Korona

Padel nov neslavni rekord: potrdili 137 novih okužb, štiri osebe umrle

Ljubljana, 18. 09. 2020 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
1422

V Sloveniji smo v četrtek ob 3557 testih potrdili 137 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da smo dosegli nov rekord – največ okužb smo doslej zabeležili 15. septembra (123). Ta številka je sicer pričakovana, saj imamo več kot tisoč aktivnih okužb. Tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje še naprej narašča, štiri osebe s covidom-19 so umrle. Iz Pegazovega doma starejših v Rogaški Slatini medtem poročajo o dveh novih primerih okužbe. "Stanje v državi je na robu zmogljivosti," ocenjuje vladni govorec Jelko Kacin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakaj maske v razredih?
    02:37
    Iz 24UR: Zakaj maske v razredih?
  • Iz 24UR: Ostrejši ukrepi v šolah
    02:54
    Iz 24UR: Ostrejši ukrepi v šolah
  • Iz SVETA: Novi epidemiološki ukrepi
    02:45
    Iz SVETA: Novi epidemiološki ukrepi
V Sloveniji smo včeraj potrdili rekordnih 137 okužb z novim koronavirusom, pa tudi štiri nove smrti.
V Sloveniji smo včeraj potrdili rekordnih 137 okužb z novim koronavirusom, pa tudi štiri nove smrti. FOTO: Shutterstock

V Sloveniji imamo nov neslavni rekord po številu novih okužb v enem dnevu – včeraj do polnoči smo jih ob 3557 opravljenih testih (kar je največ doslej) potrdili 137. Štirje ljudje so umrli.

Ta številka je sicer pričakovana, saj imamo 1116 aktivnih okužb, v prihodnjih dneh bo morda število okuženih na posamezen dan še višje.

Skupno smo v Sloveniji doslej potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 4195 osebah, 140 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Največje absolutno število dnevnih okužb smo doslej sicer zabeležili v torek, 15. septembra, ko se je številka ustavila pri 123.

Tudi število hospitaliziranih medtem vztrajno raste. Bolnišnično zdravljenje danes potrebuje 67 bolnikov s covidom-19, od tega jih je v intenzivni enoti 11, devet jih je po podatkih Covid-19 Sledilnika priključenih na respirator. Tri osebe pa so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila Vlada RS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
O epidemiološkem stanju v državi je na današnji novinarski koferenci spregovoril tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Včeraj smo imeli rekordno število testiranj, nekatera epidemiološka poizvedovanja še potekajo," je dejal. V dveh primerih gre za 'uvoz' iz Avstrije, 81 primerov je lokalnega, 42 pa (zanekrat še) neznanega izvora. Dve osebi, ki sta včeraj umrli, sta bili varovanki Koroškega doma starostnikov - eden je umrl v rdeči coni doma, en pa na infekcijski kliniki v Ljubljani. Kacin podatkov za dve umrli osebi še nima, prav tako ni znana starost umrlih. Stanje v državih je po njegovih besedah sicer na robu zmogljivosti, zaskrbljujoče informacije prihajajo tudi iz Pivke. "Val še vedno narašča in ne vemo, kdaj bo pričel upadati," je dodal vladni govorec.

