Korona

V sredo 387 novih okužb, epidemiologi postavili prioritete pri kontaktnem sledenju

Ljubljana, 08. 10. 2020 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, Mirko Vorkapić, Neža Pušnik, STA
Komentarji
1656

V sredo smo ob 3.665 opravljenih testih potrdili 387 novih primerov okužbe, to pomeni 10,56-odstotni delež pozitivnih testov. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je povedal, da se jim po skoraj vsakem vikendu pojavljajo nove okužbe med zaposlenimi, ki pa se okužijo zunaj delovnega časa. Tudi v SB Jesenice je okuženih že 27 zaposlenih, zato so prisiljeni zapirati nekatere oddelke. O novih vdorih virusa v njihove ustanove poročajo tudi iz več domov za upokojence. Mario Fafangel z NIJZ je povedal, da bodo zaradi prevelikega števila primerov prioritetno iskali stike okuženih v DSO, šolstvu, zdravstvu in skupnih gospodinjstvih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
    03:22
    Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
  • Poziv Fafangla k odgovornemu ravnanju, samozaščiti in zaščiti drugih
    00:56
    Poziv Fafangla k odgovornemu ravnanju, samozaščiti in zaščiti drugih
  • Mario Fafangel o spremenjenem načinu dela epidemiološke službe
    01:21
    Mario Fafangel o spremenjenem načinu dela epidemiološke službe
  • Vladni govorec Jelko Kacin o aktualnem stanju
    02:36
    Vladni govorec Jelko Kacin o aktualnem stanju

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je spregovoril o povečevanju števila okužb z novim koronavirusom in vedno težjem epidemiološkem spremljanju. V sredo so v Sloveniji namreč opravili 3.665 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar 387 pa jih je bilo pozitivnih, je objavila vlada. Gre za največji dnevni prirastek števila okuženih. V bolnišnicah zdravijo 131 bolnikov s covidom-19, kar je prav tako največ doslej. Intenzivno terapijo potrebuje 21 bolnikov. Ena oseba s covidom-19 je v sredo umrla.

"Epidemiološka slika v Sloveniji se ne umirja, približno 2700 jih je aktivno okuženih. Trenutno ima epidemiološka služba v delu čez 250 primerov. Na podlagi tega smo se odločili, da se bo potrebno fokusirati na tiste najbolj kritične, ranljive skupine našega prebivalstva. Odločitev je bila težka, mislili smo si 'mogoče pa bo šlo, še en 20-urni delovnik, pa bomo naredili še te primere'," je povedal Fafangel. Dejal je, da zaradi odločitve, ki so jo sprejeli, nikakor ne delajo manj, delajo celo več, a da lahko sploh nadaljujejo z delom in preprečijo popolno sesutje sistema, je bilo treba postaviti prioritete. 

Mario Fafangel
Mario Fafangel FOTO: POP TV

Prioritetno bodo obravnavali primere iz DSO, socialno-varstvenih zavodov, zdravstvenih ustanov, šolstva in skupnih gospodinjstev. Tako so se odločili, ker so v DSO-jih in zavodih najbolj ranljive populacije, zdravstvene ustanove so seveda nujno potrebne za delovanje družbe in preprečitev t. i. lockdowna, za šolstvo pa so se odločili iz družbenega vidika, ne zato, ker bi bili otroci med bolj dovzetnimi za okužbe. Tesni stiki v skupnih gospodinjstvih pa so tisti, ki najpogosteje generirajo nove primere, je razložil Fafangel. 

"Epidemiologi potrebujemo pomoč vseh. Odeja, s katero smo do zdaj ščitili državljane, je prekratka. Vsi tisti, ki bodo dobili informacijo o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo, ali s strani te osebe ali aplikacije OstaniZdrav, bodo pomislili na drugega, ostali doma, če je to možno in pazili na higieno. Ob prvi znaki bolezni pa se seveda pokliče zdravnika in ostane doma ter se izolira," je k odgovornemu ravnanju pozval Fafangel in dejal, da verjame v ljudi. Pojasnil je, da bodo epidemiologi še vedno kontaktirali vsakega obolelega, vendar je na ljudeh, da o svoji okužbi obvestijo čim širši krog ljudi, s katerimi so bili v stiku. 

