Korona

V nedeljo 169 novih okužb: v celjski bolnišnici pozitivnih več zaposlenih

Ljubljana, 12. 10. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik, STA, Tina Švajger
Komentarji
847

V nedeljo smo v Sloveniji ob 1404 opravljenih testih potrdili 169 novih primerov okužbe, kar predstavlja 12 odstotkov pozitivnih testov. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 44 let, brez pridruženih bolezni, je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Če, kdaj in kako se bodo ob zaostrovanju ukrepov zapirale posamezne dejavnosti, vladni govorec Jelko Kacin konkretno ni odgovoril. Okužbo so medtem potrdili tudi v poslanski skupini SD, okuženih je tudi več zaposlenih v celjski bolnišnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrjenih 169 novih okužb
    02:56
    Iz 24UR: Potrjenih 169 novih okužb
  • Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov
    04:41
    Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov
  • Iz SVETA: 44 okuženih v DSO Zidani Most
    02:53
    Iz SVETA: 44 okuženih v DSO Zidani Most
  • Iz SVETA: Kmalu bi lahko potrebovali več sto postelj
    03:14
    Iz SVETA: Kmalu bi lahko potrebovali več sto postelj
  • Iz SVETA: Skok okužb predvsem v Osrednjeslovenski regiji
    02:57
    Iz SVETA: Skok okužb predvsem v Osrednjeslovenski regiji

V nedeljo je bilo ob 1404 opravljenih testih potrjenih 169 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je objavila vlada. To predstavlja 12-odstotni delež pozitivnih testov. Hospitaliziranih je 172 bolnikov s covidom-19, 26 jih potrebuje intenzivno nego. Dve osebi sta umrli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okužbe z novim koronavirusom so v nedeljo potrdili v 65 občinah. Največ primerov je bilo v Ljubljani (34), kjer je trenutno okuženih 0,197 odstotka občanov, v ostalih občinah je bilo po manj kot deset okužb. Najvišji delež aktivnih okužb je še naprej v Črni na Koroškem (1,097 odstotka), sledijo Mežica (0,674 odstotka), Šentjernej (0,629 odstotka) in Prevalje (0,573 odstotka).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da so bolnišnice do zdaj pokazale "dovolj prožnosti", saj zagotavljajo dovolj postelj za covid bolnike, je na vladni novinarski konferenci uvodoma poudaril vladni govorec Jelko Kacin. "Naj pohvalim vse, ki resno jemljete opozorila in pozive stroke ter virusa ne jemljete zlahka. Visoko število testiranj čez vikend to potrjuje. Torej hvala ogromni večini državljanov in drugih prebivalcev, ki pomagajo sebi, svojim, sodelavcem in vsem nam pri soočanju z virusom," je dodal.

Incidenca v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev je 164,65. "Številka je visoka, a ni ključna za sprejem odločitve o dodatnih ukrepih," je aktualne podatke komentiral Kacin.

Med statističnimi regijami po njegovih besedah v zadnjih dneh skok okužb beležijo predvsem v Osrednjeslovenski regiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov covid oddelek na ortopedski kliniki? Režim za zdaj nespremenjen

Razmeram se sproti prilagajajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Infektologinja s tamkajšnje klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar je pojasnila, da se pripravljajo na odprtje še ene lokacije za zdravljenje bolnikov s covidom-19, kot verjetno možnost je omenila ortopedsko kliniko, kjer so tudi spomladi nameščali tovrstne bolnike.

O tem je danes odločal strokovni svet UKC Ljubljana. Kot so sporočili po sestanku, režim v naši največji bolnišnici za zdaj ostaja tak kot doslej. Tudi nenujne dejavnosti bodo izvajali še naprej, bodo pa po potrebi zapirali posamezne oddelke, če bodo na njih zaznali okužbo z novim koronavirusom.

Kot je še povedala Logarjeva, imajo na ljubljanski infekcijski kliniki trenutno 42 covid bolnikov, od tega jih je 12 v intenzivni enoti. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 44 let in nima drugih pridruženih bolezni, je izpostavila Logarjeva.