Nove okužbe v več kot 60 občinah, največ v Ljubljani

Okužbe so tudi tokrat zelo razpršene po celotni državi - v četrtek so jih potrdili v 64 občinah. Največ novih okužb smo včeraj sicer zabeležili na območju Ljubljane (37), kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Sledita Kranj in Kamnik s po petimi primeri; v Mariboru in Šmarju pri Jelšah so potrdili štiri primere, po tri pa na območju Rogaške Slatine, Pivke, Domžal, Ilirske Bistrice, Trbovelj, Slovenj Gradca in Lendave. Po dva novookužena imajo v Celju, Šentjurju, Radovljici, Gornji Radgoni, Brezovici, Gorjah, Miklavžu na Dravskem polju in Vrhniki. O eni novi okužbi pa poročajo iz Braslovč, Slovenske Bistrice, Novega mesta, Sloveskih Konjic, Škofljice, Velenja, Vojnika, Jesenic, Lovrenca na Pohorju, Medvod, Lenarta, Nove Gorice, Postojne, Rač - Frama, Starš, Ajdovščine, Iga, Kočevja, Log - Dragomerja, Velikih Lašč, Murske Sobote, Preddvora, Sevnice, Trebnjega, Benedikta, Polzele, Tržiča, Zreč, Cerknice, Hajdine, Mengša, Mute, Naklega, Ormoža, Selnice ob Dravi, Šenčurja, Svete Ane, Trzina, Dupleka, Kranjske Gore, Tomina, Vranskega, Zagorja ob Savi ter Škocjana, en novookuženi pa je tuji državljan.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika največ novookuženih (28) prihaja iz starostne skupine od 25 do 34 let, s po 26 primeri sledita skupini med 35 in 44 leti, ter med 45 in 54 leti. 17 novookuženih je starih med 55 in 64 leti, 13 pa med 15 in 24 leti. 10 primerov so zabeležili v starostni skupini od 65 do 74 let, devet v skupini od 75 do 84 let, šest pa jih je starih med 5 in 14 leti. En novookuženi je otrok, star do štiri leta, en pa starosti nad 85 let.

Za sprejem covid bolnikov se bodo pripravile še tri bolnišnice 

Direktorji vseh štirih bolnišnic, kjer trenutno sprejemajo covid bolnike, UKC Ljubljana, UKC Maribor, Golnika in bolnišnice Celje, so se danes sestali s predsednikom vlade, zdravstvenim ministrom in strokovno skupino za covid. Dogovorili so se, da je potrebno za sprejem covid bolnikov pripraviti še tri bolnišnice, šempetrsko, novomeško in murskosoboško, je v oddaji Svet na Kanalu A poročala Barbara Bašič

Glede kadrovske stiske v slovenskih bolnišnicah pa je trenutno najverjetnejša možnost, da se bodo zdravstveni delavci selili med bolnišnicami, iz tistih, kjer ga bo vsaj približno dovolj, v tiste, kjer bo kadra primajkovalo.

Okužba pri zaposleni v DSO Fužine, test pri zaposlenem v DU Vrhnika negativen

Med okuženimi je pod podatkih Covid-19 Sledilnika tudi devet oskrbovancev domov za starejše, dva tam zaposlena in osem zdravstvenih delavcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Po številu trenutno aktivnih okužb je na drugem mestu (za Ljubljano) Maribor s 108 primeri, sledi Kranj s 43 aktivnimi okužbami. Neslavno prvo mesto glede skupnega števila doslej potrjenih okužb prvo mesto prav tako pripada prestolnici (786 primerov), na drugem mestu je Maribor s 198 primeri, na tretjem so Šmarje pri Jelšah s 191 doslej potrjenimi primeri okužbe.

Okužbo pa so potrdili tudi v Domu starejših občanov (DSO) Fužine. Kot so zapisali na spletnih straneh doma, so okužbo potrdili pri eni od zaposlenih. "Trenutno ni okužen noben stanovalec," zagotavljajo. V skladu s smerinicami NIJZ in sprejetim akcijskim načrtom so v DSO Fužine vsi obiski tako do nadaljnjega prepovedani. Stike bodo v tem času omogočali preko mobilnih tehnologij (telefon, Viber, Skype ...), svojce pa bodo o vseh nadaljnjih postopkih sproti obveščali.

Na srečo pa so sum na okužbo pri zaposlenem v Domu upokojencev (DU) Vrhnika ovrgli. Kot je za 24ur.com pojasnila direktorica doma Milena Končina, je bila partnerica zaposlenega v stiku z okuženo osebo. "Zaposleni je odšel na testiranje, dom pa smo v sredo preventivno zaprli za obiske," je dejala. Takoj so obvestili epidemiološko službo in v pritličju aktivirali sivo cono. "Lahko pa zdaj z olajšanjem povem, da je test negativen. Zdaj bomo vzpostavili vse protokole in dom spet odprli za obiske," je povedala Končina. Kot je dodala, pa so stanovalci zelo razumevajoči. "Ravnati moramo preventivno. zakaj bi nekoga po nepotrebnem izpostavljali," še pravi.

V Domu starejših občanov Črnomelj, kjer so okužbo zabeležili pretekli teden, so včeraj odvzeli brise 43 stanovalcem iz 3. nadstropja in 13 zaposlenim, ki se od prejšnjega tedna nahajajo v preventivni samoizolaciji. Vsi rezultati so bili negativni, so sporočili preko Facebooka. 