Povedal je še, da je stanje v Sloveniji resno, saj trend ni v upadanju, ni še niti stabilen, ampak raste. "Danes je bilo potrjenih že čez 180 okužb," je še dejal v popoldanski izjavi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je trenutno v Sloveniji 2.692 aktivnih primerov okužb. V 14-dnevnem obdobju je okuženih 128,80 na 100.000 prebivalcev. "To je resnica, s katero se je treba soočiti," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da se virus še naprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in delavci v šolah.

Podatki sledilnika tudi kažejo, da je bilo v sredo potrjenih 35 okužb med zaposlenimi v zdravstvu, dve med zaposlenimi v domovih za starejše in 13 med oskrbovanci domov.

Po starostnih skupinah so največ primerov, 82, zabeležili med starimi od 35 do 44 let. Med starimi od 45 do 54 let so jih potrdili 74, v starostni skupini 25 do 34 let pa 67 primerov. Med starimi od 15 do 24 so potrdili 50 okužb, med otroci, starimi od pet do 14 let, 22 primerov, med mlajšimi od pet let pa en primer. Med starimi od 55 do 64 let so potrdili 43 okužb, v starostni skupini 65 do 74 let 26 primerov in po 11 primerov okužb med starimi od 75 do 84 in starejšimi od 85 let, še kažejo podatki sledilnika.

V sredo so okužbo potrdili v več kot 110 občinah, največ, 64, v Ljubljani. V prestolnici je trenutno 449 aktivno okuženih. 17 okužb so potrdili v Novem mestu in Vrhniki, 15 pa v Domžalah. V Občini Škofljica so potrdili 11 okužb, v Škofji Loki 10. V ostalih občinah so zabeležili manj kot 10 novih okužb. Največji delež trenutno okuženih je še vedno v Črni na Koroškem, a rahlo pada (1,341 %), sledijo ji Mežica z rahlo rastjo (0,731 %), Šentjernej (0,517 %) in Prevalje (0,470).

Doslej so v Sloveniji potrdili 7.507 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 160 bolnikov s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V slovenskih bolnišnicah se medtem soočajo s kadrovsko stisko in vse večjo zasedenostjo postelj, namenjenih covid bolnikom. Kot je v torek napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar, vlada zato že razmišlja, da bi Bolnišnico Topolšica v celoti spremenili v covid bolnišnico in na ta način pridobili okoli 100 postelj za bolnike, okužene s koronavirusom.

Virus vdira tudi v domove za starejše

Povečanje števila okuženih se odraža tudi v domovih za starejše občane. Na Gorenjskem so tako v teh dneh zabeležili okužbe v več domovih, do večjih žarišč pa zaenkrat ni prišlo.

V Domu starejših občanov Preddvor so okuženi štirje stanovalci in en zaposlen. Še pet okužb so do ponedeljka zaznali v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kamor se je v začetku prejšnjega tedna iz bolnišnice vrnila okužena stanovalka.

Konec tedna so bili o okuženi uporabnici pomoči na domu, ki se je okužila v eni od bolnišnic, obveščeni tudi v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer so nato odkrili okužbo še pri eni zaposleni. Danes pa o okužbi poročajo tudi iz Doma Taber. V cerkljanskem domu starejših občanov so namreč v sredo potrdili okužbo pri eni zaposleni, ki pa že skoraj teden dni ni bila v delovnem procesu, zato je nadaljnji prenos okužbe manj verjeten.