"Na bolniških oddelkih infekcijske klinike imamo štiri proste postelje relativno nizko glede na trend širjenja okužb. Intenzivna enota ima možnost sprejeti še dva bolnika. Potem bo treba odpreti dodatno lokacijo," je povedala in dodala, da pa je za odpiranje dodatnih lokacij treba zagotoviti ne le postelje in opremo, temveč tudi osebje. "Možnost je odprtje novega oddelka na ortopedski kliniki. Potrebujemo čas za usposabljanje osebja in preureditev prostorov," je še dejala.

O okužbi pa poročajo tudi iz poslanske skupine SD. Kot je sporočil vodja poslanske skupine Matjaž Han, je okužen njegov strankarski kolega Gregor Židan.

Na novinarsko vprašanje, ali drži, da se je več zdravnikov iz UKC Ljubljana konec tedna udeležilo poroke, pa je Logarjeva pripomnila, da "imamo tudi take, ki so mnenja, da se jih novi koronavirus ne tiče in da je njihovo zasebno življenje bolj pomembno kot priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. A zavedati se moramo, da virus nima delovnega časa in da v tem trenutku ne moremo imeti 'normalnega' življenja," je dodala.

Znova je opozorila, da vnos virusa v delovno okolje prinaša precej težav in oteži normalno delo. Po njenem prepričanju se morajo ne le zdravstveni delavci, ampak vsi, vključno z njihovimi svojci, zavedati, da v tem času druženja niso primerna.

Kacin o zaostrovanju ukrepov: Zamejiti je treba širjenje v dejavnostih, kjer je verjetnost širjenja največja

Minister za zdravje Tomaž Gantar je minuli konec tedna sicer napovedal, da zaradi slabšanja epidemiološke slike "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere", vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pa je dodala, da se "rdeči fazi ne bomo izognili".

Odločitve se bodo sprejemale na predlog svetovalne skupine ob oceni epidemiološke situacije, je o sprejemanju novih ukrepov vlade na današnji novinarski konferenci dejal Kacin. "Zamejiti je treba širjenje v dejavnostih, kjer je verjetnost širjenja največja," je izpostavil. Bolj konkretno pa na vprašanja novinarjev, če, kdaj in kako se bodo zapirale posamezne dejavnosti, ni odgovoril.

Glede izdaje soglasij za zbiranje do 500 oseb, je dejal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki jih izdaja, zasut z zaprosili. Med drugim na soglasje čakajo nekatere verske skupnosti, ki bodo odgovor dobile najpozneje v torek.

"Ostanite te dni doma, če je to le mogoče. Če delovni proces omogoča, opravljajmo svoje delo od doma. Po opravkih hodimo, ko je to res potrebno, nakupe živil opravljajmo manj pogosto, ker tudi s tem in tudi tako prispevajmo k manjšemu tveganju za prenos okužbe. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem, vsaj za kratek čas, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo ter nosimo masko v vseh zaprtih prostorih in povsod drugje, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje," je vnovič poudaril Kacin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V celjski bolnišnici več zaposlenih pozitivnih na koronavirus

V Splošni bolnišnici Celje se je z novim koronavirusom okužilo več zaposlenih, so potrdili v bolnišnici. Okuženih je 14 medicinskih sester in trije zdravniki, ki so delali na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer sicer zdravijo tudi bolnike s covidom-19.

Kot so pojasnili v bolnišnici, te okužbe predstavljajo velik kadrovski primanjkljaj, ki ga rešujejo s prerazporeditvami ustreznega kadra z ostalih bolnišničnih oddelkov. Nekoliko pa so morali prilagoditi tudi delo.

V domu starejših v Vojniku pa so potrdili prvo okužbo med varovanci, poroča Večer. Kot so izvedeli, je zbolela varovanka doma, ki se je nedavno vrnila z zdravljenja na infekcijskem oddelku celjske bolnišnice. V domu so testirali še dve varovanki, ki sta bili z njo v sobi, ob tem pa še 17 zaposlenih. Rezultati testov bodo znani v torek.

V Škofji Loki iščejo prostor za okužene izven doma za starejše

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka imajo zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom medtem vse večjo prostorsko stisko. Skupaj z občino iščejo prostor izven centra, kamor bi premestili okužene in s tem preprečili nadaljnje širjenje.

