikol 100%,..ko jim rata, ne dajo svojga stolčka do konca...in v imenu države japajade svojga podjetja odločajo kako čimveč od ljudi nagrebsti...sistem se ne bo spremenil, zato kao zdej talajo odškodnine za to, ker zdravja ne morje dat...a spet po svoji matematiki...polna usta, polni njihovi žepi...narod plača kot vedno
Marjan Jost
10. 12. 2020 19.23
+5
Kje so našli to Marijo Magajne? Samo nekaj jeclja, povedati pa ne zna nič. Kaj res nimamo sposobnih ljudi, ki znajo opravljati svoje delo.
Rock8
11. 12. 2020 19.07
TistoPravo
10. 12. 2020 19.09
+1
Maske so ok...samo dokler niso cd poslovenili v zgoščenko...marsikdo ni razumel, pol pa še manj ;)
mojcd
10. 12. 2020 19.09
+2
Tole je vse ze pase....dajte eaje Severino nazaj
akmt
10. 12. 2020 19.01
-3
Ruta ali sal ni vec dovolj. December 2020.Marec 2021:maska samo cez usta ni dovolj.... Zamujate eno leto!!!! Maska se nosi po predpisih, nepravilno nosenje(samo cez usta se kaznuje z globo 50 eur, tako kot je to v Nemciji ze MESECE)
TistoPravo
10. 12. 2020 19.23
-1
Tako je. Pa že vsaj 10 let bi jo blo treba...preventivo na tem področju se je pač zakrivalo, ker sistem sam tak kot je uničuje človeku...vodo zemljo in zrak..,
Nemormveckorone
10. 12. 2020 19.46
+1
Pri nas se je z 400 zdej pa z 1000€ informiri se mal
Jagenjcek
10. 12. 2020 19.01
+2
In najprej se odpirajo smučišča...sramota
InaB
10. 12. 2020 19.47
+1
Ali niso prve okužbe februarja in marca prišle prav od smučarjev , ki so smučali v Italiji ?
Uporabnik1892833
10. 12. 2020 18.59
+2
Zelo pomenben podatek za nase slovenske ovce
nnnnnnnnnnn
10. 12. 2020 18.56
+3
Sedaj šal okoli glave ni ok. od marca do sedaj je pa bil. Torej so nas več kot pol leta zavajal? Tole vse skupaj je eno neizmerno pretiravanje, skupek bedastih odločitev in nespametne stroke ,ki sedaj doživlja trenutek svoje slave. Beovička za osebnost leta ...prosim lepo
blaow
10. 12. 2020 19.17
-1
MarsallLaw
10. 12. 2020 18.53
+7
Otroke nazaj v šolo!
boslo
10. 12. 2020 18.50
+0
Najvišja smrtnost meseca novembra med 2010 in 2019 je bila novembra 2017- 1723 smrti. November 2020-3042 smrti. 77% višja smrtnost. Čemu lahko to pripišemo? Gripi ali prehladu?
malosutra123456
10. 12. 2020 19.55
+1
Zakaj siris neresnice? Oktober 2020 je bilo vseh skupaj smrti 2073. Ne pa 3042. Imas vse podatke na surs speltni strani
Febo Febic
10. 12. 2020 20.15
+1
Dokus
10. 12. 2020 18.44
+0
Prav zanima me ali sploh kdo preverja stanje v podjetjih? S prve roke, v določenih se ukrepov ne držijo niti minimalno.
Supervillain
10. 12. 2020 18.41
+4
In to naj bi bili učinkoviti ukrepi,ki so ogromno pomagali pa koga imajo oni za norca.?
Important notice
10. 12. 2020 21.43
-1
Ukrepi so učinkoviti, če se jih ljudje držijo. Po anketah se ukrepov drži približno 30% ljudi. Ostalih 70% pa ne ali le na pol. Zato smo pa tam, kjer smo!
testosteron
10. 12. 2020 18.18
+12
..takih vladnih debilkovičev svet še ni videl - zdaj že pogojujejo kakšne maske je potrebno nositi - To je živ dokaz , da gre za zelo donosen posel in nič drugega. SLAVA DRŽAVE BUTALSKE
magura
10. 12. 2020 18.15
+11
...naslednji ukrep bo : obvezno nošenje maske z logotipom SDS
mojcd
10. 12. 2020 19.09
+1