"Obveščamo vas, da je v Domu upokojencev Domžale ena stanovalka pozitivna na koronavirus. Oseba je bila premeščena v UKC Ljubljana. Svojce okužene s koronavirusom smo o tem obvestili," pa so medtem prek svoje Facebookove strani sporočili iz omenjene ustanove.

Vsem, ki so bili v stiku z okuženo, so bili odvzeti brisi, in sicer 15 zaposlenim in dvema stanovalcema. Rezultate testiranj še čakajo. Svojce morebitnih okuženih stanovalcev bodo o spremenjenem zdravstvenem stanju nemudoma obvestili, so sporočili iz doma, kjer so obiski do nadaljnjega prepovedani, se pa svojci stanovalcev na tamkajšnji recepciji lahko dogovorijo za video klic.

Okuženi zaposleni v UKC Maribor so se okužili zunaj delovnega časa

dr. Vojko Flis
dr. Vojko Flis FOTO: POP TV

Kakšno je trenutno epidemiološko stanje v drugi največji slovenski bolnišnici, UKC Maribor, je na izjavi za javnost pojasnil direktor bolnišnice Vojko Flis. Da morajo sprejemati pomembne reorganizacijske ukrepe, saj se zdaj že praviloma po vsakem vikendu pojavljajo nove okužbe med zaposlenimi, ki se okužijo zunaj delovnega časa. "Pričakujemo, da se naši delavci profesionalno obnašajo tudi, ko niso v službi, a nekih mehanizmov ukrepanja v zvezi s tem nimamo," je dejal direktor UKC Maribor.

Trenutno imajo v bolnišnici 22 bolnikov, ki se zdravijo na covid oddelku. "Če bo treba, bomo lahko zvišali število postelj za covid bolnike na 40 in na šest za intenzivno nego," je povedal Flis. Če bi se nato potrebe po covid posteljah še povečevale, bi morali začeti razmišljati, kateri drugi programi v bolnišnicah bodo začeli delovati okrnjeno, je opozoril Flis.

O znakih bolezni je Flis povedal, da so lahko "sila, sila različni". Nekateri bolniki s covidom-19 niti ne kašljajo niti nimajo povišane telesne temperature, imajo pa diarejo ali močnejši glavobol. To sicer povzroča težave pri diagnosticiranju bolezni, je izpostavil. V UKC Maribor si po novem pomagajo s hitrimi testi, pri katerih pa je težava ta, da še niso dovolj preizkušeni in jih skrbi, kako zanesljivi so. Pri teh testih je rezultat sicer možno dobiti že v 15 minutah.

