Korona

V sredo potrdili 745 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana, 15. 10. 2020 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
798

V sredo smo opravili 5287 testiranj in potrdili 745 okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj. Delež pozitivnih testov je tako 14-odstoten, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Med slovenskimi regijami je trenutno največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev na Gorenjskem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Študentje na ulicah
    01:50
    Iz 24UR: Študentje na ulicah
  • Iz 24UR: Kakšne so omejitve za rdeče regije?
    01:23
    Iz 24UR: Kakšne so omejitve za rdeče regije?
  • Iz 24UR: Oranžna in rdeča Slovenija
    04:10
    Iz 24UR: Oranžna in rdeča Slovenija
  • Iz 24UR: Odlok vezan na obarvanost regije
    01:12
    Iz 24UR: Odlok vezan na obarvanost regije
  • Kacin: Razmere ostajajo resne
    07:26
    Kacin: Razmere ostajajo resne

"Razmere ostajajo resne, današnji podatki niso nič boljši od včeraj," je na novinarski konferenci uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin. Potrdil je, da je bilo v zadnjih 24 urah opravljenih 5287 testov in potrjenih 745 primerov okužb. Delež pozitivnih testov je torej 14-odstoten. "To je le malenkost manj kot včeraj, a še vseeno veliko," je ocenil. 

V bolnišnici je 221 ljudi, od tega 40 na intenzivnem oddelku. Ena oseba je umrla. 

Do zdaj je bila koronavirusna bolezen potrjena pri 10.683 ljudeh, umrlo jih je 176. 

"Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, saj epidemiologi ne zmorejo več vseh primerov obdelati v enem dnevu," je povedal in dodal, da so te številke ogromen zalogaj za epidemiologe, ki se že od vsega začetka trudijo, da bi poizvedovanja opravili hitro, natančno in identificirali čim večje število stikov s ciljem zamejevanja okužb. Ljudi je zato pozval k razumevanju in sodelovanju z njimi. 

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: POP TV

Kakšni so podatki o novih okužbah?

Trenutno je v državi 4818 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povzpelo na 230.

Podatki sledilnika covid-19 kažejo, da so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 134 občinah. Največ, 119, so jih potrdili v Ljubljani, 34 v Kranju, 25 v Domžalah, 24 v Mariboru, 21 v Novem mestu, 20 pa v Škofji Loki. Najvišji delež aktivnih okužb imajo sicer občine Črna na Koroškem (0,914 %), Šentjernej (0,852 %), Mežica (0,731 %) in Sodražica (0,730 %). Brez potrjene okužbe ostaja še pet občin, in sicer Hodoš, Loški Potok, Osilnica, Solčava in Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Največ okužb so potrdili v starostni skupini 35-44 let, in sicer 161. 150 primerov so našteli med starimi od 45 do 54 let, 124 med v skupini od 25. do 34. leta in 105 med mladimi od 15. do 24. leta. Pod sto okužb pa so potrdili s starostnih skupinah od 55 do 64 let (84 primerov), od pet do 14 let (46 primerov), od 65 do 74 let (36 primerov) in v skupini od 75 do 84 let (22 primerov). Med starejšimi od 85 let so našteli 22 okužb, med malčki do četrtega leta starosti pa štiri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Gorenjskem največ aktivnih okužb v Kranju in Škofji Loki

Med slovenskimi regijami je trenutno največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev na Gorenjskem. Tu se je po podatkih Sledilnika za covid-19 z novim koronavirusom okužilo že skoraj 0,6 odstotka vseh prebivalcev, trenutno aktivne okužbe pa so s testi zaznali pri 0,37 odstotka Gorenjcev. V Mestni občini Kranj so potrjeni 204 aktivni primeri, v Škofji Loki pa 131, kar predstavlja 0,56 odstotka prebivalcev. Visok delež okuženih je tudi na Jesenicah, čisto prvega okuženega pa so v minulih dneh zaznali tudi v Občini Jezersko, ki je bila doslej še edina gorenjska občina brez okužb. 