Kot je povedala direktorica škofjeloškega centra Silva Košnjek, imajo okuženih 18 stanovalcev, pri čemer se en zdravi v novomeški bolnišnici. Preostali so zaradi pomanjkanja prostora v bolnišnicah nameščeni znotraj samega centra, kjer pa jim v rdeči coni že zmanjkuje prostora.

Tako slabega epidemiološkega stanja, kot ga ima trenutno Slovenija, nima nobena od naših sosed, pa nezavidljiv položaj, v katerem smo se znašli, prikazuje poročilo Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). 14-dnevna kumulativna incidenca med evropskimi državami na neslavno prvo mesto sicer postavlja Češko (493,1), na repu lestvice pa je Ciper (33,1). Od držav v naši neposredni soseščini trenutno najbolje kaže Italiji s 14-dnevno kumulativno incidenco 74,7, na drugem mestu so naši južni sosedje (104,1). Še slabšo epidemiološko sliko imajo v Avstriji (141,3), četrti so Madžari (141,8). Slovenci smo z dvotedensko kumulativno incidenco na 100.000 prebivalcev pri 159,3 tako v precej slabši situaciji od vseh štirih sosed.

Center so morali povsem reorganizirati, hkrati pa morajo še naprej širiti bolniški oddelek oziroma rdečo cono. "Na ta način je zelo težko zamejiti širjenje okužb," je opozorila Košnjekova. Tudi regijska koordinacijska skupina pa kot najboljšo rešitev predlaga selitev rdeče cone izven samega centra, v neke vrste zunanjo enoto v ločeni stavbi ali dvorani. Oboleli so namreč lahko skupaj v enem prostoru in ne potrebujejo medsebojne izolacije za razliko od tistih v sivi coni.

Kot je povedala Košnjekova, se s predstavniki občine in koordinacijske skupine že od sobote pogovarjajo o tej možnosti, s katero bi lažje obvladovali situacijo. Košnjekova se namreč boji, da bo število okužb še večje. To bi povzročilo tudi kadrovske težave, ki ob trenutno petih okuženih zaposlenih še niso tako pereče.

Spomnila je, da so se v njihovem centru uspešno branili pred okužbami, dokler se ni konec septembra k njim vrnila stanovalka, ki se je okužila v jeseniški bolnišnici. Kot je izpostavila direktorica, jih bolnišnica o stiku z drugimi okuženimi ni niti opozorila, zato se je po njihovem centru svobodno gibala in družila s stanovalci.

V jeseniški bolnišnici pa na drugi strani zagotavljajo, da za okužbo ali za sum nanjo niso vedeli, saj so bolnico odpustili še preden so pri drugem bolniku potrdili prvo okužbo. Kot so zagotovili v bolnišnici, odkar vedo za okužbe, domovom ob vračanju bolnikov svetujejo namestitev v sivo cono.

Vse več okužb tudi drugod

O okužbah z novim koronavirusom sicer poročajo iz številnih domov za starejše iz vse države, v nekaterih pa število okužb tudi narašča. V preddvorskem domu je tako po zadnjih testiranjih okuženih že sedem stanovalcev in dva zaposlena.

V nedeljo pa so o prvih okužbah poročali tudi iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. Kot navaja spletni Večer, so minuli konec tedna v Koroškem domu starostnikov skupno tako potrdili devet novih novih okužb - šest v Črnečah (dva zaposlena in štirje stanovalci) in tri v enoti v Slovenj Gradcu (stanovalci). Tako med zaposlenimi kot stanovalci so zaradi vseh novih potrjenih okužb danes opravili skupno okoli 120 testov (70 testov v Črnečah in okoli 50 v slovenjgraški enoti, je za omenjeni časnik povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Obiski in prinašanje paketov ostajajo do nadaljnjega prepovedani, vodstvo pa skupnost prosi za strpnost in razumevanje.