Vlada je sicer na današnji seji sprejela nekaj novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim je sprejela odlok o omejitvi zbiranja ljudi na največ deset ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaliSirek
09. 10. 2020 08.42
+3
A mi lahko ker razlozi zakaj je Slovenija leta 2018 kupila za 81,363.07 USD testov za covid 19? Pa da ne bo pomote.. ne samo slovenija ampak vse drzave prav tako EU ki jih je kupila za 24mio..
Mptric
08. 10. 2020 21.59
+4
Pokvarjenci!!!!vse ste unicli vlada in mediji!!!!
ho?emVšolo
08. 10. 2020 21.59
+1
Pulitzerja čaka novinarja, ki si upa vprašati vlado, če vidi razliko med vožnjo s prepolnim javnim potniškim avtobusom in obiskom pol prazne Hofer trgovine (1 kupec na dvajset kvadratov)!!
ho?emVšolo
08. 10. 2020 21.58
+2
Brez pameti kot ponavadi. Ta vlada ni sorazmerna z ukrepi. V trgovini je lahko le 1 kupec na 20 m2 površine, na avtobusu je na ENAKI površini 52 potnikov (ali ko je gneča na LPP), ki jih med potjo ni mogoče nadzirati. Torej za 5 minutni nakup potrebuje vsak kupec svojih 20 m2, na poti z avtobusom pa se stiskaš z neznanci na manj kot 0,5 m2. V trgovini je veliko več zraka, na banki in v lekarni pa celo 2 metrska označena razdalja za zagotavljanje diskretnosti. Jao kam nas vlada pelje!
Periot222
08. 10. 2020 21.46
+4
A MASKE NE POMAGAJO JA KAJ PA ZDAJ NAS BOSTE POBILI DA BOSTE DOSEGLI SVOJ UMAZAN NACRT!!!!!!
David Rusjan
09. 10. 2020 08.08
+2
BogiEmil
08. 10. 2020 21.31
+10
Kovid je bolezen javne uprave.
Periot222
08. 10. 2020 21.42
+4
hitra
08. 10. 2020 21.30
+2
Vojko, do zobozdravnika stopi.
bic
08. 10. 2020 21.26
+1
Pa dajte en zakon, za direktne laži, za katere so direktni dokazi tud neko sankcijo, pa zdj so laži, kot dober dan... Pa kako kazen za "svobodne," novinarje in medije, ker eni lažejo in zavajajo, ko una o napadu na Galeta v Izoli, čista laž na RTV, eni potvarjajo resnico, izrezujejo slike... Pa to ne more bit več tako... Nekdo mora nekaj ukrepat, pa to je šlo predaleč, prav zlorabljajo nas in posiljujejo , mi želimo samo neodvisne, objektivne resnične, preverjene verodostojne, ažurne informacije, da si ustvarimo svoje mnenje... Dost je tega, res
evasle
08. 10. 2020 21.25
-8
Saj pa niste normalni. Mlajši in filozofi z vsak dan drugo teorijo zarote nas boste dobesedno pobili. Nemčija ima 80 milijonov ljudi in 4000 okuženih danes, Slovenija pa 2 milijona in 400 okuženih. Pa kakšno zdravstvo in državo v super kondiciji imajo oni, mi pa revščino v zdravstvu in vsakodnevno opozicijsko rovarjenje proti vladi, še postelj ni v bolnicah, čakalne dobe od prej so malenkost v primerjavi s tem, da danes do zdravnika sploh ne prideš več. Umetniki in hujskači brez mask izvolite delat namesto okuženih zdravstvenih delavcev, lahko kar direkt na intenzivno v LJ, pa kar brez maske. Le pogumno. Javite, kako je bilo.
hrvat_Ante
08. 10. 2020 21.26
+2
Švedov je 10mil in majo 6000 mrtvih, kaj pa to?
setisfekšn
08. 10. 2020 21.20
+6
Kaj te "okužbe" sploh pomenijo???? Al jih je 10 ali oa 1000 je gotovo skoraj vseeno!samo umetno s številkami ki mogoče sploh niso realne načrtno širijo paniko in spet ustavljajo svet!groza res!brezglavo do konca!zaradi tega početja bo umrlo veliko ljudi z resnejšimi boleznimi ki ne dobijo oskrbe!
bic
08. 10. 2020 21.16
+0
Pa Zlatko na enem nastopu, "mi ne nosimo mask", nastopa z izrezan masko, se na RTV grup o slika brez mask objekt, pol pa pisarni, da ni proti maskam... Pa kdo je tu nor, sj res, da je sezona gob, sam nore gobe, resno???