V braslovški občini se epidemiološka situacija še naprej umirja

V braslovški občini je trenutno z novim koronavirusom aktivno okuženih 33 občanov. V četrtek je bila potrjena samo ena nova okužba, kar po oceni vodstva občine pomeni, da se razmere še naprej umirjajo. Od ponedeljka je bilo namreč potrjenih samo sedem novih okužb, so danes sporočili z braslovške občine.

V Osnovni šoli (OŠ) Braslovče imajo trenutno potrjenih 14 okužb pri zaposlenih in 17 okužb učencev. V karanteni so trije oddelki OŠ Braslovče, od katerih se dva oddelka v ponedeljek vračata v šolo.

V Podružnični OŠ Trnava in Vrtcu Trnava pa potekata pouk in varstvo znova v vseh oddelkih.

Počasi pa znova narašča tudi delež oziroma odstotek pozitivnih testov med vsemi opravljenimi. Na dan 17. septembra je ta znašal 3,85 odstotka. Najvišji je sicer bil 26. marca, ko smo ob 1075 opravljenih testiranjih potrdili 61 pozitivnih primerov (5,67 odstotka).

Nov rekord v Sloveniji - 137 novih okužb.
Nov rekord v Sloveniji - 137 novih okužb. FOTO: Shutterstock

Prav na zgornji datum (četrtek, 26. marec) pa se nanaša tudi pojasnilo pristojnih glede števila takrat potrjenih okužb. Do torka, 8. septembra (ko smo potrdili 78 novih primerov okužbe - do takrat torej največ), je navedeni datum namreč veljal za dan z (do takrat) rekordnim številom okužb. Vlada je dan pozneje sporočila, da so potrdili 70 novih primerov.

Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da je stanje glede epidemioloških preiskav v državi na robu zmogljivosti, saj "epidemiologi delajo na polno". V četrtek je z delom začel tudi klicni center v Celju, mobilna ekipa pa je danes obiskala tudi Perutnino Pivka, saj je stanje tam še vedno zaskrbljujoče, je pojasnil.

Pred časom pa smo na uredništvu 24ur.com opazili, da se je število dnevnih okužb, ki smo jih v Sloveniji zabeležili 26. marca tako v poročanju nekaterih medijev kot denimo na spletnih straneh Covid-19 Sledilnika spremenilo - na 61.

Na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in na Ministrstvo za zdravje RS (MZ) smo naslovili vprašanja, ali imajo podatke, kaj je vplivalo na to spremembo, ali pa se je morda zgodila napaka. Za pomoč pri razjasnitvi smo zaprosili tudi ekipo Covid-19 Sledilnika.

Iz NIJZ so nam odgovorili, da nad tem kaj objavlja Covid-19 Sledilnik, nimajo pregleda in zato teh podatkov ne morejo komentirati. Dodali so še, da so aktualni točni podatki po dnevih objavljeni na njihovi spletni strani.

A dejstvo je, da podatke glede okužb Sledilnik objavlja na podlagi poročil NIJZ, MZ in vlade. So nam pa spremembo pojasnili na ministrstvu, kjer so dejali, da jim je prav NIJZ sporočil, da so res naknadno popravili število okuženih na dan 26. marca. "Povedali so nam, da v prvih tednih še ni bilo dorečenega protokola med vsemi laboratoriji, tako da niso vsi poročali na enak način (kasneje so določili presečno uro). Pri naknadnem pregledu podatkov so ugotovili, da je bilo 26. marca poročanih preveč primerov," razlagajo.

V nedeljo se medtem za 76 učencev in osem zaposlenih s podružnične osnovne šole v Kotljah izteče odrejena karantena, tako da se na tej šoli pouk znova začenja v ponedeljek. "V šolo se v ponedeljek lahko vrnejo vsi zdravi zaposleni in otroci. Kdor je bolan, mora ostati doma," so danes pojasnili na matični Osnovni šoli koroški jeklarji.Za vse šolarje in zaposlene na podružnični šoli v Kotljah, kjer imajo prve štiri razrede, je NIJZ karanteno odredil, potem ko je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri eni zaposleni osebi.Po podatkih šole do danes ni novo okuženih zaposlenih in učencev, v soboto in nedeljo pa ne pričakujejo novih ukrepov, so še navedli v vodstvu šole.V času karantene je pouk za učence te šole potekal na daljavo.