Okužbo so potrdili tudi pri eni zaposleni v Domu ob Savinji Celje. Kot je povedala direktorica doma Bojana Mazil Šolinc, so imeli vse pripravljeno za takšen primer. Testirali so že 35 zaposlenih in pri vseh so bili testi negativni, testirajo pa tudi stanovalce, pri katerih zaznajo kakšne simptome. "Reakcija je bila hitra in upamo da tudi uspešna," se nadeja direktorica.

Prvi okužbi so v minulih dneh zabeležili tudi v dveh logaških domovih za starejše. V obeh domovih so potrdili, da testiranja novih okužb niso pokazala. V Domu starejših Logatec je tako okužena ena zaposlena oseba, ki ni imela neposrednih stikov s stanovalci, v Domu Marije in Marte pa ena stanovalka. Testi ostalih stanovalcev so bili negativni, opazovali pa bodo, če se bodo pri kom v prihodnje razvili kakšni simptomi okužbe.

Z okužbami se soočajo tudi v številnih drugih domovih po državi. (Slika je simbolična)
Z okužbami se soočajo tudi v številnih drugih domovih po državi. (Slika je simbolična) FOTO: UKC Ljubljana

Medtem narašča tudi število okuženih v bolnišnicah. V Splošni bolnišnici Jesenice so v minulih tednih zabeležili vrsto okužb zlasti med zaposlenimi. V zadnjih dneh število ni več bistveno naraščalo. Tako je trenutno okuženih 28 zaposlenih, štirje pa so v karanteni. V bolnišnici se zdravi tudi osem bolnikov s covidom-19, na oddelku pa imajo prostora še za dva.

Da bi čim prej zajezili širjenje novega koronavirusa, pa so v domu starejših občanov v Zidanem Mostu v praktično dveh dneh opravili nekaj več kot 300 testov. Testirali so prav vse svoje oskrbovance, med njimi jih je 35 pozitivnih, okuženih pa je tudi devet zaposlenih. Čez vikend so razširili rdečo cono v dve nadstropji, tja pa že namestili okužene stanovalce. Štirje so hospitalizirani v UKC Ljubljana, ostali pozitivni pa se počutijo dobro, simptomov niso razvili. Stanovalce sicer žalosti, da je trenutno druženje v skupnih prostorih onemogočeno, pa da svojcev vsaj še nekaj časa ne bodo videli, a direktor verjame, da bodo s takšnimi začasnimi ukrepi uspešno zajezili širjenje virusa, so poročali v oddaji SVET na Kanalu A.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer trenutno zdravijo 16 bolnikov, je covid oddelek polno zaseden. Narašča pa število okužb pri bolnikih, ki se v bolnišnici zdravijo zaradi drugih vzrokov. Take primere obravnavajo kot vdor v belo cono. Zaradi velikih potreb so oddelek danes razširili, kar pa že prinaša krčenje ostalega programa, sporočajo iz bolnišnice.

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo vse več bolnikov s covidom-19. Od 15 postelj, namenjenih obravnavi akutnih bolnikov, jih je zasedenih devet, zaradi naraščanja števila obolelih pa bodo ta teden zagotovili še dodatnih pet postelj. Zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer bodo morali zmanjšati dejavnosti razvojne ambulante, fizioterapije in posameznih internističnih ambulant.

Okužena zaposlena v CVD Golovec

Pretekli konec tedna so okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni potrdili tudi v  v enoti dnevnega varstva Centra za varstvo in delo (CVD) Golovec. Da je pozitivna na okužbo, je zaposlena sporočila sama. Po poročanju našega vira naj bi se okužila prvi oktobrski konec tedna, ko je obiskala duhovne vaje.

NIJZ je izdal eno odločbo o karanteni za to zaposleno, zaradi previdnosti pa so se v CVD Golovec odločili, da to enoto zaprejo, da okužba ne pride v domski del. V dogovoru z NIJZ gredo vsi zaposleni v tej enoti na testiranje, ko bodo imeli rezultate, pa bodo ukrepali dalje.

Enoto so razkužili in stopili v kontakt s pristojnim ministrstvom, nam je še povedala direktorica CVD Golovec Tatjana Sojič.

CVD Golovec
CVD Golovec FOTO: Google Maps

Po informacijah, ki smo jih dobili, je okužen tudi zunanji uporabnik z enote Ročna dela Ostrožno. Zaposlena, ki sta delala z njim, in starše uporabnikov, ki so z njim bili v neposrednem stiku, so o tem obvestili.