V zadnjih dneh na Gorenjskem izstopa predvsem nezavidljiva situacija v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer se po izbruhu okužb z novim koronavirusom soočajo z veliko prostorsko stisko. Ob pomoči regijske koordinacijske skupine in škofjeloške občine ter soglasju ministrstev so našli prostor izven centra, kamor bodo lahko po potrebi preselili okužene in tako preprečili nadaljnjo širitev okužb. Rdečo cono bi vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča. Regijska koordinacijska skupina je s strokovnjaki že opravila pregled prostora in ugotovila, da je z nekaj preureditvami primeren za namestitev okuženih. Prostor je že ločen od šolskih prostorov, z dodatnimi pregradami pa bodo zagotovili, da ne bo bojazni za prenos okužb v šolo ali okolico. V centru je trenutno okuženih 21 stanovalcev in šest zaposlenih, še sedem stanovalcev pa v sivi coni čaka na rezultate testov. Okužbe so se pojavile tudi v škofjeloškem vrtcu, kjer je odsotnih 14 zaposlenih, dva oddelka pa sta v karanteni. V karanteni so tudi posamezni razredi in oddelki različnih osnovnih šol na Gorenjskem, izbruh pa so zabeležili tudi v kranjskem dijaškem domu. Prav tako so okužbe v večini domov za starejše na Gorenjskem. 

Po okužbah izstopajo tudi Jesenice, kjer beležijo izbruh zlasti med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice. Trenutno je okuženih 36 zaposlenih, in sicer predvsem s področja zdravstvene nege, šest zaposlenih pa je v karanteni. Kot je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj, se v ponedeljek na delovna mesta vračajo prvi zaposleni, ki so bili okuženi. 

"V občini imamo dnevne sestanke in se pripravljamo na morebitne potrebne dodatne ukrepe," je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ključno se mu zdi predvsem obvestiti občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za varnost tako, da sledijo navodilom NIJZ in vlade. 

Na Koroškem v bolnišnici širitev oddelka za bolnike s covidom-19

Na Koroškem so v sredo potrdili 28 primerov okužbe, kar je največji dnevni skok doslej. Trenutno je tam aktivnih 213 okužb z novim koronavirusom, s čimer se regija po deležu aktivno okuženega prebivalstva uvršča v slovenski vrh; pred njo je samo Gorenjska.

Največ potrjeno okuženih na Koroškem je v Mežiški dolini. Tam je trenutno največ aktivnih okužb v občini Prevalje, in sicer 41, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Na Prevaljah bo predvidoma do konca prihodnjega tedna zaradi okužb med zaposlenimi in karanten zaprta poslovalnica NLB. V Črni na Koroškem, ki je bila prejšnji teden razglašena za ogroženo območje, se razmere že nekaj dni umirjajo. V sredo so tam potrdili dve novi okužbi, skupno je aktivnih okužb v tej občini 30. Epidemiološko so trenutno razmere ugodnejše v Dravski dolini, kjer so v šestih občinah od Podvelke do Dravograda v sredo potrdili pet novih okužb, od tega dve v Vuzenici in tri v Dravogradu. Občina Ribnica na Pohorju je edina koroška občina brez aktivnih okužb.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v sredo niso potrdili novih okužb med zaposlenimi, so pa skupno testirali 35 vzorcev in okužbo potrdili pri dveh osebah. Na oddelku za bolnike s covidom-19 so danes dopoldne zdravili 14 bolnikov, se pa že pripravljajo na širitev oddelka in vzpostavitev intenzivne enote za bolnike s covidom-19. "Zagotavljanje teh zmogljivosti je povezano s postopno okrnitvijo ostalih dejavnosti. Program se bo skrčil skladno z navodili ministra za zdravje, ki zahteva dostopnost do vseh nujnih in 'zelo hitrih' storitev, onkoloških storitev in obravnavo nosečnic, porodnic in novorojencev, vključno z zahtevanimi preventivnimi programi," so sporočili iz bolnišnice.