bic
08. 10. 2020 21.13
-1
Ej jst sm šokiran, večkrat gledam nastop Tanje Fajon pri slaku, kjer reče, SD ni nikoli bila proti maskam, pol pa gledam Un plakat deklice in napis proti maskam, SD... Pol ji hoče una jelka razložit, da ma vlada stroko veš čas blizu, ona kar, da treba vključiti stroko. Zdj pa tko, sam sem se na svoje oči prepričal vsak dan, ko vidim Logarjevo, Rozmana... Pa Tanja a res ne vidiš in ne slišiš, pa to je že noro... Pol pa najdem kdo vam laže, pa ravno to tip spet dokaže, ne vem, kaj eni jejo, jst bi Tut, ker enim mede do konca in še naprej... A mi to kdo razloži-morda je kdo pristaš Tanje, a ona to resno? Dokazi so a ona kontra???ne morš verjet
User1538643
08. 10. 2020 21.06
Nekaj je v zraku... 😉
Xm@s
08. 10. 2020 20.59
+3
Tale zima pa bo cista desetka od depresije - non-stop korona korona korona...
Čengiz
08. 10. 2020 20.52
+6
Če bi maske dejansko učinkovito pomagale, število okuženih zdaj verjetno ne bi raslo. Če dejansko pomagajo, potem naj določijo obvezno nošenje mask tudi na prostem in pri vsakem stiku z osebo, ki ni član istega gospodinjstva. Pa bomo potem videli, ali bo korona odšla v pokoj. Čeravno dvomim, da te maske kot jih nosimo kaj pomagajo, ker jih vsi bolj ali manj nosimo po 100x in več. Realno, tudi vsak prdec z lahkoto pride skozi nekaj slojev: najprej se izmuzne med ritnicami, potem prebije plast, ki se mu reče spodnjice, nato pa še hlače. Če uspe vsakemu prdcu najti pot na plan, verjetno uspeva tudi temu strašnemu novodobnemu koronavirusu.
vstala primorska
08. 10. 2020 21.02
+3
Maske v večini primerov ne pomagajo, ker se jih ne pravilno uporablja( surla zunaj ). Kot da bi bingelj visel ven iz gat. Še posebej ne pri kosmatincih, ki izgledajo kot jamski ljudje.
Defragment
08. 10. 2020 20.46
+2
Meni se pa vse bolj zdi, da je tale Covid deviiral in da so sedanje statistike identične tistim, kot če bi sedaj v jeseni testirali vse, ki so se resneje prehladili.
Cicamica
08. 10. 2020 20.37
+1
J.... Smo ježa na bodice.
BrNuS
08. 10. 2020 20.28
Evo za vecerjo sem danes odprl 24ur... sem poln do daske, komaj diham
Moncsa
08. 10. 2020 20.22
+3
Dajmo predlagati sledilniku (ali če kdor zna, naj naredi, itak je odprtokodno), da si odprejo statistiko smrti drugih vzrokov, in naredimo primerjevalno statistiko.
srebrnibreg
08. 10. 2020 20.28
+1
Tega vladniki in zdravstvo ne upajo, ker potem ne bodo več mogli strašiti na prazno ljudi.
DAEMONIUM
08. 10. 2020 20.32
+2
Torej Slovenija sodi tam nekje v severno Korejo, ce se cela Evropa bori proti virusu kot porocajo Nemci? Ganz Europa kämpft gegen die zweite Welle
Krematorij666
08. 10. 2020 20.33
+0
Delaj ti primerjalno statistiko NALEZLJIVIH bolezni ki so povzročile smrt. Ostalo je brezpredmetno...
Moncsa
08. 10. 2020 20.47
+3
Krematorij, če bi kovid bil ravnan kot vsi ostali nalezljivi bolezni, ne pa kot neka apokalipsa, bi lahko delali tako statistiko. Ampak dokler vpliva na ravnanje vseh ostalih bolezni, in ljudje umirajo oz. bodo umirale v raku, infarktu, sepsi, zaradi razlitja vnetega splepiča itd., zgolj zaradi tega, ker kot posledica ukrepov niso prišli do pravočasne obravnave, jih moraš upoštevati v satistiko.
revolucija_mb
08. 10. 2020 21.52
Krematorij, pijan pa zafrustriran a ? Vem da sem zadel...vidi se.
ervinja
08. 10. 2020 20.19
+2
Še malo pa bo vseh dva miljona Slovencev okuženih kaj bodo pa potem pisalibodo šli od začetka