Sežanska bolnišnica v pomoč ostalim, v šempetrski bolnišnici vzpostavili covid-19 oddelek

Bolnišnica Sežana je ostalim slovenskim bolnišnicam ponudila pomoč, saj bi lahko v času največjega števila obolelih za covidom-19 sprejela nekaj bolnikov za zdravljenje akutnih stanj. Prednost bi imeli predvsem bolniki s pljučnimi obolenji. V šempetrski bolnišnici so medtem končali s prenovo oddelka, kjer bodo sprejemali okužene s covidom-19.

"Z oddelka, kjer imamo nastanitve namenjene najtežjim akutnim bolnikom, smo jih nekaj premestili v nižje oddelke. Prav tako smo domov odpustili tiste bolnike iz tega oddelka, ki so bili pri nas samo na rehabilitaciji," je povedal Viktor Švigelj, ki v sežanski bolnišnici skrbi za ta projekt.

Na tem oddelku imajo pogoje tudi za sprejem bolnikov s covidom-19, vendar medicinska oprema ni primerna za njihovo oskrbo. "Zato smo se odločili, da pomagamo na tak način, da sprejemamo predvsem akutne internistične bolnike. To so bolniki, ki potrebujejo hospitalizacijo zaradi drugih težav in ne zaradi težav s covidom-19," je še povedal Švigelj.

Na tem oddelku bi sežanska bolnišnica lahko sprejela okoli deset oziroma največ 22 bolnikov, če bi celoten oddelek namenila zgolj zdravljenju teh bolnikov.

Sežanska bolnišnica se je za sprejem bolnikov s covidom-19 pripravljala že med prvim valom epidemije, zato so izvedli nekatere prilagoditve. Pregradili so enega izmed bolnišničnih oddelkov, ki je bil ločen od ostalih. Uredili so tudi sivo cono za sprejem v zabojniku pred bolnišnico.

V šempetrski bolnišnici pa so zaključili s prenovo oddelka, kjer bodo v prihodnjih dneh lahko znova sprejeli tiste okužene oziroma obolele s covidom-19, ki potrebujejo predvsem nego. Kot je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler, danes selijo ortopedski oddelek. "Jutri bo oddelek nared in ga bomo lahko ponudili, bolnike pa bi lahko sprejemali od srede dalje," je še dejala.

Zaradi preobremenjenosti služb zamude pri izdajanju karanten, predlog za takojšnja ustna odrejanja

Na NIJZ so pojasnili, da so v preteklem tednu izdali 5731 predlogov za karanteno, doslej skupaj pa 32.175 predlogov. A na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da so službe ministrstva kot tudi NIJZ glede na trenutno slabo epidemiološko stanje tako skrajno obremenjene, zato prihaja do zaostankov. "Zaostanek se dnevno spreminja, odvisno od odkritih žarišč," so navedli.

V preteklem tednu so namreč potrdili več kot 2000 primerov okužb z novim koronavirusom, število ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi v dneh pred začetkom kliničnih znakov okužbe, je torej še bistveno višje.

NIJZ je v preteklem tednu dal predlog za 5731 odreditev karanten. A so na ministrstvu za zdravje, ki podpišejo odreditev karantene, tako obremenjeni, da prihaja do zaostankov. To bi sicer lahko reševali z določbo v predlogu novega protikoronskega paketa, da se karantena na domu odredi ustno in je izvršljiva takoj.

Odrejanje karanten trenutno poteka tako, da epidemiologi na NIJZ podajo predloge za karanteno tistim, ki so bili v visokotveganem stiku z okuženim. Odločbe o karanteni pa izdaja ministrstvo za zdravje.

Po predlogu novega protikoronskega paketa pa bi karanteno na domu odredili ustno in bi bila izvršljiva takoj. Po novem bi bila za odreditev karantene pristojna epidemiološka služba NIJZ oziroma policija, ki bi morala izdati pisno odločbo o karanteni v osmih dneh od ustne odločitve. Pritožba zoper pisno odločbo ne bi zadržala nadaljnjega izvrševanja ukrepa, predlaga zakon.