Spremembo so zaznali tudi na Covid-19 Sledilniku in dodali, da podatek, da je bilo 26. marca 61 potrjenih okužb, vsekakor drži. Tudi oni so se naslednji dan (27. marca) namreč lotili preverjanja podatkov za nazaj (usklajevanje z tabelo vlade in NIJZ) in so opazili neskladja, o katerimi so obvestili službo za odnose z javnostmi MZ. Ugotovili so, da je bila za neskladje primarno kriva presečna ura poročanja okužb. To je bilo namreč obdobje, ko se je ravno spreminjalo poročanje iz presečne ure 14.00 na 24.00. Zmeda s podatki je tako posledica tega prehoda (izračunalo se je razliko na podlagi podatka ob 14.00 dan prej in novega podatka za 24.00 naslednji dan). "Na podlagi tega je ekipa Covid-19 Sledilnika 31. marca popravila zgodovinske podatke za nazaj, zato je število novih za ta dan 'samo' 61 - ker je bilo torej prejšnji dan okuženih več," so nam pojasnili.

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini število okuženih narašča

V Pegazovem domu starejših občanov v Rogaški Slatini so v četrtek odvzeli brise dvema stanovalcema in eni zaposleni osebi. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna, kar pomeni, da je v domu trenutno z novim koronavirusom okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih, je danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, v katerem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravje, Tomaž Lenart je danes povedal, da so v četrtek kontrolne brise odvzeli 35 stanovalcem in zaposlenimi, vsi pa so bili negativni. Napovedal je tudi, da bodo v nedeljo odvzeli brise tudi osebam iz sive cone.

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v tako imenovano rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni," je pojasnila Kampuševa.

Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, je še dejala Kampuševa.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

V Pivki perutninarstvo bodo testirali do 310 delavcev

V skupini Pivka-Delamaris, kjer so do včeraj zvečer okužbo z novim koronavirusom skupno potrdili že pri 46 zaposlenih, še 25 pa jih je v karanteni, si prizadevajo, da bi val okužb kar najhitreje ustavili, poročajo Primorske novice. Zato bo danes preko popoldneva testiranje potekalo tudi na sedežu družbe. Posebno mobilno enoto bodo organizirali v sodelovanju z regijskim štabom civilne zaščite za Notranjsko, NIJZ in ministrstvom za zdravje. Gre za prvi primer tako obsežnega testiranja izven covid-ambulant pri nas.