Ob tem so dodali, da zaenkrat še ohranjajo dostopnost do vseh storitev, vendar že zmanjšujejo njihov obseg. Skupno gledano se bo operativni program v naslednjem tednu skrčil na 70 odstotkov polnih zmogljivosti, od ambulantnih dejavnosti pa bo najbolj okrnjeno delo v internističnih ambulantah, so napovedali v slovenjgraški bolnišnici.

V Črni na Koroškem, ki je bila prejšnji teden zaradi prek sto potrjenih okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna razglašena za ogroženo območje, se razmere že nekaj dni umirjajo. V sredo so v občini potrdili dve novi okužbi, skupno je aktivnih okužb v tej občini 30.

Razmere se tako umirjajo tudi v tamkajšnjem CUDV, kjer od sobote ne beležijo pozitivnih rezultatov brisov pri uporabnikih in zaposlenih, je v današnjem sporočilu za javnost zapisala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik. Uporabniki, ki so še nameščeni v rdeči coni v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico in v centralni stavbi v Črni, se po njenih navedbah počutijo dobro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi hitrejšega širjenja okužb, večje zasedenosti bolniških postelj in preobremenjenosti zdravstvenega osebja ter epidemiologov je vlada morala ukrepati in sprejeti strožje ukrepe, je še dejal Kacin. "V želji po čim manjšem posegu v naša življenja se je odločila, da nekatere ukrepe uveljavi za območje celotne države, nekatere pa zameji zgolj na regije, ki imajo slabšo epidemiološko sliko, tj. več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih."  

Vlada bo presojo, katera regija je še rdeča, opravila enkrat tedensko. 

Povedal je tudi, da bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vsem županom in regijskim poveljnikom Civilne zaščite posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem, v želji, da bi ti lažje sprejeli določene ukrepe in olajšali delo epidemiologov. 