Čas trajanja karantene bi predlagal NIJZ, pri čemer ne sme biti daljši od najdaljše inkubacijske dobe za covid-19, ki znaša največ 14 dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (847)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1825540
14. 10. 2020 09.50
-1
Osebno poznam omenjenega 44 letnika in povem vam da je stvar smrtno resna v njegovem primeru...odrejena je 14 dneva umetna koma..nebi komentiral o procentih in stevilkah itd komur se obrne navzdol je res nevarno do zdaj poznam par oseb ki so se resnicno borile in bi brez respiratorja umrli..tko da ni za pocenjevat tudi sam sem bil skeptik glede cele zgodbe dejstvo pa je da virus je in da zna biti hudo hudo nevaren
F_1
15. 10. 2020 16.17
Dej ne bluzi!!!!...na respiratorjih je bilo dosti bolnikov tudi 5 let nazaj +,pa so umirali!!!..pa ni nben reku,corona virus!!!!!
Periot222
12. 10. 2020 21.22
+2
VI KAR NAKLADAJTE OVCAM KI VAM VERJAMEJO JAZ VAM NE BOM NIKOLI!PREHLAD,GRIPA IN PLJUCNICA TO OBSTAJA ZE DOLGO VI STE SE PA PRODALI ZA DENAR SRAM VAS NAJ BO DA NAROD TRPI IN UMIRA ZARADI VAS IN VASIH UKREPOV!!!!!!!!!!!!!
09ZarMan10
15. 10. 2020 12.38
+1
klukec
12. 10. 2020 21.10
+2
Nima smisla se sekirat ko iz zamesljivih virov ves da je ta virus prevara...
Frane Šajn
12. 10. 2020 20.55
-1
Ja tisti 44 letnik , bo potem še prej zunaj kot Trampy! ha,haa,ha,ha,....
iga_biba
12. 10. 2020 20.45
+2
sem mislil, da se hecajo, ko so rekli, da covid prizadene tudi mlade, da je najmlajši star 44.
flojdi
12. 10. 2020 20.07
+2
..končno so enga najdl brez Pridruženosti"... / au
flojdi
12. 10. 2020 20.08
+1
.pa da ne bo pomote : želim mu vse dobro.
RamzesII
12. 10. 2020 20.47
Brez predhodnih, pridružijo se še vedno lahko. Dajte to razlikovat, eno je pred okužbo, drugo po njej.
tali?ni tom
12. 10. 2020 19.33
+2
število okuženih ni popolnoma nič drugačno procentualno kot v soboto glede na število brisov! a na grafu krivulja strmo pade! pa koga vleče ta nespoosobna vlada,stroka za nos? pa nismo glih vsi neumni no!po drugi strani,odprtje meje ali bolje rečeno "zeleni deli hrvaške",tam do krka nekje v naših krajih je hrvaška zelena,a na meji te noben ne vpraša kje si bil,niti ne zahteva kakega dokazila tako da,gre človek komot do splita,dubrovnika in nihče nič.a doma bi pa zapirali gostilne pa take! bi napisal besedo ki jim gre pa bom brisan,si jo pa mislite!
kadabra
12. 10. 2020 19.20
+1
No, pa ste končno po 6.mesecih našli tudi enega, ki je mlajši od 70.let in nima drugih bolezni kot covid. Čestitke! Zdaj pa hitro strašit naprej
borec91
12. 10. 2020 18.43
+3
lazite lazite a se sveckoti vam vsi vec ne verjamejo
Zoran Zoki
12. 10. 2020 18.20
-2
Zanima me samo zakaj testirajo ljudi brez simptomov..
Eva14
12. 10. 2020 18.10
+6
Zdravstvo pred kolapsom, postelj ni na intenzivni, osebje je treba usposobiti..... Kaj ste delali 3, 4 mesece po tem ko ste objavili da smo premagali epidemijo? Cel cas grozite z drugim valom. Se je kdo od vas pripravil nanj? Ne nabijajte vec, ni cudno da vam nihce vec nic ne verjame.
borec91
12. 10. 2020 18.44
-1
vasvi
12. 10. 2020 18.58