Vlada je včeraj sicer sprejela nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem danes na posvetu Državnega sveta dejal, da Evropa išče načine za spopad z virusom, ki nas finančno in gospodarsko ne bi stal toliko kot spomladi. "Zato tudi nobena država okoli nas s slabšimi zdravstvenimi podatki od naših še ni razglasila epidemije," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1422)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Pihler
04. 10. 2020 11.50
+1
V filmu plandemija strokovnjak za patente iz top 500 usa podjetji govori o patentih za kovid19, pravi da so nelegalni, ali pa je bil virus ustvarjen v laboratoriju. Strokovnjak ki se pove v kamero pa ima ime in priimek, ne kvazi stroka, ki jim farmacija plačuje pocitnice🤣
setisfekšn
19. 09. 2020 19.04
+1
Puste naravi da naredi svoje ne se ji upirat
setisfekšn
19. 09. 2020 18.59
+1
Puste vse ukrepe postavte poljske šotore in pustite naravi da opravi svoje kar bo pa bo!mogoce bo veliko cenejše!ker drugače se bo drugje maščevala!!na bolj grozovit način
vinchi
19. 09. 2020 11.02
+5
Traparija in zavajanje . Novo rekordno število testiranih , posledično več najdenih okužb . Procentualno gledano je stopnja ves čas približno enaka v razmirju testirani - okuženi . Pa še to , če je zaradi 67 hospitaliziranih stanje v državi na robu zmogljivosti , potem se nam vsem slabo piše.
Ost1234
19. 09. 2020 10.04
+4
O.K. Zaradi civid 19 so umrli štirje ( verjetno tudi zaradi že prejšnjih kroničnih ali akutnih obolenj) In koliko ljudi je umrlo zaradi nedostopnosti zdravstvenih storitev?
VirusX
19. 09. 2020 09.14
-4
Teoretiki slišijo samo tisto, kar je voda na njihov mlin, vse drugo zavračajo.
VirusX
19. 09. 2020 09.12
-4
Glede teh teoretikov zarote, je imel en stric po imenu Albert kar prav, ko je rekel: samo 2 stvari sta neskončni. Vesolje in človeška neumnost, za vesolje sicer nisem čisto prepričan.
apodgra
19. 09. 2020 08.11
+8
Nova rekordna odkritja virusa okuženih potrjujeta , da smo se na novi val " dobro " pripravili in da so bila stroke samo polna usta . Samo ugibajo in pričakujejo in nam še vedno prodajajo iz dneva v dan sprejete ukrepe , ki pa izgleda niso najbolj učinkoviti. Še vedno mi ni nič jasno ,kako se lahko okuži toliko zdravstvenih in oskrbovalnih ljudi, ko pa vedno , kako se je treba zaščititi in katere ukrepe je treba spoštovati. Dva upokojenca pripeljana v mariborsko bolnišnico , ne zaradi Covida -19 ,sta okužila , kar 11 zdravstvenih delavcev. Kako jem to mogoče ? To je tako, kot da bi elektrikar posegal v instalacijo pod napetostjo , z neustreznim orodjem in golimi rokami.
123756890
18. 09. 2020 21.58
+8
A ni bilo vceraj 62 ljudi v bolnici danes jih je 5 novih je 67, odpustili so 3 je 64, in 4je so umrli potem bi jij v bolnici moralo biti 60.??? A moja matematika narobe racuna???
123756890
18. 09. 2020 21.59
+3
Betuul
18. 09. 2020 21.46
+3
Zgodilo se je to da se je vreme malćek ohladilo pred vrati je jesen , krajši dan in dihalne poti se ožijo, ker pa starostnikom v DS O namenjajo premalo aktivnosti za utrditev imunskega sistema , kajti v procesu staranja naša sposobnost resorbcije vitaminov, ki se raztopijo v maščobi, oslabi. Ni vse v prehrani, manjša količina vtamina A za ublažitev učinka bi morda koristila vit C
Miha Kamenik 1
18. 09. 2020 21.42
+9
Rekord NI padel. ČE ŽE,POTEM JE PADEL 12.9.2020 KO JE BIL PROCENT OKUŽENIH 5.521% DNE 17.9.2020 JE PROCENT OKUŽENIH "ZGOLJ" 3.387% ZAVAJANJE JAVNOSTI!!!!
bojer
18. 09. 2020 20.52
+5
Kolikokrat bo treba še ponovit, da se zdravstvena slika slabša od poletja, predvsem počitnic pri spodnjih sosedih. Če nas vlada omejuje, tedaj nas pa ni, je popolnoma odgovorna za stanje in bi morala "spokati".
mit75
18. 09. 2020 20.44
+4
Deli 3500z 135
AnthonyfJoshua
18. 09. 2020 20.45
+6
Z.I.Z.U.
18. 09. 2020 21.11
+4
followme
18. 09. 2020 20.31
+3
Letos ni bilo vrocinskih valov zato morjo drugje pisat o REKORDIH 24h R E T A R D I R A C I
Maister1
18. 09. 2020 20.28
+8
Ta vlada dela dobro ha.....ha
Karantanija
18. 09. 2020 20.18
+13
Kuge, lakote in covida reši nas, o gospod!
PejtGaPogledatBrane
18. 09. 2020 20.01
+25
Na robu zmogljivosti smo mi že od leta 1991. Dobili smo državo in kot da teleta v parlamentu nebi vedela kaj z njo?! 30 let! Iebo vas London, Bruselj in Washington!!!
Nimasmisla
18. 09. 2020 19.56
+8
vsak rekord enkrat pade
Oliguma
18. 09. 2020 19.46
+14
Dajte nehat težit s tem virusom..ker to je pa že šlo prek vseh meja..
Welcome
18. 09. 2020 19.44
-22
Vsaj občine bi zaprli.