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (798)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drhook
16. 10. 2020 10.11
+1
OKUŽENIH??! KVAZI POZITIVNIH!!
Periot222
15. 10. 2020 21.31
+2
Fasisti maske nosite vi 24 ur na dan jaz je zunaj ne bom nikoli!
najboljšisosed
15. 10. 2020 21.00
+5
Zakaj zavajate javnost. S temi testi nikakor ni mogoče potrditi novega korona virusa. Kaj imate od tega da z lažmi podpirate to skorumpirano vlado?
Periot222
15. 10. 2020 20.45
+4
BANDA DRZAVO ZAPIRATE ZARADI PREHLADOV!SLINITE SE ORBANU BANDA SKRUMPIRANA!
Petur
15. 10. 2020 20.17
+1
in vse to naj zavzije ,ko zapusti to sanjsko službo saj je narod že utrujen od tega pridigarja
Tukiw
15. 10. 2020 20.01
+1
G. Kacin ... malo bolj bo treba jest, da ne boš tak shujšan. Pa ne samo nek ološ tipa oreščkov pa solatk pa takih fenci zadevščin. Kak par kranjskih s senfom in pol kile kruha ti občasno ne bi škodilo. Pa kak pir na vrh pa boš kar boljše zagledal.
Uporabnik1232681
15. 10. 2020 19.18
+3
Sam res kako res lahko naredijo toliko testov v enem dnevu. Drugač pa 745 pozitiv koliko jih je umrlo samo 1. No da ne bo pomote tudi 1 je preveč. Sam se pa vrašaš a je umrl res za covid. In tole je že mal j... V.... G... lavo. Ubistvu umiramo vsak dan, sam da zdej samo zaradi covida. Druga bolezen sploh ne obstaja.
najboljšisosed
15. 10. 2020 21.01
+2
Eden s pridruženo boleznijo, ki je prehlad.
Maslina
15. 10. 2020 19.06
+3
Več testirajo kot nemcija
shonchek
15. 10. 2020 18.37
+8
prosim 24 ur, res prosim, da nam obrazložijo kako naredijo 5287 testov
dinac
15. 10. 2020 17.43
+10
Kdo jih le uspe analizirat več kot 5000 testirancev, ko pa so spomladi govorili da je 1500 na limitu. Kako nam lažete
hondica
15. 10. 2020 21.54
+1
Saj takrat je bil limit, ni bilo niti testov dovolj, zdaj pač so in več je usposobljrnih ljudi, ki testirajo. Kaj ste večinsko res tako neumni ali se samo delate?
FIRBCA
15. 10. 2020 17.42
+4
Kaj se zgodi in kaj rece stroka, ko testirajo in si pozitiven cez dva dni pa negativen Mogoce da je zmota to razumem kdor dela gresi. ok potem pri stevilki 745 ne drzi je to st. 379. Ok a zato je treba izolirat ljudi kdaj se bo pa narod prekuzil. Koliko % smo ze prekuzeni ni nikjer podatkov Brazilija jih ima Svedska tudi. A kdo ve za Slo. naj posreduje. Hvala.
borjac
15. 10. 2020 17.28
+7
Krompirjeve počitnice na vidiku, Kacina ne bo ker bo dopust preživel v svoji hiši na Krku, ubogi revež je ves izčrpan, ne zmore več, prej se je zapletal pri vsakem petem stavku sedaj pa, že pri vsakem drugem, Glupi narod ne razume, za to je toliko okuženih.
?oko1
15. 10. 2020 17.19
Pri vratih Hrvatih.
?oko1
15. 10. 2020 17.19
tona Iteb
15. 10. 2020 17.18
+5
Kdo je kriv za zdajšnjo pandemijo? Prej je bil kriv Šarec, pa Čeferin, pa tudi Kučan! Kdo je sedaj? Sprašujem že menda stotič! Odgovora pa ni in ni!
tona Iteb
15. 10. 2020 17.27
+2
Tudi t, ki si mi dal minus, mi nisi odgovoril na vprašanje! Ali ne upaš odgovoriti, ali ne poznaš odgovora, ali celo morda ne smeš !
jast123
15. 10. 2020 17.38
+1
martyn
15. 10. 2020 19.51
+1
Košarica
15. 10. 2020 16.43
-4
Ucenci od 6 do 9 in dijaki so na varnem doma. Za vrcevske in razredno stopnjo,ki tezje zastopijo kaj pomeni razdalja 2 metra se objemajo .... ni denarja njih virus zabkrozi ker so majhni al kako? Nisem za to da se sole zaprejo. Samo nekako tezje je manjsim dopovedat kaj pomeni 2 metra.
Moncsa
15. 10. 2020 19.44
Košarica, tamali kot prvo tudi če pridejo v stik z virusom (z namenom ne rečem, da se okužijo), ker imajo še OK imunksi sistem, odpravijo virus brez težav. Če bi jih zaprli v domove, to bi pomenilo za vsakega +1 starša, ki ne more delati, in to pomeni 120.000 staršev. To si ne more nobeden, ne podjetja, ne starši, ne država privoščiti. Pač ni za hoditi k babicam in starejšim tetam, in je.
VAREN
15. 10. 2020 16.41
+2
KACINKO ti si najbolj okužen. Zraven pa še nesposoben.
melhijad1
15. 10. 2020 16.40
+0
5000 testiranj?hočemo dokaz o tem...
jast123
15. 10. 2020 17.40
+1
dokaz je, da ima hrvaška ob samo par odstotkih več okuženih kar 10 smrti.....tam nekaj ne štima
borec91
15. 10. 2020 16.27
+4
zdravnik v zd domovih ze vec kot pol leta ne delajo vec kot 20procentov kot so delali prej tudi to je corona
F_1
15. 10. 2020 16.27
+5
Kako se lahka med.osebje in zdravniki okuzijo?!.1.ali sami ne spostujejo odloka-kar sem sam videl v CE bolnici,se med sabo brez mask pogovarjajo!..2.vsi pacienti oz.obiskovalci bolnic nosijo maske-torej,zgleda da maske le ne nudijo potrebne zaščite?!..
jast123
15. 10. 2020 17.42
+3
nekateri zdrav. delavci se ne držijo pravil in skupna druženja, npr na kavi