-1
izvajali redne programe, poskušali skrajšat čakalne vrste, izobraževali osebje za intenzivo... Kaj pa misliš, da smo ležali na morju? Je problem, ker izobraziti ljudi za delo na intenzivi pomeni delati s temu ljudmi vsaj eno leto, zato, da bodo pa znali prepoznati zaplete (kar je pri tem virusu nujno) pa več let. Ne verjameš? Pridi, te bomo izobraževali 3 mesece, potem pa izvoli! Samo ne potem cmevkat, da ti ni nič jasno
cicerro
13. 10. 2020 08.56
-1
je potrebno imeti dovzetne ljudi ki se lahko učijo ne pa ljudi ki nič ne znajo
kure bedne
12. 10. 2020 17.52
+7
Vlada in vladni govorniki bi morali vsi POZITIVNO opraviti test na detektorju laži. V nasprotnem vemo kaj sledi - karantena na Igu in Dobu. Pa da jih vidimo.
devlon
12. 10. 2020 17.48
-1
vsi pod 44 ste varni!
Lillija123
12. 10. 2020 17.49
-1
smigol
12. 10. 2020 17.37
+8
Treba se je vprasat kam je slo 10 milijard evrov pa bo vse jasno. Nekaj so dal nam navadnim smrtnikom (zakaj se sam ne vem, morda zato, da mi bo korona zgodba lepsa), veliko so pa verjetno pokradl, si potalal nasi poveljniki v zepe. In zdej morajo furat to zgodbo naprej, mogoce jim pa se kasen cekincek vec kapne.
borec91
12. 10. 2020 18.47
+0
ma prav droptinico meni niti droptinice so mi pa zjebali dopust in 1000e minusa
RockRoller
12. 10. 2020 19.16
+1
Droptinice? Polpismeni še toliko niste vredni.
pingo91
12. 10. 2020 17.02
+7
Nekdo tukaj LAŽE. Sestra je bila dane testirana zaradi simptomov korone. Rezultat testa bo znan predvidoma čez 2-3 dni. Kako lahko objavite v ponedeljek nedeljska testiranja če se tako dolgo čaka???
sektor1
12. 10. 2020 17.37
-5
Limona2021
12. 10. 2020 18.02
+1
dark horse
12. 10. 2020 16.53
-2
Ta članek se bere tako kot da so danes zbolevali le takšni ki so imeli še ostale bolezni. Ker za drugimi boleznimi tudi težko očitno zbolis po vaše
proofreader
12. 10. 2020 16.45
+1
Počasi bo morala Velepičeva spet odpreti Našo malo kliniko za sprejem bolnikov.
borec91
12. 10. 2020 18.48
+2
puklastova urska bize davno lahko odprla kliniko nakradenega mata dovol lenuharca pa doma sedi
RamzesII
12. 10. 2020 20.49
NMK ima samo tri postelje, če se prav spomnim.
Vittorio
12. 10. 2020 16.33
+0
Poglejmo danes svede ki so razmisljali z svojo glavo. Mi pa hlapci poslusali druge tako kot vedno. Se 4leta se bomo tako vlekli
gullit
12. 10. 2020 17.28
-1
Švede boš gledal ki imajo najbolj klavrno statistiko ter največ umrlih v Skandinaviji.
puspan
12. 10. 2020 16.31
+0
Poslušajte Jerco Korče, Janija Moedrndorferja in ozdravljeni boste Covid-19 in še marsikaj drugega, kot samo to.!!!
Jevo
12. 10. 2020 16.27
+6
Vazno je da ste 3x omenil da je na intenzivni 44let star gospod brez pridruzenih bolezni. To se pravi da ostali majo vsi zravn se nekaj al kako? Tak ste napisal, k da hocte, da se bomo zdaj vsi zaprli v bajte...
akmt
12. 10. 2020 16.42
+4
Ja, ocitno imajo pridruzene stvari. In to je lahko:povisan tlak, previsoka telesna teza, diabetes, astma, imunske bolezni.... Torej, ce ste suh, se nimate za bati, ce imate tlak 120/80 tudi ne... (koliko ljudi izpolnjuje to...?!? Minimalno!